Апетитні, повітряні, надзвичайно смачні сирні пончики допоможуть здивувати раптово гостей і нагодувати навіть вибагливих малюків. Щоб десерт вдало вийшов, потрібно вибирати якісний сир середньої консистенції (не занадто сухий і не рідкий) і високої жирності.
Сирні пончики — класичний рецепт
Пончики можна формувати з тіста трьома способами:
- скачувати кульки — найпростіший варіант;
- видавлювати кільця (наприклад, склянкою);
- розкочувати джгутики і з’єднувати їх у кільця.
Приготування в духовці
Пончики, випечені за цим рецептом, виходять золотистими, повітряними, дуже ніжними. Вони готуються без додавання олії, тому містить не так багато калорій.
Готують наступні продукти:
- 600 г пластичного незерненого сиру;
- 2 яйця;
- 500 г борошна;
- 8 г розпушувача;
- 50 мл рідкої сметани;
- 100 г цукрового піску;
- 1 г ваніліну;
- шоколадна стружка для прикраси.
Рецепт випічки.
Сир з’єднують з яєчками.
Вводять цукор, ванілін, заправляють сметаною.
До основної маси частинами підсипають борошно, змішану з розпушувачем. Вимішують однорідне тісто.
З отриманої маси зліплюють невеликі кульки або колечка.
Деко застеляють пергаментом, викладають сирні заготовки.
Ласощі випікати в нагрітій до 170 градусів духовці 35 хвилин (орієнтуються на появу золотистої скоринки).
Готовий десерт остуджують і перед подаванням посипають шоколадною стружкою.
Смажені в маслі на сковороді
Для приготування обговорюваного страви за цим рецептом можна взяти зернистий сир. Тоді після обсмажування залишаться смачні виразні крупинки.
Необхідні продукти:
- 450 г сиру;
- 3 яйця;
- 320 г борошна;
- 80 г цукру;
- 3 г соди;
- 400 мл рослинного масла (фритюр);
- 50 мл рідкої сметани (для оформлення).
Порядок дій.
Виделкою розмішують сир, з’єднаний з яйцями.
Додають половину всього обсягу просіяного борошна, соду, добре розмішують.
Другу частину борошна висипають в окрему ємність. З основного складу руками формують кульки і обвалюють їх у борошні.
У глибокій сковороді нагрівають рослинне масло. Його треба налити стільки, щоб воно повністю покривало пончики.
Перед смаженням вироби слід покрутити в руках, щоб надлишки борошна обсипалися.
Сирні напівфабрикати опускають у киплячу олію і обсмажують до золотистого відтінку. За раз обсмажувати 4-5 кульок.
Пончики, смажені в маслі, перед подачею поливають охолодженої сметаною.
Порада: щоб позбавити пончики від надлишків жиру, їх потрібно виймати на сито або паперовий рушник.
Готуємо в мультиварці
Десерт, випечений в мультиварці, просто тане у роті. Щоб здивувати цим ласощами дітей, можна в середину кожного пампуха помістити начинку: горішок, цукати, родзинки, свіжу ягідку, шматочок фрукта.
Склад компонентів:
- 200 г сиру;
- 2 яйця;
- 60 г цукру;
- сіль;
- сода;
- 120 г борошна;
- 200 г соняшникової олії;
- 30 г цукрової пудри;
- 50 волоських горіхів (можна будь-яку іншу начинку).
Рецепт приготування.
Яйця збовтують виделкою. Солять, сахарят.
Вводять сир, і всі інгредієнти розтирають до однорідної маси.
Борошно з’єднують з содою і засипають в сирну основу. Перемішують. Тісто має бути досить густим.
Чайною ложкою набирають трохи приготованого тіста, кладуть на долоню, поміщають в центр начинку, скачують кульку, потім обвалюють його в борошні.
Перед смаженням пончики залишають на столі для вистоювання на 10 хвилин.
У чашу мультиварки заливають фритюр так, щоб він покривав сирні заготовки наполовину.
Запускають програму «Смаження». У ємність укладають частина кульок з таким урахуванням, що в процесі приготування вони збільшаться в 2 рази.
Готовність здоби перевіряють, проткнувши їх зубочисткою: якщо паличка суха — мультиварку можна вимикати.
Перед подачею на стіл десерт прикрашають цукровою пудрою.
Сирні пончики на швидку руку
Цей рецепт допоможе, якщо потрібно дуже швидко приготувати частування.
Необхідні продукти:
- 250 г м’якого сиру;
- 100 г борошна;
- 1 яйце;
- 60 г цукрового піску;
- 3 г пекарського розпушувача;
- сіль;
- 400 мл неароматного олії.
Процес приготування.
Яйця збивають з цукровим піском. Додають сир.
