Домашня смачна випічка і ароматний чай – що може бути краще для приємного сімейного або дружнього чаювання? Якщо у вас немає часу на приготування складних десертів, то спробуйте зробити сирний пиріг з пісочної крихтою. Ніжний, не нудотний, м’який, з хрусткою скоринкою, цей десерт обов’язково оцінить і ваша родина і друзі.
Класичний сирний пиріг з пісочної крихтою
Рецепти «на швидку руку» останнім часом набирають популярність у сучасних господинь. З простих інгредієнтів можна швидко спекти смачний десерт. Одним з них є сирний пиріг з пісочної крихтою, який можна випекти з будь-якою начинкою з фруктів, джему або додавши в тісто ягоди. Але ми почнемо знайомство з такою випічкою з класичного рецепту приготування. Ви можете внести свої зміни і тим самим створити власний, авторський десерт.
Інгредієнти:
- 2,5 склянки борошна;
- упаковка масла вершкового;
- 1,5 склянки солодкого піску (стакан – для начинки);
- одне яйце;
- пакетик ваніліну;
- до 400 г сиру.
Спосіб приготування:
- Масло для тесту не потрібно витримувати в приміщенні, дістаємо його прямо з морозилки і трьом на тертці.
- З’єднуємо борошно з підсолоджувачем і невеликою кількістю соди. Додаємо сухі інгредієнти до масла і змішуємо. Головне, не замішуємо пісочне тісто, нам потрібна крихта.
- У чашу розбиваємо яйце, засипаємо пісок, вспениваем до збільшення маси. Потім кладемо сир і ще раз перемішуємо складу до ніжної текстури.
- Беремо форму. Якщо вона силіконова, то змащувати її не потрібно. Борошняну крихту ділимо навпіл, частину викладаємо в підготовлену ємність, потім розподіляємо сирний шар і поверх нього – залишки крихти.
- Ставимо наш пиріг в духовку на 25 хвилин (температура – 200 °С). Гарячий пиріг з форми не дістаємо. Чекаємо повного охолодження, інакше випічка може разломаться.
На основі маргарину в духовці
Пісочне тісто можна приготувати на основі вершкового масла або з маргарином. Другий продукт обійдеться дешевше, головне, вибрати якісний, для випічки.
Інгредієнти:
- три склянки борошна;
- пачка маргарину;
- одне велике яйце;
- дві пачки сиру;
- стакан білого цукру.
Спосіб приготування:
- Як і в попередньому рецепті, беремо масло застигле, тремо на тертці, змішуємо з борошном і ложечкою соди. Вимішуємо крихту. Головне, не перестаратися, щоб не вийшло однорідне тісто.
- Поки готуємо начинку, крихту відправляємо в холод.
- За допомогою міксера спочатку збиваємо яйце з піском, а потім і з сирним продуктом.
- Формуємо пиріг в три шари, як описано вище, і запікаємо від 20 до 30 хвилин (температура – 200 °С).
Готуємо в мультиварці
Смачний сирний пиріг з крихтою можна спекти в мультиварці. Виходить так само ситно і смачно.
В рецепт додамо лимон, який додасть десерту освіжаючий смак. Замість нього можна взяти і апельсин.
Інгредієнти:
- упаковка масла (маргарину);
- три яйця;
- склянка борошна;
- один лимон;
- пачка сиру;
- стакан солодкого піску;
- за смаком – ванілін.
Спосіб приготування:
- У мисці змішуємо борошно, частину підсолоджувача, розпушувач і ванілін. Додаємо натерте масло і перетираємо інгредієнт в крихту. Відправляємо в холод.
- Цитрус очищаємо від шкірки і насіння, подрібнюємо в блендері. Потім змішуємо з сиром, яйцями і цукром. Також додаємо ванілін за смаком.
- У промаслений чашу викладаємо половину борошняної крихти, потім кладемо сирно-цитрусову масу і рівним шаром розкладаємо залишилася крихту.
- Включаємо режим «Випічка» на 20 хвилин.
Сирний пиріг «Сільський»
«Сільський» сирний пиріг відрізняється дивовижним смаком. При цьому готувати його дуже просто. Інгредієнти для такої випічки можна завжди знайти у своєму холодильнику.
