Не тільки для гостей, але й для домочадців сирні булочки стануть приємним сюрпризом. Господиня теж залишиться задоволена, тому що смачна випічка до чаю не відніме у неї багато сил і часу.
М’які і ніжні сирні булочки в духовці
Щоб вони вийшли саме такими, слід замісити тісто на кефірі.
Головне – дати тісту настоятися гарненько, а дріжджі замочити в теплому кисломолочному продукті.
Знадобляться інгредієнти:
- нежирний кефір – візьмемо 250 грамів;
- сир – ½ кілограма;
- рослинна олія без запаху – 125 грамів;
- борошно – не більше 750 грамів;
- цукор-пісок та сіль – столова ложка одного і чайна іншого;
- дріжджі (краще брати сухі) – 10-11 грамів.
Двічі просіваємо борошно. Потім всипаємо в неї дріжджі.
В окремому посуді змішуємо масло і кефір, в отриману рідину засипаємо сіль з цукром і заважаємо, поки кристали не зникнуть. Далі суміш відправляється на парову баню. Як тільки трохи нагріється, насипаємо туди борошно з дріжджами.
Можна додавати в основу сир.
Спочатку розмішуємо тісто ложкою, а завершуємо процес руками. Добре выминаем, скачуємо колобок і даємо полежати 10 хвилин в теплі.
Майструємо булочки і розкладаємо на змащеному олією деку.
10 хвилин в духовці, розпеченій до 1900С, і м’які сирні булочки готові.
З дріжджового тіста
Проінспектувавши кухонні полиці і секції холодильника, можна зібрати нехитрі продукти і дуже швидко, буквально через півгодини, ласувати повітряними булочками з дріжджового тіста. Головне пам’ятати: сир для нього краще брати сухий. А якщо є вологий, треба буде віджати, щоб не збільшувати частку борошна в тісті і не погіршити консистенцію і смак майбутніх булочок.
Що знадобиться?
- Сир – візьмемо 180-190 грамів;
- борошно – вистачить 350 грамів;
- молоко – хоча б 75 грамів;
- цукор-пісок – достатньо 100 грамів;
- вершкове масло – не менше 65-70 грамів;
- лимон (потрібна цедра) – один;
- яйця – пара штук;
- дріжджі – 10 грамів в самий раз.
Молоко з’єднайте з маслом і цукровим піском – кладемо по 40 грамів обох інгредієнтів. Яйця, залишки масла і цукру збиваємо з допомогою міксера. Після доповнимо цедрою цитруса і протертим сиром.
Тепер черга розведених дріжджів, і можна вимішувати тісто.
Коли воно підійде, формуємо булочки. І 30 хвилин печемо їх в духовці, розпеченої до 2000С.
Зі сметаною заливкою
Якщо у вашому кулінарному блокноті вже є рецепти сирних булочок, пропонуємо поповнити колекцію ще одним варіантом випічки з сирного тіста – булочками в кисло-солодкою сметаною заливці.
Будемо робити з:
- сметани – візьмемо 150 грамів;
- цукру-піску – вистачить 130 грамів;
- борошна – трохи менше півкілограма;
- молока – ½ склянки;
- сиру – 180-200 грамів;
- масла вершкового – 70 грамів;
- дріжджів – не менше 25 грамів;
- яєць – достатньо трьох штук.
Молоко злегка підігріваємо, щоб дріжджі швидко в ньому розчинилися. В молочно-дріжджову рідина розбиваємо яйця, туди ж відправляємо масло, сир, всю муку і 100 грамів цукру-піску. Тепер можна замісити тісто і залишити підходити в теплі.
Залишилося розкачати, потім згорнути і нарізати сегментами. І на півгодини поставити в духовку, набрала температуру 1800С.
Поки булочки доходять, споруджуємо заливку: змішуємо сметану і 30 грамів цукру, що залишився. Змащуємо нею булочки, вимикаємо духовку і залишаємо всередині випічку ще на 15 хвилин. Смакота!
Сирні булочки, як пух, за 5 хвилин
Звичайно, за п’ять хвилин не приготувати жодну випічку. Скоріше, мова про те, що порівняно з багатьма іншими варіантами, це забере набагато менше часу.
Покладемо під руку необхідні інгредієнти:
- Сир – візьмемо 250 грамів;
- цукровий пісок – хоча б три столових ложки;
- яйця – пара штук;
- пекарський порошок – вистачить 15 грамів;
- сіль – щіпка.
- молоко – щоб розвести їм сир до м’якої консистенції пасти.
Виробляємо необхідну маніпуляцію з сиром і молоком. В розм’якшений сир сиплемо цукор-пісок та сіль, змішуємо. Далі діємо в такому порядку: розбиваємо в сирну масу яйця, перемішуємо, просіваємо борошно і пекарський порошок, всипаємо туди ж, замішуємо тісто, «ділимо» на булочки, випікаємо 10 хвилин. До моменту, коли булочки треба буде відправляти в духову шафу, він повинен набрати жар в 2000С.
Готуємо з родзинками
Якщо додати рецепт класичний компонент для випічки – родзинки – булочки придбають приємний присмак, а ще можна буде зменшити в тесті кількість цукру.
