Ніжні сирні завитки в сметанною заливці підкорять серце будь-якого гурмана. Вони виходять підсмажений і м’якими одночасно, з неповторним чарівним ароматом, який просто зводить з розуму! Готувати їх легко, багато продуктів не потрібно. Впорається з цим завданням навіть початківець кулінар.
Класичні сирні завитки в сметанною заливці
Це рецепт-основа, який можна завжди трохи інтерпретувати по-своєму, щоб отримати ще більш смачну випічку. Для того щоб приготувати найніжніші сирні завитки, потрібно зробити тісто ось з таких продуктів:
- півтори склянки борошна;
- половина ч. ложки сухих дріжджів;
- півсклянки молока;
- 2 ст. ложки цукру;
- півпачки маргарину;
- 3 ст. ложки сметани;
- сіль за смаком.
Далі все просто:
- Дріжджі з цукром розчиніть у підігрітому молоці, підсипте пару чайних ложок борошна і збовтайте. Відставте в сторону на півгодини – ця опара повинна піднятися пишною «шапкою».
- Змішайте сухі інгредієнти з борошном. Покладіть сюди ж м’який маргарин, сметану. Розітріть в крихту. У неї вилийте піднялася опару, заведіть тісто. Якщо маса буде надто липким і вологим – трохи підсипте борошна.
- Дайте тісту відпочити хвилин п’ятнадцять. А потім добре вимісити ще раз, щоб воно стало гладким і набуло однорідну структуру.
- Тримайте в теплі, до тих пір, поки не збільшиться удвічі. Потім його слід обім’яти і дати піднятися вдруге. Тепер тісто готове для оброблення.
Поки основа піднімається, займемося начинкою.
Для неї знадобиться:
- півкіло сиру;
- яйце;
- півсклянки цукру.
І тут теж немає нічого складного: сир добре перетріть з яйцем, цукром. Якщо виявиться рідкувате, підмішайте столову ложку борошна.
Приступаємо до оброблення завитків.
- Розкотіть тісто товщиною в сантиметр.
- Нанесіть шар сирної начинки.
- Загорніть все рулетом, наріжте його кільцями.
- Завитки покладіть на деко, покривши його папером для випічки, поставте на півгодини щоб підійшло.
- Після того як вони симпатично розпухнуть, збовтайте яйце і змажте заготовки зверху.
- Печіть при температурному режимі в 180 градусів. Готовність перевіряйте дуже тонкою дерев’яною спицею або зубочисткою.
Потрібно проткнути тісто тонкою дерев’яною паличкою, злегка покрутити нею навколо своєї осі, а потім вийняти. Якщо на ній не виявиться жодної крихти, значить, випічку пора виймати з духовки.
Поки печуться завитки, готуємо сметанную заливку. Для цього доведеться просто трошки збити півсклянки сметани з парою столових ложок цукру.
Коли рум’яні завитки будуть вийняті з печі, тут же, поки вони ще гарячі, їх слід густо змастити сметаною. Накрийте зверху десерт фольгою і залиште до повного охолодження. Сметана вбереться, і випічка вийде м’якою і ніжною.
Рецепт приготування без дріжджів
Відомо, що сучасні дріжджі, особливо швидкодіючі, завдають шкоди здоров’ю. Ось рецепт, який допоможе дізнатися, як приготувати сирні завитки взагалі без використання дріжджів.
Загальний принцип приготування залишається таким же, як і в попередньому, класичному рецепті. Сирна начинка і сметанна заливка використовуються всі ті ж. Необхідно тільки зробити інше тісто.
Для нього потрібно взяти такі продукти:
- півкіло борошна;
- 3 ст. ложки цукру;
- півсклянки самого жирного кефіру;
- півсклянки олії або півпачки розтопленого маргарину;
- сіль за смаком;
- половина ч. ложки соди.
Алгоритм дій:
- Просіяти борошно, перемішати з нею інші сухі інгредієнти.
- Розтоплений маргарин або рослинне масло, а також кефір влити в борошно. Замісити досить щільне тісто.
Слід враховувати, що тісто треба розкачати, а значить, воно не повинно бути липким. Тому можна подпылять його борошном.
Оброблення та випічка – як у класичному рецепті з дріжджового тіста. Однак, оскільки основа бездрожжевая, то її можна використовувати для формування завитків відразу після приготування.
