З появою дитини або вирішивши більш правильно і корисно харчуватися, господині замислюються над тим, як самостійно приготувати сир з кефіру в домашніх умовах. Впорається з цією, на перший погляд, непосильним завданням досить легко. В процесі приготування можна використовувати і лише звичний кухонний інвентар (каструлю і друшляк) або вдатися до допомоги сучасних гаджетів (мультиварка, мікрохвильова піч, йогуртниця).
Класичний рецепт
Домашній сир з кефіру за класичним рецептом, передбачає сквашивание кисломолочного продукту на водяній бані, яка дозволяє отримати рівномірне нагрівання суміші. З додаткового інструментарію в процесі приготування знадобляться кулінарний термометр, відріз марлі, друшляк і дві каструлі відповідного літражу. Кількість основного інгредієнта – кефіру, – достатня на одну порцію сиру, становить 1200 мл
Покрокове приготування:
- Готуємо водяну баню, для якої велику каструлю треба наповнити водою так, щоб менша надалі стосувалася дном поверхні закипілої води. Нагріти воду до активного кипіння.
- В іншу каструлю перелити кефір і відправити його на водяну баню.
- Прогрівати продукт при періодичному помішуванні до утворення сирних згустків. Важливо не перегріти кефір, щоб готовий сир не став жорстким. При досягненні вмістом верхній каструлі температури 55 – 65°С, її забирають з вогню.
- У каструлі сирні згустки повинні постояти ще 30 – 45 хвилин в прохолодному місці. Потім друшляк слід застелити марлею, складеною в два – три рази, перелити в нього кефір і залишити (можливо, під гнітом, щоб відійшла вся сироватка.
Готовий сир зберігають в герметичному контейнері в холодильнику кілька днів.
З додаванням молока
Дуже смачних і нескладних в плані приготування виходить сир з кефіру і молока. Співвідношення цих двох продуктів в різних рецептах відрізняється, але наведений нижче спосіб дозволяє обійтися без термометра.
На порцію 300 – 350 г готового продукту потрібно:
- 1000 мл кефіру будь-якої жирності;
- 1000 мл молока.
Як зробити сир з кефіру з молоком:
- У каструлю відповідного обсягу влити молоко і відправити її на вогонь. Тару обов’язково потрібно вибирати ту, у якої молоко не буде пригорати. Довести цей інгредієнт домашнього сиру до кипіння.
- Тільки що коли молоко закипить, прибрати з вогню і відразу ж влити в нього кефір. Перемішати склад для рівномірного розподілу в ньому компонентів і залишити остигати, прикривши кришкою.
- Після охолодження суміш розділиться на сироватку і сир, який залишиться тільки відкинути на вистелене марлею друшляк або дрібне сито. Коли вся сироватка стече, домашній сир буде готовий до вживання в їжу.
Як зробити в мультиварці
Багатий функціонал сучасних мультиварок дозволяє з їх допомогою готувати смачний домашній сир з кефіру, не побоюючись порушити температурний режим. «Розумна помічниця» не дасть суміші перегрітися.
Найпростіший варіант, що дозволяє отримати приблизно 250 г готового сиру, вимагає наявність мультиварки і 1000 мл кефіру обраної жирності.
Готуємо сир з кефіру в мультиварці наступним чином:
- Мультикастрюлю обполоснути холодною водою і вилити в неї кефір.
- Далі, кришку гаджета прикрити і запустити опцію «Мультиповар» на 60 хвилин, встановивши температуру на позначці 80°С.
- Для пристроїв, які не мають такої програми, буде трохи інший спосіб приготування. Кришку мультиварки слід залишити відкритою, включивши при цьому на одну годину «Підігрів».
- Через годину сир буде практично готовий, його потрібно буде лише перелити на підготовлений друшляк або сито і дочекатися, коли відокремиться вся рідина.
