Страви з цього молочного продукту відрізняються особливим смаком і корисними властивостями. Сирна запіканка без яєць – відмінний спосіб зробити ситний сніданок, при цьому не використовуючи компонент, який не подобається, або з якоїсь причини відсутній в холодильнику.
Класична сирна запіканка без яєць в духовці
У духовці сирна запіканка без використання яєць готується просто, але вимагає суворого дотримання пропорцій інгредієнтів. В іншому випадку готове блюдо виходить сухим.
Необхідні продукти:
- три ложки сметани;
- 30 грам цукру;
- три ложки манки і вершкового масла;
- півкілограма сиру.
Процес приготування:
- Сир перетираємо кілька разів або добре збиваємо за допомогою блендера.
- Манку заливаємо сметаною, залишаємо на деякий час для набухання.
- Масло вершкове топимо і з’єднуємо з цукром, щоб він розчинився.
- Змішуємо всі підготовлені інгредієнти, викладаємо у форму і готуємо 30 хвилин при 190 градусах.
Готуємо з манкою
Необхідні продукти:
- півкілограма сиру;
- сухофрукти на свій смак;
- чотири ложки манки;
- 0,1 кг цукру.
Процес приготування:
- Сир доводимо до однорідності за допомогою блендера або сита, додаємо до нього манку і цукор, перемішуємо.
- Можна додати родзинки, курагу і ванілін.
- Перекладаємо отримане тісто у форму і ставимо на 30 хвилин в духову шафу, прогрітий до 200 градусів.
Як зробити з борошном
Необхідні продукти:
- 60 грам сметани;
- півкілограма сиру;
- 20 грам борошна;
- 80 грам цукру;
- половина склянки родзинок.
Процес приготування:
- Готується така запіканка зовсім просто. Досить помістити всі зазначені інгредієнти зі списку в глибоку ємність.
- Ретельно перемішати або збити.
- І прибрати запікатися в духовку, яка заздалегідь розігріта до 180 градусів. Тримаємо блюдо в печі близько 30 хвилин.
Крім родзинок, можна використовувати і інші сухофрукти, а подавати запіканку краще зі згущеним молоком, молочним соусом або джемом.
Сирно-бананова запіканка без яєць
Необхідні продукти:
- один банан;
- 0,5 кг сиру;
- близько 100 грам цукру або по своєму смаку;
- 0,1 літр сметани;
- 60 грамів манної крупи.
За цим рецептом страва готується зі сметаною, але якщо ви не хочете класти цей інгредієнт, то можете замінити його ще одним бананом.
Процес приготування:
- З’єднайте між собою всі інгредієнти, крім банана, ретельно вимісіть до однорідності.
- Окремо подрібніть банан і роздушіть його так, щоб утворилася каша або пюре. Потім викладіть фруктову масу до решти складових і ще раз перемішайте.
- Помістіть тісто у форму і готуйте близько 40 хвилин, добре прогрівши духовку до 190 градусів.
Рецепт приготування в мультиварці
Запіканка без яєць в мультиварці виходить смачною і соковитою, а сам процес не забирає багато часу.
Необхідні продукти:
- три ложки борошна і таку ж кількість сметани;
- чотири великих ложки цукру;
- ванілін на свій смак;
- півкілограма сиру;
- половина ч. л. соди.
Якщо вам не подобається консистенція запіканки з грудками, то обов’язково перебити сир в блендері або протріть його через сито.
Процес приготування:
- Додайте до сирної маси ванілін, цукор і борошно, ретельно вимісіть до однорідності.
- Потім введіть сметану (можна замінити кефіром). Цей інгредієнт потрібен для того, щоб тісто стало більш рідким.
- Перелийте готовий склад в чашу мультиварки, увімкніть прилад у режим «Випічка» і встановіть час на 40 хвилин. Цього буде достатньо, щоб запіканка пропеклась повністю, але не встигла пригоріти.
З додаванням моркви без цукру
Можна сказати, що це рецепт дієтичної запіканки, адже в її складі немає навіть цукру, зате повно корисних інгредієнтів.
Необхідні продукти:
- дві ложки манки;
- близько 400 грам сиру;
- 50 грам родзинок.
- одна велика морквина;
- склянка сметани.
Процес приготування:
- Зазначене кількість манної крупи з’єднуємо зі сметаною і залишаємо приблизно на годину, щоб вона добре розбухла. За бажанням, молочний продукт цілком можна замінити кефіром або навіть ряжанкою.
- Додаємо до манки всі складові зі списку. Зверніть увагу, що потрібно натерти моркву, а родзинки бажано попередньо замочити, щоб він став м’якшим.
- Перекладаємо масу у форму і готуємо близько 35 хвилин при 180 градусах.
Дитяча випічка з яблуками
Необхідні продукти:
- три ложки кефіру або натурального йогурту;
- два яблука;
- три ложки цукру;
- жменю родзинок;
- 0,4 кг сиру;
- чотири ложки манки.
Процес приготування:
- Сир перетріть або зробіть більш однорідним за допомогою блендера, змішайте з йогуртом або кефіром.
- Всипте до нього манку, цукор і родзинки, ще раз ретельно вимісіть складу до однорідності.
- Яблука необхідно звільнити від шкірки, видалити з них тверду середину і перетворити м’якоть в невеликі шматочки. Фруктову нарізку змішати з іншими інгредієнтами.
- Отримане тісто викладаємо у форму і ставимо в духовку приблизно на півгодини, включивши нагрівання на 190 градусів.
Ванільна сирна запіканка без яєць і манки
За цим рецептом запіканку готуємо без манки, але з вівсянкою і з використанням сухофруктів.
Необхідні продукти:
- чотири великих ложки вівсянки;
- півкілограма сиру;
- дві ложки сметани і цукру;
- 100 грам кураги або інших сухофруктів/фруктів по своєму смаку;
- два пакетика ванільного цукру.
Процес приготування:
- Перед тим як робити запіканку, сир перетріть, щоб у випічці не було грудок. Краще всього це зробити блендером або комбайном. Але якщо у вас немає цих приладів, то скористайтеся звичайним ситом або хоча б виделкою.
- Потім сир змішуємо з ванільним і звичайним цукром і дуже ретельно перетираємо. Знову ж таки, добре б перебити цю масу блендером.
- Курагу обдаємо окропом, щоб вона стала м’якше, а вівсяні пластівці потрібно перетворити в борошно. Для цього підійде кавомолка.
- З’єднуємо отриману борошно і сухофрукти з іншими продуктами і доводимо складу до однорідності.
- Перекладаємо масу в підготовлену форму (її потрібно промазати маслом або застелити папером) і готуємо в прогрітому до 200 градусів духовій шафі не менше 30 хвилин.
Сирна запіканка – корисне і смачне блюдо, яке підходить для сніданку і навіть для легкої вечері. Подається воно порційно, а урізноманітнити його смак можна, полив кожну порцію згущеним молоком, варенням, будь-яким сиропом, джемом або шоколадною глазур’ю.