Найкраща випічка – домашня. Правда, на неї не завжди є час. Але є рецепти, які допоможуть швидко приготувати солодке, рибне, овочеве або м’ясна страва без особливих клопотів. Швидкий пиріг на кефірі – один з таких чудових варіантів. Для випічки знадобиться зовсім небагато продуктів – тільки кефір, борошно, яйця і будь-яка начинка.
Заливний пиріг на кефірі з капустою
Є різні рецепти пирогів, які стануть прикрасою будь-якого святкового столу. Одним з таких варіантів випічки є швидкий пиріг з капустою. Для начинки її можна взяти свіжу або кислу, а урізноманітнити смак легко і іншими інгредієнтами, наприклад, грибами, зеленню, морквою або цибулею.
Інгредієнти:
- 220 г капусти;
- 275 г борошна;
- 2 яйця;
- 1,5 склянки нежирного кефіру;
- 6 г соди;
- 65 г масла топленого;
- за смаком сіль і мускатний горіх.
Спосіб приготування:
- Овоч подрібнюємо як можна дрібніше і кладемо в сковороду з топленим маслом. Обсмажуємо до рум’яного кольору. Посипаємо сіллю, мускатним горіхом і розмішуємо.
- Для тіста просто збовтуємо яйця, потім наливаємо кисломолочний напій і висипаємо борошно з содою.
- У форму зі сковороди перекладаємо овочеву начинку, зверху наливаємо кефірний тісто, вирівнюємо і запікаємо півгодини (температура – 180 °С).
Випічка з яблуками на швидку руку
Заливний пиріг – це смачна випічка «на швидку руку». Тісто готується на кефірі або іншому кисломолочному продукті, а для начинки можна взяти будь-які овочі, фрукти, м’ясний фарш або рибу.
Зараз пропонуємо приготувати пиріг з яблуками.
Інгредієнти:
- 480 мл кефіру;
- 2 яйця;
- 410 г борошна;
- 40 мл рафінованої олії;
- пачка пекарського порошку;
- чотири ложки солодкого піску;
- три – чотири яблука.
Спосіб приготування:
- У глибоку чашу вбиваємо яйця, висипаємо підсолоджувач і за допомогою міксера перемішуємо складу до однорідної консистенції.
- Потім вливаємо кефір, масло, засипаємо борошно з розпушувачем, дрібкою солі і двома пучками ваніліну. Аналогічним способом перемішуємо. Тісто повинне вийти рідким, як сметана.
- Беремо фрукти, чистимо від шкірки і насіння, ріжемо м’якоть часточками. Трохи яблук залишаємо для прикраси, решту кладемо в основу і розмішуємо.
- Беремо форму. Не варто брати роз’ємну, так як тісто рідке і може витекти. Також не підійде і з високими бортами – пиріг підгорить зовні, а всередині залишиться сирим.
- Виливаємо тісто, зверху розкладаємо залишені раніше яблучні дольки і ставимо заготовку в піч на 45 – 50 хвилин (температура – 180 °С).
- За кілька хвилин до готовності випічку можна посипати цукром.
З рибними консервами
Пиріг на кефірі з рибними консервами може замінити повноцінний обід. Для випічки можна взяти будь-яку рибну консерву, а щоб посилити смак, додати трохи підсмаженої цибулі.
Інгредієнти:
- 500 мл кефіру;
- 2 яйця;
- 210 г борошна;
- пакетик порошку для випічки;
- 2 ложки олії рафінованої;
- 2 головки ріпчастої цибулі;
- 2 порції рибних консервів.
Спосіб приготування:
- Процес готування починаємо з начинки. Для цього подрібнюємо цибулю, обсмажуємо його до прозорості на маслі.
- З консервів зливаємо рідину, кладемо вміст банок в миску і мнемо виделкою. Додаємо цибулю і чорний перець, перемішуємо.
- Тепер черга тесту. З ним все просто і швидко. Віночком яйця розмішуємо з молочним продуктом. Засипаємо борошно, розпушувач і щіпку солі. Виливаємо масло і також віночком ретельно змішуємо складу до однорідної маси.
