Всі знають, що дитячому організму життєво необхідний кальцій, як знають і те, що його повно в сирі. Тільки малеча найчастіше сир не любить, і благати дитину з’їсти хоча б пару ложечок іноді неможливо. Але існує спосіб перехитрити вереду, нагодувати його сирком, і навіть отримати прохання про добавку – приготувати сирну запіканку.
Класичні «дитсадкові» варіанти
Хочете, щоб сніданок, ланч або обід стали для вашого сина чи доньки задоволенням? Тоді згадайте власне дитинство і приготуйте сирну запіканку, як у садку. Благо, це зовсім не важко.
З манкою
Щоб блюдо вийшло більш насиченою і ситніше, використовуємо для його створення манну крупу. Двісті грамів повинно вистачити.
Крім того, знадобляться:
- сирок – з кілограм (ідеальний варіант – домашній);
- цукор-пісок – досить ста грамів;
- яєчка – 4 штучки;
- масло вершкове – 100 грамів;
- сіль на кінчику ложечки;
- півсклянки молока.
Це традиційний набір продуктів, без всяких «надмірностей». Але при бажанні запіканку можна робити і з яким-небудь цукатами або сухофруктами, полити її фруктовим сиропом або згущеним молоком. Тоді вже точно від неї й за вуха не відтягнеш.
Як будемо готувати?
- Манку заливаємо молоком. Нехай трохи постоїть і розбухне.
- Сир добре мнемо — вилкою або толкушкой для картоплі, щоб не було грудочок. Ще швидше буде протерти його через сито.
- Додаємо яйця, цукор з сіллю. Після цього треба все ретельно змішати.
- Слідом йде розм’якшене масло, за ним до маси додається размоченная манна крупа.
- Потім наше «тісто» вирушає у форму для випічки (Візьмемо квадратну, щоб пізніше можна було запіканку порізати ровненькими смугами, як роблять у дитячому садку). Не забудемо змастити дно і стінки маслом (вершковим).
- У духовці, розпеченої до 200 З, запіканка буде готова приблизно через 40 хвилин. Золотиста кірочка на поверхні – сигнал про те, що страву можна виймати.
З макаронами
Приготувавши таке страву, ви чесно зможете сказати дитині, що вона – з макаронів. А про сир згадувати необов’язково, щоб маленький упертюх «з принципу» не відмовився.
Для цього рецепта в наявності повинні бути:
- свіжий сирок – від 400 до 500 грамів;
- макарони (краще дрібні) – 150-200 грамів;
- цукровий пісок – половинка склянки;
- свіженькі яєчка – 4 штуки;
- ¾ Склянки сметанки;
- півтори-дві стіл. ложки масла (тільки не рослинного, вершкового а);
- трохи солі.
Приступаємо до готування.
- В злегка солоній воді варимо макарони. Як завжди, чекаємо, поки через друшляк з них вода стече.
- Додаємо в них масло. Перемішуємо. Коли вони стануть трохи холодніше, додаємо в суміш одне яйце (попередньо його потрібно буде збити).
- В окремій глибокої піалі складаємо сирок, до нього сметану, цукор і три яєчка. Все це старанно перетираємо до тих пір, поки суміш не стане схожа на однорідне тісто.
- У кондитерській формі «конструюємо» своєрідний торт: по черзі викладаємо шари макаронів і сирного тіста. Нижнім і верхнім пластом повинні лягти макарони.
- Щоб з’явилася блискуча рум’яна кірочка, останній шар промаж яйцем.
- Через двадцять хвилин у духовці з температурою 170-180 З настане час запіканку витягти. Залишимо вибір за дитиною, яку є: гарячу або холодну.
Не потрібно зайвий раз відкривати дверцята духовки, поки страва готується. Від цього воно може «луснути» і втратити форму.
Додаємо ізюм
Родзинки додає смаку будь-якій страві. Якщо спекти запіканку з сиру, як у дитячому садку, використовуючи при цьому в’ялений виноград, страва вийде чудове.
Для нього потрібні такі компоненти:
- сир з жирністю не менше 5% — 200-250 грамів;
- пара сирих яєць;
- від 3 до 4 ложок сметани (краще всього 25% жирності);
- 3-4 ложки манки;
- до 3-х ложок цукру-піску;
- зовсім трошки солі;
- повна жменя родзинок.
Далі чинимо, як велить інструкція.
- Сир, як і в попередніх рецептах, розтираємо, позбавляючись від грудок.
- Додаємо в нього сіль з цукром. Туди ж йдуть родзинки (який ми заздалегідь промили і вымочили в гарячій воді) і сметанка. Змішуємо інгредієнти перший раз.
- Настала черга манки. Вона теж відправляється в суміш. Після цього перемішуємо все знову.
- Можна переміщати отриману масу у форму для випічки (пам’ятаємо про те, що спочатку її потрібно змастити маслом). Тесту треба дати 10-хвилинний відпочинок. За цей час розбухне манна крупа.
- Робимо останній «крок» — заготівлю пора відправити хвилин на сорок в духовку. Температура потрібна не менше 180 С.
- Час минув, верх і боки підрум’янилися – значить, запіканка з родзинками готова.
