Сир в мультиварці – 7 рецептів, як зробити домашній сир

Важко знайти дорослого або дитини, не відає про користь молочних продуктів. Але от проконтролювати якість магазинної продукції досить складно, особливо якщо, наприклад, сир продається на вагу. Тому все більше господинь приходять до того, що корисна кісломолочка – приготована самостійно. Так, сир в мультиварці виходить не тільки корисним, але і смачним, оскільки певні функції з переліку програм виключають перегрів молочної маси і роблять її термічну обробку рівномірною.

Домашній сир з молока в мультиварці

Щоб зробити сир власноруч, для базової рецептури буде потрібно всього два компоненти: молоко і закваска.

Для сквашування молока можна використовувати спеціальну суху кисломолочну закваску або кисломолочні продукти, такі як кефір, сметана, ряжанка або йогурт, з розрахунку 60 мл на 1 літр молока.

На порцію сиру вагою 350 – 450 г знадобиться:

  • 3000 мл молока жирністю від 2,5 до 5%;
  • закваска в кількості, рекомендованому виробником на даний обсяг.

Базовий рецепт приготування по кроках:

  • Якщо для приготування сиру використовується домашнє молоко, то його необхідно попередньо закип’ятити. Для цієї мети можна також використовувати мультиварку.
  • Кип’ячене молоко остудити до 40 – 42 градусів. А ультрапастеризоване, придбане в магазині, навпаки, підігріти в мультиварці до потрібної температури. Змішати тепле молоко із закваскою або будь-яким кисломолочним продуктом в потрібній пропорції.
  • Далі запустити пристрій в режим «Йогурт» на 8 годин або в ручному режимі вибрати температуру 40 градусів на такий же час, щоб молоко сквасилось.
  • Після цього утворюється білий сирний згусток, який потрібно ще 2 години витримати в режимі «Підігрів», щоб відійшла сироватка.

Далі сир перекладають на застелений марлею друшляк і добре віджимають. Продукт готовий.

Як зробити з кефіру

Сир з кефіру з допомогою мультиварки можна приготувати буквально за 10 хвилин. Такий домашній продукт ідеально підходить не тільки для приготування різноманітних других страв і випічки, але і в якості першого прикорму для дітей.

Дивіться також:  Американський яблучний пиріг – 8 рецептів приготування

На 300 р готового домашнього сиру по цьому рецепту вам знадобиться:

  • 1000 мл кефіру 3,2 %.

Хід роботи:

  • У чисту мультикрастрюлю перелити кефір. Вибрати програму «Молочна каша» або будь-яку іншу з нагріванням 80 градусів. Час приготування встановити 10 хвилин.
  • Опустити кришку і запустити програму.
  • Після звукового сигналу підняти кришку і відкинути білі сирні грудочки на відріз марлевий або нещільну тканину.

Через чверть години ніжний сирок буде готовий.

З кислого молока

Кисле молоко можна утилізувати, використовуючи його для випічки, як кефір. Але також це хороша основа для приготування сиру. Кінцевий продукт може вийти ніжним, пастоподобным або більш зернистим.

Крім мультиварки, друшляка і марлі, для сиру в домашніх умовах знадобиться:

  • 1 – 3 л скисшего молока.

Черговість дій:

  • Для ніжного, однорідного сиру скисле молоко в мультиварці витримати в режимі «Підігрів» протягом 60 хвилин. Потім зцідити відокремлену сироватку через марлю.
  • Для отримання зернистого продукту молоко в мультикастрюле прогрівають протягом 10 хвилин, використовуючи режими «Молочна каша» або «Мультиповар» при 80 градусах. Далі сирні пластівці так само віджимають в марлевому або тканинному мішечку (клунку).

Оскільки домашній сир готується з натуральних продуктів без додавання будь-яких консервантів, то використовувати його слід протягом 72 годин після приготування.

Сир з ряжанки в мультиварці

В мультиварці сир з ряжанки можна приготувати за таким же алгоритмом, що і в рецепті вище, отримавши продукт кремового кольору з ароматом топленого молока.

А можна скористатися наступним рецептом, що дозволяє отримати ласощі з багатим, завдяки спеціям, смаком:

  • 1000 мл ряжанки;
  • 1000 мл молока;
  • 15 мл рідкого бджолиного меду;
  • 15 мл соєвого соусу;
  • 1 паличка кориці;
  • 1 зірочка анісу.

