Сир моцарела: як приготувати в домашніх умовах. 6 рецептів страв з сиром моцарелла

На основі цього продукту є багато різноманітних страв, але дуже часто в магазинах можна знайти хороший сир Моцарелла важко. Так чому б не спробувати приготувати його самостійно? Адже це не складно, якщо під рукою є все компоненти.

Як приготувати сир Моцарелла в домашніх умовах, калорійність

Щоб отримати справжній сир Моцарелла, доведеться придбати сичужний фермент. Без нього, на жаль, приготувати гідний продукт не вийде.

Необхідні інгредієнти:

• 1 – 2 ложки лимонної кислоти;
• близько чотирьох літрів молока, звичайного, не пастеризованого;
• 170 мілілітрів чистої води;
• чверть чайної ложечки сичужного ферменту.

Процес приготування:

1. Підготуйте глибоку каструлю, залийте в неї молоко і нагрівайте його саме до 32 градусів. Обов’язково скористайтеся термометром. Туди ж відправте лимонну кислоту, перемішайте.
2. Сичуг розчиніть в зазначеній кількості води і цю суміш додайте до молока. Перемішайте протягом 30 – 40 секунд.
3. Вимкніть плиту, накрийте ємність і дайте її вмісту постояти не менше п’яти хвилин.
4. Як тільки побачите, що маса стала нагадувати м’який згусток, відразу ж наріжте її на невеликі квадрати, 2,5 – 3 см за розміром. Трохи перемішайте їх і прогрійте ще до 43 градусів.
5. Весь вміст викладаємо на друшляк, щоб злилася сироватка. Її знову поміщаємо в каструлю і гріємо до 85 градусів.
6. Нарізані шматочки сиру по черзі опускаємо в гарячу сироватку, розтягуємо, складаємо і проробляємо ці ж дії кілька разів, поки сльози не стане гладким. Надаємо йому потрібну форму.

Опускати сир краще за допомогою шумівки і не забудьте надіти рукавички, оскільки при розтягуванні можна обпалити руки.

Калорійність такого сиру не висока – всього 240 калорій на 100 грам. У ньому повністю відсутні вуглеводи, білків – 18 грам, а жирів – 24 грами.

Дивіться також:  Шаньги з картоплею — 4 рецепта як у бабусі

Піца «Маргарита» з Моцарелою

Ідеально підходить сир Моцарелла для піци. Корж виходить надзвичайно смачною і ароматною.

Необхідні інгредієнти:

• будь-тісто для піци або основа;
• сіль і орегано;
• два помідора або кілька томатів в соку;
• олія оливкова – 10 мілілітрів;
• сир Моцарелла – приблизно 0,2 кг;
• трохи свіжого базиліка.

Процес приготування:

1. Базилік добре промиваємо, обсушуємо і подрібнюємо.
2. Змішуємо пряну траву з оливковою олією, томатами, сіллю і орегано. Найкраще пропустити цю суміш через блендер, щоб вона стала зовсім однорідною.
3. Промазуємо заготівлю приготованим соусом і зверху покриваємо сиром. Моцарелу можна перетерти або ж нарізати на тонкі пластинки.
4. Відправляємо заготовку в духовку, включивши нагрівання на 250 – 300 градусів, і тримаємо, поки сир розплавиться і утворюється кірочка.

Смажений сир в клярі

Необхідні інгредієнти:

• олія для смаження;
• сіль на свій смак;
• близько 250 грам Моцарели;
• 50 грам борошна;
• одне яйце;
• упаковка панірувальних сухарів.

Процес приготування:

1. Сир краще придбати у вигляді невеликих кульок, але якщо такого не знайшлося, то наріжте великий шматок на квадратики середнього розміру.
2. Масло влийте в сковороду і добре розігрійте.
3. Підготуйте три ємність, в одну помістіть яйце, злегка збивши його і підсолюємо, дві інші – борошно і сухарі.
4. Кожен шматочок Моцарели спочатку опустіть в яйце, потім в борошно і сухарі.
5. Отримані заготовки викладіть в масло так, щоб воно покривало їх, і смажте, поки колір не стане красивим і золотистим.

Салат «Капрезе» з сиром Моцарелла

Салат з сиром Моцарелла за цим рецептом, ну дуже простий. Це легка і смачна закуска, яку можна подати перед основними стравами чи до вина.

