Для тих, хто не любить їсти сир в чистому вигляді, але розуміє необхідність регулярно вживати цей продукт, відмінним виходом стане сирна запіканка в духовці. Ніжна випічка з різними доповненнями сподобається і дорослим, і дітям. Залишилося лише вибрати для себе найбільш підходящий рецепт з зображень нижче варіантів.
Класичний рецепт сирної запіканки в духовці
Найпростіший рецепт обговорюваного частування пропонує використовувати мінімум продуктів. Це: 1,5 стандартної пачки сиру, півсклянки жирної сметани, 8 г розпушувача, 2 курячих яйця, 4 ст. л. цукру і така ж кількість манки, щіпка солі.
- Сметана ретельно перемішується з манною крупою і настоюється чверть години. За цей час манка повинна добре розбухнути.
- У блендері сир, сіль, розпушувач і настоявшаяся манна крупа перетворюються в однорідну густу пасту.
- В окремому посуді до стану стійкої піни збиваються яйця з цукром.
- В солодку яєчну масу лопаткою обережно підмішується сирна суміш. При цьому піна не повинна сильно впасти.
- У змащеній маслом і присипаної манною крупою формі блюдо випікається 45 хвилин. Духовка при цьому розігрівається до 180 градусів. Час випікання може змінюватись в залежності від розмірів форми.
Подається випічка з гарячою підсолодженої сметаною.
Як у дитячому садку
Багато дорослі гурмани сьогодні ностальгує про солодкому блюді з дитячого саду – ніжною сирній запіканці з родзинками. Зробити її легко можна і вдома. Для цього береться: 300 г домашнього жирного сиру, 4 ст. л. цукрового піску і манної крупи, півсклянки сметани, 8 г розпушувача, по дрібці солі і ваніліну, 120 г родзинок.
- Родзинки ретельно промивається проточною водою і заливається окропом. Сухофрукт береться без кісточок.
- Сметана змішується з манкою і залишають настоюватися.
- Яйця гарненько збиваються з цукром і сіллю.
- Всі інгредієнти з рецепту змішуються в однорідну масу. Можна використовувати блендер на низькій швидкості.
- Суміш викласти на деко, застелений промасленим пергаментом, і випікається 45 хвилин у попередньо розігрітій духовці.
Готова запіканка з сиру як у дитячому садку відмінно поєднується зі згущеним молоком.
Пишна сирна запіканка з манкою
Щоб частування вийшло пишним, в процесі його приготування потрібно використовувати соду, гашену оцтом. Крім сиру (2 ст. натурального домашнього продукту), також буде потрібно: 90 г цукрового піску, яйце, дрібка солі, шматочок вершкового масла, 4 ст. л. манки, пакетик ваніліну. Соди буде достатньо 1 ч. л.
- Родзинки обдается окропом.
- Сир блендером перетворюється в однорідну масу.
- Окремо збивається яйце з цукром, потім змішуються з сиром.
- Сода гаситься оцтом і разом з ваніліном, сіллю, манкою і вершковим маслом додається в тісто.
- Готується пишна сирна запіканка з манкою 40 хвилин до появи на її поверхні апетитною скоринки.
Для такої страви краще вибирати форму з високими бортиками.
З додаванням родзинок
Запіканку з родзинками ще гарячою варто полити кремом зі сметани, цукру і маку. В такому випадку випічка вийде ще більш смачною. Для її приготування використовується: 450 г жирного сиру, 60 г цукру, 3 яйця, 2 ст. л. манки, 1 ст. родзинок, щіпка солі.
- Родзинки промивається, заливається окропом і залишають для набухання.
- Жовтки акуратно відокремлюють від білків. Білки прибираються в холод.
- Сир пропускають через сито. У блендері молочний продукт не збивається, щоб з нього не виділилася зайва рідина.
- Підготовлений сир змішується з цукром і манкою.
- Холодні білки разом з сіллю збиваються в круту піну. Далі разом з жовтками вони відправляються в сирну масу.
- Після ретельного перемішування вона повинна вийти однорідною.
- Родзинки відкидається на друшляк, щоб пішла зайва рідина, і додається в тісто.
- Після чергового перемішування маса укладається в змащену маслом форму і залишають у спокої на півгодини.
- Випікається хвилин 35.
Готовність страви найпростіше перевіряти за допомогою тонкої дерев’яної палички.
Без борошна і манки
Солодку смачну запіканку з сиром можна приготувати навіть без грама манної крупи або пшеничного борошна. Для цього береться: 4 яйця, 170 г сметани середньої жирності, 2 ст. л. картопляного крохмалю, 4 ст. л. цукру, жменю вівсяних пластівців. Сиру буде достатньо 600-650 грам.
- Сир перетворюється в однорідну масу без грудочок за допомогою блендера. Якщо такого пристрою немає, необхідно гарненько розім’яти його вилкою.
- У сир додається сметана, вівсяні пластівці, крохмаль і цукор, після чого компоненти ретельно перемішуються.
- Жовтки відокремлюють від білків і збиваються окремо один від одного. Отримані пишні маси акуратно вводяться до сиру.
- Випікається ласощі в змащеній жиром рознімної формі 50 хвилин.
Щоб апетитна скоринка запіканки не лопнула, краще ставити її в холодну духовку і тільки після цього починати нагрівання.
Неженка запіканка з сиру
Ніжна повітряна основа робить частування більше схожим на десерт. При цьому готується страва дуже легко і швидко. До складу необхідних компонентів входить: 2/3 ст. манної крупи, 550 г сиру, пів склянки жирного кефіру і таку ж кількість цукру, півпачки вершкового масла, 2/3 ч. л. соди, по дрібці солі і ванілі.
