Насправді сирна запіканка з мукою – це дуже просте і легке в приготуванні блюдо, яке може бути корисним і смачним сніданком, а також чудовим десертом.
Класична сирна запіканка з борошном в духовці
Рецепт сирної запіканки в духовці включає прості і доступні інгредієнти, нескладний і швидкий процес приготування. За рахунок цього він і знайшов таку велику популярність.
Для традиційного рецепту знадобиться:
• сир (чим жирніше, тим краще) -500 грам;
• борошно – 120 грам;
• яйця – 3 штуки;
• цукровий пісок – 60 грам;
• сіль – на кінчику ножа;
• масло вершкове – невелика кількість;
• сушений виноград кишмишних сортів – 30 грам.
Як приготувати:
1. Для початку потрібні 2 ємності. Розбиваємо яйця і відокремлюємо жовтки від білків. Збиваємо їх окремо.
2. У миску з білками додамо трішки солі. За допомогою віночка збиваємо вміст.
3. У миску з жовтками необхідно додати сир, цукор і борошно (всі інгредієнти за рецептом). Перемішуємо.
4. Потім повільно вводимо збиті білки. Знову все перемішуємо. Ну і на фініші додаємо промитий і обсушенный родзинки.
5. Усе ретельно замішати до однорідної творожистой маси.
6. Дістаємо форму для запіканки. Змащуємо бортики невеликою кількістю вершкового масла і присипаємо борошном. Наливаємо тісто у форму і ставимо в духовку.
7. Випікати сирну запіканку потрібно в розігрітій до 180 градусів духовці близько 40 хвилин. Про готовність страви буде свідчити утворилася характерна рум’яна кірочка. Дістаємо запіканку з духовки і даємо їй охолонути.
8. Краще всього подавати саме в охолодженому вигляді, так як гаряча запіканка дуже м’яка й гаряча всередині.
Як приготувати в мультиварці
З мультиваркою процес приготування смачної сирної запіканки істотно спрощується, адже багато пристрої обладнані спеціальними програмами, призначеними саме для приготування таких страв. До програми нерідко додається і рецепт.
Тим не менше, якщо ви приготуєте страву за вищевказаною, класичною рецептурою, запіканка також вийде дуже смачною. Щоб знати, як приготувати в мультиварці запіканку і отримати дійсно дивовижний результат, обов’язково враховуйте такі рекомендації:
1. Для страви краще всього підійде максимально жирний, сухий сир.
2. Не варто класти велику кількість борошна або іншої крупи, щоб не обтяжувати ніжну сирну консистенцію і м’якість вироби.
3. Зазвичай в запіканку не додається багато цукру, так як з-за нього десерт втрачає свою легкість.
4. Найкращими прянощами для цієї страви служать ванільний екстракт і кориця.
5. З добавок до тесту найбільше гармонує розм’якшений родзинки.
З кукурудзяним борошном
Незвичайний рецепт сирної запіканки з кукурудзяним борошном готується з використанням наступних інгредієнтів:
• сир – 0,5 кг;
• кукурудзяна борошно – 100 грам;
• яйця курячі – 4 шт.;
• цукор – 3-4 столові ложки;
• ванілін (буквально щіпку);
• масло вершкове;
• розпушувач.
Як приготувати:
1. Всі компоненти ретельно змішують в одній ємності до однорідності.
2. Форма змащується маслом, злегка посипається борошном.
3. Тісто необхідно акуратно вилити у форму, розрівняти і відправити запікатися в розігріту духовку (180 градусів) на 30 хвилин.
4. Готовність перевіряється наявністю золотистої скоринки.
Сирна запіканка з рисовим борошном
Традиційно запіканку готували з додаванням пшеничного борошна вищого гатунку, однак її успішно можна замінити, наприклад, рисовим компонентом. При цьому сирна запіканка з рисовим борошном готується за класичним рецептом, однак, з додаванням саме цього виду борошна.
Зазначимо, що рисова мука не буде сильно змінювати смак страви. Безумовно, запіканка залишиться з таким же ніжним сирним смаком. Але принципова різниця в тому, що в рисовому борошні не містить глютен, харчовий компонент, на який у людей може бути алергія або непереносимість.
З цільнозерновий борошном
Цільнозернові борошно вважається найбільш корисним видом вуглеводів свого типу, тому, піклуючись про своє здоров’я, багато замінювати пшеничне борошно вищого ґатунку на цільнозерновий аналог. Кінцевий результат, звичайно ж, від цього не постраждає. Запіканка з таким видом борошна буде такою ж смачною, але ще більш корисною.
Однак, всіма улюблена здобна випічка (пончики, тістечка) не виходить такий же пишною, якщо готувати її на цільнозерновий борошна. Тим не менш, смаком і формою іноді можна пожертвувати заради здоров’я.
З вівсяним борошном
Запіканка з вівсяною мукою – корисне і некалорійне блюдо, яке ніяк не поступається за смаком десерту з традиційним набором компонентів. Страва від цього абсолютно не постраждає, однак буде більш корисним.
Ви можете попередньо залити вівсяну муку вершками або нежирної сметаною, як у випадку з манкою. Через деякий час крупа розбухне і буде в ідеальній кондиції для приготування запіканки. Можна вибрати і іншу стратегію – подробити сухі вівсяні пластівці в блендері до стану борошна і додати в сирну масу замість пшеничного борошна.
Рецепт з манкою
Традиційна, дуже ніжна і м’яка сирна запіканка виходить саме з додаванням манки. За нижче вказаним рецептом вийде чудовий, поживний сніданок, десерт або перекус, який готується легко і просто (з розрахунку на 5 порцій):
• сир – 350 грам;
• курячі яйця – 3 штуки;
• манна крупа – 4 столові ложки;
• цукор – півсклянки;
• сметана – 3 ст. л.;
• розтоплене вершкове масло – 4 ст. л.
Як приготувати:
1. Найкраще з вечора змішати манку зі сметаною, залишити на ніч у холодильнику.
2. Вранці необхідно розігріти духовку до 180 градусів, з’єднати всі компоненти, додати манку.
3. Підготувавши форму змастити вершковим маслом), викладайте в неї тісто і випікати до появи золотистої скоринки. Це приблизно 30 хвилин.
4. Попередньо в запіканку можна додати ванілін, а зверху посипати насінням (кунжутом, льоном, сім’ям соняшника або маком). Вийде смачно!
З родзинками в мікрохвильовці
За даним простому рецептом можна швидко приготувати чудове сирне частування, яке відмінно підійде на сніданок. Використовуйте класичний перелік компонентів (як в першому рецепті), однак враховуйте секрети випічки в мікрохвильовці:
1. Робіть тісто трохи рідший, ніж для духовий печі. Щоб зробити це, необхідно додати в нього кілька яєчних білків, молока або ж просто води.
2. Додавайте в десерт вершкове масло, з ним запіканка приготується швидше.
3. Після приготування випічка повинна настоятися безпосередньо в мікрохвильовій печі, так як після вимкнення процес запікання все ще триває.
4. Беріть круглі форми. У них немає країв, тому десерт не буде підсихати по кутах.
5. Не додавайте багато цукру. Краще потім посипте виріб цукровою пудрою – буде не менш смачно, некалорійно і тісто добре підніметься!