Необхідні інгредієнти:

• спеції за власним бажанням;
• пучок свіжого базиліка;
• три ложки оливкової олії;
• 150 грам сиру Моцарелла;
• два помідори.

Дивіться також:  Бутерброди на швидку руку – 11 рецептів сендвічів

Процес приготування:

1. Підготуйте плоске красиве блюдо, викладіть на нього скибочки сиру і помідорів товщиною приблизно в 5 міліметрів, чергуючи їх.
2. Збризніть зверху закуску оливковою олією, присипте сіллю і меленим чорним перцем і прикрасити листям базиліка.

Закуска з креветками

Необхідні інгредієнти:

• 200 грам очищених креветок;
• пучок базиліка;
• зубчик часнику;
• один помідор;
• 10 мл оливкової олії;
• багет або чіабатта;
• 100 грам Моцарели.

Процес приготування:

1. Обрану випічку наріжте на скибочки, обсмажте на сковороді з двох сторін, додавши трохи олії.
2. У цій же ємності обсмажте часник, нарізаний на шматочки, скибочками помідор і креветки.
3. На заготовки з хліба викладіть спочатку скибочки Моцарели, потім шматочки помідора, креветки і листя базиліка.

Помідори з сиром Моцарелла

Необхідні інгредієнти:

• близько 20 штук сирних кульок;
• спеції за смаком: орегано, базилік, сіль, перець;
• помідори черрі за кількістю порцій Моцарели;
• дві ложки бальзамічного оцту;
• дві ложки оливкової олії.

Процес приготування:

1. У невелику ємність влийте оцет, масло, додайте сіль, суху приправу орегано і трохи чорного перцю. Все добре перемішайте, краще всього віночком.
2. Помістіть в пряний складу кульки сиру, щоб вони просочилися заправкою.
3. Кожен кульку надіньте на шпажку. Слідом за ними нанизайте черрі і листя базиліка.
Послідовність можна повторити або ж залишити так, в залежності від довжини шпажок. Залишилось лише викласти закуску на красиве блюдо для подачі.

Куряче філе, запечене з сиром

Необхідні інгредієнти:

• близько 300 грам стиглих помідор;
• приправи за своїм смаком;
• 0,1 літра соєвого соусу;
• свіжий базилік – пучок;
• 100 грам кетчупу або томатної пасти;
• 1 – 2 шматочки курячого філе;
• половина лимона;
• приблизно 150 грам Моцарели.

Дивіться також:  Скляна локшина – 6 дуже смачних рецептів страв з фунчозы

Процес приготування:

1. Для початку приготуємо маринад для м’яса. З цією метою з’єднайте в ємності середнього розміру соєвий соус, кетчуп або пасту, а також сік, віджатий з половини лимона.
2. Помістіть в отриманий склад куряче філе (промите, але не нарізане) і приберіть його хоча б на 30 хвилин у холодильник.
3. Моцарелу, помідори і базилік подрібніть, відправте в миску і перемішайте. На цьому етапі, за бажанням, їх можна приправити сіллю і перцем.
4. М’ясо вийміть з холодильника, перекладіть у відповідну форму, присипте зверху нарізаними компонентами і готуйте приблизно 35 хвилин в духовці, встановивши температуру на 180 градусів.

Яким сиром можна замінити Моцарелу

Якщо вибраний рецепт передбачає наявність саме такого сиру, а у вас під рукою його немає, то можна спробувати зробити заміну.

• У разі, якщо сир для страви не треба плавити, то можна використовувати бринзу деякий час вимочену в молоці. Вона стане менш солоною, більш ніжною і відмінно підійде для салату.
• Ще один варіант заміни, коли не потрібна теплова обробка, – це Адигейський сир Сулугуні або зерненный.
Все перераховане вище не підійде, якщо сир необхідно запікати, наприклад, готувати з ним піцу. Тут знадобиться сорт, який буде добре плавитися. У такому разі стане відмінною заміною Тильзитер.
І не забуваємо, що Моцарелу можна зробити самостійно, якщо є необхідні складові і трохи часу.
Сир Моцарелла – це не тільки смачний, але і корисний продукт. У ньому багато білка і, на відміну від інших сортів, він вважається маложирним, що дозволяє готувати з нього страви тим, хто дотримується правильного харчування.

Прокрутка до верху