Сім рецептів шарлотки з яблуками – простих і смачних
Шарлотка з яблуками – десерт, відомий у багатьох країнах світу, обожнюваний за відмінний смак і простоту приготування. Блюдо це старовинне, і кожен кулінар обов’язково розповість його історію: романтики – про безнадійно закоханого кухаря, що дав ім’я дами серця свого творіння, прагматики – про королівському кондитера, наименовавшем пиріг на честь дружини британського монарха Георга III королеви Шарлотти, активної прихильниці розведення яблучних садів. Але що б ми з цього приводу, не думали, найголовніше, що шарлотка – це легко, швидко і дуже смачно.
Готуємо класичний варіант
Класичної шарлоткою вважається французький десерт Charlotte, приготований з білого хліба. Родзинка в тому, що в простий і смачний рецепт шарлотки з яблуками виключається метушня з тестом. І це приваблює багатьох господинь, які цінують свій час, але не в збиток бажанням пригостити домочадців смачненьким.
Потрібні такі продукти:
яблука – сім-вісім плодів;
свіжі яєчка — три;
вершки – 0,5 кілограма;
білий батон (краще підійде вчорашній);
солодкий лікер – 50 грамів;
масло вершкове — сто грамів;
цукор-пісок – 120 грамів цілком достатньо;
вода;
кориця – чайна ложка.
Для особливого присмаку додамо і в’ялену в меді журавлину (ягід візьмемо півсклянки).
Готується Charlotte наступним чином.
Миємо, очищаємо від шкірки і насіння, ріжемо тоненькими пластинками яблука.
Сто грамів цукрового піску висипаємо в сковорідку, туди ж виливаємо полстопки води.
Коли цукор почне перетворюватися на карамель, кидаємо в нього нарізку з яблук. Посмажимо до восьми хвилин (не забуваємо весь час помішувати). В останню хвилину додаємо корицю і лікер. Вимикаємо вогонь. Нехай фрукти охолонуть.
Зрізаємо шкірку з батона. Ріжемо його, потрібні шматочки близько 1 см завтовшки, ще частина – скибочками висотою форму для випічки.
Половину шматочків підсмажуємо на маслі маслечко, але рум’яна скоринка повинна з’явитися лише з одного боку.
Тепер потрібно приготувати солодкий складу. У нього підуть три яєчка і сорок грамів цукру (все це трохи збити віночком або вилкою), вершки.
В яєчно-вершковий соус занурюємо хлібні скибочки – всі до одного.
Кладемо на дно форми пекарської пергамент, і його стінки змащуємо м’яким маслом. Потім розміщуємо підсмажені скибочки батона так, щоб рум’яні боку притискалися до ємності.
Далі йде яблучна начинка (половина приготованого), а зверху – в’ялена журавлина.
Тепер черга неподжаренных шматочків хліба. Їх трохи змочуємо солодким яєчним соусом. Поливаємо топленим вершковим маслом. Накриваємо залишками начинки. Наверх – знову журавлину.
Завершує конструкцію ще один ярус хліба, просоченого соусом з яєць і вершків. Його заливаємо соусом, що залишився.
Поки ми чаклували, духовка нагрілася до 180 С. Charlotte проведе там від 40 до 45 хвилин. Потім можна буде посипати його цукровою пудрою і дегустувати.
Десерт подається, як гарячим, так і холодним. А для повноти насолоди додають кулька будь-якого морозива.
Легкий рецепт «Пишна шарлотка»
Тепер приготуємо шарлотку, дотримуючись простого рецепту. Він не вимагає якихось особливих продуктів і ретельного змішування тіста. І, тим не менш, ні смак, ні зовнішній вигляд страви не страждають, і воно виходить пишним.
Нам знадобляться кілька нехитрих компонентів:
чотири курячі яєчка;
таку ж кількість яблучок (в ідеалі зелених сортів);
склянка борошна;
стільки ж цукрового піску;
їдальня ложка олії.
І це все! Можна приступати до приготування.
Потрібна піна – стійка і повітряна. Її взобьем з яєць (необхідну консистенцію допоможе отримати міксер). Не вимикаючи прилад, потихеньку введемо цукор.
Цукровий пісок майже розчинився? Значить, час вводити борошно. Робимо це теж повільно. Коли зникнуть грудочки – тісто готове.
Яблука обробляємо звичайним способом. Кінцевий результат – тоненькі, близько напівміліметра, часточки.
Їх кидаємо в тісто. Швидко змішуємо.
Практично все зроблено. Залишилося змастити форму олією, вилити в неї тісто. 40 — 45 хвилин постоїть розпеченої до 180 С духовці.
Гості майже біля дверей, а часу возитися з солодощами вже немає? У такій ситуації може виручити «швидкісний» яблучний пиріг. Повірте, друзі залишаться таким частуванням, задоволені.
Яєчка і цукор допомогою міксера перетворюємо в світлу повітряну масу. До неї йдуть ванілін і борошно (просеянная).
Все це перемішуємо, але вже не з допомогою техніки, а лопаткою і дуже дбайливо.
Устеляємо папером дно форми для випічки (можна обійтися без цього, просто змастивши його олією).
Виливаємо половину тіста. На нього поміщаємо фрукти. Зверху – другу частину тіста.
Через 40 — 45 хвилин в духовці при 180 С пиріг з яблуками можна витягати.
Встигли якраз вчасно! У двері вже телефонують.
Печемо «догори ногами» з бісквітного тіста
Шарлотку, випечений за цим рецептом, ще називають «перевертнем». Тому що перед подачею пиріг ставлять з ніг на голову», щоб зверху виявилися фрукти. Печуть її практично так само, як за будь-якого іншого рецепту. І все ж є деякі особливості процесу.
