Запіканка з сиру є чи не самим простим варіантом приготування домашньої випічки. Однією з можливих інтерпретацій є сирна запіканка з бананом. В результаті нехитрих маніпуляцій кулінари навчилися отримувати ароматний, ніжний, смачний і поживний десерт.
Класична сирна запіканка з бананом в духовці
Традиційний рецепт приготування запіканки з сиром і бананами передбачає використання мінімальної кількості продуктів. Даний варіант випічки воскрешає смак, знайомий з дитинства, – щось подібне кожна дитина їсть у дитячому садку. Ця запіканка-суфле, схожа на повітряний пудинг, стане вашим фірмовим блюдом.
На 500 г жирного сиру беремо:
- вдвічі менше м’якоті банана;
- 3 яйця;
- півсклянки сметани (10%);
- пакетик ваніліну;
- сіль на кінчику ножа;
- 125 г борошна;
- 5 г розпушувача.
Процес приготування заснований на дотриманні наступної послідовності:
- Так як тісто для сирної запіканки з бананом замішується за лічені хвилини, ще до початку приготування включаємо на 180°С духовку.
- Замішування тіста починаємо з інтенсивного збивання яєць з сіллю і цукром. Домагатися пишної піни не потрібно, необхідно просто добре перемішати інгредієнти.
- Закінчивши це, вводимо сметану. У рецепті вказана жирність 10%, але можна використовувати будь-яку. Якщо жирність продукту буде вище, беремо менше борошна, а якщо нижче – більше.
Настала черга одного з основних інгредієнтів – сиру. І тут доведеться вибирати:
- Якщо в пріоритеті запіканка з чітко вираженими сирними крупинками, для перемішування використовуємо міксер.
- Якщо хочете отримати, однорідну запіканку: використовуйте блендер. При його відсутності сир протираємо крізь сито.
Підготувавши сир, повертаємося до формування запіканки.
- Перед введенням в тісто борошна, просіваємо її, не забуваючи додати ванілін і розпушувач.
- Зробивши перший заміс борошна в тісто, знову озброюємося блендером і знову збиваємо сирну масу. Настав час перевірити консистенцію. Беремо ложку і черпаємо тісто – воно повинно повільно сповзати з неї. В іншому випадку регулюємо щільність за допомогою борошна або сметани.
- Приступимо до начинки. У її ролі виступають банани, які нарізати довільно.
- У форму для запікання спочатку виливаємо 13 від об’єму тіста, а слідом розподіляємо 12 від нарізаних бананів. Повторюємо сирний шар ще два рази, банановий – тільки раз.
Точний час запікання визначити важко, так як розмір форми може відрізнятися. Перевіряйте готовність страви через 25 хвилин після відправлення в духовку. У середньому, процес займає 25 – 45 хвилин. В результаті ви отримуєте ніжне блюдо з сиру.
З додаванням яблук
Що необхідно підготувати для сирної запіканки з бананом і яблуками:
- 120 г м’якоті банана;
- 250 г яблук;
- 450 г сиру;
- 75 г борошна вівсяної;
- 50 г манної крупи;
- 2 яйця;
- 100 мл кефіру;
- 100 г цукру;
- 5 г соди;
- ванілін.
Приготування з додаванням яблук ґрунтується на дотриманні наступних кроків:
- Беремо подрібнений банан і за допомогою блендера з’єднуємо з усіма рештою інгредієнтами.
- Форму готуємо стандартно: спочатку масло, потім манка.
- Виливаємо туди весь обсяг отриманого тесту.
- Яблука нарізаємо на невеликі шматочки і викладаємо поверх тіста.
- Ставимо страву в духовку (200°С) і готуємо запіканку з додаванням яблук 45 хвилин.
Рецепт приготування з ківі
Що потрібно:
- 120 г чистого ваги банана (без шкірки);
- 2 ківі;
- 200 г 9% сиру;
- 200 г 1% кефіру;
- яйце;
- 75 г манки;
- 50 г цукру;
- 13 ч. л. розпушувача.
Рецепт досить простий у виконанні:
- Фрукти нарізаємо на шматочки.
