Зараз неможливо встановити, кому прийшла в голову ідея об’єднати тісто і сир, але саме так з’явилися сирні булочки. Тепер практично кожна національна кухня може похвалитися своїм варіантом такої випічки. В якості основи для таких булочок використовують заварне, дріжджове, листкове, прісне, пісочне і багато інших видів тіста, також різні сорти сиру можуть значно змінювати смак однієї і тієї ж випічки.
«Гужери» — французькі сирні булочки
Ця несолодка випічка може стати альтернативою хлібу, прекрасно доповнюючи супи та інші перші страви.
До складу тесту «Гужерів» входять:
- 130 мл води;
- 50 г вершкового масла;
- 130 г борошна;
- 3 г солі;
- 3 г розмарину;
- 2 яйця;
- 150 г сиру твердих сортів.
Рецепт по кроках:
- Воду, сіль, розмарин і вершкове масло в невеликій каструльці відправити на вогонь. Коли суміш закипить, всипати в неї в один прийом борошно, розмішати і продовжувати тримати на вогні, постійно перемішуючи.
- Коли на дні каструльки з’явиться тонка плівка, а тісто збереться у грудку, його знімають з вогню, дають йому охолонути градусів приблизно до 60. Після чого по одному вмішують яйця і натерту на середній тертці сир (трохи цього продукту потрібно залишити для прикраси).
- З тіста сформувати кульки величиною не більше волоського горіха, розкласти їх на значній відстані один від одного на деко, посипати натертим сиром.
- Печуть «Гужери» при 220-240°С до збільшення в об’ємі і появи золотистої скоринки 10 хвилин, потім витримуючи при 180-190 градусах.
З дріжджового тіста
Любителям дріжджовий випічки припадуть до смаку сирні булочки на дріжджовому тесті, яке готується швидким безопарним способом.
Щоб спекти такі булочки, слід підготувати:
- 250 мл теплої води;
- 7 г сухих швидкодіючих дріжджів;
- 5 г цукру;
- 5 г солі;
- 350-400 г борошна;
- 250-300 г твердого сиру (у тому числі приблизно 50 г – для обсипання);
- 1 яйце (або 1 жовток і 2 столові ложки молока).
Готуємо поетапно:
- У воді розчинити цукор, сіль і дріжджі. Додаючи по черзі невеликими порціями борошно і сирну стружку, вимісити м’яке тісто, яке залишити на годину-півтори в теплому місці.
- Збільшилася в два рази тісто обім’яти, розділити на десять булочок-колобочков, які укласти на змащений маслом деко, зверху покрити їх збитим яйцем і посипати тертим сиром. Дати сформовать виробів підійти 30-40 хвилин. Потім спекти їх при 200 градусах до готовності.
Простий рецепт на кефірі
Навіть без використання дріжджів або заварювання тіста можна спекти м’які, а головне смачні сирні булочки на кефірі.
Для такого простого рецепту потрібно взяти:
- 230 мл кефіру;
- 40 г розтопленого вершкового масла;
- 5 г розпушувача;
- 260-280 г борошна;
- 3 г солі;
- 100-120 г твердого сиру;
- 20-30 г зелені кропу;
- 1 жовток для змазування булочок.
Спосіб випічки:
- Кефір нагріти до кімнатної температури, посолити і влити в нього розтоплене вершкове масло. Потім невеликими частинами вмішати муку, змішану з розпушувачем і замісити м’яке, але не прилипающее в процесі вимішування тісто.
- Для начинки вимитий і обсушенный кріп дрібно порубати. З сиру зробити велику стружку. Змішати ці продукти, і начинка готова.
- З тіста сформувати прямокутний пласт, на ньому рівномірним шаром розподілити сирну начинку. Загорнути все в рулет і нарізати на окремі булочки, які розставити на застеленому пекарської папером деко.
- Зверху випічку змастити збитим жовтком і відправити в духовку, прогріту до 180 градусів, а вже через півгодини можна насолоджуватися гарячою і ароматною домашньою випічкою.
Заварні сирні булочки
Сирні булочки із заварного тіста можуть бути такими не тільки завдяки сиру в складі тесту. Цей молочний продукт може використовуватися в якості начинки порожнистих заварних булочок.
У цьому випадку тісто готується з:
- 125 мл води;
- 50 г вершкового масла;
- 3 г солі;
- 20 г крохмалю;
- 100 г борошна;
- 3 яйця;
- 100 г твердого сиру.