Інгредієнти:
- пачка масла вершкового;
- півтори склянки борошна;
- дві пачки сиру;
- неповний склянки цукрового піску;
- п’ять ложок сметани;
- одне яйце;
- будь джем.
Спосіб приготування:
- У висипаємо борошно трохи розпушувача, половину пакетика ваніліну і 80 г солодкого піску. Змішуємо.
- Потім сухі інгредієнти додаємо масло, яке попередньо натерто на тертці, і перемішуємо так, щоб вийшла олійно-борошняна крихта.
- Сир розмішуємо до ніжної консистенції міксером, потім всипаємо залишився підсолоджувач і ванілін, вбиваємо яйце і ще раз все ретельно розмішуємо.
- Беремо форму (можна застелити її пергаментом) і збираємо пиріг. Спочатку викладаємо частину крихти, потім сирну масу і тонкий шар джему. Закриваємо ягідний складу залишилася крихтою і відправляємо десерт в духовку на півгодини (температура – 200 °С).
З шоколадною крихтою
Класичний рецепт сирного пирога з крихтою можна урізноманітнити за своїм смаком. Наприклад, спекти пиріг з шоколадною крихтою.
Інгредієнти:
- склянку з гіркою в/з борошна;
- півтора склянки цукру-піску (до 200 г – для начинки);
- три ложки какао;
- пачка масла;
- півкіло сирного продукту;
- трохи ваніліну;
- два яйця.
Спосіб приготування:
- Холодне масло нарізаємо кубиками і кладемо в миску. Туди ж висипаємо борошно, підсолоджувач, трохи розпушувача і какао. Замішуємо борошняну крихту і відправляємо її охолоджуватися.
- В чашу комбайна кладемо сирний продукт, солодкий пісок, ванілін і вбиваємо яйця. Збиваємо до однорідності.
- Формуємо пиріг в три або чотири шари і запікаємо в духовці протягом 30 хвилин (температура – 190 °С).
Дріжджова випічка
Для тих, хто любить дріжджове тісто, пропонуємо рецепт сирного пирога з додаванням дріжджів. Випічка виходить більш пишною і повітряної.
Інгредієнти для тіста:
- півпачки масла вершкового;
- півсклянки рослинного;
- 225 мл води;
- 20 г ванільного цукру і 65 г звичайного;
- 55 г свіжих дріжджів;
- 520 г борошна.
Для начинки:
- кіло сиру;
- неповний склянку піску;
- три яйця;
- ванілін за смаком.
Для крихти:
- 85 г борошна;
- 55 г піску;
- 75 г вершкового масла.
Спосіб приготування:
- В воді (не холодною) розчиняємо дріжджі.
- У мисці змішуємо борошно з двома видами цукру і дрібкою солі. Додаємо трохи розтоплене масло, а також вливаємо олію і дріжджову воду. Замішуємо тісто, прикриваємо і залишаємо на півгодини.
- Беремо інгредієнти для начинки і збиваємо до однорідності.
- Для крихти холодне масло тремо на тертці, змішуємо з борошном і цукром. Перемішуємо.
- Деко застеляємо пергаментом, кладемо на нього частину тіста і розгортаємо в пласт так, щоб звисали краю. Потім розподіляємо сирну масу, накриваємо другим пластом і защепляем краю. Змащуємо поверхню яйцем і посипаємо борошняний крихтою.
- Випікаємо пиріг 45 хвилин (температура – 180 °С).
Крем для прикраси сирного пирога
Для прикраси сирного пирога, звичайно ж, підійде крем, приготований з сирного продукту.
Інгредієнти:
- до 150 грам сиру;
- 35 г масла вершкового;
- стакан солодкої пудри;
- 3 г ваніліну.
Для крему краще взяти дрібнозернистий сир з жирністю не менше 9%. З ним крем вийде гладкої консистенції.
Спосіб приготування:
- Беремо сито і сир протираємо два рази, кладемо його в миску і починаємо збивати.
- Не вимикаючи електроприлад, всипаємо просіяне пудру і ванілін, потім кладемо масло і збиваємо ще п’ять хвилин.
- Для прикраси десерту беремо кондитерський мішок або шприц, наповнюємо його кремом і включаємо фантазію.
Ось і все, тепер ви знаєте, як з простих інгредієнтів можна швидко спекти смачний десерт з ніжною начинкою. Справа за малим – залишилося втілити рецепти в життя!