Кисломолочні продукти є невід’ємною частиною нашого живлення. З усіх подібних напоїв особливе місце займає кефір, який багато жінок використовують у програмах зниження ваги. У боротьбі за здорове харчування багато пані звернулися до самостійного виготовлення «молочки», і самим популярним «домашнім» продуктом став сир з кефіру. Він виходить дуже ніжним, смачним і корисним – набагато краще магазинного.
Сир з кефіру – класична технологія
В домашніх умовах отримати натуральний сир не так складно. Мінімум витрат і зусиль, і в результаті у вас на столі готовий корисний кисломолочний продукт. Його можна подавати на сніданок, навіть дітям, адже в якості інгредієнтів ви будете впевнені на сто відсотків.
Спосіб приготування:
1. У каструлю з емальованим покриттям вливаємо літр кефіру і ставимо посуд на вогонь.
2. Як тільки почнеться процес відділення сироватки, вогонь відразу вимикаємо.
Перетримавши на вогні вміст каструлі, ви приготуєте «гумовий» сир.
3. Друшляк закриваємо марлею, викладаємо в нього кефірну масу і чекаємо, поки з неї стече вся сироватка. Виливати її не варто, оскільки вона цілком придатна для пиття або використання у випічці.
При бажанні сир можна поставити під прес для отримання більш щільною його консистенції.
Рецептура з додаванням молока
Домашній сир обов’язково потрібно готувати з якісних продуктів, щоб не викликати розлад кишечника або отруєння. Багатьох господинь цікавлять пропорції використовуваних інгредієнтів. Записуйте!
З літра молока і такої ж кількості кефіру виходить 300 г сиру. А якщо взяти два літри молока і півлітра кефіру, то можна приготувати адигейський сир.
Спосіб приготування:
1. В глибокий сотейник вливаємо літр молока, ставимо його на плиту і як тільки утвориться піна, відразу вливаємо літр кефіру.
2. Інгредієнти розмішуємо і через кілька хвилин вимикаємо плиту.
3. Коли суміш з молока і кефіру охолоне, сироватка відокремиться від сиру. Залишається тільки процідити його через марлю або друшляк.
Як зробити в мультиварці
Якщо кефір натуральний, то навіть з напою з низьким вмістом жиру, можна приготувати домашній сир. Головне, не купувати кисломолочний напій, призначений для тривалого зберігання, так як при нагріванні може з’явитися смак харчових добавок, та й користі в такому напої немає.
Про те, як зробити сир з кефіру в мультиварці, дізнайтеся прямо зараз.
Спосіб приготування:
1. У чашу приладу вливаємо літр кефіру і виставляємо режим «Підігрів».
2. Через 15 хвилин напій нагріється до потрібної температури і на його поверхні з’являться пластівці. Це говорить про початок процесу створаживания.
3. У процесі приготування кефір потрібно періодично розмішувати. Відключити прилад потрібно в той момент, коли напій розділиться на сир і сироватку.
4. Виймаємо чашу з вмістом і даємо йому охолонути. Потім проціджуємо крізь марлю або сито.
Домашній сир із замороженого кефіру
Із замороженого кефіру можна приготувати сир, який по консистенції нагадуватиме продукт для дитячого харчування.
У такий сирок можна додавати фрукти або варення, можна використовувати його в якості начинки для пирогів і приготування соусів.
Як приготувати сир з кефіру в морозилці:
1. В морозилку на добу кладемо літровий пакет з кефіром.
2. Потім крижаний напій звільняємо від упаковки, кладемо в друшляк, застелене марлею, і поміщаємо його в каструлю.
3. Накриваємо продукт і розморожуємо при кімнатній температурі.
4. Під час відтавання сироватка буде стікати в ємність, а в марлі залишиться сирний продукт. Мабуть, немає нічого простіше.
Готуємо в мікрохвильовці
За лічені секунди можна приготувати сир і в мікрохвильовій печі. Напевно, більше немає такого швидкого способу отримання корисного продукту. Час приготування буде залежати від самої моделі техніки – якщо мікрохвильовка потужна, то час створаживания помітно скорочується. Якщо ви не знаєте, як приготувати сир з кефіру в мікрохвильовці, то читайте наш рецепт.
Спосіб приготування:
1. У ємність вливаємо півлітра кефіру і ставимо її в мікрохвильовку.
2. На приладі встановлюємо саму максимальну потужність і час роботи 10 хвилин.
3. За такий короткий проміжок часу відокремиться сироватка, а на поверхні з’являться білосніжні пластівці.
4. Залишилося тільки процідити суміш через марлю і домашній сир готовий.
Приготування в банку
Приготувати домашній смачний і корисний сир можна у звичайній трилітрової скляної банку. Але перш ніж приступити до процесу приготування, банку необхідно простерилізувати. Для цього можна поставити її в духовку при температурі 45 градусів, а потім кожні п’ять хвилин збільшувати температуру на 20 градусів. Робити так до тих пір, поки температура не досягне 110 градусів. Потім просто дістаємо ємність і остуджуємо.
Спосіб приготування:
1. У банку наливаємо кефір і ставимо її в каструлю з водою так, щоб рідина покрила 2/3 ємності з вмістом.
2. Включаємо вогонь на мінімум і тушкуємо кефір, поки він не згорнеться. Тобто, сироватка повинна відокремитися від сиру.
3. Проціджуємо її крізь фільтр з марлі, а сир остуджуємо і відправляємо в холодильник.
В йогуртниці з функцією приготування сиру
Йогуртниця на кухні – це справжній молочний завод просто вдома. За допомогою такого приладу можна готувати не тільки натуральні йогурти, але і сир, ряжанку, сир та інші корисні кисломолочні продукти.
Багато моделей мають спеціальні форми для стікання рідини, що дуже зручно для приготування кисломолочного продукту.
Перш ніж приступити до процесу приготування, стаканчики або чашу потрібно простерилізувати або обдати окропом – так готовий продукт буде довго зберігатися, і мати приємний смак.
Спосіб приготування:
1. Для приготування сиру знадобиться закваска, яку можна купити в будь-якій аптеці. Якщо для сиру ви використовуєте домашнє молоко, то його потрібно закип’ятити, а якщо ультрапастеризоване, то просто підігріти. На літр молока знадобиться один флакончик з закваскою.
2. У теплому молоці розчиняємо закваску, розливаємо по стаканчиках або виливаємо у форму для приготування сиру. Закриваємо її, включаємо прилад і встановлюємо час згідно з інструкцією. В залежності від моделі девайса приготування займе від 4 до 6 годин.
3. Після, вміст стаканчиків переливаємо в каструлю і на водяній бані протягом 40 хвилин продовжуємо готувати кисломолочний продукт. Як тільки відійде сироватка сиру, пропускаємо його через марлю. Можна і просто віджати продукт руками.
Готовий сир можна подавати з ягодами або використовувати для приготування ласих десертів.
Щоб приготувати сир, не потрібно бути професійним кухарем. Досить придбати якісні інгредієнти і вибрати рецепт. І головне, пам’ятайте, що будь-який кулінарний шедевр не любить поспіху і нервозності.