Сирний пиріг — 14 рецептів приготування

Сирний пиріг можна готувати по безлічі різноманітних рецептів — з готового і домашнього тесту, листковий і пишний, ситний з м’ясними добавками або більш ніжний, з сиром. Пропонуємо добірку різних варіантів його приготування, з яких вам залишається лише вибрати те, що припаде до душі саме вам.

Класичний сирний пиріг в духовці

Класичний сирний пиріг на півсклянки борошна складається з таких інгредієнтів:

  • яйця — пара штук
  • розпушувач — ½ чайн. л.;
  • сметана 15-20% — 100 м;
  • майонез — 3 стіл. л.;
  • бринза — 75 г;
  • сир твердих сортів — 100 г;
  • масло;
  • щіпка солі.

Підготовка простого сирного пирога:

  • Змішати майонез і сметану з яйцями, ретельно опрацювати віночком, посолити і повторно перемішати.
  • Сухі компоненти просіяти крізь сито і змішати з яєчно-сметанною сумішшю. Тісто виходить, як не жирна сметана.
  • Сир (обидва види) подрібнити за допомогою терки з великою насадкою. За бажанням, можна підсолити начинку, особливо якщо бринза не дуже солона.
  • Готуємо форму для випікання, промазуючи її маслом. Збірка пирога гранично проста, як у заливного: викладаємо начинку, а розподіляємо тісто зверху.
  • Розігріваємо духову піч і випікаємо страву протягом 25-30 хвилин при 200-ах градусах.

Рецепт на швидку руку

Приготування цієї страви займає лічені хвилини в підготовчому процесі. Залишиться тільки дочекатися, коли він запечеться.

Рецепт полягає в наступному:

  • кефір — 1 склянка;
  • яйця — пара штук;
  • борошно, виходячи з консистенції (орієнтовно, 1 ½ ст).

Для начинки необхідно по 200 грам сиру і підкопчені ковбасних виробів. А також овочі, зелень і спеції — за бажанням і уподобанням.

Готуємо сирний пиріг на швидку руку покроково:

  • Кефір з’єднуємо з яйцями, трохи підсолюємо. Вводимо борошно, а також гашену соду. Тісто виходить, як жирна сметана.
  • Подрібнюємо теркою сир нарізаємо ковбасні вироби. Також можна додати будь-які смажені гриби, помідори і стручок солодкого перцю. Все це перекладаємо в тісто і розмішуємо.
  • Розподіляємо тісто у формі, присипаній панірувальними сухарями або борошном. Випікаємо 20-30 хвилин при 180 º с. Готовність визначається золотистою скоринкою зверху пирога.

Сирний пиріг з листкового тіста

Сирний пиріг з листкового тіста можна приготувати заздалегідь заготовленого домашнього тесту або купленого в супермаркеті.

Для пирога на півкіло тіста знадобиться:

  • твердий сир — 200 г;
  • бринза (за бажанням) — 300 г;
  • яйця — пара штук.

Покроковий опис процесу:

  • В окремій ємності натираємо обидва види сиру, до них додаємо пару яєць і один білок (жовток для покриття випічки).
  • Приправляємо тісто спеціями і зеленню.
  • Один лист тіста розкачуємо і викладаємо в підготовлену форму, формуючи при цьому з краешков бортик.
  • Рівномірно розкладаємо сирну начинку.
  • Другий лист також розкачуємо і вкриваємо їм весь пиріг. На цьому етапі можна пофантазувати, вирізавши, наприклад, різні фігурки з тіста або смужки.

Покриваємо верхівку збитим жовтком і ставимо в піч на півгодини при 180 градусах.

Тісто на кефірі

Пиріг, приготований з кефіру тесту, має повітряну структуру і надзвичайно апетитний аромат.

На півлітра кефіру вам знадобиться:

  • борошно — 0,3 кг;
  • яйця — пара штук;
  • півпачки масла;
  • пекарський порошок;
  • щіпка солі.

Для начинки підготувати:

  • Фета — 250 г;
  • варені яйця — 5 штук;
  • пучок цибулевих стрілок;
  • сіль, суміш перців.

