Сирна запіканка була винайдена французькими кулінарами. Саме європейські кухарі завжди готували її без додавання манної крупи. Це робить частування особливо ніжним і смачним. Кращі рецепти сирної запіканки в духовці без манки публікуються далі.
Сирна запіканка в духовці без манки — класичний рецепт
Склад продуктів: 720 г сиру (жирністю 7-9%), 4 великі ложки цукрового піску, 80-90 г темного родзинок, 140 г среднежирной сметани, 2 великі ложки картопляного крохмалю, 4 великих яйця.
- Якщо жирного сиру під рукою не виявилося, додайте в нього велику ложку вершкового масла. Продукт розминається виделкою, змішується з усіма сухими інгредієнтами і сметаною.
- Спочатку в отриману солодку масу втручаються жовтки. Окремо збиваються білки до міцних піків. Пишна суміш втручається до сиру широкої ложкою. При цьому не можна використовувати міксер, ні віночок.
- У підготовлену роз’ємну форму викладається «тісто».
Запіканка готується в розігрітій духовці до сухої скіпки.
З крохмалем
Склад продуктів: півкіло дуже жирного сиру, 8-9 ст. ложок цукрового піску, 3-4 великих яйця, 3 ст. ложки картопляного крохмалю і стільки ж жирної сметани.
- Яйця поділяються на складові. Білки збиваються окремо до пишної густої маси.
- Решту жовтків виливаються в миску, після чого розтираються зі сметаною, піском і картопляним крохмалем. На цьому етапі в масу можна за смаком додати ванілін. Все добре вимішується.
- Окремо збивається міксером злегка сир. До нього додається інгредієнти з першого і другого кроку. Збиті білки треба вмішувати в масу дуже акуратно, рухаючись широкої лопаткою знизу вгору.
- Форма застеляється пергаментом і змащується жиром. У неї викладається вийшла сирна маса.
Готується частування близько півгодини при 190-200 градусах. Перед подачею нарізати порційно.
Як приготувати без борошна і манки?
Склад продуктів: півкіло домашнього жирного сиру, половина гранчастого стакана цукрового піску, 1-2 яйця, 80-90 мл нежирних вершків, 3 ст. ложки картопляного крохмалю, гранований стакан свіжого гарбузового пюре, по дрібці імбиру і кардамону.
- Можна взяти готове овочеве пюре або ж приготувати його самостійно. Для цього шматочки м’якоті гарбуза запікається в фользі при 190 градусах. Досить буде півгодини в гарячій духовці. Можна також відварити овоч. Далі він перетворюється пюре відповідною насадкою блендера.
- Яйця збиваються з піском.
- До солодкої яєчної суміші додається охолоджене овочеве пюре, обидва молочних продукту і всі сухі інгредієнти.
- Маса добре вимішується і викладається у форму, застелену промасленим пергаментом.
Запіканка готується без манки в розігрітій до 190 градусів духовці 35-45 хвилин. Частування подається до столу остившім зі сметаною або будь-яким солодким соусом, йогуртом.
Сирно-бананова запіканка
Склад продуктів: 270 г дуже жирного сиру, велике яйце, 2 стиглих, але не потемнілих банана, 3 великі ложки меду, ¼ ч. ложки ваніліну, 1 ч. ложка рафінованої олії.
- У високу ємність викладається сир. Він розминається виделкою. Можна також злегка збити молочний продукт спеціальною насадкою блендера. У нього втручається бджолиний мед, яйця і ванілін.
- Всі інгредієнти змішуються до однорідності ложкою або блендером.
- Банани використовуються стиглі і м’які, але без чорних вкраплень. Вони нарізати тонкими кружечками. Далі фрукти укладаються на дно форми. Її потрібно заздалегідь змастити рафінованою олією. Досить ємності діаметром близько 20 див.
- Зверху виливається сирне «тісто».
Готується сирно-бананова запіканка в добре розігрітій духовій шафі трохи менше години. Визначити її готовність вдасться за рум’яності ласощі.
З родзинками
Склад продуктів: півкіло дуже жирного домашнього сиру, 2 невеликих яйця, половина склянки світлого родзинок, 3 великі ложки цукрового піску.
- Духовку потрібно заздалегідь поставити на розігрів, вибравши температурний режим в 190-200 градусів.
- У невелику каструлю викладається сир, добре розминається.
- У ємність вбивається яйце, відразу засипається весь цукровий пісок.
- Маса злегка збивається виделкою. Якщо пісок у процесі не встигне розчинитися, в цьому немає нічого страшного. Це відбудеться протягом запікання.
- Продукти з другого і четвертого кроку з’єднуються і добре перемішуються. Блендером користуватися не потрібно, крупинки сиру слід зберегти цілими. Маса не повинна стати схожою на крем.
- Родзинки ретельно миється, після чого на кілька хвилин заливається окропом. Коли сухофрукт розм’якне, його можна додавати в вийшло «тісто».
- Форма з невисокими стінками рясно змащують розтопленим вершковим маслом. Потрібно ретельно опрацювати всі її частини, щоб запіканка не подгорала.
- У ємність викладається «тісто» і акуратно розрівнюється.
Запікається ласощі до рум’яності в розігрітій духовій шафі. Зазвичай на це йде 35-45 хвилин.
Пісний рецепт
Склад продуктів: кіло жирного сиру, 4-5 ст. ложок олії, 75 г цукрового піску, по 35 г вівсяної і льняної муки, щіпка кориці, 60 г темного родзинок.
- Сухофрукти промиваються і замочуються в окропі на той час, поки будуть готуватися інші продукти.
- Сир з’єднується з піском і маслом. Маса добре розминається, щоб в ній не залишилося грудочок. Дозволяється використовувати блендер.
- У масу всипати решту сухі інгредієнти. Можна самому зробити вівсяну і лляну борошно, просто смолов вівсянку і льон за допомогою кавомолки. Кориця додається під кінець.
- Залишилося викласти родзинки на друшляк і злегка обсушити його паперовими рушниками.
- Маса ще раз ретельно перемішується і викладається в підготовлену форму.
В добре розігрітій духовці страва готується 40-45 хвилин. Температура виставляється на 200 градусів. Подається страва до столу з будь-яким фруктовим або ягідним джемом.