Сирне тісто можна зустріти в багатьох рецептах борошняних виробів. Полюбилося воно кулінарам за легкість в роботі і особливу рихлість, яка дає можливість виробів довго залишатися м’якими. У наведеній нижче добірці зібрані перевірені рецепти сирного тіста для найпопулярніших видів випічки: пирогів, пиріжків, булочок, піци та інших.
Сирне тісто – основна рецептура
Існують різні види сирного тіста: з рослинним або вершковим маслом, яйцями або без них, на сметані, кефірі, йогурті, з додаванням дріжджів і навіть без борошна. Нижче наведена основна його рецептура, яку можна використовувати для більшості виробів.
Список інгредієнтів:
- 500 г сиру;
- 200 г сметани;
- 300 г цукру;
- 2 яйця;
- 2 г ваніліну;
- 5 г гашеного соди;
- 3 г солі;
- 500 г борошна.
Етапи вимішування тіста:
- Сметану перемішати з пропущеним через сито сиром. Яйця збити з цукром і з’єднати з сиром. Додати гашену соду і сіль.
- Далі невеликими порціями всипати борошно і швидко замішувати тісто. Спочатку працювати ложкою, а коли стане важко, приступити до вымешиванию руками. Як тільки маса перестане липнути до пальців, але при цьому залишиться м’якою, борошно більше не додавати – тісто готове.
Готуємо з додаванням дріжджів
Дріжджове сирне тісто чудово підходить для різних булочок, плетінок, пирогів і пиріжків. З ним легко працювати, а готова випічка довго не черствіє. Як і для будь-якого іншого варіанту сирного тіста вологість даного продукту суттєво впливає на кількість борошна, тому якщо її буде потрібно трохи більше або менше, ніж зазначено в рецепті, в цьому немає нічого страшного.
Перелік продуктів, які увійдуть в тісто:
- 100 мл кефіру;
- 150 г сиру;
- 70 мл рослинного масла;
- 2 яйця;
- 50 г цукру;
- 5 г солі;
- 7 г дріжджів (сухих);
- 460 г борошна.
Черговість дій:
- Просіяне борошно перемішати з сухими швидкодіючими дріжджами.
- В іншій посудині змішати кефір, яйця, сир, цукор і сіль. Всі продукти мають бути кімнатної температури.
- Далі з’єднуємо сипучі компоненти і рідку складову. Коли борошно добре зволожиться, додаємо рослинне масло. Цей продукт можна замінити на не гаряче розтоплене вершкове.
- Став гладким тісту надати округлу форму і відправити в тепло для вистоювання на півтори години. Через годину обов’язково зробити обминку.
Сирно-пісочне тісто
Існує маса смачної випічки з пісочного тіста (тарти, торти, тістечка та пиріжки), але от її калорійність для багатьох залишається величезним мінусом. Усунути такий недолік можна дуже легко, замінивши частину масла сиром. Працювати з таким сирно-пісочним тістом одне задоволення. Воно не кришиться і не липне до рук.
Необхідні для цього виду тесту компоненти:
- 200 г вершкового масла;
- 500 г борошна;
- 2 яйця;
- 100 г сиру;
- 200 г цукру;
- 2,5 г солі;
- 4 г соди;
- 7 г розпушувача.
Готуємо сирно-пісочне тісто наступним чином:
- Частину борошна (приблизно, 100 – 150 г) відсипати в окрему ємність, а решту порубати ножем разом з розпушувачем і холодним маслом в крихту.
- Яйця збити міксером в пінну масу разом з цукром. Сир продавити через дрібне сито і змішати з содою. Крупинки сиру мало кому подобаються в текстурі тесту, тому перед використанням цей кисломолочний продукт обов’язково необхідно пропускати через сито або перебивати блендером. Це поліпшить текстуру і смак готової випічки.
- Перекласти сир у збиті яйця і знову змішати все міксером. Отриману суміш вилити в олійно-борошняну крихту і швидко замісити тісто. Щоб встигло трохи підтанути масло стабілізувався, грудку тіста краще на деякий час відправити у холод.
Як приготувати основу для пиріжків
Це один з найбільш швидких варіантів побалувати свою сім’ю смачними гарячими пиріжками. Начинку для сирної основи можна взяти абсолютно будь-яку солодку або несолодке). Тіста, замішаного за цим рецептом, обов’язково потрібно час, щоб відпочити, тому посудину з ним накривають рушником і залишають при кімнатній температурі приблизно на півгодини.
Сирне тісто для пиріжків складається з:
- 250 г сиру;
- 90 г сметани;
- 5 г соди;
- 30 мл рослинного масла;
- 1 яйця;
- 380 г борошна;
- 3 г солі.
Рецепт по кроках:
- У посудину для замішування тіста викласти сир і сметану, всипати соду. Гасити цей вид розпушувача в даному випадку не потрібно, оскільки молочна кислота продуктів основи отже впоратися з цим чудово. Розтерти все до гладкості.
- Влити до сиру зі сметаною рослинне масло і вбити яйце. Знову все розмішати. Далі підсолити за смаком і ввести муку. Грудку тіста повинен вийти м’яким і трохи прилипающим до рук.
Ніжне тісто для рогаликів
Варена згущене молоко, домашній мармелад, густий фруктовий джем або свіжі ягоди-фрукти – все це може стати начинкою для ніжних сирних рогаликів, які за своїми смаковими якостями можуть затьмарити навіть вишукані круасани.
