У кого-то піца виходить хрусткою і ароматною, хто віддає перевагу соковиту основу. І справа зовсім не в начинці – секрет смачної випічки криється саме в основі. Швидке тісто для піци готується по-різному: з дріжджами, на молочних продуктах, воді, — випробувавши безліч варіацій, можна знайти «свою» рецептуру.
Швидке дріжджове тісто для піци за 15 хвилин
Піца – популярне блюдо, апетитне, ароматне, смачне, та й сам процес займає малу частину часу. Якщо основу робити з дріжджового тіста, випічка частіше виходить пишна, але відомі рецепти приготування тонких і хрустких коржів.
Швидке дріжджове тісто для піци на кефірі
Структура:
- кефір – півлітра;
- борошно – близько трьох склянок;
- 3 яєчка
- масло неароматное (краще — оливкова)– 3 ложки;
- по ложечці дріжджів і цукру;
- трошки солі.
Далі вимішують тісто:
- В яйця вводять сіль, цукор, збивають.
- Додають теплий кефір, олію, дріжджі.
- Потроху засинаючи борошно, вимішують масу трохи густіше, ніж на оладки.
Тісто відправляють на годину в тепло. Після настоювання його розподіляють на промасленому аркуші, розподіляють начинку і відправляють запікатися.
Простий рецепт тіста на воді
Для замішування прісного тіста знадобиться звичний продуктовий набір:
- борошно вищого ґатунку – трохи більше 2 склянок;
- вода – 360 мл;
- трохи підтоплене вершкове масло (або маргарин) – 35 г;
- свіжі дріжджі – 25 г;
- ложечка цукрового піску;
- трошки солі.
Як робити:
- В теплу рідину (близько 23°) ввести цукор, дріжджі, розмішати до розчинення.
- Засипати сіль, борошно, ретельно розмішати.
- Масло вершкове вмішують в кінці замішування, щоб випічка довше не черствела.
- Вымешанную масу накрити тканиною і відправити в тепло на третину години.
Тісто буде готове, коли перевищить початковий обсяг в 2 рази.
Готуємо на молоці за 15 хвилин
Споконвічно італійська піца готується на тоненькій коржику.
Готуємо продуктовий набір:
- борошно – близько двох стаканів;
- молоко — стакан;
- пара яєць;
- масло вершкове – 45 г;
- дріжджі сухі – 5 м;
- по ложечці цукру, солі.
Для дріжджового тіста на молоці виконуємо дії:
- В нагріте молоко засипають дріжджі, розмішують.
- Коли дріжджі розбухнуть (приблизно через 15 хвилин), вмішують яйця, сіль.
- Обережно засипають борошно, ретельно перемішують.
- Вводять цукор, розтоплене масло, знову розмішують.
Замішану масу накривають, а через півгодини використовують для створення піци.
Тонка основа для піци зі свіжими дріжджами
Продуктовий набір:
- півсклянки теплої рідини;
- близько склянки борошна;
- 3 ложки оливкової олії;
- 20 г свіжих дріжджів;
- ложечка солі.
Поетапна технологія:
- В одній посуді борошно перемішують з сіллю, в іншій – цукор, дріжджі і воду.
- З’єднують обидві суміші, щоб не було грудок.
- В останню чергу вводять масло і ретельно вимішують.
У результаті повинна вийти не липка і м’яка маса. Її накривають і відправляють в тепло. До роботи приступають, коли тісто стане більше в 2 рази.
Рецепт приготування пишного тіста для піци
Пишна основа виходить, коли тісто замішують наступним чином:
- 1,5 склянки борошна доброї якості перемішують з сіллю (на кінчику ножа);
- В нагрітої рідини (склянка) розчиняють цукровий пісок (половину ложечки), дріжджі (6 г).
- Масу відправляють в тепло на чверть години.
- Рідину вливають у борошно, ретельно вимішують.
Готове тісто повинне бути ніжним, еластичним. Коли воно трохи відпочине, приступаємо до розкочування.