Використовуємо морквину
Якщо купити сухуватий нежирний сир і соковиту морквину, вийде спекти приголомшливо смачну і одночасно дієтичну запіканку. Вона хороша не тільки в якості корисного сніданку, але цілком може замінити фабричний десерт з магазину.
Які продукти будуть потрібні?
- сирок – близько 700 грамів;
- цукровий пісок – 140 грамів;
- мед – не менше 4-х столових ложок;
- чотири ложечки, але вже чайні, крохмалю;
- стільки ж манки:
- морква – 4 штучки;
- стільки ж яєць;
- цедра цитрусових (апельсинова або лимонна);
- скляночку молока;
- половинка чайної ложки кориці;
- пакетик ванільного цукру;
- трохи (приблизно 40 грамів) вершкового масла.
Продукти приготували, будемо діяти за планом.
- Для початку займаємося морквиною. Обробляємо на тертці з великими отворами. Заливаємо молоком. Присмачую медом, маслим. Тепер будемо гасити. Десь через 10 хвилин овоч розм’якшиться.
- Тоді і додамо манну крупу. Поваримо ще пару хвилин, не забуваючи помішувати. Знімемо з плити – нехай остигає.
- Тим часом перетрем сир (можна скористатися звичайною м’ясорубкою).
- Зробимо піну з яєць з цукром (тут вже краще використовувати міксер). Отриману субстанцію змішаємо з цедрою, корицею, крохмалем. У неї введемо і сир.
- Остання складова – морквяно-манна суміш.
- Наше сирне тісто укладемо в форму для випічки. Не забудемо змастити стінки і дно останньої маслом.
- Доведемо духовку до температури 185-190 С. В неї поставимо заготовку. Через 35-40 хвилин все буде готово.
- Дітвора із задоволенням буде тріскати таке ласощі, якщо полити його варенням або згущеним молоком. Дорослим можна запропонувати сметану.
Запіканка з сиру, з повидлом
Якщо у вашому розпорядженні є мікрохвильова піч, приготування сирної запіканки займе набагато менше часу. Щоб пригостити малюка смачним полуднем, доведеться витратити не більше 15 хвилин, включаючи підготовку тесту і саме запікання.
Страва робиться з:
- сирку (вистачить 250-грамової пачки);
- пари свіженьких яєчок;
- 2-х столових ложок борошна (потрібна кукурудзяна);
- вершкового масла – 20 грамів;
- цукру-піску – 50 грамів;
- повидла.
Подальші дії надзвичайно прості.
- Всі складові змішуємо. Трохи збиваємо з допомогою віночка. Пам’ятаємо, що масло потрібно вже м’яке.
- Захотілося, щоб блюдо вийшло повітряним? Отже, додамо в суміш трошки соди.
- Наше сирне «тісто» поміщаємо в спеціальну каструльку для СВЧ-печі. Не забуваємо накрити ємність кришкою.
- Випікати будемо 7-9 хвилинок, при потужності приладу в 800 Вт.
- Ще гарячим, розрізаємо акуратненько на порції, поливаємо повидлом. І відразу ж кличемо маленьких ласунів до столу.
Коли мікрохвильовки немає, можна скористатися духовкою. Правда, час очікування готовності збільшиться в рази.
Готуємо в мультиварці, з бананами та/або яблуками
Цей розумний прилад, як чарівний горщик з відомої казки, приготує все, що завгодно. І сирну запіканку в тому числі. Та ще дозволить не стояти біля печі, а попутно зайнятися ще якимись домашніми справами або просто відпочити.
Нам знадобляться:
- три пачки сиру (чим менше жирність, тим краще);
- три яєчка (добре, якщо вони великі);
- ½ Склянки сирої манної крупи;
- стільки ж цукру-піску;
- чайна ложечка цукру ванільного;
- ½ Чайної ложки соди;
- пара яблук (або бананів, або по одному фрукту кожного виду);
- шматочок вершкового масла – їм змастимо мультічашу;
- трохи будь-яких ягід (свіжих, заморожених або консервованих) – для декору.
Будемо готувати в такій послідовності.
- Чашу мультиварки обмажем маслом і присыплем манкою – десь до половини висоти стінок.
- Яйця і цукор зіб’ємо (все одно, чим – віночком, міксером або блендером). Повинна вийти однорідна пишна піна.
- Вводимо сир (протертий заздалегідь), розпушувач і ванільний цукор. Потім манку. Чим сухіше сир, тим крупи знадобиться менше. І навпаки.
- У результаті повинна вийти консистенція, схожа на сметану. Вийде гущі – додамо ще одне яйце.
- Половину маси тіста з сиру відправляємо в мультічашу. На поверхню в будь-якому порядку викладаємо наші фрукти (вони нарізані «шайбочками» товщиною в півсантиметра). Можна злегка втиснути.
- Тепер черга решти тіста – виливаємо її на фрукти. Поверхню акуратно розрівнюємо лопаткою. Прикрашаємо будь-якими ягодами, які є в будинку.
- Вибираємо режим «випічка» і період від 55 до 60 хвилин.
- Поки печеться, умерим нетерпіння і не будемо відкривати кришку приладу. Пролунає сигнал – перевіримо готовність десерту: доторкнися до «пирога» пальцем. Він чистий? Значить, запіканку можна подавати. Залишилися сліди? Продовжимо процедуру на 10 хвилинок.