Прекрасний десерт, коріння якого йдуть до Людовика XV. Саме на його кухні вперше був створений цей легкий десерт. Сирне суфле гідно оцінить кожен член сім’ї, а для його приготування не потрібні складні і хитромудрі продукти.
Сирне суфле в духовці
Суфле не тільки легкий десерт, але і дуже поживний.
Щоб приготувати сирне суфле в духовці знадобляться наступні продукти:
- пів кілограма домашнього сиру;
- 25 г вершкового масла;
- 3 яйця;
- 15 г маку (за бажанням);
- 80 г цукру;
- 55 г манки;
- одне яблуко.
Процес приготування:
- Розтираємо сир у великій ємності ложкою до однорідного стану.
- З’єднуємо з сирною масою манну крупу і ретельно перемішуємо.
- Відокремлюємо білки від жовтків і збиваємо білки до густої піни. Ступінь «легкості» десерту регулювати просто. Чим більш щільна і пружна вийде білкова маса, тим легшим буде сирне суфле.
- Додаємо до білків цукор або цукрову пудру.
- До сирної маси додаємо жовтки і вливаємо збиті білки.
- Додаємо вершкове масло і добре перемішуємо масу.
- Яблуко очищаємо від шкірки і нарізаємо на невеликі шматочки. Додаємо яблуко і мак до сирної субстанції.
- Викладаємо тісто у спеціальні формочки для капкейків і випікаємо в духовці близько півгодини.
Таке сирне суфле в духовці готується досить швидко і не вимагає великих зусиль, щоб пригостити нежданих гостей або порадувати близьких смачним сніданком.
Готуємо в мультиварці
Класичний рецепт суфле можна приготувати в сучасній помічниці на кухні – мультиварці, доповнивши десерт різноманітними сезонними фруктами. Це гнучкий рецепт, і кожен підбудовує його під свої смакові уподобання.
Інгредієнти, які знадобляться:
- пів кілограма сиру;
- 3 яйця;
- 1 ч. л. вершкового масла;
- 6 ст. л. сметани;
- ванілін (щіпка);
- 2 ст. л. крохмалю;
- 150-200 г цукру.
Процес приготування:
- У ємність кладемо сир зі сметаною. Відокремлюємо білки від жовтків і додаємо жовтки до сиру.
- Додаємо в суміш крохмаль і збиваємо масу віночком до повної однорідності.
- В окремому посуді збиваємо білки (важливо, щоб миска була абсолютно сухою, інакше білки не дійдуть до «піків»). Коли білки стануть досить щільними і пружними, починаємо поступово додавати цукор.
- З’єднуємо дві маси. Вливаємо білки до сиру. Перемішуємо без використання віночка. Акуратно вмішуємо білкову суміш в сирну масу.
- Готуємо в мультиварці, безпосередньо частіше, або силіконовій формі для кексу. Ставимо режим «Випічка». З часу випікання займе близько години. Після закінчення не відкривайте відразу мультиварку, необхідно дати охолонути десерту, інакше він «впаде» і не буде легким.
- Прикрашаємо готову смакоту на свій розсуд. Можна присипати цукровою пудрою або полити шоколадним ганашем.
Суфле з сиру в мікрохвильовці
У кожної господині повинен бути рецепт смачного десерту, який готується за 5 хвилин. Дієтичне сирне суфле в мікрохвильовці – один з них.
Для приготування знадобиться:
- 200 г сиру (жирного або середньої жирності)
- 2 курячі яйця;
- 1 ч. л лимонного соку;
- 2 ст. л. цукру;
- 2 ст. л. манки.
Процес приготування:
- Для початку готуємо яєчну суміш. Розбиваємо яйця в окрему ємність і додаємо цукор і лимонний сік (за смаком). Міксером або віночком збиваємо до однорідної маси.
- Сир необхідно ретельно розім’яти і змішати зі збитими яйцями і цукром.
- Додаємо манну крупу, яка виступає в ролі цементу для цього десерту. Не варто додавати її занадто багато, інакше десерт буде щільним і втратить легкість.
- Перемішуємо, як слід отриману масу, перекладаємо в багаторазову силіконову форму і ставимо в мікрохвильову піч.
- Випікати слід по-особливому, два підходи. Спочатку ставимо десерт на три хвилини, потім даємо трохи охолонути, і виставляємо ще дві хвилини.
- Даємо охолонути десерту, викладаємо його форм.
Якщо додати до рецептом фрукти, ягоди, варення, джем або цікаві солодкі спеції, проявивши фантазію, смак його кардинально зміниться.
Дієтичний рецепт в пароварці
Готуємо найніжніший сирний десерт з легким кислуватим присмаком, використовуючи червону або чорну смородину.
Для цього знадобиться:
- 1/2 кг сиру;
- смородина (за смаком);
- 4 ст. л. сметани;
- 6 курячих яєць;
- 4 ст. л. манки;
- 12 ст. л. цукру.
Процес приготування:
- Відокремлюємо білки від жовтків. В окремій ємності змішуємо сир, манку, цукор, сметану і жовтки.
- Збиваємо білки до міцних піків міксером.
