Сир тофу: склад, чим корисний. 6 рецептів страв з тофу

Сир тофу особливо добре відомий тим, хто близько знайомий зі східною кухнею. Але для більшості наших господинь такий продукт поки малозрозумілою. Багато вважають, що це аналог сиру, і так воно і є. Правда, він незвичайний, адже в його основу закладено не коров’яче, звичне нам, молоко, а мало знайоме середньостатистичному росіянину соєва. Тофу – це виключно рослинний продукт з найвищими показниками білка.

Сир тофу: склад і калорійність

Коли-то в 164 році китайський імператор доручив придворному алхімікові Лю Ану знайти еліксир безсмертя. У пошуках рішень такої непростої задачі алхімік задумав використовувати сою та спеціальні солі – так з’явився сир тофу, а вірніше доуфу.

Але не тільки в Китаї він став користуватися широкою популярністю. У другому тисячолітті стали готувати подібний продукт з сої і в Японії. Там він отримав назву тофу. Японський і китайський сир відмінні за смаком, оскільки в кожній країні були свої традиції виготовлення основної сировини. На противагу японському, китайський володіє більшою ніжністю і делікатністю.

Тофу – це вегетаріанська основа основ, яка створена з рубаних соєвих бобів, гарячого молока і нигари, що використовується як загусник. Якщо розібрати сир за хімічним складом, то в ньому виявляться рослинні білки, кілька видів амінокислот, вітамінний комплекс, а також макроелементи, зокрема, залізо і кальцій. І, нарешті, калорійність – на кожну сотню грам продукту припадає всього 72 Ккал.

Чим корисний і шкідливий соєвий продукт

Найважливіший елемент тофу – це рослинний білок, концентрація якого в цьому сирі перевищує показники навіть таких білкових «гігантів», як будь-які види м’яса та яєць.

І якщо часте вживання останніх сприяє зростанню показників холестерину, соєвий сир, навпаки, сприяє її зменшенню.

Він також наділений силою, здатною вивести з організму таке небезпечне речовина, як діоксин – саме воно є однією з причин розвитку ракових захворювань. Тофу легко засвоює наш організм, при цьому поліпшується робота травної системи і нирок.

Такий соєвий продукт:

  • є хорошим профілактичним засобом від різного роду серцевих порушень;
  • також він підвищує рівень гемоглобіну;
  • запобігає розвиток артриту;
  • покращує розумову діяльність;
  • сприяє збереженню молодості, завдяки селену, який входить до його складу.

Але незважаючи на всю корисність продукту, він може нести і небезпека. Так, він здатний стати причиною збоїв гормонального фону (особливо у підлітків), викликати діарею і сприяти розвитку ускладнень роботи щитовидної залози.

Дивіться також:  Холодець з індички – 8 рецептів приготування

Правда, тут варто уточнити, що сам сир нешкідливий і будь-які порушення виникають не від його вживання, а від того, що його їдять люди, яким він протипоказаний. Наприклад, якщо у людини слабка ендокринна система, то перевищення норми вживання сиру може викликати ряд ускладнень. Тому, перш ніж купувати такий продукт, варто ознайомитися з рекомендаціями.

Проте найнебезпечніший продукт той, що виготовлена з неякісної сировини або з використанням будь-яких аналогів соєвого молока. Від такого сиру краще відразу відмовитися, адже він здатний нашкодити навіть самому здоровому організму.

З чим їдять тофу

Соєвий сир тофу буває в двох іпостасях. М’який сир ще називають шовковим, він має кремоподібну текстуру і часто використовується для соусів, гарячих страв і різних десертів. А ось твердий, як ясно з назви, має більш щільну структуру.

Тофу несмачний і не володіє особливим ароматом, але він відмінно вбирає запахи і смаки інших інгредієнтів.

Це відкриває всі можливості, щоб використовувати тофу в приготуванні різних страв – від перших до десертів. Його можна додавати в супи і холодні закуски, тушкувати і запікати з овочами, і навіть маринувати, і коптити. Варіанти його застосування настільки різноманітні, що все залежить тільки від уяви кухаря.

Смачний омлет з сиром тофу

Тим, хто вперше знайомиться з таким соєвим продуктом, пропонуємо почати свої кулінарні експерименти з більш простих рецептів. Наприклад, приготувати смачний і корисний сніданок.

Заздалегідь підготуйте:

  • 380 г тофу;
  • півсклянки молока (можна мигдальне, соєва);
  • будь-які овочі (томат, цибуля, солодкий перець, шпинат);
  • дві ложки олії соняшникової;
  • по дрібці солі і куркуми;
  • за смаком сіль, паприка і перець;
  • три ложки борошна (краще нутовой).

Алгоритм дій:

  • Прибираємо серветкою з тофу зайву вологу, ріжемо продукт на шматочки і разом з невеликою кількістю молока і борошном подрібнюємо блендером до консистенції густої сметани.
  • У масу додаємо спеції, перемішуємо і викладаємо на розігріту олію. Смажимо омлет протягом 10 хвилин.
  • Потім на одній його половині розкладаємо нарізані овочі, прикриваємо їх другою половиною і готуємо соєвий омлет з овочами ще п’ять хвилин.

Як загасити з овочами

Страви з овочів можна зробити більш різноманітними, якщо використовувати в їх приготуванні соєвий сир тофу. Так як соєвий сир має слабко виражений смак, рекомендуємо використовувати більше спецій.

Досить часто в стравах з тофу присутня така пряність, як асафетид. Спецію часто використовують в індійській кухні, але на наших прилавках її не знайти. Можливо привезти її на замовлення, але існує ймовірність натрапити на підробку.