- Перетертий сир замішуємо з іншими інгредієнтами. Останніми до складу тесту вводимо фрукти.
- Запікаємо запіканку на манці при 180°С.
Через 40 хвилин страва виймаємо з духовки, охолодити і приступаємо до дегустації.
З бананом в мультиварці
Щоб приготувати сирну запіканку в мультиварці підготуємо:
- 3 яйця;
- 450 г сиру;
- 3 банана;
- по 100 г манки і цукру;
- 300 г сметани.
Приготування запіканки в мультиварці включає наступні кроки:
- Розмочуємо манну крупу в сметані. На це піде 14 години.
- Інгредієнти, що залишилися, прокручуємо в блендері до стану м’якого крему.
- Вмішуємо в масу манку і перебиваємо склад ще раз.
- Викладаємо готову масу в промазану маслом і посипану манкою чашу мультиварки.
На приготування буде потрібно 30 хвилин в режимі «Випічка».
Ледь пропищит мультиварка, не кидаємося вилучати десерт – вичікуємо його повного охолодження, і тільки тоді діємо.
Дієтичний варіант випічки
Продукти для дієтичної сирної запіканки з бананом:
- 250 г м’якоті банана;
- 50 г манної крупи;
- 2 яйця;
- 50 мл молока жирністю не більше 0,5%;
- 300 г знежиреного сиру;
- 12 ч. л. ваніліну.
Приступаємо до приготування запіканки:
- Манну крупу заливаємо молоком і вичікуємо 14 години.
- Вибираючи банани, віддаємо перевагу перезрілим. Розминаємо їх в пюре виделкою.
- Сир змішуємо з ваніліном і перетираємо через сито.
- Змішуємо підготовлені інгредієнти в однорідну масу і відправляємо в форму.
Запікаємо при 180°С 45 хвилин.
Як зробити з корицею
Необхідні продукти:
- банан – 3 стиглих фруктів;
- сир (18%) – 400 г;
- йогурт – 1 ст.;
- яйця – 2 шт.;
- цукор – 75 г;
- кориця – 12 ч. л.
Процес приготування:
- Перетертий через сито сир змішуємо з яйцями, цукром і йогуртом.
- Банани розрізаємо вздовж і викладаємо у форму для запікання.
- Готовою сирною масою заливаємо фрукти і зверху все просыпаем корицею.
Запікаємо при 180°С 20 – 30 хвилин.
Шоколадно-сирна запіканка з бананом
Що потрібно для шоколадно-бананового шару:
- 500 г бананів;
- по 100 г какао-порошку і цукру;
- 75 г манної крупи;
- 2 яйця.
Для другого шару на 500 г сиру (18%):
- цедра від 1 лимона;
- 150 г цукру;
- 2 яйця.
Покроковий рецепт сирної запіканки з бананом в духовці.
- Приготуємо бананово-шоколадний шар. Банани подрібнюємо в блендері до стану пюре, додаємо какао, манку і яйця. Збиваємо складу не менше 5 хвилин і готову масу виливаємо у термостійку форму.
- Приготуємо сирний шар. Сир, лимонну цедру, яйця і цукор кладемо в чашу блендера і збиваємо 10 хвилин. Готову суміш виливаємо на шоколадний шар. Будьте гранично акуратні, щоб шари не перемішалися.
Запікаємо десерт до готовності в духовці при 200°С орієнтовно годину.
Готуємо на основі манки
Інгредієнти для приготування сирної запіканки з бананом:
- до 400 грам сиру;
- трохи менше бананів;
- 1 ціле яйце + жовток;
- 75 г меду (рідкого)
- 1 г ваніліну;
- 25 мл олії.
Приступимо до приготування сирної запіканки з бананом на манці:
- Замішуємо сир з яйцями, медом і ваніліном.
- Банани нарізаємо кружальцями.
- Викладаємо фрукти в промаслений форму і слідом виливаємо тісто.
На приготування при 180°С потрібно десь 30 хвилин. Готовність запіканки визначаємо за румяному відтінку скоринки. Вилучаємо запіканку з форми тільки після повного охолодження страви.