У магазинах продають лінійку сирів, вироблених у нашій країні і експортуються з-за кордону. Щоб купити хороший сорт, доведеться віддати чимало грошей. Тому пропонуємо зробити сир в домашніх умовах з молока самостійно.
Класичний сир з молока
Інгредієнти:
- кефір – 1200 мл;
- сіль велика – 1 ст. ложка;
- молоко – 3600 мл.
Приготування:
- Щоб сир вийшов як можна смачніше і насиченішим, використовуйте молочний продукт самої високої жирності. Ідеально підходять фермерські пропозиції.
- Проварити кефір. Сироватка залишиться знизу.
- Сироватку злити і відставити на 2 дні. Зберігати в кімнаті. Продукт повинен скиснути.
- Закип’ятити молоко. Перемкнути вогонь на мінімум. Залити скисшую сироватку. Перемішати. Проварити.
- Процідити. Підсолити. В марлю помістити підготовлений продукт. Зав’язати кінці і підвісити. Зайва рідина стече. Знадобиться приблизно півгодини.
- Поставити гніт. Відразу ж злити виділилася рідина. Під гнітом домашній сир з молока і кефіру повинен простояти 5 годин в холодильному відділенні.
З козячого молока
Інгредієнти:
- молоко козине – 2100 мл;
- сметана – 2,5 ст. ложки;
- сіль (велика) – 1 ч. ложка;
- сир – 2,5 ст. ложки.
Приготування:
- Для виготовлення сиру з козячого молока знадобляться інгредієнти високої жирності. Прогріти молоко.
- У кількох ложках молока розчинити сир. Надіслати до теплого молока. Присолити і закип’ятити.
- Влити сметану. Варити треба приблизно 13 хвилин. Молоко повинно перетворитися в згусток.
- Накрити марлею ситечко і помістити масу. Укрити серветкою з тканини і поставити гніт. Відставити сир з козячого молока на годину.
Домашній сир з молока і сметани
Сир виходить набагато смачніше магазинного, з м’якою і ніжною текстурою. Такий сир з задоволенням будуть їсти діти. Підходить для першого прикорму немовлят.
Інгредієнти:
- молоко – 3300 мл, рекомендується використовувати домашнього приготування;
- морська сіль – 1 ч. ложка;
- сметана – 550 мл
Приготування:
- Залишити молоко в кімнаті киснути. Головне не перетримати, інакше готовий продукт вийде гірким.
- Прогріти скислий продукт. Температура повинна стати 40 градусів. Влити сметану. Розмішувати не можна.
- Підсолити. Але це за бажанням, можна обійтися і без цього інгредієнта. Взяти заздалегідь підготовлену марлеву серветку і залити відварену суміш.
- Зв’язати серветку і підвісити на годину.
З додаванням в тісто сиру
Готовий продукт – ідеальна пропозиція для вегетаріанців.
Інгредієнти:
- сир – 1100 м;
- вершкове масло – 110 г;
- сіль – 1 ст. ложка;
- молоко – 1100 мл;
- чорний перець – 0,4 ч. ложки;
- харчова сода – 0,5 ч. ложки;
- куркума – 0,4 ч. ложки.
Приготування:
- Закип’ятити молоко. Помістити сир. Закип’ятити. Вимкнути вогонь.
- Скласти марлю. Трьох шарів буде достатньо. Перелити приготовану суміш. Зав’язати краю і підвісити на 17 хвилин. Віджати.
- Помістити в сотейник масло. Помістити масу. Розмішати. Грудок залишитися не повинно. Прожарити. Підсолити. Насипати соду, приправити.
- Перемістити у форму. Витримати 3 години.
Як зробити з кислого молока
Зробити сир можна з скисшего молока. Причому для корисного ласощі доведеться витратити мінімум часу, і ви зможете насолодитися приємним смаком свіжого сиру.
Інгредієнти:
- нашатковану кріп (за бажанням);
- кисле молоко – 1000 мл;
- сіль;
- яйце – 1 шт.
Приготування:
- Помістити в чашу міксера сіль, потім яйце. Включити високі обороти. Збити.
- Залити в молоко. На середньому полум’я закип’ятити і проварити. Сироватка повинна відокремитися.
- Взяти спеціальну форму, яка призначається для м’якого сорти сиру. Застелити марлею і залити відварену масу. Посипати кропом. Перемішати.
- Вкрити кінцями, які звисають по краях. Виставити гніт.
Твердий сир з молока
Інгредієнти:
- сіль морська;
- молоко жирне – 1450 мл;
- спеції;
- кефір – 510 мл
Приготування:
- Закип’ятити молоко. Підсолити. Присипати спеціями. Влити кефір.
- Проварити 3 хвилини. В ситечко постелити марлю. Залити молочний продукт. Зав’язати краю. Віджати. Виставити зверху гніт. Перемістити до холодильне відділення.
- Витримати 11 годин.
Готуємо Моцарелу
В рецептурі рекомендується використовувати пепсин, який можна купити в аптеці.