- Далі дуже акуратно вводити білки у підготовлену раніше сирну масу. Силіконової лопаткою як би вмішуємо знизу вгору сир в білкову масу.
- Викладаємо тісто у силіконову форму, верхнім шаром посипаємо ягоди і ставимо в пароварку. Готувати півгодини.
З желатином
Сирне суфле, приготоване з додаванням желатину, завжди виходить більш повітряним і легким. Гості по достоїнству оцінять бархатистість і вишуканість смаку.
Для приготування знадобиться:
- півкілограма сиру;
- 140 г цукру;
- 2 щіпки ваніліну;
- 30 г желатину
- 300 г сметани;
- 400 мл молока.
Процес приготування:
- Для початку необхідно з’єднати в глибокій тарілці сир, сметану, цукор і ванілін.
- Дуже добре збиваємо міксером масу, щоб не залишилося грудочок сиру. Якщо для збивання використовувати занурювальний міксер, маса вийдуть ще більш легким і пористої. Це позитивно позначиться на десерт.
- Використовуємо швидкорозчинний порошкоподібний желатин. Його необхідно розчинити в гарячій рідині. Співвідношення желатину і води дивимося на упаковці. Пропорції залежать від виду желатину.
- Ще раз збиваємо сирну масу, але вже за допомогою віночка, який наситить суміш кисневими бульбашками.
- Через дрібне ситечко вливаємо в масу розчинилося желатин і добре перемішуємо. Ставимо тісто в холодильник на кілька хвилин, щоб желатин трохи «прихватился».
- Далі потрібно збивати остиглу масу до тієї пори, поки вона не стане повітряної. Цей крок можна пропустити, але в результаті вийде не сирне суфле, а просто желе з сиру.
- Додаємо в сирне тісто збиті вершки, акуратно вмішуючи їх в масу.
- Розкладаємо десерт в порційні келихи або тарілочки і залишаємо застигати в холодильнику. Суфле з желатином буде готове через півтори години.
З яблуками
Ще один цікавий рецепт приготування сирного суфле.
Для приготування знадобляться такі продукти:
- щіпка кориці;
- 6 яблук;
- 200 г цукрової пудри;
- 600 г сиру;
- 4 яйця.
Процес приготування:
- Перше що потрібно зробити, це підготувати яблука. Для цього чистимо від шкірки, насіння і подрібнюємо в блендері до пюре.
- Віджимаємо сік з яблучного пюре.
- Сир протираємо через сито, чи будь-яким зручним способом.
- Відокремлюємо жовтки від білків.
- Змішуємо пюре з яблук, сир, жовток і корицю.
- Білки збиваємо до міцних піків в окремому посуді. Поступово вводимо цукрову пудру.
- Додаємо білки до сирної маси, акуратно вмішуючи їх силіконової лопаткою.
- Розкладаємо тісто по формах, зверху прикрашаємо тонкими часточками яблук.
- Випікаємо в духовці при 200 градусах близько півгодини.
Десерт з бананами
Дієтичний рецепт сирного суфле в мультиварці з бананом – чудове ласощі для тих, хто стежить за своєю вагою.
Для нього знадобиться:
- 2 великих стиглих банана;
- 2 ст. л. цукру або цукрозамінника;
- 2 яйця;
- 330 р низьковідсоткового сиру.
Процес приготування:
- Яким зручним способом подрібнюємо банани до стану пюре.
- Поділяємо жовтки і білки в різні ємності.
- Банан додаємо до жовтків. Перемішуємо. Вводимо сир.
- Збиваємо масу у блендері або міксером до повного зникнення часток сиру з бананом.
- Збиваємо білки на середній швидкості і поступово додаємо цукор.
- З’єднуємо білки і сирну масу. Акуратно вмішуємо збитий білок в тісто.
- Викладаємо тісто в силіконові форми.
- Ставимо форму в мультиварку, вибираємо режим «Випічка». Час приготування не займає більше півгодини.
Цікавий момент: якщо сирний десерт залишити на годинку в холодильник, він буде ще смачніше.
Сирне суфле шоколадне
Для любителів шоколаду в усіх його проявах існує варіант рецепту з додаванням какао.
Для нього знадобиться:
- 15 г желатину;
- 100 мл 1% молока;
- 50 г какао порошку;
- 400 г знежиреного сиру;
- 30 г меду.
Процес приготування:
- Замочуємо желатин в склянці окропу на півгодини. З набряклого желатину зливаємо зайву воду.
- Ставимо на маленький вогонь молоко. До нього додаємо желатин і какао. Добре прогріваємо, але не доводимо до кипіння.
- Додаємо до сиру мед і ретельно збиваємо.
- З’єднуємо сир і молочну суміш. Розливаємо по силіконових формочках і залишаємо в холодильнику до охолодження і застигання.
Як правильно подавати страву до столу
Подавати до столу десерт можна прикрасивши його цілими паличками кориці, свіжими листочками м’яти або ягодами. Десерти з додаванням желатину до столу подаються охолодженими, решта по перевазі. На десертну тарілку можна покласти сирне суфле з форми і прикрасити свіжими фруктами і горіхами.