Сіль, борошно і розпушувач з’єднують, засипають в сирно-яєчний складу. Замішують густе тісто.
З тіста формують джгут і розрізають її на рівні шматочки.
У каструлі або високій сковороді розігрівають масло і опускають туди сирні заготовки.
Пончики обсмажують близько 5 хвилин.
З манкою
Так як в тісто додається манка, перед випічкою воно повинне постояти не менше 20 хвилин, щоб крупа набухла, і пончики вийшли більш акуратними.
Необхідні компоненти:
- 250 г сиру;
- 2 яйця;
- 90 г борошна;
- 80 г манки;
- 60 г цукру;
- 5 г пекарського розпушувача;
- сіль;
- 300 г фритюру.
Дії.
Сир протирають разом з яйцями і піском, солять.
Послідовно додають всі інгредієнти (в останню чергу — борошно).
Готове тісто ділять на однакові кульки.
Вироби обсмажують на розігрітому фритюрі до появи золотистого кольору.
Готуємо без яєць
Незважаючи на те, що тут, здавалося б, один з важливих інгредієнтів, пончики виходять апетитними, повітряними і надзвичайно смачними.
Необхідні продукти:
- 250 г сиру;
- 140 г борошна;
- 40 г сметани;
- 80 г цукру;
- сіль;
- сода;
- крапля лимонного соку;
- 400 мл фритюру.
Рецепт приготування.
З’єднати разом сир, яйця, сіль і цукор.
Соду погасити кислим соком або киплячою водою, і разом з борошном додають в перший склад, розмішують. Тісто повинне вийти м’яким і трохи липким.
У розігріте масло кладуть сформовані з тіста кульки і обсмажують до красивого золотистого відтінку.
Пончики на кефірі
Завдяки заміні основного компонента кисломолочним напоєм пончики виходять більш ніжними і м’якими. Ідеальний десерт для посиденьок.
До складу входить:
- 350 мл кефіру високої жирності;
- 80 г цукру;
- 1 яйце;
- по 2 г солі і соди;
- 250 мл неароматного масла;
- 400 г борошна.
Дії.
Збовтують яйце, з’єднують із цукром, сіллю, кефіром.
Підливають 40 мл олії, додають соду.
Повільно, постійно розмішуючи, всипають борошно. Замішують тісто.
Тісто розкочують в коржик, з неї склянкою видавлюють кола, а в центрі роблять маленькі отвори з допомогою чарки.
На широкій і високою сковорідці нагрівають масло, налите висотою більше 1 див.
У масло поміщають заготовки пончиків. Обсмажують з обох боків до готовності (3-4 хвилини).
З додаванням згущеного молока
Поліпшити смак і аромат цих приголомшливо ніжних пампушків можна, якщо додати в тісто щіпку кориці.
Необхідні продукти:
- 400 г несухого сиру;
- 4 яйця;
- 400 мл згущеного молока;
- щіпка соди і солі;
- 420 г борошна;
- 500 мл неароматного масла;
- 2 р коричного порошку.
Спосіб випічки.
З’єднують сир, згущене молоко, соду і сіль.
Окремо збовтують яйця і додають в солодкий сир.
Невеликими порціями засипають борошно, роблять м’яке тісто.
З тіста розкачують ковбаску, нарізати її тонкими джгутиками і згортають їх у формі пончиків.
У посуді розігрівають фритюр і обсмажують пончики з сиру до готовності.
З сиру з яблуками
Сирні пончики з яблучним наповнювачем — улюблені ласощі для дітей і тих, хто віддає перевагу корисні десерти.
Інгредієнти:
- 250 г домашнього сиру;
- 1 яйце;
- 2 кисло-солодких яблука;
- 5 мл лимонного соку;
- 150 г борошна;
- 1 л неароматного рослинного масла;
- трохи соди і солі;
- 30 г цукру.
Спосіб випічки.
Сир перетирають з цукром і яйцями до отримання однорідної пластичної маси.
Солять, насипають борошно, зверху — погашену частиною лимонного соку соду.
Всі інгредієнти ретельно розмішують.
Отриману масу ділять на 15 частин, з яких формують кульки.
Яблука очищають і натирають на дрібній тертці, змішують з залишками соку лимона і цукром.
У кожному сирному кульці роблять невелике заглиблення, поміщають туди яблучну кашку і защипують. Робити це потрібно дуже швидко, щоб яблука не встигли дати сік.
У каструльці розігрівають фритюр і опускають в нього сирні заготовки (по 5 штук).
Пончики обсмажують до утворення гарної скоринки.
Готові пончики можна оформити на американський манер. Для цього достатньо змочити колечка в шоколадну або цукрову глазур і прикрасити декоративною посипкою.