Спочатку чергу яблук. Їх миємо, чистимо, ріжемо подрібніше, викладаємо в глибоку піалу. «Поїмо» коньяком, додаємо корицю. Перемішуємо. Тепер нехай десяток хвилин настоятися. За цей час встигнемо зробити бісквітне тісто. Як? Дуже швидко.
Беремо цукор і яйця. Збиваємо, поки не вийде пишна піна, з допомогою міксера. На це піде приблизно сім – вісім хвилин.
Додаємо в яєчно-цукрову суміш борошно – поступово, невеликими порціями. Змішуємо. Але тепер вже не міксером, а дерев’яною ложкою. Повинна вийти однорідна субстанція.
Змащуємо маслом форму, де будемо пекти. Кладемо на дно щільненько всі яблука. Заливаємо готовим тестом.
Все, що залишилося зробити – помістити «напівфабрикат» в духовку з температурою 180 С. Через 35-40 хвилин аромат повідомить, що пиріг випікся. Дістаємо його, перевертаємо на блюдо «вниз головою»: тоді яблучна начинка виявляється зверху. Ріжемо «перевертыша» на порції і кличемо близьких до чаю.
Використовуємо кефір
Застосування кефіру або кислого молока – простий і надійний спосіб спекти смачну шарлотку. З подібним інгредієнтом цукор не вплине на структуру тесту – воно вийде кислуватим і щільніше, ніж зазвичай. Але такі якості чудово поєднуються з яблуками. Тільки для цього пирога потрібні обов’язково солодкі сорти.
Отже, кефірну шарлотку печуть з:
0,5 кілограма яблук;
100 грамів масла (мається на увазі вершкове);
такого ж обсягу цукрового піску;
пари яєчок;
чверть кіло борошна (краще брати вищого сорту);
¼ Чайної ложечки солі;
½ Чайної ложки розпушувача ( можна замінити харчовою содою);
В пісок з цукру кладемо вершкове масло (заздалегідь його розм’якшуємо). Збиваємо.
По черзі додаємо яєчка і продовжуємо збивати.
Потім ллємо кефір, всипаємо борошняний порошок. Не забудемо також про сіль і розпушувач. В результаті вийшло тісто.
Його треба змішати з підготовленими заздалегідь фруктами. Що з ними зробити, описано в рецептах вище.
Викладаємо тісто у форму (вона вже змазаний вершковим маслом, а дно присипане крихтою з солодких сухариків), і поміщаємо в духовку, нагріту до 185-190 С.
Залишаємо шарлотку на кефірі хвилин на сорок.
Шарлотка «Канадська»
Рецепт цієї смачної випічки дещо відрізняється від інших списком інгредієнтів. Для виготовлення тіста використовуються молоко і крохмаль. Результат володіє цікавим смаком, а продукти можна купити в будь-який час в магазині.
Отсыпаем півсклянки цукру і поки залишаємо осторонь. Другу половину збиваємо з яєчками.
В отриману пінну масу додаємо всі інші складові. Тепер треба все змішати, щоб вийшло в’язке однорідне тісто.
В цей раз нам потрібні не платівки, а кубики з яблук. Тому ріжемо фрукти саме таким чином. Після змішуємо з тестом.
Всі викладаємо у форму, в якій будемо пекти пиріг. Щоб тісто не прикипіли до дна, ємність заздалегідь змащуємо маслом і присипаємо борошном.
Верх присыплем залишеним цукром. Родзинки використовуємо як прикраса.
Напівфабрикат поміщається в духову шафу. При температурі 180 С ласощі буде готове через сорок п’ять хвилин.
Помічниця – мультиварка
Коли потрібно одночасно готувати кілька страв, зручно користуватися мультиварка. Поки вона буде виконувати задану програму, можна займатися чимось іншим. Принадність кухонного апарату в тому, що в ньому добре не тільки варити або смажити, але і піч. Приготувати шарлотку в мультиварці виходить нітрохи не гірше, ніж в духовці.
Для рецепту вам знадобиться:
200 грамів високосортного борошна;
таку ж кількість цукру-піску;
три штуки яєчок;
чотири соковитих яблучка;
½ Чайної ложки кориці;
чайна ложечка ванільки.
Приймемо до уваги, що для цієї випічки краще всього підходять зелені кислі яблука – вони надають пирога більше соковитості.
Що будемо робити?
Спочатку займаємося фруктами. Переробляємо їх традиційним для шарлотки способом, поки не отримаємо тоненькі часточки.
Мультічашу змащуємо маслом (все одно, яким – хоч рослинним, хоч вершковим). На дно ємності кладемо нарізку з яблук.
Тепер потрібно з яєць, цукру і ванільки зробити повітряну піну. Першими підуть яйця з цукровим піском. Трохи їх змішаємо ложкою і тоді вже додамо ванільний екстракт. Тепер можна включати міксер, щоб отримати необхідну консистенцію.
Міксер свою справу закінчив, його можна відкласти в сторону. Далі вводимо в цукрово-яєчну суміш борошно, не перестаючи заважати. Але тепер робимо це ложкою.
Залишається готове тісто вилити на яблука і розподілити рівномірним шаром.
Вставляємо в чашу мультиварки. Натискаємо режим «Випічка/пиріг». Задаємо час – 60 хвилин.
Коли прилад видасть звуковий сигнал, що завдання виконане, і відключиться, відкриємо кришку. Але не будемо пиріг діставати відразу, вона повинна настоятися. Хвилин через 15-20 її можна дістати і насолоджуватися смаком.