Сир тофу особливо добре відомий тим, хто близько знайомий зі східною кухнею. Але для більшості наших господинь такий продукт поки малозрозумілою. Багато вважають, що це аналог сиру, і так воно і є. Правда, він незвичайний, адже в його основу закладено не коров’яче, звичне нам, молоко, а мало знайоме середньостатистичному росіянину соєва. Тофу – це виключно рослинний продукт з найвищими показниками білка.
Сир тофу: склад і калорійність
Коли-то в 164 році китайський імператор доручив придворному алхімікові Лю Ану знайти еліксир безсмертя. У пошуках рішень такої непростої задачі алхімік задумав використовувати сою та спеціальні солі – так з’явився сир тофу, а вірніше доуфу.
Але не тільки в Китаї він став користуватися широкою популярністю. У другому тисячолітті стали готувати подібний продукт з сої і в Японії. Там він отримав назву тофу. Японський і китайський сир відмінні за смаком, оскільки в кожній країні були свої традиції виготовлення основної сировини. На противагу японському, китайський володіє більшою ніжністю і делікатністю.
Тофу – це вегетаріанська основа основ, яка створена з рубаних соєвих бобів, гарячого молока і нигари, що використовується як загусник. Якщо розібрати сир за хімічним складом, то в ньому виявляться рослинні білки, кілька видів амінокислот, вітамінний комплекс, а також макроелементи, зокрема, залізо і кальцій. І, нарешті, калорійність – на кожну сотню грам продукту припадає всього 72 Ккал.
Чим корисний і шкідливий соєвий продукт
Найважливіший елемент тофу – це рослинний білок, концентрація якого в цьому сирі перевищує показники навіть таких білкових «гігантів», як будь-які види м’яса та яєць.
І якщо часте вживання останніх сприяє зростанню показників холестерину, соєвий сир, навпаки, сприяє її зменшенню.
Він також наділений силою, здатною вивести з організму таке небезпечне речовина, як діоксин – саме воно є однією з причин розвитку ракових захворювань. Тофу легко засвоює наш організм, при цьому поліпшується робота травної системи і нирок.
Такий соєвий продукт:
- є хорошим профілактичним засобом від різного роду серцевих порушень;
- також він підвищує рівень гемоглобіну;
- запобігає розвиток артриту;
- покращує розумову діяльність;
- сприяє збереженню молодості, завдяки селену, який входить до його складу.
Але незважаючи на всю корисність продукту, він може нести і небезпека. Так, він здатний стати причиною збоїв гормонального фону (особливо у підлітків), викликати діарею і сприяти розвитку ускладнень роботи щитовидної залози.
Правда, тут варто уточнити, що сам сир нешкідливий і будь-які порушення виникають не від його вживання, а від того, що його їдять люди, яким він протипоказаний. Наприклад, якщо у людини слабка ендокринна система, то перевищення норми вживання сиру може викликати ряд ускладнень. Тому, перш ніж купувати такий продукт, варто ознайомитися з рекомендаціями.
Проте найнебезпечніший продукт той, що виготовлена з неякісної сировини або з використанням будь-яких аналогів соєвого молока. Від такого сиру краще відразу відмовитися, адже він здатний нашкодити навіть самому здоровому організму.
З чим їдять тофу
Соєвий сир тофу буває в двох іпостасях. М’який сир ще називають шовковим, він має кремоподібну текстуру і часто використовується для соусів, гарячих страв і різних десертів. А ось твердий, як ясно з назви, має більш щільну структуру.
Тофу несмачний і не володіє особливим ароматом, але він відмінно вбирає запахи і смаки інших інгредієнтів.
Це відкриває всі можливості, щоб використовувати тофу в приготуванні різних страв – від перших до десертів. Його можна додавати в супи і холодні закуски, тушкувати і запікати з овочами, і навіть маринувати, і коптити. Варіанти його застосування настільки різноманітні, що все залежить тільки від уяви кухаря.
Смачний омлет з сиром тофу
Тим, хто вперше знайомиться з таким соєвим продуктом, пропонуємо почати свої кулінарні експерименти з більш простих рецептів. Наприклад, приготувати смачний і корисний сніданок.
Заздалегідь підготуйте:
- 380 г тофу;
- півсклянки молока (можна мигдальне, соєва);
- будь-які овочі (томат, цибуля, солодкий перець, шпинат);
- дві ложки олії соняшникової;
- по дрібці солі і куркуми;
- за смаком сіль, паприка і перець;
- три ложки борошна (краще нутовой).
Алгоритм дій:
- Прибираємо серветкою з тофу зайву вологу, ріжемо продукт на шматочки і разом з невеликою кількістю молока і борошном подрібнюємо блендером до консистенції густої сметани.
- У масу додаємо спеції, перемішуємо і викладаємо на розігріту олію. Смажимо омлет протягом 10 хвилин.
- Потім на одній його половині розкладаємо нарізані овочі, прикриваємо їх другою половиною і готуємо соєвий омлет з овочами ще п’ять хвилин.
Як загасити з овочами
Страви з овочів можна зробити більш різноманітними, якщо використовувати в їх приготуванні соєвий сир тофу. Так як соєвий сир має слабко виражений смак, рекомендуємо використовувати більше спецій.
Досить часто в стравах з тофу присутня така пряність, як асафетид. Спецію часто використовують в індійській кухні, але на наших прилавках її не знайти. Можливо привезти її на замовлення, але існує ймовірність натрапити на підробку.