- Вершкове масло розтоплюється на водяній бані або в мікрохвильовій печі. До нього додається сир і послідовно всі компоненти.
- Спочатку масу потрібно ретельно вимішувати ложкою, а потім процес можна продовжити міксером.
- Тісто залишають мінімум на 40 хвилин для набухання манки, після чого переміщається в змащену будь-яким жиром форму.
- Запіканка готуватися 35 хвилин в духовій шафі.
Подається випічка з будь-яким ягідним варенням.
Десерт з бананами
Фрукти для цієї страви краще брати м’які стиглі, але без чорноти. Крім бананів (2 шт.), використовується: 550 г сиру, 3 яйця, 60 г вершкового масла, 3 ст. л. манної крупи і цукру, півсклянки молока, 120 г сметани середньої жирності, сіль.
- Сир злегка солиться і перетирається через сито.
- Молоко в каструлі нагрівається, після чого в нього тонкою цівкою всипається манка. Масу потрібно постійно помішувати, щоб не утворилися грудочки. Суміш не повинна кипіти. Вона витримується на мінімальному вогні 7-10 хв.
- Білки 2 яєць відокремлюють від жовтків і останні змішуються з перетертим сиром.
- В яєчно-сирну масу при постійному помішуванні вводиться гаряча манка і 2 ст. л. цукрового піску.
- Банани нарізати невеликими скибочками і додаються в тісто.
- В останню чергу в суміш вводяться добре збиті білки, після чого вона акуратно вимішується.
- Сметана з’єднується з цукром і яйцем. Вийшла заливкою поливається викладена в змащену маслом форму майбутня запіканка.
- Готується бананово-сирна основа 40 хвилин.
Після закінчення зазначеного часу страву на 10-15 хвилин залишити у відкритій духовці.
Дієтичний рецепт приготування
Сирну запіканку можна їсти навіть під час дієти. Звичайно, в такому випадку потрібно використовувати особливі інгредієнти: пачку нежирного сиру, 2 великі ложки нежирного кефіру, 2 яйця, невелике яблуко, натуральний бджолиний мед за смаком.
- В одній посуді збиваються міксером яйця, в іншій – сир перемішується з кефіром.
- Обидві маси з’єднуються, до них додається мед і дрібно нарізане яблуко.
- Частування випікається 30 хвилин у попередньо розігрітій духовці.
Подається дієтичне блюдо з пюре з свіжих фруктів та ягід
Зебра — повітряна сирна запіканка з какао
У смачнючий сирно-шоколадний десерт немає борошна. Її замінює манна крупа (4 ст. л.). Також використовується: 450 г сиру, 120 мл сиру, 2 яйця, 1 ст. л. какао, по дрібці солі і ваніліну.
- Сир розтирається з цукровим піском. Можна пропустити його через дрібне сито.
- До отриманої маси додається ванілін, яйця і дрібна сіль за смаком. Інгредієнти злегка збиваються міксером.
- Залишилося влити молоко і всипати манну крупу.
- Після ретельного перемішування суміш ділиться на дві рівні частини. В одну з них додається какао.
- У змащену жиром форму темне і світле тісто виливається по черзі. Це дозволить зробити запіканку апетитною і привабливою на вигляд.
- В кінці кольору злегка перемішуються за допомогою зубочистки. На поверхні частування створиться оригінальний візерунок.
- Випікається при 170 градусах близько півгодини.
Прикрашається випічка тертим шоколадом.
Рецепт сирного флану або готуємо по-мексиканськи
По консистенції правильно приготоване ласощі буде нагадувати зефір. Сир тут зовсім не відчувається, хоча він береться в кількості не менше 450 грам. А, крім нього: банку згущеного молока, велика ложка соку лимона, 3 великих яйця, 1 маленька ложка картопляного крохмалю, ванілін і щіпка лимонної цедри, 40 г вершкового масла, 5 великих ложок молока, 1/3 ст. цукрового піску.
- Яйця збиваються за допомогою спеціальної насадки блендера або міксера в міцну піну. У процесі масу вводиться сир, згущене молоко, крохмаль, ванілін, лимонний сік. Цедра додається до інших компонентів вже після завершення збивання.
- В вогнетривкої мисці розтоплюється вершкове масло, до нього відправляється цукор. Як тільки маса почне темніти, ємність піднімається над вогнем. До цукру з маслом вливається молоко. Тримати миску над конфоркою потрібно до повного розчинення піску.
- Форму з високими бортиками змащується маслом і злегка присипається цукром. У неї виливається вийшла на другому кроці карамель, а зверху викладається сирна маса.
- Випікати 45 хвилин при 170 градусах.
Перед подачею до столу запіканка перевертається карамеллю вгору.
Запіканка з сиру з яблуками
Сир краще використовувати домашній, а фрукти – кислуваті.
Знадобиться 450 г сирної маси, 230 г сметани середньої жирності, 1 ст. л. манної крупи, 3 яйця, 2 великих яблука, жменя темного родзинок, 4 ст. л. цукру, 2 ст. л. крохмалю.
- Сир ретельно перемішується зі сметаною до ніжної однорідної консистенції.
- У масу додається манка, картопляний крохмаль і цукор. Перемішані інгредієнти будуть настоюватися близько 15 хвилин до набухання манки.
- Жовтки відокремлюють від білків і вбиваються до решти продуктів.
- Білки збиваються до густих піків.
- Родзинки промивається і запарюється окропом, а яблука дрібно нарізати. Підготовлені інгредієнти втручаються в тісто.
- Залишилося додати збиті білки.
- Тісто виливається в змащену жиром форму.
- Готується блюдо спочатку півгодини при 180 градусів, потім 20 хвилин при 150 градусах.
Випічка вийде м’якою всередині і покрита золотистою скоринкою зовні.