Щоб приготувати сирне тісто для рогаликів, потрібно взяти:
- 300 г сиру;
- 200 г м’якого вершкового масла або маргарину;
- 150 г цукру;
- 5 г ванільного цукру;
- 1 яйце;
- 10 г розпушувача;
- 2 ст. борошна.
Етапи замішування:
- У чашу блендера відправити сир і масло, перебити до однорідності. Потім всипати обидва види цукру, знову змішати все блендером, вбити яйце і повторити змішування в блендері.
- Якщо в арсеналі господині немає такого пристрою, який зможе виконати за неї більшу частину роботи, то сир доведеться протерти через сито, змішати ложкою з м’яким маслом, а потім з’єднати з окремо збитим з цукром яйцем.
- На стіл просіяти борошно з розпушувачем, на неї викласти сирно-масляне масу і замісити тісто. Після того як вымешанная маса проведе годинку в холодильнику, можна займатися формуванням і випічкою рогаликів.
Готуємо для піци в домашніх умовах
Класичний варіант тесту для піци готується на дріжджах і обов’язково замішується на воді.
Але якщо немає часу довго возитися з дріжджовим тістом або з якихось причин в сім’ї не вживають таку випічку, то можна замісити тісто для піци на сирі:
- 100 г сиру;
- 50 мл кефіру;
- 60 мл рафінованої рослинної олії;
- 1 яйце;
- 5 г солі;
- 3 – 4 г соди;
- 250 г борошна.
Приготування:
- Сир залити кефіром і гарненько розтерти, потім по черзі ввести рослинне масло, куряче яйце і сіль. Вмішуючи кожен наступний інгредієнт, слід домагатися максимальної однорідності.
- Зверху на рідку основу просіяти борошно з содою, і замісити пластичне тісто, якому перед подальшим використанням слід дати відпочити приблизно 30 – 40 хвилин в холодильнику. Цього часу якраз вистачить для підготовки начинки піци.
Для печива
Сирне тісто для печива включає в себе мінімум інгредієнтів, але не у всіх господинь воно виходить. Іноді випічка стає твердою, то «гумовою», а то і зовсім сирої всередині. Даний рецепт розкриє ідеальні пропорції інгредієнтів і секрети процесу замішування, які дозволять отримати печиво з тонкою хрумкою скоринкою та м’якою шаруватою структурою всередині.
Співвідношення інгредієнтів:
- 400 г сиру;
- 200 г вершкового масла;
- 10 г розпушувача;
- 300 г борошна.
Алгоритм замішування:
- Масло потрібно довести до м’якості, коли його можна буде дуже легко продавити пальцем. Потім нарізати його на шматочки, змішати з сиром і перетовкти на однорідну пастоподобную масу за допомогою блендера (заглибного або чаші).
- Як тільки сир і масло стали єдиним цілим, їх слід змішати з борошном і розпушувачем. Отримане некруте тісто обов’язково повинно стабілізуватися приблизно годину на холоді.
Оскільки в тесті немає підсолоджувачів, то при формуванні печенюшек їх просто обвалюють у цукрі і укладають солодкої стороною вгору. Це дозволяє не тільки зробити випічку смачніше, але й отримати хрустку скоринку.
Рецепт для приготування пирогів
Щоб швидко спекти пишний і в міру соковитий пиріг, багато господинь вважають за краще користуватися сирним тестом. Для замісу на один пиріг його потрібно небагато, тому такий варіант випічки – це часто спосіб витратити залежану на полиці холодильника пачку сиру.
Готується сирне тісто для пирога з:
- 350 г сиру;
- 2 яєць;
- 100 мл молока;
- 150 мл рослинного масла;
- 7 г соди;
- 520 г борошна;
- солі (за смаком).
Хід роботи:
- У глибокій мисці або каструлі відповідного розміру скласти разом сир, молоко, рослинне масло, сіль і яйця. Ці інгредієнти потрібно старанно розмішати, щоб отримати більш однорідну рідку основу. Швидко домогтися такого результату можна за допомогою міксера або блендера.
- Після цього залишається тільки вмішати протрушенную з содою борошно до отримання еластичного тіста, добре отлипающего від рук. Зібрати отриману масу в колобок, обгорнути харчовою плівкою і дати полежати приблизно дві години на холоді.
Після стабілізації тесту в холоді можна займатися створенням свого кулінарного шедевра.
Для вареників
Вареники ліплять з різних видів тіста (заварного, на кефірі, сироватці, молоці), але особливо пишними і ніжними виходять вироби з сирного тіста з фруктовими начинками, приготовані на пару.
Також в це тісто можна загорнути і несолодкий фарш, зменшивши кількість цукру за смаком.
Рецепт вареників передбачає використання наступних продуктів:
- 250 г сиру жирністю 9%;
- 4 яйця;
- 180 г цукру;
- 5 г соди;
- 3 г солі;
- ванільний цукор за бажанням і смаком;
- 390 – 420 г пшеничного борошна.
Як замісити:
- Яйця збити з цукром ручним віночком або міксером. Сир продавити через сито і змішати з сіллю і содою, яку не треба нічим гасити.
- З’єднати разом сирну і яєчну масу, перемішати, а далі невеликими порціями просіяти і вмішувати борошно до отримання м’якого і пластичного тіста.
- Готовому сирно-борошняному колобку дати полежати чверть години на столі, після чого можна приступати до ліплення вареників.
Як бачимо, сирне тісто – «універсальний боєць» на кухні, який допоможе у створенні самих різних блюд. Освоївши технологію його приготування, вам ніколи не доведеться замислюватися над тим, що спекти до чаю, або подати в якості ситного перекусу у вихідний день.