Готуємо в мультиварці
Рецепт для мультиварки практично не відрізняється від двох попередніх – класичних завитків в сметанною заливці і з бездріжджового тіста. В мультиварку поміститься менше виробів, тому кількість інгредієнтів для приготування тіста і начинки можна взяти в два рази менше.
В мультиварці зручно створювати сприятливий температурний режим для опари, підйому і вистоювання виробів з дріжджового тіста. Для цього використовуйте режими «Йогурт», «Мультивар», «Підігрів», «Тісто». Головне, домогтися ефекту, при якому температура навколишнього середовища для тесту буде більше 30 градусів.
- Опару можна тримати близько півгодини.
- Для підйому тесту знадобиться годину часу.
- А для вистоювання – близько 40 хвилин.
Сам процес випікання простий.
- Вже сформовані завитки помістіть в чашу мультиварки, викладену промасленим папером для випічки.
- Виставите режим «Випічка».
Різні мультиварки мають відмінності в цьому режимі, як по температурі, так і по тривалості приготування. Тому краще орієнтуватися на ті показники, які ви зазвичай використовуєте при випіканні виробів з дріжджового тіста.
Найніжніші завитки з сиру в сметанною заливці від Ірини Хлебниковой
Відома блогер та чудовий кулінар Ірина Хлєбнікова дає чудовий рецепт завитків, який ми і пропонуємо освоїти. Тісто від Ірини Хлебниковой завжди виходить незвичайно ніжною, по-справжньому чарівним.
Для нього знадобляться:
- 420 г борошна;
- стакан молока;
- яйце;
- 11 г дріжджів;
- 2 ст. ложки цукру;
- половина ч. ложки солі;
- 2 ст. ложки рослинної олії.
Розберемо цей гідний рецепт покроково:
- У просіяне борошно додайте всі сухі інгредієнти, крім дріжджів. Потім в середину цієї суміші влийте тепле молоко, трохи підмішайте з борошном і додайте дріжджі в цю утворилася рідковату лунку.
- Дайте суміші постояти близько півгодини, щоб пішла піна. Потім додайте масло рослинне і розбийте яйце. Замісіть тісто.
- Нехай вона постоїть для ферментації борошна близько двадцяти хвилин. Потім добре вимісити отриману масу, накрийте плівкою і залиште в теплі підходити.
- Потім слід обім’яти тісто і дати йому підійти ще раз протягом півгодини – двадцяти хвилин.
Сирна начинка готується з:
- півкілограма сиру;
- 2 яєць;
- 5 ст. ложок цукру;
- 5 ст. ложок панірувальних сухарів.
Розітріть сир з одним яйцем і цукром.
В начинку можна додати й інші продукти за смаком – м’яке вершкове масло, сухофрукти, горішки, сметану. Можна взагалі не використовувати яйце.
- Розкачайте тісто рівним шаром покрийте половиною панірувальних сухарів. Це потрібно для того, щоб сухарі ввібрали зайву вологу з сиру при випіканні.
- Зверху викладіть сирну начинку.
- Її обсипте другою половиною панірувальних сухарів.
- При цьому один з країв тесту на 4 см залиште вільним від начинки і сухарів. Його слід змастити збовтаним яйцем.
- Скрутіть тісто з начинкою в рулет. Наріжте його на шматочки, товщиною близько 3 – 4 див.
- Укладіть отримані завитки на вже готовий деко. Поставте вироби щоб підійшло в тепло на півгодини або трохи більше.
- Потім випікайте при температурі до 200 градусів.
Як гарно оформити та подати випічку
Універсальне прикраса для будь-якої випічки – це фрукти. Ними можна прикрасити сирні завитки перед тим, як поставити в духовку. Яскраві ягоди вишні або полуниці додадуть випічці дуже привабливий вигляд.
Завитки можна викласти на деко або у чашу мультиварки у вигляді одного великого пирога незвичайної форми.
- Для цього надайте кожній завитушке форму злегка витягнутого листочка, трохи сплющив пальцями тісто з двох кінців.
- Укладайте вироби в коло напівбоком так, щоб одна завитки трохи заходила на іншу. В залежності від кількості, розміру виробів, величини і форми листа, можна збудувати не один такий круг, а два або три.
- У центр покладіть одну велику витушку горизонтально.
Цей своєрідний пиріг можна подати на стіл на красивому блюді з мереживною серветкою.