Хочете приготувати що-небудь солодке до чаю — спечіть сирний кекс. Покладіть в кекс родзинки, шматочки шоколаду або вершки.
Класичний рецепт сирного кексу
Такий кекс дуже просто спекти. Він потребує мінімум часу і інгредієнтів.
Вам знадобиться:
- сир — 0,13 кг;
- ванільний цукор — 10 гр;
- маргарин — 70 гр;
- борошно — 0,15 кг;
- цукор — 160 г;
- два курячих яйця;
- розпушувач для тіста — 5 гр.
Спосіб приготування:
- Розм’якшуємо маргарин в мікрохвильовці, змішуємо його з цукром і перемелюємо міксером.
- Додаємо сирну масу і ще раз проходимся міксером, створюючи однорідне сирне тісто.
- Розбиваємо в нього яйця, насипаємо ваніль, розпушувач і просіяне борошно.
- Розмішуємо масу віночком.
- Густе тісто для кексу викладаємо в одну велику форму.
- Нагріваємо газову плиту до температури 190 градусів.
- Готуємо ласощі 60 хвилин.
- Після того, як кекс приготується, охолодити його і посипаємо цукровою пудрою.
Випікаємо в духовці силіконових формочках
Склад рецепта:
- борошно — 0,15 кг;
- сир — 0,13 кг;
- два курячих яйця;
- цукровий пісок — 0,15 кг;
- масло вершкове — 70 г;
- розпушувач для тіста — 6 гр.
Як приготувати кекс в силіконових формах:
- За годину до готування дістаємо шматок вершкового масла з холодильника і, коли воно розм’якшиться, змішуємо його з цукром і сирими яйцями.
- Збиваємо масу міксером до консистенції піни.
- Кладемо сир і ще раз обробляємо вміст чаші міксером.
- Чим суміш буде однорідний і жирней — тим смачніше вийде кексики.
- Просіваємо через сито в миску борошно, змішуємо її з розпушувачем і висипаємо в сирну суміш.
- Замішуємо ложкою тісто.
- Беремо багато силіконових формочок, зсередини обмазуємо маслом і накладаємо тісто.
- Його рівень не повинен доходити до самого верху форм, так як в духовці воно підніметься і вилізе з формочки.
- З цієї кількості тесту повинно вийти 10 кексів.
- Запікаємо десерт в нагрітій до 180 градусів духовці. Час приготування — 35 хвилин.
Сирний кекс в мультиварці
Основні інгредієнти:
- сир — 0,2 кг;
- борошно — 0,26 кг;
- цукровий пісок — 0,16 кг;
- сметана — 40 г;
- три яйця;
- розпушувач для тіста — 12 гр;
- вершкове масло — 160 г;
- сухе какао і цукрова пудра.
Як приготувати:
- Кладемо шматок вершкового масла в мікрохвильовку. Через 5 хвилин він має розтопитися.
- Переливаємо його в невелику каструльку.
- Насипаємо до масла цукор і обробляємо суміш з допомогою міксера три хвилини.
- Кладемо сметану і виливаємо сирі яйця, знову проходимся по масі в каструлі міксером.
- Додаємо сирну масу, беремося за міксер.
- В іншому посуді з’єднуємо подрібнену в ситі борошно з розпушувачем.
- Пересипаємо всі разом в каструлю.
- Доводимо тісто до однорідного складу, без грудочок.
- Заздалегідь промазуємо чашу мультиварки ложкою вершкового масла.
- Перекладаємо в неї тісто, вирівнюємо лопаткою.
- Готуємо в програмі «Випічка». Встановлюємо таймер на 105 хвилин.
- Час приготування залежить від потужності мультиварки. Так що кекс може спектися і швидше.
- Як тільки прозвучить сигнал про закінчення роботи програми, виймаємо ласощі, охолодити його.
- Зверху насипаємо какао і цукрову пудру. Розрізаємо на шматочки і подаємо до чаю. Приємного апетиту!
Як приготувати за Гостом СРСР?
Багато хто сумує за старим, натуральним стравам, приготованим в радянські часи. Відчути смак дитинства можна і зараз, зробивши кекс по ГОСТу.
Склад рецепта:
- сир 18 % — 0,15 кг;
- два яйця;
- м’яке вершкове масло — 70 г;
- борошно пшеничне 1 гатунок — 0,15 кг;
- цукрова пудра для посипання;
- цукор — 0,15 кг;
- розпушувач — 10 гр.