Хрустке тісто на піцу з сухими дріжджами
Для тоненькою випічки беруться продукти:
- борошно – 0,3 кг;
- нагріта вода – 180 мл;
- оливкова олія – ложка;
- цукор – половина ложечки;
- дріжджі, сіль – по ложечці.
Тісто з сухими дріжджами для хрусткої випічки замішують наступним чином:
- Дріжджі, цукор вводять в третю частину рідини і залишають набухати на кілька хвилин. Для перемішування краще використовувати дерев’яну ложку.
- Вливають воду, що залишилася, масло, засипають борошно, сіль.
- Ретельно масу вимішують, накривають і відправляють в тепло.
Коли тісто збільшиться в розмірах, приступають до створення піци.
Найсмачніше листкове дріжджове тісто
Роблять з наступних продуктів:
- борошно хорошої якості – 3 склянки;
- заморожене вершкове масло – 1,5 пачки;
- молоко – півсклянки;
- вода – 1/3 склянки;
- яйце;
- цукор – 3 ложечки;
- сухі дріжджі, розпушувач – по 5 г;
- трохи солі.
Покрокова рецептура приготування тіста:
- В нагріту воду додавати дріжджі і пару ложечок цукру, залишити для набухання приблизно на півгодини.
- Коли з’являться бульбашки, ввести яйце і молоко.
- Окремо перемішати сипучі продукти (борошно, розпушувач, цукор). Масло подрібнити, всі його шматочки обваляти в цій суміші.
- Масло з’єднати з борошном і відправити отриману суміш в рідину, обережно перемішати протягом пари хвилин, щоб зберегти шаруватість.
З маси сформувати кулю, обернути плівкою і прибрати в прохолодне місце. Через пару годин можна продовжити роботу.
Тісто без дріжджів
Легко готується бездріжджове тісто для піци. З такою основою смак начинки буде більш насиченим порівняно з дріжджовий випічкою. Існує багато рецептур, які розберемо докладніше.
На молоці
Продукти:
- півкіло борошна;
- півсклянки молока;
- пара яєчок;
- по ложечці олії, солі.
Заміс тіста:
- Перемішують борошно і сіль.
- З’єднати в окремій мисці молоко з яйцями, злегка збивають їх виделкою, а потім вмішують масло.
- Молочно-яєчну рідина потроху наливають в борошно, періодично помішуючи.
- Вимішують тісто, накривають тканиною і відправляють в тепло на третину години.
Поки тісто «відпочиває», можна підготувати начинку.
Готуємо на воді з оливковою олією
Пісне тісто, на думку італійців, — ідеальна основа для їх улюбленого страви. Адже вона не перебиває смаки і аромати готового страви.
Як завжди, починають з підготовки продуктів:
- борошно – 1,5 склянки;
- вода — півсклянки;
- оливкова олія – 1/3 склянки;
- ложечка розпушувача;
- сіль – пів-ложечки.
Тісто замішується так:
- Кілька разів просіяне борошно з’єднують з іншими сухими інгредієнтами і формують гірку, роблячи по центру ямку.
- Вливають рідкі компоненти в цю ямку і вимішують туге тісто.
Скачують його в кулю, обертають харчовою плівкою і відправляють в холодильник. Через півгодини приступають до розкочуванні.
Краще обережно витягувати масу руками, утворюючи корж потрібних розмірів.
На мінеральній воді
Продукти для тіста:
- мінералка – стакан;
- борошно – півкіло;
- цукор – ложка;
- сода, сіль – по пів ложечки.
Рецептура замішування:
- Перемішати всі сипучі компоненти.
- Потроху влити воду, постійно помішуючи, замісити пружне тісто.
Масу використовують для створення випічки відразу після вимішування.
Рецепт без дріжджів і яєць
Тісто вимішують з простого набору продуктів:
- борошно – 300 г;
- масло неароматное – 1/3 склянки;
- кефір – півсклянки
- цукор – пара ложок;
- сіль – ложечка;
- сода – пів-ложечки.
Покрокова рецептура приготування:
- Ввести в кисломолочний продукт соду і залишити на 10 хвилин набухати.
