Яблучний сидр — смачний напій, який можна приготувати своїми руками. Класичний рецепт яблучного сидру в домашніх умовах досить простий, і для першого разу рекомендується спробувати саме його. Наступного разу можна поекспериментувати з складовими, способами приготування і терміном настоювання.
Класичний рецепт
По класичному рецепту знадобиться мінімум продуктів, з яких вийде чистий, ароматний напій.
Нам знадобиться:
- 1 кг яблук;
- 50 гр. ізюму;
- 300 гр. цукру.
Приступимо до виготовлення яблучного сидру. Сорт яблук підійде будь-який, головне — вони повинні бути ароматними. Всі яблука добре промиваємо, обрізаємо гнилі ділянки та інші пошкодження, виймаємо серцевину. Далі дрібно ріжемо і складаємо в трилітровий бутель. Склавши половину продукту, прослаиваем частиною цукру, складаємо другу половину фруктів, і засипаємо залишки цукру. Зверху додаємо ізюм — він дасть потрібний процес бродіння. Зверху заливаємо джерельною (по можливості) або дистильованою водою в об’ємі 200 мл
Тару щільно закриваємо і вставляємо спеціальний гідрозатвор, який наливаємо 60-ти градусний самогон або горілку об’ємом 40-60 мл Залишаємо на 10 діб. Коли в бутлі почнуть йти бульбашки — почалося бродіння, коли перестануть підніматися — процес закінчено, можна приступати до фільтрації.
Візьмемо сито і ємність для переливання. Вставимо воронку з шматочком вати — для фільтрування осаду. Переливаємо напій, щільно закриваємо. Зберігаємо в темному місці.
На замітку. Замість гідрозатвори можна надіти на стерильну банку медичну рукавичку, попередньо проколовши голкою одну дірку, щоб виходив газ. Коли рукавичка надуется — почалося бродіння, коли опуститься закінчилося.
Самий простий і швидкий спосіб приготування
Такий рецепт сидру з яблук буде актуальний у зимовий сезон — напій п’ють гарячим, як, наприклад, глінтвейн. Швидкий яблучний сидр добре зігріває після прогулянки на холоді.
Для домашнього слабоалкогольного напою:
- яблучного соку 1л;
- по 1 яблуку й апельсину;
- коричневий цукор ¼ чашки;
- з спецій 2 палички кориці, гвоздика, мускатний горіх і трохи запашного перцю горошком.
Спосіб приготування:
Для початку розрізаємо яблуко навпіл, очистити від кісточок і встромляємо в нього суцвіття гвоздики, апельсин нарізаємо на кружечки, а мускатний горіх натираємо на дрібній тертці.
Сік ставимо нагріватися. Як тільки сік нагріється, додаємо в нього коричневий цукор і розмішуємо до розчинення. Після додаємо інші підготовлені інгредієнти. Доводимо напій до кипіння і варимо ¼ години. Потім виловлюємо шматочки фруктів.
Напій готовий до вживання. Його подають в гарячому вигляді.
Рецепт приготування з соку без цукру
Варіант для швидкого приготування смачного домашнього сидру — з простого магазинного соку:
- яблучний сік 2,5 л;
- дріжджі.
Як правило, магазинні соки містять досить багато цукру, тому його додатково додавати не потрібно.
В якості ємності використовуємо стерилізовану трилітрову банку. У тару переливаємо яблучний сік. Неповну чайну ложку сухих дріжджів заливаємо 50 мл теплої води і залишаємо хвилин на 15. Коли дріжджі будуть готові, заливаємо їх в банку з яблучним соком і ставимо під водяний затвор. Залишаємо бродити при кімнатній температурі на тиждень.
Перебродив сік фільтруємо і розливаємо по чистим пляшечках на зберігання. Зберігати в прохолодному темному місці.
З додаванням меду
Медовий сидр з домашнього яблучного соку виходить дуже смачним і… досить алкогольних. Часу від початку приготування і до можливості дегустації проходить досить багато. Тим не менш, напій варто того, рекомендуємо спробувати:
- рідкий квітковий мед 1,5 л;
- води 4,5 л;
- пакетик винних дріжджів;
- свіжоприготований сік з яблук 1,5 л.
Спочатку готуємо медову основу — мед переливаємо у воду і починаємо потихеньку варити. Важливо запам’ятати рівень води, так як по закінченню готування медової води її стане набагато менше, і потрібно буде додати.
Коли почне закипати, буде виділятися піна, яку обов’язково потрібно збирати. На повільному вогні продовжувати варити 1,5-2 години, поки піна не перестане з’являтися. Доливаємо питну воду до початкового рівня і доводимо до кипіння. Після ставимо остуджуватися в таз з водою, так буде швидше.
Поки медова основа вариться, готуємо сік: яблука чистимо, нарізаємо і пропускаємо через м’ясорубку, після видавлюємо сік за допомогою марлі.
