Погодьтеся, що у кожного з нас була така історія, коли і чайник ось вже закипає, і гуртки напоготові, і тут з’ясовується що до чаю-то немає нічого смачненького. Особливо сумною ця історія є для таких ласунів, як я. І тут на виручку приходять парочка рецептів, за якими без особливих зусиль можна приготувати пиріг до чаю. Швидкий спосіб випікання – головна перевага цього десерту. Але повірте, смак такого пирога нікого не залишить байдужим.
А нам знадобляться інгредієнти, які є в кожному холодильнику:
- 1 ст. л. цукру,
- 3 яйця,
- 1 ст. л. борошна,
- 1 ч. л. соди без гірки,
- вершкове масло або маргарин, щоб змастити форму.
Для начинки можна використовувати все, що побажаєте: фрукти, ягоди, будь-яке варення, горіхи. Їх потрібна буде жменька.
Для апельсинового пирога:
- до основних інгредієнтів 1 апельсин,
- цедра 1 лимона,
- 150 гр. маргарину.
Для шоколадного пирога:
- 4 яйця,
- 100 гр. борошна,
- 200 гр. шоколаду,
- 150 гр. вершкового масла,
- 1 ст. л. какао,
- щіпка солі.
З цих продуктів у нас повинно вийти 8 шматочків пирога. А часу на його випікання у нас піде 15-20 хвилин.
Приступимо. За допомогою віночка або міксера збиваємо яйця. Якщо ви хочете, щоб пиріг вийшов ну дуже пишним, білки потрібно збивати окремо від жовтків, а потім їх з’єднувати. Додаємо цукор і ретельно перемішуємо. Тепер просіваємо в нашу яєчну суміш борошно і соду і столовою ложкою не перемішуємо, а як би загрібаємо наше тісто від країв ємності до середини і вгору. Робимо так до тих пір, поки не буде грудочок. Ця процедура займе всього 5 хвилин.
Беремо форму (можна і сковорідку), де буде випікатися пиріг, дно і стінки добре змащуємо маргарином і трохи притрушиваем борошном. Виливаємо туди приблизно 1/3 тіста і викладаємо на нього начинку. Якщо будете використовувати фрукти або ягоди, то їх потрібно трошки посипати цукром. Заливаємо начинку тістом, що залишилося, рівняємо і ставимо в духовку. Випікаємо наш пиріг при 180° 20 хвилин, поки він не придбає золотавий колір. Даємо йому трохи охолонути, ріжемо на шматочки і подаємо до чаю.
Ось і все, швидкий і смачний пиріг до чаю готовий. Для додання йому ще більш красивого виду, притрушиваем його цукровою пудрою і прикрашаємо листочками свіжої м’яти.
Ще я хочу вам розповісти, як спекти швидкий пиріг до чаю з соком апельсина. Готується він таким же принципом, описаним вище.
Натираємо цедру лимона, а з апельсина вичавлюємо сік. Слідкуйте, щоб у нього не потрапили кісточки. Після цього розтоплюємо маргарин і змішуємо його з просіяним борошном і содою. Додаємо лимонну цедру, апельсиновий сік і цукор. Все ретельно перемішуємо, заливаємо в змащену маргарином форму і на 15 хвилин ставимо в духовку, нагріту до 150°. Часу на його випікання йде ще менше, а смак більш витончений.
І ось вам ще одні швидкий пиріг до чаю. Рецепт цього десерту трохи складніше, ніж два попередніх, але смак його приголомшливий. Адже в цей раз ми будемо використовувати шоколад.
Його ми розтоплюємо на водяній бані разом з маслом. У цій справі головне-не перегріти інгредієнти, інакше вони розшарується. Коли суміш вийде однорідної, прибираємо її в сторону, щоб трохи остудити.
До утворення щільної піни збиваємо яйця з цукром і потихеньку додаємо шоколадну суміш. Ретельно перемішуючи, додаємо борошно, какао та сіль.
Тепер змащуємо маргарином стінки і дно форми, посипаємо какао і виливаємо туди наше готове тісто. Нагріваємо духовку до 180° і ставимо туди наш пиріг. Випікаємо його приблизно 20-25 хвилин.
Готове ласощі остуджуємо і ріжемо на квадрати. Його можна подавати зі збитими вершками або без них. Приємного чаювання!