Сирна запіканка в духовці – 11 різних рецептів з манкою як у дитячому садку, з сиру та інші рецепти

Для тих, хто не любить їсти сир в чистому вигляді, але розуміє необхідність регулярно вживати цей продукт, відмінним виходом стане сирна запіканка в духовці. Ніжна випічка з різними доповненнями сподобається і дорослим, і дітям. Залишилося лише вибрати для себе найбільш підходящий рецепт з зображень нижче варіантів.

Класичний рецепт сирної запіканки в духовці

Найпростіший рецепт обговорюваного частування пропонує використовувати мінімум продуктів. Це: 1,5 стандартної пачки сиру, півсклянки жирної сметани, 8 г розпушувача, 2 курячих яйця, 4 ст. л. цукру і така ж кількість манки, щіпка солі.

  • Сметана ретельно перемішується з манною крупою і настоюється чверть години. За цей час манка повинна добре розбухнути.
  • У блендері сир, сіль, розпушувач і настоявшаяся манна крупа перетворюються в однорідну густу пасту.
  • В окремому посуді до стану стійкої піни збиваються яйця з цукром.
  • В солодку яєчну масу лопаткою обережно підмішується сирна суміш. При цьому піна не повинна сильно впасти.
  • У змащеній маслом і присипаної манною крупою формі блюдо випікається 45 хвилин. Духовка при цьому розігрівається до 180 градусів. Час випікання може змінюватись в залежності від розмірів форми.

Подається випічка з гарячою підсолодженої сметаною.

Як у дитячому садку

Багато дорослі гурмани сьогодні ностальгує про солодкому блюді з дитячого саду – ніжною сирній запіканці з родзинками. Зробити її легко можна і вдома. Для цього береться: 300 г домашнього жирного сиру, 4 ст. л. цукрового піску і манної крупи, півсклянки сметани, 8 г розпушувача, по дрібці солі і ваніліну, 120 г родзинок.

  • Родзинки ретельно промивається проточною водою і заливається окропом. Сухофрукт береться без кісточок.
  • Сметана змішується з манкою і залишають настоюватися.
  • Яйця гарненько збиваються з цукром і сіллю.
  • Всі інгредієнти з рецепту змішуються в однорідну масу. Можна використовувати блендер на низькій швидкості.
  • Суміш викласти на деко, застелений промасленим пергаментом, і випікається 45 хвилин у попередньо розігрітій духовці.

Готова запіканка з сиру як у дитячому садку відмінно поєднується зі згущеним молоком.

Пишна сирна запіканка з манкою

Щоб частування вийшло пишним, в процесі його приготування потрібно використовувати соду, гашену оцтом. Крім сиру (2 ст. натурального домашнього продукту), також буде потрібно: 90 г цукрового піску, яйце, дрібка солі, шматочок вершкового масла, 4 ст. л. манки, пакетик ваніліну. Соди буде достатньо 1 ч. л.

  • Родзинки обдается окропом.
  • Сир блендером перетворюється в однорідну масу.
  • Окремо збивається яйце з цукром, потім змішуються з сиром.
  • Сода гаситься оцтом і разом з ваніліном, сіллю, манкою і вершковим маслом додається в тісто.
  • Готується пишна сирна запіканка з манкою 40 хвилин до появи на її поверхні апетитною скоринки.
Дивіться також:  Запіканка сирна – 8 рецептів в духовці з манкою

Для такої страви краще вибирати форму з високими бортиками.

З додаванням родзинок

Запіканку з родзинками ще гарячою варто полити кремом зі сметани, цукру і маку. В такому випадку випічка вийде ще більш смачною. Для її приготування використовується: 450 г жирного сиру, 60 г цукру, 3 яйця, 2 ст. л. манки, 1 ст. родзинок, щіпка солі.