Нам знадобляться:
- сир (потрібен м’який) і борошно – по півкіло одного та іншого;
- вершкове масло і родзинки – візьмемо по100 грамів кожного;
- яйця – три штуки;
- цукор-пісок – досить 120 -125 грамів;
- сіль – одна чайна ложка;
- пекарський порошок – не більше 15 грамів.
Займаємося попередньою підготовкою: даємо родзинок відмокнути в теплій воді; масло виймаємо з холодильника, щоб воно стало м’яким; борошно змішати з розпушувачем і просіваємо.
Приступаємо до основного процесу. Масло, сир і борошно поміщаємо в загальну посуд і вимішуємо тісто. Яйця збиваємо з сіллю і цукром-піском, додаємо яєчну суміш в загальну масу. Ще раз перемішуємо. Останнім у тісто відправляємо обсушенный родзинки.
Залишилося наробити круглих булочок і на 10-12 хвилин помістити в духовку, розігріту до 1900С.
З листкового тіста
Процес випічки сирних булочок можна зробити ще коротше, якщо готувати їх з магазинного листкового тіста. Спробуємо створити відмінний легкий сніданок, який чудово підійде до овочів і різноманітних салатів.
Що потрібно?
- Листкове тісто (дріжджове чи ні – не має значення) – 500 грамів;
- сир, твердий сир улюбленого сорту і шинка – в залежності від того, побільше або поменше начинки будемо робити;
- яйця – пара штук.
Відокремлюємо яєчні білки від жовтків. Білки збиваємо. Шинку нарізаємо кубиками дрібно. Сир пропускаємо крізь тертку з осередками середньої величини. Це наша майбутня начинка. Змішуємо продукти разом, додаємо до них сир, і, щоб начинка вийшла більш в’язкою і не розсипалася всередині булочки, скріплюємо її збитими білками.
Тісто розкачуємо, ріжемо на квадрати. На кожен кладемо начинку і звертаємо тісто в трикутний конвертик. Все щільно притиснуті «шви» кожного з них змащуємо жовтком.
15-20 хвилин у духовці, розпеченої до 1800С, і можна снідати.
Булочки «Трояндочки» з сирною начинкою
Такі булочки – мрія будь-ласуни. Вони не тільки дуже апетитні, але і красиві. Як і в попередньому рецепті, сир — не складова тесту. З ним роблять сирну начинку.
Потрібні такі інгредієнти:
- молоко – візьмемо 250 грамів;
- сир – ½ кілограма;
- борошно – вистачить 600-650 г;
- цукор-пісок – не менше 200 грамів;
- вершкове масло і родзинки – по 100 грамів обох продуктів;
- яйця – дві штуки;
- цедра лимона або апельсина – хоча б 20 грамів;
- дріжджі – 25 грамів.
Цукор ділимо навпіл. Одну частину ще навпіл. Її будемо використовувати спочатку. Першу частку, разом з дріжджами і 150 грамами борошна, додаємо в молоко. Другу – збиваємо з яйцями і маслом.
Об’єднуємо всі в загальну масу, вмішуємо, отримуємо тісто.
Далі приступаємо до начинки. Споруджуємо її з сиру, родзинок, цедри цитруса і залишилися 100 грамів цукру-піску.
Поділяємо тісто на окремі частини, злегка розкачуємо, щоб отримати гуртки. Кожен надрізаємо з трьох сторін, а в середину кладемо сирно-изюмную начинку. У процесі випікання (протягом півгодини в розігрітій до 1800С духовці) надрезанное тісто «закудрявится», і булочки стануть схожі на квіти.
З додаванням в начинку маку
Сирне тісто дозволяє не витрачати півдня на метушню з опарою і примхливої дріжджовий основою. Так що чудові булочки з маком вийдуть не менш смачними, але набагато більш швидкими.
Потрібні наступні компоненти:
- сир – 200 грамів;
- борошно – візьмемо 300 грамів;
- сметана – вистачить 100 грамів;
- рослинна олія (природно, без запаху) і цукровий пісок – по три столових ложки обох інгредієнтів;
- зерна маку – 70-80 грамів буде достатньо;
- сода – ½ чайної ложки;
- сіль – орієнтуйтеся на свій смак;
- цукор ванільний – хоча б 10 грамів.
Спочатку попередня підготовка продуктів. Мак залишаємо в окропі – за годину він набубнявіє. Сир пропускаємо крізь сито – це зробить тісто рассыпчатей, а булочки з нього – ніжніше. Борошно просіваємо через сито і змішати з содою.
Тепер можна приступати власне до процесу. Робимо суміш з половини звичайного цукру, ванільного цукру, сметани, олії, солі і сиру. Її доведеться краще перемішати. Потім додаємо борошно. Можна замішувати тісто. Воно повинно вийти м’яким і не чіплятися до рук.
Тісто ділимо навпіл. Кожну частину перетворюємо в пласт приблизно в сантиметр завтовшки. Запарений мак перемішуємо з залишками цукрового піску, маково-цукровою сумішшю покриваємо обидва шматка тіста. Звертаємо їх рулетами і ріжемо на неширокі окремі булочки.
20-25 хвилин в духовці (при 1800С), і можна ласувати.