Інгредієнти:
- морська сіль (велика) – 2 ст. ложки;
- молоко – 2200 мл;
- пепсин – 0,5 ч. ложки;
- вода – 1650 мл;
- лимонний сік — 2,5 ст. ложки.
Приготування:
- Розвести пепсин по половині чашки води.
- Прогріти молоко. Знадобиться рівно 70 градусів. Влити воду з пепсином і лимонний сік. Маса згорнеться.
- Злити сироватку. Решту масу помістити в тканину і віджати.
- Прогріти воду (90 градусів). Підсолити. На 2 хвилини закинути сир у воду. Дістати. Розтягнути. Потім пом’яти. Кілька разів повторити процес. Маса повинна стати однорідною та повністю гладкою.
- За допомогою пальців розім’яти. Скласти у вигляді конверта і опустити у воду.
- Викласти заготівлю і скачати. Повинна вийти ковбаска. Щільно обмотати плівкою. Зав’язати мотузкою. Повинен вийти куля. Остудити. Видалити плівку. Заготівлю помістити в сироватку. Саме в такому вигляді зберігати продукт у холодильнику.
З кефіром
Спочатку знадобиться приготувати сир, а далі на його основі – сир. Він вийде блискучим, і не буде кришитися при нарізуванні.
Інгредієнти:
- сіль (велика) – 1 ч. ложка;
- кефір – 2100 мл;
- чорний перець – щіпка;
- сода – 0,5 ч. ложки;
- яйце (куряче) – 1 шт.;
- паприка;
- вершкове масло – 1 ст. ложка.
Приготування:
- Для приготування доведеться спорудити парову лазню. Прогріти кефір. Друшляк вистелити марлею. Вилити відварений продукт. Віджати і повісити на 47 хвилин.
- Повернути підготовлену масу назад. Підсолити. Насипати соду. Додати яйце. Присипати паприкою, потім перцем. Розминаючи товкачиком перемішати.
- Проварити 17 хвилин. Маса вийде жовтуватого відтінку, однорідна.
- Промазати спеціальну форму вершковим маслом. Залити підготовлену суміш. Остудити і заховати в холодильне відділення. Через 1,5 години продукт повністю готовий.
Сир Маскарпоне з молока
Це найбільш елементарна варіація приготування. Процес дуже легкий і не вимагає особливих зусиль.
Інгредієнти:
- жирні вершки – 1100 мл;
- сік з лимона – 3 ст. ложки.
Приготування:
- Перед початком приготування зробіть парову лазню. Вичавити з лимона сік.
- Використовуючи харчової термометр доведіть молоко до 85 градусів. Прибрати з вогню.
- Влити сік. При цьому постійно перемішуйте рідина. Заміряти температуру. Градусник повинен показати 82 градуси.
- Повернути на баню рідина. Перемішуючи і заміряючи постійно температуру довести до 84 градусів.
- Маса загусне і стане схожа на крем. Прибрати з вогню. Продовжуючи перемішувати остудити масу. Температура повинна стати 45 градусів. Для прискорення процесу ємність можна поставити в кубики льоду або крижану воду.
- На друшляк помістити рушник з бавовни і процідити заготовку. Перекласти за допомогою ложки масу в чистий рушник і підвісити. Витримати 12 годин.
- Перемістити до друшляк. Виставити гніт і потримати на холоді 11 годин.
Плавлений сир в домашніх умовах
З сиру і молока можна отримати дивовижний плавлений сир.
Інгредієнти:
- вершкове масло – 110 г;
- сода – 1 ч. ложка;
- сир – 1100 м;
- сіль – 1 ч. ложка;
- молоко – 1100 мл
Приготування:
- Прогріти молоко, довівши до утворення бульбашок.
- Помістити сир. Постійно перемішуючи дочекатися згортання. На цей процес доведеться витратити приблизно 4 хвилини.
- Скласти марлю. Помістити відварений продукт. Віджати. Підвісити. Сироватка зобов’язана повністю вийти з заготовки.
- У сотейник закинути вершкове масло. Посипати содою. Присолити. Перемішати
- Помістити підготовлену сирну масу. Проварити 14 хвилин. Стежте, щоб не пригоріло. Прибрати з вогню. Остудити.
- Перемістити до форми. Сховати в холод на 7 годин.
Поради
- Перемішувати рекомендується дерев’яною лопаткою.
- Коли заливаєте кефірний продукт інтенсивно розмішуйте інгредієнти.
- Кожен раз використовуючи один рецепт, ви можете змінювати смак продукту додаючи різні прянощі, овочі, зелень і навіть оливки.
- Смак сильно залежить від молока. Тому купуйте тільки свіже і звертайте увагу на його аромат.
- Якщо вирішили готувати з кислого молока, то процес скисання можна прискорити. Нагріти не докисшее молоко. Капнути лимонного соку і перемішати. Залишити на столі. Процес піде набагато швидше.