Приготування:

  • У мультикастрюле змішати ряжанку з молоком і запустити одну з програм, яка не дозволить суміші нагрітися вище 80 – 95 °С. Це можуть бути «Молочна каша», «Гасіння» або «Підігрів». Кришку приладу не закривати.
  • Коли молоко та ряжанка почнуть створаживаться, в чашу слід покласти спеції, влити соєвий соус і мед. Пластиковою лопаткою розмішати суміш до повного розчинення останнього.
  • Далі мультиварку вимкнути, кришку накрити і залишити до повного охолодження. Після цього акуратно витягти аніс і корицю з сиру і віджати сироватку.
Дивіться також:  Варення з ківі — 11 рецептів

Готуємо з кисляку

Сир з молока, яке вже перетворилося в кисле молоко, виходить чудовим. А якщо доповнити його зеленню і спеціями, то виходить відмінна гостра і пікантна закуска.

Для цієї страви знадобляться:

  • 1500 мл кислого молока;
  • 6 – 13 г свіжого часнику або 3 – 4 г сушеного;
  • 50 – 100 г зелені кропу;
  • сіль, перець.

Спосіб приготування:

  • Кисляк в мультиварці прогрівати, використовуючи опцію «Гасіння»/«Молочна каша» 10 – 15 хвилин до відділення сироватки. Потім дати вмісту чаші повністю охолонути.
  • Тим часом дрібно нарубати зелень і часник, якщо використовується свіжий овоч. Остиглу створоженную кисле молоко змішати з кропом і часником, посолити і поперчити за смаком, а потім перелити в марлевий мішечок для відділення сироватки.

Покроковий рецепт з йогурту

Варто відразу ж обмовитися, що для приготування домашнього сиру не годиться магазинний питної продукт з різними наповнювачами. А ось натуральний йогурт, в ідеалі приготований власноруч, прекрасно підійде.

Потрібно:

  • 1000 мл жирного молока;
  • 150 мл натурального йогурту;
  • 5 г цукру;
  • 2,5 г солі.

Алгоритм дій:

  • Всі інгредієнти, зазначені у переліку вище, змішати в мультикастрюле. Потім запустити програму «Молочна каша» на півгодини. Цього часу буде достатньо не тільки для сквашування молока, але і для відділення сироватки.
  • На каструлю або глибоку миску встановити друшляк і застелити його марлею, складеною в 2 – 4 рази. Вилити зверху вміст чаші мультиварки і почекати, поки стечуть залишки сироватки.

Сироватка – побічний продукт приготування сиру, але відрізняється також чудовими смаковими якостями.

Тому її можна використовувати для приготування окрошки, замішування тіста на млинці, оладки, хліб або просто нею спрагу втамовувати в літній день, охолодивши перед вживанням.

Готуємо з молока і кефіру

Цей сир з молока виходить неймовірно ніжним, шовковистим. Якщо готувати його з домашнього жирного молока, то він чудово замінить «Маскарпоне» у багатьох десертах. Головне, в точності дотримуватися пропорції інгредієнтів і слідувати інструкції приготування.

Дивіться також:  Шоколадний пудинг – 7 рецептів приготування в домашніх умовах

На порцію «шовкового» сиру слід підготувати:

  • 2000 мл молока;
  • 100 мл кефіру.

Як зробити сир в мультиварці з таких компонентів:

  • Молоко налити в чашу мультикастрюли і злегка підігріти, включивши опцію «Випічка» на три – чотири хвилини. Не більше, щоб не перегріти!
  • Кефір кімнатної температури змішати з теплим молоком і прикривши каструлю кришкою, забути про молочній основі на ніч або 10 – 12 годин.
  • За цей час молоко з кефіром перетворяться в один цільний білий сквашенный згусток, який слід витримати на «Підігріві» 120 хвилин.
  • Далі чашу з вмістом витягти з мультиварки і швидко охолодити у ємності з крижаною водою більшого обсягу.

Остигнула основу віджати, використовуючи друшляк і марлю. Домашній сир «Маскарпоне» готовий для подачі до столу!

Прокрутка до верху