Етапи приготування сирної випічки на основі кефіру тіста:

  • Почнемо з начинки. Сир ріжемо подрібніше, яйця, тремо на тертці, а цибулю дрібно шаткуємо. Змішуємо цибулю з яєчної крихтою, солимо і притрушиваем перцем.
  • Борошно з’єднуємо з пекарським порошком. Збиваємо яйця, солимо й додаємо суху суміш. Далі вводимо кефір і топлене масло, доводимо суміш до однорідності.
  • В обрану форму вливаємо частина тесту, потім розподіляємо начинку, а зверху викладаємо сир.
  • Рештою тестом накриваємо сирно-яєчну суміш, приминаем і ставимо в духовку на 40-45 хвилин випікатися при 180 º с. Пиріг на кефірі готовий!
Дивіться також:  Пиріг зебра на сметані – 5 рецептів торта

Смачний пиріг з лаваша з сиром

Пиріг з лаваша з сиром — незвичайний варіант приготування сирного пирога. Проте останнім часом він набирає все більше популярності.

Основа: лаваш

Начинка на 200 грам твердого сиру:

  • Фета — стільки ж;
  • пучок зелені.

Заливка:

  • яйця — пара штук;
  • кефір — 60 мл
  • дві ложки олії.

Сирний пиріг в лаваші готується наступним чином:

  • Для початку готуємо начинку: подрібнюємо на тертці сир, а Фету мнемо виделкою, зелень шаткуємо. Ретельно перемішуємо вміст.
  • Для заливки потрібно збити яйця, вводячи при цьому кефір з маслом.
  • Форму готуємо для запікання пирога, викладаємо лаваші шарами, промазуючи кожен заливкою. Краї лавашів повинні звисати з форми.
  • Викладаємо третину начинки на перший лаваш, закладаємо краю і змащуємо заливкою. Так проробляємо з кожним шаром. В кінці пиріг можна залити залишилася заливкою і за бажанням посипати зеленню або кунжутом.

В духовку при 180 º с відправляємо випікатися на 20 хвилин. Подавати гарячим.

На сковороді

Вважається, що на сковорідці пиріг можна приготувати швидше всього. І для його приготування пропонуємо скористатися рецептом нижче.

Продукти для смаженого пирога:

  • борошно — 4 стіл. л.;
  • одне середнє яйце;
  • сметана — 4 стіл. л.

Ситна начинка:

  • куряча велика грудка;
  • шинка — 170-200 г;
  • твердий сир — 150 г;
  • м’який сир — 300 г;
  • свіжа зелень;
  • помідори червоні — 2 середніх.

Приготування швидкого пирога на сковороді:

  • Для основи збиваємо сметану з яйцем, всипаємо борошно.
  • Викладаємо тісто на розігріту сковороду, а зверху начинку. При цьому сирної частини повинно бути більше (сир потрібно потерти на крупній тертці).
  • Смажимо пиріг під кришкою до готовності.

В мультиварці

Сирний пиріг в мультиварці готується досить швидко, а виходить пишним і дуже ніжним.

Нам знадобиться на склянку пшеничного борошна:

  • борошно житнє — ⅓ ст.;
  • яйця — 5 штук;
  • пекарський порошок;
  • тюбик майонезу;
  • твердий сир — 150 г;
  • часник — 2 зубчики;
  • свіжа зелень;
  • спеції.

Приготування:

  • На тертці трьом сир, часник пропускаємо через прес, а зелень дрібно шаткуємо і з’єднуємо з часником. Все це змішуємо разом з одним яйцем, присаливаем і перчимо.
  • Для тіста збиваємо інші яйця з майонезом, додаємо просіяне борошно і пекарський порошок. За консистенцією тісто виходить, як на оладки.
  • Мультиварочную чашу промасливаем і викладаємо в неї половину тіста, а потім начинку. Залишками тіста поливаємо пиріг.
  • Виставляємо режим «Випічка» на 1 годину і 10 хвилин.

Після приготування дістаньте пиріг і дайте йому охолонути на решітці.

Готуємо з копченостями

Ароматний, дуже смачний пиріг виходить з додаванням копченостей.

Тісто складається з:

  • борошно — 1,5 склянки;
  • молоко — ¼ ст.;
  • масло вершкове — 100 г;
  • яйця — 2 одиниці;

Начинка:

  • твердий сир — 200 г;
  • копченості — 150 г;
  • яйця — два або три.

Приготування сирно-копченого пирога полягає в наступному:

  • Відокремлюємо жовтки від білків і додаємо перші в просіяне борошно. Сюди ж вводимо м’яке вершкове масло і сіль. Додаючи порціями борошно, замішуємо тісто.
  • Форму для випікання злегка покриваємо топленим або рослинним маслом, вкладаємо в неї тісто.
  • Для начинки нарізаємо дрібно копченості, сир тремо на тертці. Половину натертого сиру змішуємо з копченостями, викладаємо начинку на тісто.
  • Збиваємо яйця і змішуємо з другою половиною сиру. Яєчної сумішшю покриваємо пиріг.
  • Духовку розігріваємо до 180 градусів і випікаємо пиріг в духовці 35 хвилин до золотистої скоринки.
Дивіться також:  Марципан – що це? 5 рецептів приготування марципана в домашніх умовах

Незвичайний сирно-цибулевий пиріг

Сирно-цибулевий пиріг виходить дуже простим і смачним одночасно. Відмінно підійде в якості вечері для всієї родини.