  • Родзинки промивається, заливається окропом і залишають для набухання.
  • Жовтки акуратно відокремлюють від білків. Білки прибираються в холод.
  • Сир пропускають через сито. У блендері молочний продукт не збивається, щоб з нього не виділилася зайва рідина.
  • Підготовлений сир змішується з цукром і манкою.
  • Холодні білки разом з сіллю збиваються в круту піну. Далі разом з жовтками вони відправляються в сирну масу.
  • Після ретельного перемішування вона повинна вийти однорідною.
  • Родзинки відкидається на друшляк, щоб пішла зайва рідина, і додається в тісто.
  • Після чергового перемішування маса укладається в змащену маслом форму і залишають у спокої на півгодини.
  • Випікається хвилин 35.

Готовність страви найпростіше перевіряти за допомогою тонкої дерев’яної палички.

Без борошна і манки

Солодку смачну запіканку з сиром можна приготувати навіть без грама манної крупи або пшеничного борошна. Для цього береться: 4 яйця, 170 г сметани середньої жирності, 2 ст. л. картопляного крохмалю, 4 ст. л. цукру, жменю вівсяних пластівців. Сиру буде достатньо 600-650 грам.

  • Сир перетворюється в однорідну масу без грудочок за допомогою блендера. Якщо такого пристрою немає, необхідно гарненько розім’яти його вилкою.
  • У сир додається сметана, вівсяні пластівці, крохмаль і цукор, після чого компоненти ретельно перемішуються.
  • Жовтки відокремлюють від білків і збиваються окремо один від одного. Отримані пишні маси акуратно вводяться до сиру.
  • Випікається ласощі в змащеній жиром рознімної формі 50 хвилин.

Щоб апетитна скоринка запіканки не лопнула, краще ставити її в холодну духовку і тільки після цього починати нагрівання.

Неженка запіканка з сиру

Ніжна повітряна основа робить частування більше схожим на десерт. При цьому готується страва дуже легко і швидко. До складу необхідних компонентів входить: 2/3 ст. манної крупи, 550 г сиру, пів склянки жирного кефіру і таку ж кількість цукру, півпачки вершкового масла, 2/3 ч. л. соди, по дрібці солі і ванілі.

Дивіться також:  Сирна запіканка, як у садку – шість рецептів для дітей

  • Вершкове масло розтоплюється на водяній бані або в мікрохвильовій печі. До нього додається сир і послідовно всі компоненти.
  • Спочатку масу потрібно ретельно вимішувати ложкою, а потім процес можна продовжити міксером.
  • Тісто залишають мінімум на 40 хвилин для набухання манки, після чого переміщається в змащену будь-яким жиром форму.
  • Запіканка готуватися 35 хвилин в духовій шафі.

Подається випічка з будь-яким ягідним варенням.

Десерт з бананами

Фрукти для цієї страви краще брати м’які стиглі, але без чорноти. Крім бананів (2 шт.), використовується: 550 г сиру, 3 яйця, 60 г вершкового масла, 3 ст. л. манної крупи і цукру, півсклянки молока, 120 г сметани середньої жирності, сіль.

  • Сир злегка солиться і перетирається через сито.
  • Молоко в каструлі нагрівається, після чого в нього тонкою цівкою всипається манка. Масу потрібно постійно помішувати, щоб не утворилися грудочки. Суміш не повинна кипіти. Вона витримується на мінімальному вогні 7-10 хв.
  • Білки 2 яєць відокремлюють від жовтків і останні змішуються з перетертим сиром.
  • В яєчно-сирну масу при постійному помішуванні вводиться гаряча манка і 2 ст. л. цукрового піску.
  • Банани нарізати невеликими скибочками і додаються в тісто.
  • В останню чергу в суміш вводяться добре збиті білки, після чого вона акуратно вимішується.
  • Сметана з’єднується з цукром і яйцем. Вийшла заливкою поливається викладена в змащену маслом форму майбутня запіканка.
  • Готується бананово-сирна основа 40 хвилин.

Після закінчення зазначеного часу страву на 10-15 хвилин залишити у відкритій духовці.

Дієтичний рецепт приготування

Сирну запіканку можна їсти навіть під час дієти. Звичайно, в такому випадку потрібно використовувати особливі інгредієнти: пачку нежирного сиру, 2 великі ложки нежирного кефіру, 2 яйця, невелике яблуко, натуральний бджолиний мед за смаком.

