В Італії дуже дбайливо ставляться до всіх продуктів і їх використовують по максимуму не залишаючи відходів. Італійські кухарі знайшли застосування сироватці і створили приголомшливо смачний сир рікотта. Ми розповімо про тонкощі приготування смачних страв з використанням сиру.
Рікотта (ricotta) — що це за сир?
Головний продукт для виготовлення сиру – сироватка. Рідина, яка залишається після приготування традиційного сиру.
Існує кілька видів рікотти:
- сорт, вироблений на основі овечої сироватки, називають Ricotta Romano;
- з молока і сироватки буйволиці виходить Ricotta di Bufala;
- солоний вигляд, який витримують 3 місяці – Ricotta salata;
- запечений свіжий сир до отримання коричневого відтінку скоринки – Ricotta infornata;
- підкопчений варіант – Ricotta affumicata;
- витриманий сир, протягом року вироблений з різних сортів сироватки (коров’ячої, овечої, козячої, буйволиной) – Ricotta forte.
Склад, калорійність і харчова цінність
Сир володіє поживними якостями, завдяки дивовижному складу, в який включені:
- вітаміни (А, Е), які відповідають за стан шкірних покривів та діяльність очей;
- калій;
- вітаміни групи В, нормалізують діяльність нервової системи;
- цинк;
- кальцій – головна цінність продукту, який відповідає за кісткову систему. Допомагає поліпшити стан нігтів і волосся;
- вітаміни (D, К);
- селен допомагає покращувати діяльність м’язів.
Рікотта має малу калорійність у порівнянні з більшістю сирів. Тому ідеально підходить для дієтичного харчування. Калорійність складає всього 174 ккал в 100 р.
У тій же масі продукту містить:
- білки – 11 г;
- вуглеводи – 3 г;
- жири – 13 р.
З чим їдять сир рікотта
Копчений і витриманий сорт рікотти їдять, як і звичні для всіх тверді сири.
Свіжу рікотту нарізають шматочками і подають разом з травами, хлібом або овочами, доповнюючи вином.
Використовують в якості основи для:
- чізкейку;
- крему;
- наповнювача для великої пасти.
Сиром замінюють вершки і готують на його основі соуси. Продукт служить чудовою начинкою для равіолі, м’ясних пирогів, лазаньї і піци. Рікотта – чудовий інгредієнт для салатів і десертів.
Чим можна замінити сир рікотта
Якщо ви визначилися з блюдом, але не змогли знайти рікотту, то її з легкістю можна замінити на:
- сир;
- сметану;
- фромаж блан (маслянистий сир);
- тофу (на вегетаріанський сир);
- маскарпоне;
- сир зі сколотин;
- вершковий сир;
- козячий сир;
- панір.
Який запах і смак має продукт
На смак солодкуватий сир. Текстура сирно-вершковий з біло-кремовим відтінком. Аромат незвичайний і в той же час ніжний.
Паста з рікоттою і помідорами
Багато хто не знають, що можна приготувати з сиру рікотта. Знайомство з продуктом рекомендуємо починати з самого простого – з приготування пасти.
Інгредієнти:
- сіль;
- спагетті – 550 г;
- цибуля – 2 шт.;
- оливкова олія – 25 мл;
- гострий перець – 1 шт.;
- чорний перець – 0,3 ч. ложки;
- помідори – 550 г;
- часник – 3 зубки;
- сир рікотта – 220 р.
Приготування:
- Порубати цибулини. Нарізати часникові зубки. Зняти шкірку з помідорів. Щоб вона легше знімалася, помідори обдайте окропом.
- У сотейник влити олію і помістити цибульні кубики. Через хвилину додати часникові зубки. Додати стручок гострого перцю. Засмажити.
- Помістити помідори. Гасити, не накриваючи кришкою 8 хвилин. Вогонь повинен бути мінімальним.
- Покришити рікотту і помістити в сотейник. Підсолити і посипати перцем. Розмішати. Тушкувати 3 хвилини.
Салат з м’яким сироватковим сиром
Смачна і оригінальна закуска послужить хорошим перекусом і чудово підійде до будь-яких страв на вечерю. Салат з сиром рікотта та буряком – чудовий варіант для всієї родини.
Інгредієнти:
- бурак – 120 г;
- цукор – 190 г;
- рукола – 15 г;
- бальзамічний оцет – 190 мл;
- салат корн – 15 г;
- кедрові горішки – 5 м;
- рікотта – 110 г;
- сіль – 2 г;
- кріп – 4 р.
