Сир Камамбер (Camembert): запах і смак, з чим поєднується, рецепти страв з м’яким французьким сиром

Гурмани в різних куточках світу високо цінують сир Камамбер. Французи використовують продукт у різних страв: супи, десерти та різноманітних соусах. Пропонуємо приготувати дуже смачні блюдо з благородного сиру.

Сир Камамбер (Camembert): історія і батьківщина сиру

Батьківщина продукту – Франція, але полюбили сир багато людей у всьому світі.

Камамбер має багату історію, яка почалася в 1791 році. Селянка, родом з Нормандії, на ім’я Марі Арель сховала французького монаха від переслідувачів. Сталося це в часи Французької революції. За це він розкрив їй таємниці приготування смачного сиру, який виходив м’яким вершковим всередині з красивою цвіллю на поверхні.

Приготовлений продукт відрізнявся смаком від оригінального рецепту, так як на смакові якості сильно впливає клімат, грунт і трава, яку їдять корови. Всі перераховані умови значно відрізнялися від французьких, тому вийшов абсолютно новий сорт зі своїм неповторним присмаком.

Довгий час сімейство Марі виробляла і вдосконалювала рецептуру виробництва сиру. Але продукт не мав своєї назви. У 1863 році його подали Наполеону, уявивши, як сир з села Камамбер. Імператору дуже сподобався сир і йому було присвоєно назву села. Наполеон на постійній основі включив в свій раціон Камамбер, таким чином весь Париж став любителем нового сирного сорту.

Марі довелося в малі терміни розширювати виробництво і забезпечувати продуктом всю Францію. Після того, як придумали дерев’яні коробки, Камамбер змогли перевозити на великі відстані. І він моментально завоював всю Америку.

Склад, калорійність і харчова цінність

У 100 грамах продукту містить:

  • вуглеводи – 0,5 г;
  • білки – 19,8 г;
  • вода – 51,8 г;
  • жири – 24,3 м;
  • калорії – 300 ккал.

Чим можна замінити сир Камамбер

Вводяться санкції на іноземні товари не дозволяють придбати улюблений багатьма сир. Тому Краснодарський виробник випустив у продаж свій Камамбер. Сир з білою цвіллю незначно відрізняється від французького за смаковими якостями, так як для виробництва використовується місцеве молоко. А корови їдять місцеву траву. Але всі процеси приготування строго регулюються французькою стороною.

Дивіться також:  Квашені баклажани – 8 кращих рецептів

Також чудово можна замінити:

  • сиром брі;
  • чудовою заміною послужить благородний сир дор блю, який також можна використовувати в салатах і запікати;
  • сирами ліваро і пон-лэвек, структура яких дуже схожа з Камамбером;
  • сиром Бюш де Шевр;
  • сиром камбацола;
  • якщо немає можливості придбати елітний сир із-за вартості, то прекрасна заміна – Голландський і Російський сир. Але це найслабші замінники.

Який запах і смак має продукт

Продукт має специфічний аромат, які доводиться не всім до смаку. Залежно від терміну витримки змінюється різкість запаху, який схожий на запах прілості. Якщо ви відчуєте аромат аміаку, то такий продукт вживати в їжу не можна. Це вірна ознака, що сир зіпсований.

Камамбер має тільки вершковий смак. Будь-які види з додаванням часнику, грибів або бекону – підробка. Делікатес має гоструватим, пікантним присмаком з ледь вловимим смаком вершків. Центр сиру завжди обов’язково м’який, а кірка – щільна.

З чим поєднується сир Камамбер

Перед нарізкою необхідно потримати продукт у холодильнику. Сир, який полежав у кімнаті нарізати не вийде.

Якщо ви в перший раз придбали продукт з благородною цвіллю, то необхідно розібратися з чим їдять сир Камамбер:

  • Подають продукт самостійно з будь-якою зеленню, горіхами та фруктами.
  • Французи їдять сир з теплими шматочками багета.
  • Завдяки властивості швидко плавиться, сир додають у пироги, теплі бутерброди, соус і піцу.
  • Вершковий смак продукту ідеально поєднується з молодими червоними або рожевими винами.
  • Камамбер робить смак салатів більш насиченим і оригінальним.