  • борошно — 2 ст.;
  • сметана — 6 стіл. л.;
  • маргарин — 250 г;
  • сода — ½ чайн. л.;
  • плавлений сир — 5 одиниць;
  • цибуля — 1 середніх розмірів;
  • яйце — 2 одиниці.

Підготовка сирно-цибульного пирога:

  • Для тіста перемішуємо борошно з маргарином, содою і сметаною. Заготівля повинна вийти м’якою і пластичною. Відправляємо тісто відпочити в холодильник.
  • Цибулю чистимо, дрібно рубаємо і обсмажуємо в олії.
  • Сир тремо на крупній тертці і змішуємо з цибулею. Вбиваємо в начинку яйця, знову перемішуємо.
  • Охолоджене тісто ділимо на дві частини. Кожну трохи розкочуємо качалкою, але одну трохи більше, щоб при викладанні у форму вона виявилася вище бортів.
  • Одну частину викладаємо у форму і зверху рівномірно розподіляємо начинку. Другою частиною тіста закриваємо пиріг, защипуємо краї добре і загортаємо всередину.

Духову піч розігріваємо до 200-та градусів і випікаємо пиріг протягом 40-45 хвилин.

З додаванням сиру

Сирно-сирний пиріг виходить неймовірно ніжним і ароматним. Пропонуємо скористатися рецептом нижче для його приготування.

Тісто:

  • борошно — 2 ст.;
  • слив. масло — 100 г;
  • сіль — пара пучок;
  • розпушувач — 1 чайн. л.;
  • яйце — одне велике.

Начинка у пирога наступна:

  • сир — 250 г;
  • сметана — ½ ст.;
  • твердий сир — 250 г;
  • кілька гілочок улюбленого виду зелені (або мікс);
  • мелений перець, сіль.

Приготування ніжною випічки з начинкою покроково:

  • З компонентів для тіста замішуємо основу.
  • Для підготовки начинки спочатку подрібнюємо промиту зелень, а потім з’єднуємо її з сиром. Сирний кусень крупно трьох і відправляємо в сир із зеленню. Солимо, перчимо, заправляємо сметаною і перемішуємо.
  • У форму кладемо половинку тіста, потім йде наповнення, яке закривається залишками тіста.

Випікаємо в духовці при 200-ах градусах 35-45 хвилин до появи апетитною рум’яності.

Сирний пиріг від Юлії Висоцької

Складові сирного пирога:

  • масло вершкове — 100 г;
  • сир нежирний — 200 г;
  • твердий сир — 200 г;
  • борошно просеянная — 250 г;
  • яйця — 4 шт. (2 для тіста і 2 в начинку);
  • часник — 2 зубчики;
  • сіль — 1 чайн. л.;
  • розпушувач — 1 чайн. л.;
  • зелень за бажанням.

Приготування простого сирного пирога від Юлії Висоцької:

  • Для підготовки тесту спочатку збиваємо масляно-яєчну суміш до тих пір, поки маса не придбає ніжний світлий тон і однорідність.
  • Потім додаємо у рідку масу сухі компоненти, замішуємо тісто спочатку ложкою, а потім вручну.
  • Наступний етап — начинка. Крупно тремо сир, змішуємо отриману сирну стружку з яйцями і сиром, гарненько все разом перемішуємо. Якщо додаєте зелень, її потрібно змити, промокнути паперовими рушниками, нарізати і включити в сирну начинку.
  • Форму змащуємо маслом і розподіляємо по її дну тісто. Далі, рівномірно викладаємо начинку і розрівнюємо з допомогою лопатки або ложки.
  • Випікаємо при 180 градусах 40-45 хвилин.

Ситна випічка з грибами

  • борошно — 150 г;
  • розпушувач — 1 чайн. л.;
  • сир твердих сортів — 200 г;
  • молоко — 150 г;
  • яйце — 3 шт.;
  • будь пісне масло — 50 г;
  • кріп — 1 пучок;
  • часник — 2 зубки;
  • сіль;
  • печериці — 300 г;
  • мелений перець.