Сирна начинка булочок буде включати в свій склад:
- 50 г твердого сиру;
- 12 г часнику;
- 90 г майонезу.
Хід роботи:
- У сотейник влити воду, посолити, масло нарізати кубиками і відправити в сотейник. Нагріти ці продукти до повного розплавлення масла і кипіння. Борошно змішати і просіяти з крохмалем, потім всипати в киплячу воду і заварити.
- Трохи остигле тісто змішати з яйцями, забиваючи їх по одному, і дрібної сирної стружкою. Формуючи чайною ложкою булочки, викласти їх на деко, після чого випікати при 220 градусах.
- Сир для начинки і часник пропустити через дрібну тертку, перемішати і заправити майонезом. Остиглі готові булочки наповнити сирно-часниковим фаршем через надріз у боці або за допомогою кондитерського шприца.
З листкового тіста
Взявши готове листкове тісто за лічені хвилини можна приготувати смачні сирні булочки-завитки.
Список інгредієнтів для цього рецепту не буде довгим:
- 500 г готового листкового тіста;
- 150 г твердого сиру;
- 1 яйця;
- насіння кунжуту за смаком.
Як спекти:
- Дати багатошаровому тесту відтанути при кімнатній температурі, а тим часом сир пропустити через саму дрібну тертку, а яйця збовтати виделкою до стану однорідної рідини.
- Потім пласт тіста дуже тонко розкачати, з допомогою силіконової кисті змастити яйцем і щедро посипати сирної стружкою. Згорнути тісто щільним рулетом, який нарізати на кругляшки 1,5-2 см завтовшки.
- Укласти булочки зрізом вгору на деко, змастити зверху яйцем і посипати кунжутом. Піч 20-30 хвилин, температура стандартна для такої випічки – 180 градусів.
«Сконы» з цибулею і сиром
Британські булочки «Сконы» можуть не тільки бути смачним доповненням до чаю, але і заміною звичного хліба на недільному обіді. Тим більше, що тісто для них замішується швидше, ніж встигне розігрітися духовка.
Пропорції інгредієнтів:
- 350 г борошна;
- 10 г розпушувача;
- 3 г сушеної паприки;
- 3 г меленого запашного перцю;
- 3 г солі;
- 120 г вершкового масла;
- 70 г твердого сиру;
- 30 г зеленої цибулі;
- 180 мл кефіру;
- 1 яйце і велика морська сіль для оформлення випічки.
Алгоритм дій:
- Борошно, кухонну сіль, спеції і розпушувач, добре перемішати. З цією сумішшю максимально швидко порубати в крихту крижане вершкове масло.
- До масляної крихті додати сирну стружку і нашатковані пір’я зеленої цибулі, перемішати. Підливаючи невеликими порціями холодний кефір, зібрати тісто в грудку.
- Готове тісто розкачати в пласт завтовшки 1,5-2 см, вирізати круглої вирубкою або склянкою булочки, викласти їх на деко, попередньо застеливши його пергаментом.
- Сформовані вироби змастити зверху збитим яйцем і присипати крупною сіллю. Далі відправити булочки в духовку і через 15-20 хвилин при 190 градусах сирні «Сконы» будуть готові.
Бразильські сирні булочки
З заварного тіста, приготовленого на особливій борошні – тапиоке, випікають традиційні бразильські булочки. Тапіока – це борошно або крохмаль) видобутий з коренів тропічного рослини маніока. Цей продукт відрізняє від звичної пшеничного борошна відсутність жирів, білків і глютену.
Замінити цю муку іншого можна, але це вже не будуть бразильські сирні булочки, для яких потрібно взяти:
- 500 г борошна тапіоки;
- 300 мл води;
- 250 г твердого сиру;
- 150 мл рослинного масла;
- 2 яйця;
- 7,5 г солі.
Приготування:
- Молоко, масло і сіль довести до кипіння, засипати в киплячу суміш борошно тапіока і заварити, як звичайне заварне тісто.
- Коли основа трохи охолоне, ввести в неї яйця і дрібну сирну стружку. Розмішати все ложкою до рівномірного розподілу сиру в тесті.
- Духова шафа включити розігріватися до 180 градусів. Підготувати лист для випічки, змастити його олією і злегка припорошив борошном.
- Далі мокрими руками брати невеликі шматочки тіста, скачувати з них кульки і викласти на деко. Печуться бразильські булочки приблизно 25 хвилин до золотистого кольору.