- У форму викладаємо частину основи, розкладаємо начинку, виливаємо залишок і ставимо запікатися на 45 хвилин (температура – 180 °С).
Простий чайний пиріг на кефірі
Кефір є одним з улюблених кисломолочних продуктів в нашій країні. Але такий напій можна не просто пити, але і використовувати, як основний інгредієнт у приготуванні смачної випічки. Так, пиріг на кефірі готується дуже швидко, і сам рецепт сподобається навіть самі невмілі господині.
Інгредієнти:
- півсклянки міцного чаю;
- півчашки кефіру;
- 110 г простого білого цукру;
- 420 г борошна;
- 2 ложки олії рафінованої;
- по трохи соди і солі.
Спосіб приготування:
- Для рецепта знадобиться міцний чай, тому його краще заварити за 20 хвилин до початку приготування, щоб він добре настоявся.
- У кефір висипаємо соду і чекаємо п’ять хвилин, щоб напій набув в реакцію з лугом.
- Борошно з’єднуємо з сіллю і підсолоджувачем, потім вливаємо кефір, чай, масло і віночком замішуємо тісто.
- Розігріваємо піч до 200 градусів і печемо пиріг 20 хвилин.
З варенням
Якщо вам страшенно захотілося чогось солодкого, а в холодильнику тільки зовсім несолодкий кефір, то можна сказати, що ваше бажання майже здійснилося. Залишилося тільки покопатися в коморі і знайти баночку ягідної заготовки. З таких простих інгредієнтів ви можете спекти швидкий пиріг з варенням.
Інгредієнти:
- 285 г борошна;
- 2 яйця;
- чашка кефіру;
- трохи соди;
- 65 г солодкого піску;
- 210 г варення.
Спосіб приготування:
- Варення викладаємо в миску, присипаємо содою, перемішуємо і очікуємо десять хвилин. За цей час солодка маса збільшиться в об’ємі і стане більш світлою.
- Тепер у варення висипаємо підсолоджувач, вбиваємо яйця, виливаємо молочку і змішуємо. Залишилося лише ввести муку і основа буде готова.
- Форму краще застелити змащеним маслом пергаментом. Виливаємо на нього солодку ягідно-кефірну масу і запікаємо пиріг протягом години (температура – 180 °С).
Готуємо з сиром
Різні варіації приготування заливного пирога з сиром можуть відрізнятися тільки начинкою. Її, наприклад, можна зробити солоної, додавши в сир або сир зелень. Солодкою вона стане за допомогою фруктів і ягід. Подумавши, ми пропонуємо випекти пиріг з сиром і яблуками.
Інгредієнти:
- пачка сиру;
- 175 мл кефіру;
- 90 г яблук;
- 3 яйця;
- трохи соди;
- щіпка кориці.
Спосіб приготування:
- Як завжди, починаємо з яєць і цукрового піску. Їх потрібно збити до пишної маси. Потім виливаємо в неї кисломолочний напій разом з содою і корицею.
- Після, кладемо сир, засипаємо борошно, розмішуємо і кладемо яблука, які потрібно заздалегідь очистити від усього зайвого і потерти на тертці.
- Форму заповнюємо тістом і запікаємо його півгодини (температура – 200 °С).
Смачний і швидкий пиріг з бананами в духовці
З бананами можна спекти кекси, печиво, торт, а також смачний і пишний пиріг. Щоб приготування десерту не забирало багато часу, візьміть кефір і замісіть на ньому повітряне тісто.
Інгредієнти:
- 2 яйця;
- 210 мл кефіру;
- 435 г борошна;
- 115 г солодкого піску;
- щіпка кориці;
- три банана.
Спосіб приготування:
- У миску ллємо кислий напій, висипаємо соду і чекаємо пару хвилин, щоб луг дала реакцію.
- Як тільки спливуть бульбашки, вбиваємо яйця і змішуємо все міксером.
- Не вимикаючи електроприлад, вводимо підсолоджувач і борошно.
- Банани очистити, мнемо виделкою і кладемо в тісто, додавши разом з ними корицю.