Покрокове опис приготування:

  • Для підготовки тесту з’єднати борошно, розпушувач, тертий сир, молоко, яйця та масло. Гарненько збити блендером.
  • Печериці помити, нарізати пластинками, обсмажити, посолити і поперчити, перемішати
  • Часникові часточки дрібно порізати або потерти. Зелень як можна дрібніше нарізати. Все з’єднати з тестом і ложкою перемішати.
  • Форму накрити промасленим пергаментом і в неї вилити тісто.
  • Запекти пиріг при 190-та градусах протягом 35-40 хвилин.
Дивіться також:  Яблучний мус – 7 рецептів приготування

Осетинський сирний пиріг з зеленню

Тісто для пирога:

  • борошно — 2 ст.;
  • кефір — 250 г;
  • шматочок масла;
  • сухі дріжджі — 7 г;
  • сіль — ½ чайн. л.

Начинка для пирога:

  • 150 г сулугуні або бринзи;
  • 50 г цибулі;
  • 50 г кропу;
  • 50 г шпинату;
  • 100 г сметани;
  • шматочок масла.

Покрокове приготування:

  • З’єднати в склянці дріжджі і кефір, злегка перемішати і залишити в стороні для процесу бродіння на деякий час.
  • Борошно з’єднати з сіллю в широкій мисці, влити до них топлене масло і кефір з дріжджами. Замісити тісто вручну і потім залишити його в теплі на годину—інший підніматися.
  • Для начинки натерти сир і нарізати подрібніше свіжу зелень. Заправити сметаною і м’яким маслом, гарненько перемішати.
  • Тісто розкатати на тоненький пласт і скласти в центрі начинку, рівномірно розрівнявши її колом. Далі, зібрати краю начинки до центру і заліпити їх. У товщину пиріг не повинен бути вище 2-х див.
  • Пиріг випікати в гарячій духовій шафі до 15-ти хвилин — поки не схопиться рум’яна скоринка.

Пиріг можна подавати гарячим або холодним.

Грузинський традиційний пиріг Ачма

Особливістю цього виду пирога є те, що тісто попередньо відварюється. Тому перед початком приготування потрібно підготувати дві широких алюмінієвих миски чи каструлі з холодною водою та окропом.

Тісто:

  • 2 яйця;
  • 1 чайн. л. олії оливи;
  • 15 стіл. л. борошна;
  • пара ложок води

Начинка:

  • 500 г сулугуні/бринзи/осетинський або адигейський сир/моцарелла (можна змішати кілька видів);
  • пачка жирного масла.

Покроковий опис процесу приготування:

  • Готуємо тісто з вищеописаних продуктів. Борошно потрібно вводити невеликими порціями — вся вона може і не знадобитися, залежить від виду продукту та його сорти. Коли заготовка стане на дотик м’якої, але не дуже щільною і пружною, скачуємо тісто кулю, загорнути в плівку і залишаємо відпочити на півгодини.
  • Сир натираємо в миску.
  • Тісто розрізаємо на приблизно однакові 7-8 частин, далі з кожної розкочуємо пласт. Правильна корж виходить дуже тонкою, при цьому її розмір повинен бути більше розмірів форми на 3-4 см. Всі пласти складаємо на піднос, пересипаючи їх борошном, щоб не злиплися.
  • Масло перед додаванням в начинку розтоплюємо на паровій бані. Кілька великих ложок вливаємо в сир і гарненько перемішуємо. Інше залишаємо для створення шаруватого ачма-пирога.
  • Форму змащуємо частиною топленого масла. Викладаємо в неї пласт сирого (не відвареного!) тесту і щедро покриваємо топленим маслом, використовуючи пензлик.
  • Другий пласт опускаємо акуратними, поступовими рухами в киплячу воду. Тісто має укладатися хвилею — щоб не слиплось. Коли вода знову закипить, його слід швидко вийняти дерев’яною ложкою в друшляк, а потім перекласти в крижану воду.
  • Через кілька секунд вручну вийняти тісто і викласти поверх сирого шару в формочці. Промаслить.
  • Повторити процедуру відварювання ще з двома листами тесту. Наступним шаром рівномірно викласти половину начинки. Потім відварити ще кілька аркушів тесту. На передостанній шар викладаємо залишки начинки. Кожен потрібно змащувати маслом. Останній, завершальний пласт тесту повинен залишитися сирим. Краї загортаємо всередину. Пиріг розрізаємо на 4, 6, 8 частин і заливаємо в розрізи залишки масла.
  • Випікаємо в духовці при 200-а градусах протягом 30-40 хвилин, до появи рум’яної коричнево-золотистої скоринки.

У процесі укладання тесту шарами воно може рватися або укладатися нерівно. Це не страшно — так пиріг вийде всередині з ажурною, шаруватою структурою.

Прокрутка до верху