Дивіться також:  Капуста тушкована з м’ясом в мультиварці – 5 рецептів

Як всякий «високий» продукт, асафетид володіє особливим, екзотичним запахом, який подобається не всім і вже точно не подобається дітям. Однак, замінити таку приправу можна часником, цибулею або іншими пряними спеціями.

Інгредієнти:

  • 220 г сиру тофу;
  • п’ять томатів;
  • великий баклажан;
  • три великих м’ясистих болгарських перцю;
  • дві ч. л. коріандру;
  • одна ч. л. паприки;
  • по ½ ч. л. імбиру і куркуми;
  • щіпка асафетиди.

Алгоритм дій:

  • У сотейник з маслом висипаємо всі пряні спеції і через 30 секунд додаємо кубики сиру тофу. Смажимо п’ять хвилин.
  • Потім відправляємо до пряного сиру овочі, нарізані на брусочки. Спочатку обсмажуємо інгредієнти на максимальному вогні п’ять хвилин, потім жар зменшуємо, накриваємо продукти кришкою і тушкуємо 40 хвилин.
  • За п’ять хвилин до готовності підсолюємо і при бажанні зменшити кислоту томатів, додаючи три ч. л. цукру.

Сирники з тофу

Сир тофу особливо популярний у вегетаріанців, які також славляться своєю різноманітною кухнею. Так, в їх меню можна зустріти цікаві сирники з соєвого сиру. Якщо ви зважитеся на такий кулінарний експеримент, то радимо трохи прикрасити десерт додаванням соковитого персика і ароматного банана.

Інгредієнти:

  • 130 г тофу;
  • по дві ложки цукрового піску, борошна і манки;
  • половинка банана;
  • п’ять плодів абрикоса.

Алгоритм дій:

  • З абрикос потрібно зняти шкірку, м’якоть покласти в ємність разом з кубиками сиру, цукром і шматочками банана. Розминаємо виделкою інгредієнти, потім змішуємо їх з борошном і манкою.
  • Залишаємо тісто на десять хвилин, щоб манка трохи розбухла.
  • З отриманого складу формуємо сирники, паніруємо їх у борошні і смажимо до готовності.

Рецепт першого страви

Соєвий сир не має власного смаку, але з задоволенням приймає його від тих продуктів, які з них готуються. Тому з тофу можна зварити легкий, смачний і ароматний суп. Перше страву можна готувати з м’ясом, а якщо в плані вегетаріанський суп, то додаємо більше овочів.

Інгредієнти:

  • 270 г будь-якого м’яса;
  • 220 г сиру тофу;
  • два бульби картоплі;
  • по одній цибулині, стручку солодкого перцю і моркви;
  • пару гілочок кропу.

Алгоритм дій:

  • Шматочки м’яса разом з сіллю і перцем смажимо до рум’яності і перекладаємо в глибокий сотейник.
  • Кубики овочів також пасеруємо до м’якості, викладаємо до м’яса.
  • Тепер відправляємо до іншим продуктам кубики картоплі, заливаємо водою і ставимо на плиту на 20 хвилин.
  • Як тільки картопля звариться, кладемо кубики тофу, даємо супу закипіти і знімаємо його з вогню.
  • Розливаємо цікаве перше блюдо по глибоких мисках і посипаємо кропом.
Дивіться також:  Грудинка в цибулинні — найсмачніші 5 рецептів

Сир тофу в клярі

Смажений сир тофу також може припасти вам до смаку. Приготувати його можна в клярі – так він буде виглядати більш апетитним і святковим.

Інгредієнти:

  • 370 г тофу;
  • яйце;
  • часниковий зубчик;
  • морквина;
  • болгарський (зелений) перець;
  • 140 г борошна.

Алгоритм дій:

  • Сир тофу ріжемо кубиками і змішуємо його з сіллю, а краще, з соєвим соусом.
  • Готуємо кляр з яйця і борошна.
  • Кубики тофу опускаємо в отриману суміш, а потім обсмажуємо в олії. Готові порції кладемо на серветку, щоб прибрати зайвий жир.
  • Моркву і перець ріжемо брусочками, часник дрібно рубаємо. Обсмажуємо інгредієнти протягом п’яти хвилин.

На блюдо перед подачею викладаємо смажені овочі і сир з дивовижною хрусткою скоринкою.

Салат з сиром

Незважаючи на те, що тофу є низькокалорійним сиром, салат з нього виходить досить ситним. Тому якщо ви хочете зробити закуску більш легкої, то кількість сиру можна зменшити.

Інгредієнти:

  • 220 г тофу;
  • два томата;
  • цибуля;
  • листя салату;
  • 80 г оливок;
  • ложка кунжутного насіння;
  • кріп.

Щоб закуска вийшла більш цікавою, обсмажити кубики сиру слід відразу разом з приправами. Ви можете взяти будь-які спеції, але обов’язково додайте коріандр.

Спосіб приготування:

  • Якщо не любите смажений сир, то просто наріжте його кубиками і замаринуйте в соусі з масла, соку лимона, бальзамічного оцту і спецій.
  • У яблучному оцті або просто в лимонному соці так само злегка маринуємо півкільця цибулі.
  • У салатницю кладемо листя салату, які потрібно просто порвати руками, далі змішуємо їх з часточками томатів, цибулею, оливками і сиром. Заправляємо закуску маслом і посипаємо кунжутним насінням.

Тепер ви знаєте і чим корисний сир тофу, і що з нього можна приготувати. Однак, ще один важливий момент, який слід мати на увазі, що стосується питання його зберігання. Як всі молочні продукти, тофу теж зберігається в холодильнику. Але перш ніж надіслати сир в камеру, його потрібно злегка змочити підсоленою водою. Такий нехитрий прийом дозволить тофу не вбирати в себе інші запахи і збереже продукт до семи днів.

Прокрутка до верху