Мікрохвильова піч призначена не тільки для розігрівання страв. Її зручно використовувати і для приготування різних ласощів на швидку руку. Наприклад, дуже швидко і просто готується сирна запіканка в мікрохвильовці. А урізноманітнити її вдасться різними цікавими доповненнями.
Класична сирна запіканка в мікрохвильовці
Для солодкого частування за таким рецептом краще всього придбати м’який сир, жирність якого буде не вище 5 відсотків. Знежирений варто використовувати тільки під час дієти. Крім сиру (380 г), береться: 75 г манки, 45 г цукру-піску, 2 великих яйця, невелику кількість солі і ваніліну.
- Замішувати складові можна відразу в тій ємності, в якій буде відбуватися запікання. Для цього потрібно використовувати спеціальну форму для мікрохвильовки з кришкою з вбудованим клапаном.
- Курячі яйця розбиваються в обрану промаслений ємність, злегка збиваються, після чого сахарятся і солятся. Перемішувати компоненти потрібно до тих пір, поки крупинки цукру і солі повністю не розчиняться.
- У масу додаються залишилися незадіяними продукти. Після вимішування інгредієнтів, можна закривати ємність і відкривати клапан кришки.
- Запікатися частування буде 5-6 хвилин при максимальній потужності пристрою.
Спеціальна форма дозволить страви залишатися ніжним і злегка вологим.
Перевага приготування в мікрохвильовій печі полягає в тому, що солодощі не пригорають.
Зі сметаною
Сметану можна використовувати не тільки для подачі страви. У такому рецепті вона входить до складу «тесту» майбутньої запіканки. Крім сметани середньої жирності (60 г), потрібно підготувати: 3 великих яйця, 90 г цукрового піску, півкіло сухого сиру, полпакета ванільного цукру, щіпку солі, вершкове масло.
- Сир з ванільним цукром, сіллю, сметаною і яєчними жовтками перетирається блендером.
- Окремо білки збиваються з піском. Маса повинна перетворитися в густу пінку.
- Дві маси з’єднуються і добре вимішуються.
- Суміш викладається в глибоку скляну тарілку, змащують розтопленим маслом і накривається кришкою.
- Готуватися ласощі буде 14-16 хвилин при потужності пристрою 600 Вт.
В мікрохвильовці неможливо приготувати частування з скоринкою, зате воно виходить дивно ніжною по текстурі.
З додаванням сухофруктів
Така страва стане ідеальним поживним і корисним полуднем для молодших членів сім’ї. З сухофруктів найкраще для неї підійде родзинки, курага і чорнослив (по 40-50 г). Також береться: 2 курячих або 4 перепелиних яйця, 75 г цукрового піску, півкіло сиру середньої жирності, 60 г манної крупи.
- Всі сухі інгредієнти і молочний продукт гарненько перебиваються спеціальною насадкою блендера. Суміш повинна постояти 12-14 хвилин. Це необхідно для рівномірного набухання манки.
- Всі сухофрукти промиваються і ненадовго заливаються окропом. Після обсушування размягчившиеся продукти можна нарізати невеликими скибочками.
- Тісто і добавка з’єднуються разом. Маса викладається в промаслений форму.
- На максимальній потужності ласощі буде запікатися 13-14 хвилин.
Щоб сухофрукти краще «втрутились» в сирну суміш, можна після нарізування злегка обваляти їх у пшеничному борошні.
Запіканка з сиру в гуртку за 10 хвилин
Єдиним «підсилювачем смаку» в цьому нежнейшем столі стане ванільний цукор. Якщо такого природного ароматизатора господині здасться недостатньо, можна взяти дрібку тертої цедри будь-яких цитрусових. З основних продуктів буде використовуватися: 270-290 г сиру, по великій ложці цукру-піску і крохмалю (кукурудзяного або картопляного), велике яйце, 60 г жирної сметани. Як правильно готувати запіканку з сиру за 10 хвилин за допомогою мікрохвильової печі, розказано далі.
- Якщо м’якого сиру в магазині не виявилося, можна взяти звичайний і ретельно протерти його через дрібне сито.
- В отриману ніжну масу всипати всі сухі компоненти, додається сметана і вбивається яйце.
- Для подальшого перемішування можна використовувати блендер або міксер на невисокій швидкості.
- Маса перекладається у скляні або керамічні кухлі, злегка змащені будь-яким жиром. Потрібно пам’ятати, що в процесі приготування об’єм вмісту збільшиться приблизно на 2/3, тому не можна повністю заповнювати чашки.
- При максимальній потужності пристрою десерт буде випікатися 3-3,5 хвилини.
Рецепт розрахований на 2-3 чашки, в залежності від їх розміру.
Для дітей з бананами в мікрохвильовці
Ще один варіант корисного смачного сніданку для дітей готується з додаванням стиглих бананів. Цікаво, що з’явився такий рецепт в Колумбії. Він включає в себе наступні продукти: 3 стиглих м’яких, але не чорних фрукта, 2 великі ложки манки і цукру-піску, півкіло сиру, 180 мл жирних вершків, 2 великих яйця, шматочок вершкового масла, щіпку солі.
- Банани позбавляються від шкірки, ріжуться навпіл і смажать з двох сторін на добре розігрітому вершковому маслі.
- В окремій чаші сир заливається вершками і добре розминається виделкою. Туди ж відправляється манка, пісок, яйця і сода. Замішують густе тісто.
- У скляний посуд викладається половина смажених фруктів. Зверху – велика частина сирної суміші. Далі знову банани і залишився «тісто».
- Під кришкою частування буде запікатися 8 хвилин при максимальній потужності.
Якщо не прикрити ємність з запіканкою, то вона в процесі приготування помітно підсохне.
Сирно-рисова запіканка без борошна
Секретом цього частування стануть шматочки свіжого гарбуза. Яскравий сонячний овоч чудово поєднується з сиром. Крім гарбуза (370 м), береться: 120 г білого рису будь-якого сорту, півсклянки магазинної сметани, велика жменя мелених сухарів, 175 р цукру, півпачки вершкового масла, 720 р розсипчастого сиру.
- Гарбуз очищається від усього зайвого. Її м’якоть ріжеться кубиками і пассируется на половині вершкового масла.
- Рис вариться до м’якості і змішується з сиром.
- Решту масла розтоплюється, з’єднується зі сметаною і піском.
- Всі підготовлені складові перемішуються.
- Скляна ємність добре промаслюється, присипається сухарями. Зверху розподіляється сирна суміш.
- Готується частування при максимальній потужності пристрою 25 хвилин.
Подається ласощі з підсолодженої жирної сметаною.
Як приготувати без яєць і манки?
Манка і курячі яйця зовсім не є обов’язковими інгредієнтами обговорюваної запіканки. Береться: 2 великі ложки кукурудзяного борошна, 5-6 ложок цукру-піску, 410 г вологого сиру, банан, жменю родзинок, велика ложка якісного вершкового масла.
- Сир присипається борошном і цукром. До нього вирушає нарізаний шматочками банан. Інгредієнти перетворюються в однорідне «тісто» за допомогою відповідної насадки блендера.
- Залишилося додати в масу промитий розпарені родзинки і можна викладати її в промаслений форму.
- Запіканка готується до зарум’янювання – близько 20-25 хвилин при максимальній потужності мікрохвильової печі.
Подається солодка запіканка без манки з рідким медом, розтопленим шоколадом або згущеним молоком.