Як приготувати за Гостом СРСР:
- Перетерти цукровий пісок з розм’якшеним маслом.
- Обробити сир в ситі і перекласти до цукру.
- Розбити курячі яйця, перемішати віночком.
- Додати борошно насипати розпушувач. Все перемішати.
- Перекласти вийшло однорідне тісто у форму, оброблену соняшниковою олією.
- Включити духовку, нагріти його до 180 градусів.
- Випікаємо страва рівно годину.
- Після того, як рум’яний кекс охолоне, прикрашаємо його цукровою пудрою і подаємо до столу.
З додаванням сметани
Зі сметаною ласощі виходить більш ніжним, легким і повітряним.
Вам знадобиться:
- сода — 5 гр;
- два яйця;
- борошно — 130 гр;
- сирна маса — 0,2 кг;
- сметана — 50 гр;
- вершкове масло — 50 гр;
- цукровий пісок — 160 гр;
- сіль — 5 гр.
Алгоритм дій:
- Додати цукор в масу сирих яєць, збити віночком або вилкою.
- Викладаємо сир, розпушувач, сметану, сіль, борошно, соду, розтоплене масло.
- Перемішуємо масу в міксері.
- Отримане тісто перелити у форму для кексів і відправляємо на полицю в духовці.
- Печемо десерт півгодини при 180 градусах. Приємного чаювання!
Сирний кекс без яєць
Якщо ви зібралися спекти кекс до чаю, але на кухні не виявилося яєць — не біда. Кекс виходить смачним і м’яким і без використання курячих яєць.
Базові продукти:
- кориця — 10 г;
- упаковка сиру;
- молоко — 100 мл;
- цукор — 0,18 кг;
- розпушувач тіста — 12 гр;
- борошно пшеничне — 220 гр;
- рослинне масло.
Спосіб приготування:
- Перетерти сирну масу в ситі.
- З’єднати масло, цукровий пісок, збовтати віночком.
- У сир вилити молоко і перемішати.
- Перелити вміст однієї чаші в іншу.
- Насипати перемелену борошно, сіль і корицю.
- Вийшло рідкувате тісто залити у формочки для кексів.
- Готуємо печево 50 хвилин.
Класика з родзинками
Список продуктів:
- цукор — 0,3 кг;
- борошно — 0,3 кг;
- три яйця курячі;
- масло вершкове — 130 гр;
- родзинки — 0,2 кг;
- розпушувач тіста — 16 гр;
- сир — 0,25 кг
Покрокове приготування:
- Заздалегідь включаємо духовку, ставимо температурний режим на 180 градусів.
- Велику кексову форму змащуємо шматочком вершкового масла.
- Масло розм’якшити, закривши в мікрохвильовці.
- Після цього насипати в нього цукор і збивати міксером 5 хвилин.
- Покласти сир, і знову включити міксер.
- Розбити в цю масу яйця, не вимикаючи кухонний прилад.
- Борошно провести через сито, змішати з розпушувачем і висипати до головних інгредієнтів.
- Родзинки замочити у воді на 10 хвилин, обваляти в малій кількості борошна і додати в загальну масу.
- Перекласти тісто у форму для запікання, розрівняти його поверхню.
- Випікаємо в підготовленій духовці 50 хвилин.
- Час від часу перевіряємо тісто зубочисткою.
З додаванням бананів
Вам знадобиться:
- борошно першого сорту — 0,25 кг;
- два банана;
- маргарин — 100 гр;
- чотири яйця;
- розпушувач — 15 гр;
- ванілін — 7 гр;
- сир — 0,2 кг;
- цукровий пісок — 0,2 кг;
- жменя цукровою пудрою.
Поетапне приготування:
- З’єднати цукор, ванілін і яйця. Перемолоти все міксером до придбання масою білого кольору.
- Маргарин перетворити в рідке масло і перелити його в цукрову суміш.
- Банани очистити від шкірки і порізати кубиками.
- Викласти сир в окремий посуд і розім’яти ложкою.
- У сир перекладаємо шматочки бананів і перемішуємо.
- Цю суміш додаємо в маргаринову масу.
- Коли додамо борошно з розпушувачем, ложкою замішуємо тісто.
- Готуємо формочки, заповнюємо їх тестом.
- Готуємо в духовці 45 хвилин.
- Готову страву посипати цукровою пудрою. Приємного апетиту!