Сир – універсальний продукт харчування, багатий вітамінами і мікроелементами. Його їдять в якості самостійного страви, а також використовують як інгредієнт для ніжних запіканок, пирогів і печива. Його можна купити готовим або зробити самостійно. Сир в домашніх умовах з молока виходить не менш смачним, а приготувати його зовсім не складно. Потрібно тільки вибрати потрібний рецепт і неухильно слідувати йому.
Класичний сир з молока в домашніх умовах
Для приготування такого продукту знадобляться 3 літри свіжого коров’ячого молока і сік одного лимона. Багатьох господинь зацікавить, скільки сиру виходить з 1 літра молока. Зовсім не багато, не більше 150 грам, тому кількість сировини слід підбирати з урахуванням бажаного обсягу кінцевого продукту.
Як приготувати:
- У високу каструлю наливається молоко і ставиться на великий вогонь, щоб рідина прогрівалася швидко. Під час нагрівання важливо заважати молоко ложкою або шумівкою, щоб воно не пригоріло.
- Після появи перших ознак закипання, вогонь роблять мінімальним і додають сік лимона. Практично відразу можна спостерігати, як молоко починає згортатися.
- Газ вимикають і отриманий склад відправляють в друшляк, попередньо укритий марлею.
- Віджимають сироватку, а отриману сирну масу, що залишилася в марлі, кладуть під вантаж.
- Через кілька годин, коли вся сироватка стече, сир готовий до вживання.
Домашній сир з молока слід зберігати в прохолоді не більше 3-х днів, його можна використовувати як начинку для вареників або робити з нього запіканки.
Готуємо з додаванням кефіру
В основі цього рецепту – пастеризоване молоко і кефір. Такий спосіб приготування доведеться за смаком зайнятим жінкам, у яких немає часу шукати справжні фермерські продукти.
Потрібні такі інгредієнти:
- 60 мл молока;
- 450 мл кефіру;
- 5 г солі.
Приготування виглядає наступним чином:
- У каструлю налити молоко, підсолити і дати закипіти на повільному вогні.
- Після цього влити кефір і, як тільки з’явиться сироватка, вимкнути нагрів.
- Отриману масу перемішати і знову поставити на вогонь. Слід дочекатися, коли почнуть утворюватися великі творожистие грудки.
- Коли це станеться, отриману масу викладають у марлю, віджимають і кладуть під прес.
Сир на основі кефіру відразу ж готовий до вживання.
Рецепт з козячого молока
Козяче молоко – корисний і поживний продукт, який за своїми властивостями перевершує коров’яче.
Однак, воно більш вибаглива в роботі, тому новачкам може бути складно готувати з нього сир.
Знадобляться наступні інгредієнти:
- 1 літр козячого молока;
- 10 мл хлористого кальцію.
Виконання рецепту з козячого молока виглядає так:
- Молоко наливають у каструлю, ставлять на середній вогонь, дають закипіти і знімають з плити.
- Дають охолонути близько 50 хвилин, після чого знову нагрівають до температури 85 градусів. Додають хлористий кальцій.
- Як тільки суміш почала згортатися, вимикають вогонь і дають їй відстоятися не більше 15 хвилин.
- Масу відкидають на марлю, дають стекти сироватці.
Смачний і корисний продукт готовий.
Як зробити сир з кислого молока
Приготування сиру з кислого молока є класичним варіантом, який господині використовують найчастіше.
Для його приготування знадобиться:
- 3 літра кислого молока жирністю не менше 2,5%;
- три склянки кефіру (він повинен бути жирним).
Домашній сир готуємо з кислого молока наступним чином:
- Молоко і кефір налити в каструлю і поставити на середній вогонь, нагріти до 40 градусів.
- Як тільки сироватка почне відділятися, сирну масу відкидають на марлю і дають рідини стекти.
- Готовий продукт не кладуть під прес, а підвішують таким чином, щоб вся сироватка скла за кілька годин.
Зберігають такий продукт у холодильнику не більше 3-х днів.
Найшвидший спосіб приготування
Такий сир можна їсти відразу. Немає необхідності довго варити молочну суміш, а потім тримати під гнітом отриману масу. Але для його приготування потрібно використовувати фермерські продукти, що істотно поліпшить смак готового сиру.
Для приготування знадобиться:
- 200 мл молока (пісне не підійде);
- 50 г сметани жирністю 30%.
Як готувати:
- Молоко наливають у каструлю і доводять до кипіння на середньому вогні. Потім вливають сметану.
- Суміш ретельно перемішують і дають закипіти другий раз.
- Згорнувся масу відкидають на марлю або дрібне сито і дають стекти сироватці.
Через кілька хвилин страва вже можна подавати до столу.
Продукт для дітей
Такий сир можна починати вводити в якості прикорму малюкам, а також давати на сніданок дітям старше.
Важливо використовувати як можна більш свіжі інгредієнти для його приготування і не заготовляти продукт запас.
Для дитячого сиру знадобиться тільки один інгредієнт – дитячий кефір.
Готують його так:
- Потрібну кількість кефіру повільно нагрівають на водяній бані.
- Як тільки продукт починає згортатися, його відкидають на друшляк або марлю і дають стекти сироватці.
Після охолодження отриманої маси її можна відразу давати дитині.
Домашній сир з молока і сметани
Простий і смачний рецепт. Для його приготування слід купувати продукти у фермерів, щоб в повній мірі насолодитися вершковим смаком сиру.
Для його приготування знадобиться:
- 1,5 літра молока;
- 2 столові ложки сметани.
Готують продукт наступним чином:
- В чисту суху банку наливають 1 літр молока, додають сметану. Суміш ставлять у тепле місце для скисання.
- На наступний день в каструлю наливають молоко, що залишилося, доводять його до кипіння і вливають отриману скисшую суміш.
- Вогонь зменшують, каструлю накривають кришкою і тримати її вміст на малому вогні не більше 15 хвилин.
- Згорнувся масу залишається тільки відкинути на марлю, підвісити і дати стекти сироватці.
Продукт готовий до вживання.
Секрети самостійного виготовлення сиру
Щоб самостійно приготований продукт був не тільки смачним, але і корисним, слід дотримуватися деяких правил і знати маленькі хитрощі:
Самий головний секрет приготування сиру вимагає часу. Робити похапцем продукт не варто. Можна отримати або недоварену масу, або малос’едобнимі резиноподобную субстанцію.
- Якість сировини. Молоко, сметана, кефір повинні бути відмінної якості, краще всього купувати ці продукти у фермерів. Тоді на виході вийде дійсно смачний і корисний продукт.
- Важливо не перегрівати сировина в процесі готування. Якщо температура буде надто високою, то сир придбає неапетитний грудкуватих вигляд, смакові якості також погіршаться.
- У той же час сировина не може бути недостатньо нагрітим. В такому випадку не відбудеться повноцінне відділення сироватки від сирної маси, і продукт буде мати вигляд згустку, який навряд чи захочеться вживати в їжу.
- Для відділення сирної маси від сироватки і подальшого її стікання краще всього використовувати чисту марлю. Завдяки її мелкосетчатой структурі вдасться віджати всю зайву рідину, а сам матеріал є натуральним і не містить барвників чи ароматизаторів, які могли б перейти на кінцевий продукт.
Враховуючи всі вищеописані особливості, кожній господині, навіть не дуже досвідченою, під силу зробити сир з молока. У самостійному його приготування в домашніх умовах немає нічого складного. Важливо лише строго дотримуватися рецепту і готувати з високоякісних компонентів. Тоді домашній продукт з легкістю потіснить магазинний в щоденному раціоні.