Домашній сир із замороженого кефіру
Створаживанию кефіру сприяє не тільки його нагрівання, але і сильне охолодження, тому його можна приготувати не тільки в мультиварці, але і в морозилці.
Варто відзначити, що отриманий таким способом сир набагато корисніше, ніж приготовлений іншим способом, оскільки молочнокислі бактерії гинуть при нагріванні, залишаються живими після заморожування.
У процесі приготування потрібно 1 – 2 упаковки кефіру в картонному або поліетиленовому пакеті, тетрапаку.
Спосіб приготування із замороженого кефіру:
- Кефір прямо в пакеті відправити в морозилку до повного замерзання. Дуже зручно зробити це з ранку, щоб ввечері перейти до наступного етапу, а вранці вже насолоджуватися свіжим сиром.
- Далі перетворився на крижини продукт за допомогою ножиць або ножа слід звільнити від упаковки, перекласти на вистелене марлею друшляк і залишити над каструлею, куди буде стікати сироватка, прикривши кришкою.
Готуємо в мікрохвильовці
Ще один пристрій, за допомогою якого можна приготувати домашній сир з кефіру, – це мікрохвильова піч.
Але в неї не вийде створожить більше 1,5 л кефіру, а для цього обсягу технологія приготування буде наступною:
- Кефір перелити в ємність, придатну для використання в мікрохвильовій печі, поставити її в СВЧ-піч і включити пристрій в режим «Розморожування» або «Експрес розморожування» на 30 хвилин. Замість цих опцій можна використовувати будь-яку іншу, не нагревающую продукти вище 80 градусів.
- Кожні 10 хвилин роботу пристрою слід зупиняти і перемішувати кефір. По закінченні роботи гаджета сир залишається тільки віджати через марлю.
Приготування в банку
Близький до класичного способу приготування і домашній сир з кефіру, зроблений в банку. У цьому випадку використовується та ж водяна баня, тільки ємність (банку) з кефіром занурюється у воду на 2/3, а не просто стосується її дном.
З продуктів і кухонного інвентарю у процесі приготування потрібні:
- кефір;
- скляна банка;
- невелика лляна або бавовняна рушник;
- каструля;
- вода;
- друшляк;
- марля.
Черговість дій:
- Кефір перелити в чисту суху скляну банку.
- Застелити Дно каструлі рушником, щоб скло не луснуло.
- По центру каструлі встановити ємність з кефіром, після чого долити стільки води, щоб банку занурилася в неї на 2/3.
- Отриману конструкцію відправити нагріватися на самому маленькому вогні. Так кефір слід томити до того моменту, коли він візуально розділиться на сир і сироватку.
- Після цього сир потрібно відкинути на друшляк з марлею на пару годин.
В йогуртниці з функцією приготування сиру
У магазинах побутової техніки можна зустріти і спеціальні гаджети, що дозволяють приготувати сир з кефіру в домашніх умовах. Найчастіше це йогуртниці з такою функцією.
Такий пристрій може мати одну велику чашу для сиру або кілька стаканчиків з вкладишами фільтрами. Процес приготування молочного продукту в залежності від моделі може тривати до півгодини при нагріванні до 80 градусів або 12 – 24 години при нагріванні до 36 градусів.
Тонкощі приготування домашнього сиру для кожного конкретного гаджета можуть відрізнятися, і будуть детально описані в керівництві з експлуатації, але основні етапи будуть такими:
- Кефір налити в чашу або стаканчики.
- Встановити їх на утримувач і запустити відповідну опцію «Сир».
- Після звукового сигналу стаканчики або чашу розгорнути на 90 градусів для того, щоб сироватка стекла. Після цих маніпуляцій сир готовий.
Домашній сир, безумовно, виграє по своїм смаковим якостям і корисним властивостям магазинного продукту. Але варто пам’ятати, що зберігати його більше 3 – 4 доби не можна. Зате можна сміливо використовувати як самостійне блюдо або як начинки для випічки та інших десертів.