  • В одній посуді збиваються міксером яйця, в іншій – сир перемішується з кефіром.
  • Обидві маси з’єднуються, до них додається мед і дрібно нарізане яблуко.
  • Частування випікається 30 хвилин у попередньо розігрітій духовці.

Подається дієтичне блюдо з пюре з свіжих фруктів та ягід

Зебра — повітряна сирна запіканка з какао

У смачнючий сирно-шоколадний десерт немає борошна. Її замінює манна крупа (4 ст. л.). Також використовується: 450 г сиру, 120 мл сиру, 2 яйця, 1 ст. л. какао, по дрібці солі і ваніліну.

  • Сир розтирається з цукровим піском. Можна пропустити його через дрібне сито.
  • До отриманої маси додається ванілін, яйця і дрібна сіль за смаком. Інгредієнти злегка збиваються міксером.
  • Залишилося влити молоко і всипати манну крупу.
  • Після ретельного перемішування суміш ділиться на дві рівні частини. В одну з них додається какао.
  • У змащену жиром форму темне і світле тісто виливається по черзі. Це дозволить зробити запіканку апетитною і привабливою на вигляд.
  • В кінці кольору злегка перемішуються за допомогою зубочистки. На поверхні частування створиться оригінальний візерунок.
  • Випікається при 170 градусах близько півгодини.
Дивіться також:  Сирна запіканка без яєць – 8 рецептів

Прикрашається випічка тертим шоколадом.

Рецепт сирного флану або готуємо по-мексиканськи

По консистенції правильно приготоване ласощі буде нагадувати зефір. Сир тут зовсім не відчувається, хоча він береться в кількості не менше 450 грам. А, крім нього: банку згущеного молока, велика ложка соку лимона, 3 великих яйця, 1 маленька ложка картопляного крохмалю, ванілін і щіпка лимонної цедри, 40 г вершкового масла, 5 великих ложок молока, 1/3 ст. цукрового піску.

  • Яйця збиваються за допомогою спеціальної насадки блендера або міксера в міцну піну. У процесі масу вводиться сир, згущене молоко, крохмаль, ванілін, лимонний сік. Цедра додається до інших компонентів вже після завершення збивання.
  • В вогнетривкої мисці розтоплюється вершкове масло, до нього відправляється цукор. Як тільки маса почне темніти, ємність піднімається над вогнем. До цукру з маслом вливається молоко. Тримати миску над конфоркою потрібно до повного розчинення піску.
  • Форму з високими бортиками змащується маслом і злегка присипається цукром. У неї виливається вийшла на другому кроці карамель, а зверху викладається сирна маса.
  • Випікати 45 хвилин при 170 градусах.

Перед подачею до столу запіканка перевертається карамеллю вгору.

Запіканка з сиру з яблуками

Сир краще використовувати домашній, а фрукти – кислуваті.

Знадобиться 450 г сирної маси, 230 г сметани середньої жирності, 1 ст. л. манної крупи, 3 яйця, 2 великих яблука, жменя темного родзинок, 4 ст. л. цукру, 2 ст. л. крохмалю.

  • Сир ретельно перемішується зі сметаною до ніжної однорідної консистенції.
  • У масу додається манка, картопляний крохмаль і цукор. Перемішані інгредієнти будуть настоюватися близько 15 хвилин до набухання манки.
  • Жовтки відокремлюють від білків і вбиваються до решти продуктів.
  • Білки збиваються до густих піків.
  • Родзинки промивається і запарюється окропом, а яблука дрібно нарізати. Підготовлені інгредієнти втручаються в тісто.
  • Залишилося додати збиті білки.
  • Тісто виливається в змащену жиром форму.
  • Готується блюдо спочатку півгодини при 180 градусів, потім 20 хвилин при 150 градусах.

Випічка вийде м’якою всередині і покрита золотистою скоринкою зовні.

Прокрутка до верху