Як всякий «високий» продукт, асафетид володіє особливим, екзотичним запахом, який подобається не всім і вже точно не подобається дітям. Однак, замінити таку приправу можна часником, цибулею або іншими пряними спеціями.
Інгредієнти:
- 220 г сиру тофу;
- п’ять томатів;
- великий баклажан;
- три великих м’ясистих болгарських перцю;
- дві ч. л. коріандру;
- одна ч. л. паприки;
- по ½ ч. л. імбиру і куркуми;
- щіпка асафетиди.
Алгоритм дій:
- У сотейник з маслом висипаємо всі пряні спеції і через 30 секунд додаємо кубики сиру тофу. Смажимо п’ять хвилин.
- Потім відправляємо до пряного сиру овочі, нарізані на брусочки. Спочатку обсмажуємо інгредієнти на максимальному вогні п’ять хвилин, потім жар зменшуємо, накриваємо продукти кришкою і тушкуємо 40 хвилин.
- За п’ять хвилин до готовності підсолюємо і при бажанні зменшити кислоту томатів, додаючи три ч. л. цукру.
Сирники з тофу
Сир тофу особливо популярний у вегетаріанців, які також славляться своєю різноманітною кухнею. Так, в їх меню можна зустріти цікаві сирники з соєвого сиру. Якщо ви зважитеся на такий кулінарний експеримент, то радимо трохи прикрасити десерт додаванням соковитого персика і ароматного банана.
Інгредієнти:
- 130 г тофу;
- по дві ложки цукрового піску, борошна і манки;
- половинка банана;
- п’ять плодів абрикоса.
Алгоритм дій:
- З абрикос потрібно зняти шкірку, м’якоть покласти в ємність разом з кубиками сиру, цукром і шматочками банана. Розминаємо виделкою інгредієнти, потім змішуємо їх з борошном і манкою.
- Залишаємо тісто на десять хвилин, щоб манка трохи розбухла.
- З отриманого складу формуємо сирники, паніруємо їх у борошні і смажимо до готовності.
Рецепт першого страви
Соєвий сир не має власного смаку, але з задоволенням приймає його від тих продуктів, які з них готуються. Тому з тофу можна зварити легкий, смачний і ароматний суп. Перше страву можна готувати з м’ясом, а якщо в плані вегетаріанський суп, то додаємо більше овочів.
Інгредієнти:
- 270 г будь-якого м’яса;
- 220 г сиру тофу;
- два бульби картоплі;
- по одній цибулині, стручку солодкого перцю і моркви;
- пару гілочок кропу.
Алгоритм дій:
- Шматочки м’яса разом з сіллю і перцем смажимо до рум’яності і перекладаємо в глибокий сотейник.
- Кубики овочів також пасеруємо до м’якості, викладаємо до м’яса.
- Тепер відправляємо до іншим продуктам кубики картоплі, заливаємо водою і ставимо на плиту на 20 хвилин.
- Як тільки картопля звариться, кладемо кубики тофу, даємо супу закипіти і знімаємо його з вогню.
- Розливаємо цікаве перше блюдо по глибоких мисках і посипаємо кропом.
Сир тофу в клярі
Смажений сир тофу також може припасти вам до смаку. Приготувати його можна в клярі – так він буде виглядати більш апетитним і святковим.
Інгредієнти:
- 370 г тофу;
- яйце;
- часниковий зубчик;
- морквина;
- болгарський (зелений) перець;
- 140 г борошна.
Алгоритм дій:
- Сир тофу ріжемо кубиками і змішуємо його з сіллю, а краще, з соєвим соусом.
- Готуємо кляр з яйця і борошна.
- Кубики тофу опускаємо в отриману суміш, а потім обсмажуємо в олії. Готові порції кладемо на серветку, щоб прибрати зайвий жир.
- Моркву і перець ріжемо брусочками, часник дрібно рубаємо. Обсмажуємо інгредієнти протягом п’яти хвилин.
На блюдо перед подачею викладаємо смажені овочі і сир з дивовижною хрусткою скоринкою.
Салат з сиром
Незважаючи на те, що тофу є низькокалорійним сиром, салат з нього виходить досить ситним. Тому якщо ви хочете зробити закуску більш легкої, то кількість сиру можна зменшити.
Інгредієнти:
- 220 г тофу;
- два томата;
- цибуля;
- листя салату;
- 80 г оливок;
- ложка кунжутного насіння;
- кріп.
Щоб закуска вийшла більш цікавою, обсмажити кубики сиру слід відразу разом з приправами. Ви можете взяти будь-які спеції, але обов’язково додайте коріандр.
Спосіб приготування:
- Якщо не любите смажений сир, то просто наріжте його кубиками і замаринуйте в соусі з масла, соку лимона, бальзамічного оцту і спецій.
- У яблучному оцті або просто в лимонному соці так само злегка маринуємо півкільця цибулі.
- У салатницю кладемо листя салату, які потрібно просто порвати руками, далі змішуємо їх з часточками томатів, цибулею, оливками і сиром. Заправляємо закуску маслом і посипаємо кунжутним насінням.
Тепер ви знаєте і чим корисний сир тофу, і що з нього можна приготувати. Однак, ще один важливий момент, який слід мати на увазі, що стосується питання його зберігання. Як всі молочні продукти, тофу теж зберігається в холодильнику. Але перш ніж надіслати сир в камеру, його потрібно злегка змочити підсоленою водою. Такий нехитрий прийом дозволить тофу не вбирати в себе інші запахи і збереже продукт до семи днів.