- Виливаємо у форму бананове тісто. Зверху можна також розкласти кружечки фрукта. Відправляємо майбутній пиріг у жарову шафу на 50 хвилин (температура – 180 °С).
З сирною начинкою
Якщо ви любите сир, то обов’язково спробуйте спекти з них пиріг. А якщо ви до того ж не дуже поважаєте «метушню» з тестом, то зробіть його з звичайним кефіром. На його основі вдасться швидко, протягом години, приготувати смачний і апетитний пиріг з сирною начинкою.
Інгредієнти:
- по чашці кефіру і борошна;
- 285 г сиру;
- чотири варені яйця плюс одне сире;
- масло пісне, сіль, розпушувач.
Спосіб приготування:
- Для тіста потрібно розмішати борошно з розпушувачем і сіллю, потім вбити одне яйце і вливши кисломолочку, замісити рідке тісто.
- Сир і відварені яйця натираємо на тертці і перемішуємо. Залишимо трохи сирної стружки для декору.
- У форму відправляємо 1⁄2 частина основи, розподіляємо по ній начинку, яку посипаємо сіллю і закриваємо рештою тестом.
- Ставимо пиріг в духовку на півгодини (температура 160 °С). Потім дістаємо його, посипаємо сиром і знову ставимо запікатися на 10 хвилин. Як тільки пиріг буде готовий, відразу діставайте його з печі, інакше він стане сухим.
Пиріг Зебра на кефірі в мультиварці
Пиріг «Зебра» традиційно готуватися на сметані, але такий десерт можна спекти і на кефірі. Тісто виходить таким же пишним і ніжним, але при цьому кефір більш «легкий» інгредієнт, ніж жирна сметана.
Інгредієнти:
- по склянці кефіру і цукру;
- 2 яйця;
- 120 г маргарину;
- 0,5 ч. л. соди;
- 60 г какао;
- 475 г борошна;
- ванілін.
Спосіб приготування:
- В кисломолочний напій висипаємо соду і чекаємо кілька хвилин.
- Розтоплюємо Маргарин і розтираємо з підсолоджувачем і яйцями, для цього можна взяти звичайний віночок або скористатися міксером.
- Тепер у вершково-яєчну масу ллємо кисломолочний продукт і порційно вводимо борошно. Вимішуємо тісто і ділимо його навпіл.
- В одну половину висипаємо какао і розмішуємо.
- Чашу мультиварки промазуємо будь-яким маслом. Маленьким ополоником викладаємо біле і коричневе тісто по черзі в центр ємності.
- Включаємо режим «Випічка» і готуємо десерт 40 хвилин.
Як швидко приготувати манник
Рецепт лепешняку передається з покоління в покоління, і сьогодні він залишається одним з найулюбленіших десертів. При цьому такий пиріг готується дуже швидко, що дуже важливо, особливо для сучасних жінок, у яких зовсім немає часу на приготування складною випічки.
Інгредієнти:
- 215 г манної крупи;
- 2 ст. свіжого кефіру;
- 3 яйця;
- 110 г цукрового піску;
- пакетик ароматного цукру;
- дві ч. л. пекарського порошку.
Спосіб приготування:
- У кефір висипаємо манну крупу і залишаємо на годину, щоб манка набухла.
- Яйця збовтуємо міксером з підсолоджувачем і дрібкою солі, потім кладемо ароматний цукор і розпушувач.
- Як тільки манка набубнявіє, додати яєчну масу і висипаємо борошно. Добре розмішуємо.
- Заповнюємо промаслений форму тестом і ставимо її в піч на 40 хвилин (температура – 190 °С). Пиріг можна присипати солодкої пудрою або залити шоколадною глазур’ю.
Швидке тісто на кефірі універсально, воно чудово поєднується з різними начинками. Буде воно з м’ясом, фруктами, овочами або рибою – вирішувати вам. Головне, не забудьте додати в тісто розпушувач – так ваш пиріг буде пишним і повітряним. Але не переборщіть, щоб випічка не розсипалася.