Кожен гурман зобов’язаний знати, як правильно їсти сир Камамбер. Найважливіша умова – необхідна температура. У кімнаті має бути тепло, щоб м’якоть ніжна сирна залишалася м’якою і тягучою. Якщо буде прохолодна температура – сир застигне, і ви не зможете відчути характерний сирний присмак.

Дивіться також:  Свинина з грибами в духовці – 8 рецептів приготування

Діставати з холодильника необхідно безпосередньо перед подачею. При кімнатній температурі продукт швидко стане м’яким. Нарізають тільки великими часточками.

Смажений сир Камамбер

Блюдо виходить хрусткому зовні і м’яким всередині. Вражає дивовижним ароматом і притягує увагу апетитною скоринкою. Подають з різноманітними соусами.

Інгредієнти:

  • рослинна олія;
  • сіль;
  • чебрець;
  • борошно – 75 г;
  • чорний перець;
  • панірувальні сухарі – 85 м;
  • Камамбер – 220 г;
  • яйце – 1 шт.

Приготування:

  • Нарізати сирний шматок. Повинні вийти трикутники не сильно великі за розміром.
  • Перемішати виделкою яйце з чебрецем. У борошно насипати спеції і сіль. Перемішати.
  • Взяти невеликими щипцями сирний трикутник. Помістити в яєчну суміш. Вмочити в борошно. Обваляти в сухарях.
  • Помістити в гарячу сковороду з олією. Засмажити. На кожну сторону буде потрібно 2 хвилини. Зайвий жир закуски не потрібен, тому відразу помістіть трикутники на паперовій рушник, який допоможе ввібрати масло.

Як замаринувати продукт

Чехи готують дивовижну закуску, яку подають до пива. Пропонуємо і вам оцінити оригінальний смак маринованого продукту.

Інгредієнти:

  • сир Камамбер – 360 г;
  • оливкова олія;
  • цибуля – 3 шт. червоний;
  • прованські трави;
  • солодка червона паприка;
  • часник – 4 зубки;
  • запашний перець – 3 горошини;
  • маринований перець – 3 шт. гострий;
  • чорний перець – 3 горошини;
  • лаврове листя – 5 аркушів.

Приготування:

  • Нарізати шматками сир. Посипати паприкою і порубаними часниковими зубками. Помістити в банку.
  • Нарізати кільцями цибулини. Гострий перець розрізати. Відправити в банку. Посипати травами. Закинути горошини перцю. Покришити лаврушку. Залити оливковою олією. Помістити в холодильник на 11 днів.

Десерт з французьким сиром Камамбер

Десерт наділений найніжнішим, неповторним вершковим смаком і дуже популярний у французів.

Інгредієнти:

  • волоські горіхи – 55 г;
  • чорний хліб – 4 скибочки;
  • мед – 15 г;
  • лимонний сік;
  • яблуко – 1 шт.;
  • сир Камамбер.
Дивіться також:  Манти класичні – 10 рецептів приготування в домашніх умовах

Приготування:

  • Нарізати яблука. Повинні вийти тонкі слайсы. Щоб фруктова нарізка не потемніла, збризніть невеликою кількістю лимонного соку.
  • Порубати горіхи.
  • На хлібці намазати мед. Помістити скибочки сиру таким чином, щоб між ними залишався простір. В залишене місце щільно викласти красиво яблучні шматочки. Полити медом. Присипати горіхами.
  • Помістити в духову піч (185 градусів) на 23 хвилини.

Салат з сиром Камамбер

Якщо вам набридли звичні закуски, рекомендуємо приготувати ніжне, смачне і дуже легке блюдо. Цей салат відрізняється оригінальним виглядом і смаком. Ідеально підходить для будь-якого торжества.

Інгредієнти:

  • авокадо – 1 шт.;
  • сир Камамбер – 145 г;
  • сіль;
  • лимон – 0,5 шт.;
  • перець;
  • груша – 1 шт.;
  • оливкова олія – 3 ст. ложки;
  • зелений салат – 45 р.

Приготування:

  • Очистити авокадо. Нарізати соломкою. Полити соком, який заздалегідь вичавили з лимона.
  • Зрізати шкірку з груші. М’якоть посікти. Смужки груші відправити до авокадо. Додати порваний салат.
  • Підсолити. Полити маслом. Додати порубаний сир. Посипати перцем. Перемішати. Подавати рекомендується відразу.
Прокрутка до верху