- У настоявшуюся масу ввести інші інгредієнти і добре перемішати.
Вимішене тісто прикрити плівкою і відправити на півгодини у прохолодне місце.
Тісто для піци за 15 хвилин на пиві
Готується основа з мінімального набору продуктів.
Процес замішування включає наступні дії:
- У просіяне борошно (300 г) ввести пиво (280 мл) і сіль (за смаком).
- Укрити серветкою і прибрати на 30 хв. в тепло.
- Після закінчення часу трохи пом’яти, потім прибрати для настоювання на чверть години.
Готова маса виходить м’яка і ніжна.
На основі сметани
Для вимішування ніжного і ароматного тесту знадобляться:
- борошно – півкіло;
- сметана (рідка) – 0,25 мл;
- пара яєць;
- 30 г підтопленого вершкового масла;
- ложечка цукру;
- пів-ложечки солі.
Смачне тісто готують так:
- Просіяне борошно змішати з цукровим піском і сіллю, викласти гіркою.
- Ввести в центр борошняний гірки яйця, сметану, масло.
- Замісити тісто.
Поки готується начинка, тісто слід загорнути в бавовняну серветку і прибрати настоюватися.
Бездріжджове тісто на майонезі
Найпростіша варіація рецептури включає приготування тіста з борошна (скільки знадобиться), яйця, майонез (пара ложок), соди (0,25 ложечки).
Процес замішування полягає в наступному:
- добре перемішати яйце і майонез;
- вмішати муку з содою;
- вимісити еластичну масу.
Корж для піци тонко розкочують (не більш 2 мм), готове блюдо виходить хрустким.
Ще один легкий варіант тесту – на майонезі і сметані.
Для нього знадобиться:
- склянка борошна;
- за 4 ложки майонезу і рідкої сметани;
- пара яєць;
- по дрібці солі і соди.
Тісто на майонезі роблять так:
- З’єднують сметану і майонез.
- Вводять суміш в борошно.
- Потім додають яйця, соду і сіль, добре розмішують.
Розкочують тісто відразу після вимішування.
На кефірі
Кефірний тісто роблять наступним чином:
- Добре просіяне борошно (0,75 кг) змішують з дрібкою солі.
- Обережно вливають кефір (1,5 склянки) з розчиненою в ньому содою (щіпка).
- Замішують еластичне тісто, не прилипающее до рук.
Готову масу обгортають рушником і прибирають на чверть години в тепло. Потім приступають до створення піци.
Ще швидше замішується рідка маса:
- В півлітра злегка підігрітого кефіру вмішують пів-ложечки солі, по ложечці цукру і розпушувача.
- Збивають кілька яєчок, потім вмішують до них кефірну масу.
- Помішуючи, частинами всипають борошно (близько 3 ст.), щоб вийшла густа маса.
Готове тісто прикривають кришкою і залишають для набухання. Через третину години настоявшуюся масу вилити на промаслений лист, зверху викласти начинку і відправити в духовку.
Листкове тісто для піци без дріжджів
страва вийде з листкового тіста. Його готують наступним чином:
- На просіяне борошно (півкіло) покласти упаковку замороженого маргарину і перетворити за допомогою ножа в крихту.
- В окремій ємності з’єднати півсклянки води, 15 г оцтової кислоти і щіпку солі.
- Потроху вливати рідину в маслянисту крихту, поступово вимішуючи тісто.
Готову масу прибирають в холодильник на годину.
Сирна основа за 15 хвилин
Тісто для піци за 15 хвилин готують з наступних продуктів:
- склянка борошна;
- 0,125 кг сиру;
- 3 ложки олії (краще оливкової);
- яйце;
- сіль – ложечка.
Готується сирна основа так:
- Сир ретельно перетирають з яйцем, сіллю і маслом. Для цієї мети можна використовувати міксер.
- На суміш просіяти борошно і замісити еластичне тісто.
- Розкочують масу, перекладають корж на деко і запікають 10 хвилин.
Поверх викладається начинка. Запікається до готовності.