Сирні палички — прекрасний варіант закуски для дружніх посиденьок, святкового столу чи розмаїття повсякденного меню. Пропонуємо декілька різноманітних сирних закусок, які можна швидко приготувати своїми руками.
Сирні палички з листкового тіста
Сирні палички з листкового тіста не залишать байдужими, і аромат який печеться ласощі заздалегідь збере всіх домочадців на кухні.
- лист готового листкового тіста;
- 50 гр тертого твердий. сиру;
- яєчний жовток;
- 2-4 щіпки меленого перцю.
Жовток трохи збиваємо виделкою.
Лист тіста заздалегідь трохи розморожуємо. Розкачуємо на відрозі пергаменту. Зверху змащуємо жовтком, затираємо сиром і присипаємо перцем.
Далі заготівлю акуратно ріжемо стрічками товщиною в 1 см.
Духову піч розігріваємо до 180 град. Відправляємо в неї пергамент з заготовками сирних паличок і печемо протягом 5-7-ми хвилин.
Рецепт приготування в клярі
Сирні палички в кляре виходять досить соковитими і дуже смачними:
- 250 гр твердий. сиру;
- 2 яйця;
- стопка води/свіжого молока;
- кілька дрібок солі;
- скл. борошна;
- масло пісне для фритюру.
Сир ріжемо брусочками орієнтовно 10 см завдовжки і 1 см завтовшки.
Для кляру в мисочці за допомогою віночка збиваємо воду, яйця, сіль і борошно.
Далі залишилося приготувати самі палички. Для цього розігріваємо олію, потім сирні брусочки в клярі і відразу опускаємо в гарячу олію. Обсмажуємо протягом хвилини-інший. Потім шумівкою витягуємо всі палички, кладемо на паперові рушники, щоб стекли надлишки масла.
В паніровці
Сирні палички в паніровці виходять незвичайно смачними: в теплому вигляді начинка з сиру зберігає трохи рідкий стан, що робить ласощі ще апетитніше.
З розрахунку на дві порції знадобиться наступне кількість продуктів:
- тверді сорти сиру — 200 гр;
- яйце — 1;
- борошно — ½ скл.;
- сухарі панірувальні — ½ скл.;
- масло постн. рафінована.
На два блюдця насипаємо окремо сухарі і борошно.
Яйце збовтуємо виделкою.
Кусень сиру ріжемо смужками, гарненько обвалюємо в просіяної борошні.
Масло наливаємо в сковороду і розігріваємо.
Сирні палички в борошні мачає в яєчну масу, потім обвалюємо в паніровці.
Палички викладаємо в олію і обсмажуємо з усіх боків до утворення золотистої скоринки.
Простий варіант з лаваша
Сирні палички з лаваша готуються наступним чином:
- 2 яйця;
- 2 плавлених сирка;
- 2 стіл. л. злив. масла;
- часниковий зубочек;
- пара гілочок кропу;
- вірменський лаваш.
Сирки подмораживаем в морозильній камері 5-7 хвилин, потім ріжемо тонкими стрічками.
В піалі збиваємо яйця.
Окремо видавлюємо часник і кріп дрібно рубаємо, все гарненько перемішуємо.
Лаваш гострим ножем ділимо на широкі смужки (орієнтовно 8-9 см в довжину і 10-11 см в ширину). У кожну смужку кладемо пару сирних стрічок, трохи часнику з зеленню. Потім загортаємо начинку на лаваш, щоб вийшов рулетик.
Опускаємо їх у яєчну масу і смажимо на вершковому маслі до апетитної золотавості.
На замітку. Сирні рулети з лаваша рекомендується подавати з соусом із сметани, свіжої зелені і солі/перцю.
Закуска до пива з кунжутом
Сирна закуска до пива з додаванням кунжуту стане улюбленим ласощами домашнього приготування. Сирні палички з кунжутом добре підійдуть не тільки до пива, але і провину (краще білого).
- твердий сир — 200 гр;
- слив. масло — 150 гр;
- борошно — 1 скл.;
- цукор — ⅓ чайн. л.;
- сіль крупна;
- яйце;
- кунжут — 15 гр.
Масло мінімум за годину до приготування кладемо в морозильну камеру — його потрібно буде натерти, і з подмороженным маслом зробити це буде легше.
В широку миску трьом масло і сир, просіваємо борошно, додаємо цукор. Вручну вимішуємо тісто — спочатку за зовнішнім виглядом воно буде нагадувати швидше маслянисту крихту, ніж м’який, повітряний, еластичне тісто. Через кілька хвилин, коли масло підтане, тісто стане ніжним і м’яким на дотик, не буде липнути до рук і з нього можна буде скачати кульку. Тісто виходить слухняне. Щоб з нього було зручно формувати вироби, робимо кульку трохи плоским, загорнути в плівку або пакет і відправляємо в морозильну камеру, щоб воно трохи застиг.
Тим часом збиваємо яйце до появи пінки і більш-менш однорідного стану рідини.
Виймаємо тісто з морозилки, витягаємо з плівки і трохи розкачуємо. Далі потрібно сформувати сирні палички — вони повинні бути приблизно однаковими, щоб могли однаково добре пропектися всередині.
Є два варіанти:
- Відщипувати приблизно однакові шматочки тіста і скачувати їх ковбасками однакової довжини і товщини.
- Стопкою видавлювати однакові гуртки, які потім скачувати в ковбаски.
Закуску викладаємо на деко з пергаментным листом. Зверху змащуємо яєчною масою, злегка солимо і посипаємо кунжутом.
Закуска випікається 10-15 хвилин. Орієнтуватися потрібно на золотистий відтінок.
Смажені сирні палички
- 500 гр твердий. сиру;
- 2 яйця;
- 50 гр вершків;
- скл. борошна;
- 2 скл. панірувальної крихти;
- постн. олія для обсмажування закуски.
Нарізати сир паличками.
Збити віночком вершки з яйцями до однорідного стану.
Окремо на блюдця насипати борошна і сухарів.
Розігріти на сковороді олію. Сирний брусочок обваляти в борошні, потім вмочити в вершково-яєчної маси і після обваляти в сухарях. Відразу викладати в гаряче масло. Коли зі всіх сторін виріб придбає апетитний золотистий відтінок, витягнути з сковороди на тарілку з паперовими рушниками.
Варіанти з крабовими паличками
Сирну закуску з крабовими паличками можна зробити у вигляді апетитних кульок. Закуска підійде на випадок, якщо потрібно швидко накрити стіл або просто до святкового застілля.
- 100 гр крабових паличок;
- 50 гр сиру твердий. сортів;
- 3 яйця;
- 1 часниковий зубок;
- 2 стіл. л. майонезу;
- кілька гілочок свіжого кропу або пір’я цибулі;
- кілька дрібок солі.
Відварити яйця круто, охолодити в холодній воді, почистити.
У миску для приготування закуски натерти сир, яйця і палички, видавити пресом часник, заправити сіллю і майонезом.
За допомогою столової ложки набирати трохи маси і вручну скачувати в кульку. Викласти їх на блюдо, посипати рубаною зеленню.
На замітку. За бажанням всередину кульок можна поміщати цілу маслину або оливку без кісточки.