Інгредієнти:
- сингіль (журавка) – 10 штук,
- сіль,
- орегано за смаком
3 аркуша салату для прикраси;
Для маринаду:
- 3 ст. л. соєвого соусу без добавок,
- 1 ст. л. оливкової (соняшникової) олії,
- 1 ст. л. соку лимона,
- 1 ч. л. приправи для риби;
Для соусу тартар:
- 3 ст. л. легкого майонезу,
- 1 ст. л. нежирної сметани,
- 2 невеликих маринованих огірка,
- 1 зубчик часнику,
- 1 ч. л. соку лимона,
- 1 гілочка кропу;
- для зеленого соусу:
- 5 листочків шпинату,
- 3 гілочки петрушки,
- 1 ч. л. натертого хрону,
- 3 ст. л. легкого майонезу,
- 0,5 ч. л. соку лимона.
Час приготування: 30 хвилин
Кількість порцій: 10
Процес приготування риби сингіль на гриль-газ:
Морська риба сингіль (або як її називають в народі «журавка») відноситься до сімейства кефалевих. Вона легко чиститься, не має дрібних противних кісточок, а м’ясо дуже ніжне і трохи солодкувате. Приготувати цю рибу на сковороді гриль-газ не складе особливих труднощів і не вимагає багато часу, при цьому блюдо виходить дуже смачним і поживним.
Головною перевагою журавки на грилі є те, що цю рибу не потрібно очищати від лушпайок, досить звільнити її від нутрощів і добре промити. При бажанні рибу можна готувати без голови, але на шматки її різати не треба.
Для того, щоб смак риби був більш насиченим, її слід попередньо замаринувати, найкраще на всю ніч. Для цього рибу слід трохи натерти сіллю, після чого приготувати маринад: змішати соєвий соус із рослинною олією, додаємо сік лимона і приправу для риби. Кладемо рибу в миску з маринадом (так, щоб маринад торкався кожної риби), накриваємо плівкою і ставимо в холодильник на нижню полицю.
Сингіль або журавка рецепти
Після того, як риба промаринувалася, викладаємо її на решітку сковороди і трохи посипаємо орегано. Накриваємо кришкою і вмикаємо середній вогонь. Якщо вогонь на плиті буде сильним, риба моментально згорить, якщо слабким – не буде рум’яної скоринки. Через 5 хвилин слід зняти кришку сковороди і полити рибу невеликою кількістю маринаду, особливо хвости – інакше вони будуть дуже сухими. Ще хвилин через 7-10, коли на журавці почне з’являтися рум’яна кірочка, її потрібно акуратно, щоб не розпалася (якщо риба свіжа, то вона ні при яких умовах не розпадеться) перевернути, посипати орегано і полити маринадом.
Поки журавка готується, можна приготує соус до риби. Це може бути класичний соус для риби тартар або зелений соус з хроном. Для приготування тартару потрібно змішати майонез, дрібно нарізані мариновані огірки, сметану, роздавлений часник і подрібнений кріп. Щоб зробити зелений соус, потрібно подрібнити в блендері шпинат і петрушку, які потім змішуються з майонезом, натертим хріном і соком лимона.
Коли риба підрум’яниться з обох сторін, акуратно знімаємо її з решітки і викладаємо по колу великого блюда, застеленого листям салату. У центр блюда ставимо соус.