Приготування:
- Бурак відправити в духову піч і запікати 1,5 години. Температура потрібно 165 градусів. Потім прокоптити в коптильні півгодини. Навіть вдома можна спорудити коптильню. Для цього візьміть стару каструлю і помістіть на дно тирсу. В сито викладіть бурак. Укрийте кришкою і поставте на вогонь.
- Порубати салат корн. Нарізати рукколу. Змішати.
- Нашаткувати кріп і додати нарізаний сир. Змішати. Підсолити і скачати кулю.
- У сотейник влити оцет. Підсолодити. Томити поки маса не стане густою і схожою на соус.
- На рукколу викласти сирний шар. Додати порізану буряк. Полити підготовленим соусом. Прикрасити горішками.
Сирники на сніданок
Цей вид сирників відрізняється чудовим ароматом і смаком. Скоринка виходить хрустким, а м’якоть ніжною. Спробуйте приготувати запропонований варіант і сирники стануть улюбленою стравою у вашому домі.
Інгредієнти:
- цукрова пудра – 65 г;
- кукурудзяний крохмаль – 4 ст. ложки;
- сир рікотта – 250 г;
- рослинне масло – 5 ст. ложок;
- сир Філадельфія – 120 г;
- жовток – 1 шт.;
- борошно – 45 р.
Приготування:
- Злити рідину з рікотти. Щоб сирники вийшли м’якими, половину помістіть в сито і перетріть. Змішати з рештою кількістю сиру.
- Посипати пудрою і перемішати. Додати борошно. Замісити. Влити жовток. Змішати підготовлену масу з Філадельфією. Вийде щільна маса.
- Сформувати ковбаску. Розрізати на 11 частин. Скачати з кожної частини шайби і вмочити в крохмаль.
- Смажити в олії на малому вогні, поки не з’явиться золотава скоринка.
Крем з сиру рікотта для торта
Кремова маса вийде повітряної і нежирної. Підходить для будь-яких десертів.
Інгредієнти:
- рікотта – 550 г;
- кориця – 1 ч. ложка;
- цукрова пудра – 145 г;
- вершки для збивання – 70 мл;
- цедра лимона.
Приготування:
- Всі продукти мають бути кімнатної температури. Насипати пудру в вершки і збити.
- Додати рікотта. Насипати корицю. Збити. Помістити лимонну цедру. Перемішати.
Лазанья з гарбузом і соусом з рікотти
Блюдо виходить соковитим, корисним і дуже смачним.
Інгредієнти:
- вершкове масло – 35 г;
- пармезан – 120 г;
- молоко – 560 мл;
- лазанья – 7 аркушів;
- мускатний горіх – 0,5 ч. ложки;
- гарбуз – 550 г;
- рікотта – 270 г;
- шпинат – 220 г;
- вода – 1 ст. ложка;
- оливкова олія – 2 ст. ложки;
- борошно – 35 г;
- цибулю-шалот – 1 шт.
Приготування:
- Нашаткувати цибулю. Порубати гарбузову м’якоть. Змішати. Влити воду і оливкове масло. Присолити. Посипати перцем. Перемішати. Викласти на деко. Поставити запікатися в духову піч з температурою 200 градусів. Потримати 27 хвилин.
- У сотейник помістити вершкове масло. Насипати борошно і перемішати. Смажити 3 хвилини. Залити струменем молоко. Перемішати. Готувати 7 хвилин. Маса стане густою. Додати порізану рікотту. Посипати мускатним горіхом. Розмішати.
- В дрібну каструльку покласти шпинат і залити великою ложкою води. Посипати перцем і підсолити. Перемішати і тушкувати 7 хвилин.
- На дно форми покласти половину гарбуза. Вкрити частиною шпинату. Залити половиною соусу. Посипати сіллю і сирної стружкою. Накрити листами лазаньї. Розподілити гарбуз, потім шпинат. Залити соусом. Накрити листами лазаньї і посипати сиром.
- Запікати при 180 градусах духовий печі. Час – 37 хвилин.
Десерт з печива з фруктами і сиром
Вишуканою ласощі прикрасить будь-яке святкове застілля.
Інгредієнти:
- сир рікотта – 550 г;
- полуниця – 420 г;
- банан – 210 г;
- печиво – 130 г;
- мед – 25 г;
- ванілін;
- кокосова стружка.
Приготування:
- Полити рікотту медом. Посипати ваніліном. Банан нарізати. Якщо полуниця велика – подрібнити. Печиво поламати.
- Викладати інгредієнти у високий келих на довгій ніжці. Першим шаром йде сир. Зверху полуниця, потім банан. Посипати печивом. Вкрити рікоттою. Посипати кокосовою стружкою.