До цього часу медовий сироп (сита) схолоне, буде трохи теплою. Додаємо цукор і ретельно розмішуємо.
Згідно з дозуванням, зазначеної на пакетику, розвести потрібну кількість дріжджів у теплій воді, настояти 15-20 хвилин.
Тим часом медову сыту переливаємо в стерилізований бутель, після додаємо дріжджі і ставимо водяний затвор. Залишаємо бродити при кімнатній температурі близько місяця.
Через місяць обережно зливаємо через фільтр напій, залишаємо ще на 2-3 дні, щоб випав останній осад. За цей час напій стане більш прозорим.
Підготувати пляшечки для карбонізації. На літрову пляшку знадобиться по чайній ложці цукру. Розливаємо на карбонізацію — утворення газів. Газування триває близько трьох тижнів.
На замітку. Якщо яблука солодкі або кисло-солодких сортів, приготувати знадобиться 1,5 літра з них. Якщо кислих — досить 1 літра. Оптимальний варіант — 1,5 літра з різних видів яблук.
Рецепт яблучно-грушевого сидру в домашніх умовах
Дуже ароматним і незвичайним виходить змішаний сидр з яблук і груш:
- груші 6 шт.;
- яблука-5 шт.;
- винні дріжджі;
- цукор (50 гр. на 1 літр напою).
Фрукти можна взяти різних сортів. Гарненько миємо. Знімаємо з плодів пошкоджені ділянки, потемнілі плями, вирізаємо серцевини і нарізаємо невеликими шматочками, щоб було зручно пропустити через м’ясорубку або соковижималку. Підготовлене пюре перетворюємо в сік. За обсягом виходить трилітровий бутель. В залежності від розміру плодів може вийти трохи більше або менше.
Разбродить дріжджі з теплою водою в окремій склянці, даємо настоятися хвилин 15-20. Після виливаємо їх до пюре і додаємо 0,3-0,5 питної води. Важливо залишити невеликий вільний простір до горлечка бутлі. Вводимо цукор в кількості, розрахованій на одержаний обсяг напою. Ставимо гідрозатвор і залишаємо бродити на 1,5 тижні. Рекомендується вливати в гідрозатвор трохи горілки або самогону, щоб не потрапляли мікроби.
Пропустити перебродив сидр через сито і розлити по продезинфицированным пляшках на дозрівання на 1,5-2 місяці в прохолодне темне місце.
На замітку. Для вимірювання рівня алкоголю в напої використовують ареометр. Приблизне значення у сидру виходить близько 23-х, це десь 10-11 градусів.
Безалкогольний напій для дітей
Яблучний напій подобається не тільки дорослим, його по достоїнству оцінять і діти. Але при звичайному способі приготування сидр виходить алкогольних. У цьому рецепті ми розповімо про безалкогольному сидрі для дітей:
- яблучний сік 3 л;
- апельсин-1 шт;
- прянощі використовуємо не мелені: бадьян (5 шт.), кориця (2 палички), перець (10 шт.), кардамон (5-6 ламаних коробочок), фенхель (2 ч. л.), гвоздика (10 шт.);
- мед квітковий.
Сік перелити в каструлю. Апельсин нарізаємо невеликими кільцями, потім на четвертинки і додаємо в сік. Відразу засипаємо прянощі.
Каструлю ставимо на вогонь і варимо до закипання. Коли закипить, даємо поваритися хвилин 10, прибираємо з вогню і даємо трохи постояти (хвилин 40). Після виловлюємо всі фрукти і спеції, додаємо мед за смаком, добре розмішуємо до повного його розчинення і розливаємо по чашках.
На замітку. Домашній сік робить сидр смачніше, ніж магазинний.
З яблучних сухофруктів
Сидр або брага на сухофруктах — хороший варіант для приготування напою з засушених сезонних фруктів взимку:
- сухофрукти 2 кг;
- цукор 6 кг;
- дріжджі 300 гр.;
- відфільтрована вода 20 л.
Першим ділом підігріваємо 10 л до 80 градусів. Сухофрукти висипаємо у велику ємність і заливаємо водою. Накриваємо кришкою і даємо настоятися сусла. Чекаємо, поки його температура охолоне до 35 градусів.
Решту води нагріваємо до 50 градусів і розводимо в ньому цукор. До цього часу сусло дійде до потрібного стану і цукровий сироп можна з’єднати з яблучним суслом. Перемішуємо і заміряємо температуру, яка повинна бути 35-37 градусів. Якщо температура відповідає, додаємо дріжджі. Залишити бродити. Коли піна перестане виділятися — профільтрувати і розлити по пляшках.
Як зробити сидр газованим?
Газированность напою залежить від солодощі яблук. В основному бульбашки газу практично непомітні, що робить сидр схожим на яблучне вино.