Сирний соус для макаронів – 8 простих і швидких рецептів апетитного соусу

Сирний соус для макаронів – це неймовірно смачна і насичена заправка для страви, яка робить його шалено апетитним. При цьому, крім відомого традиційного варіанту, є ще й багато інших рецептів, з якими варто познайомитися окремо.

Класичний сирний соус для макаронів

Щоб отримати вершково-сирний соус, зовсім необов’язково володіти особливими навиками в готуванні, адже він робиться дуже легко.

Необхідні продукти:

  • спеції за смаком;
  • 50 грам борошна;
  • 400 мілілітрів молока;
  • 0,1 кг сиру;
  • 60 грам вершкового масла.

Процес приготування:

  • Прогрійте сковороду, покладіть на неї борошно і обсмажте її буквально одну хвилину. Потім додайте масло, перемішайте і тримайте до утворення рум’яності.
  • Туди ж влийте молоко і продовжуйте готувати, постійно розмішуючи суміш, щоб борошно не утворила грудки.
  • Як тільки заправка почне ставати густий, приправляємо її спеціями і додаємо тертий на дрібній тертці сир. Чекаємо його повного розчинення і знімаємо готовий соус з плити.

Рецепт приготування зі сметаною

Сметанно-сирний соус виходить не гірше, ніж зроблений за класичним рецептом, але при цьому він не такий жирний, оскільки готується без масла.

Необхідні інгредієнти:

  • маленька баночка сметани;
  • будь-які приправи за вашим смаком;
  • дві ложки борошна;
  • 150 грам сиру.

Процес приготування:

  • Поставте відповідну ємність на плиту, прогрійте її на повільному вогні і покладіть в неї сметану і борошно.
  • Добре все перемішайте і додайте натертий на дрібній тертці сир.
  • Постійно помішуючи суміш доведіть її до однорідної консистенції, сир повинен весь розплавитися.
  • Присипте складу обраними приправами, прогрійте ще хвилинку і знімайте з вогню.

Готуємо з вершків та сиру

Так само можна зробити й інший варіант – з вершків та сиру. Виходить дуже насичений соус з ніжним смаком.

Дивіться також:  Що приготувати з свинячої вирізки – 7 смачних рецептів

Необхідні продукти:

  • спеції на свій смак;
  • 100 грам сиру;
  • півтори ч. л. борошна;
  • 250 мілілітрів вершків.

Процес приготування:

  • Вершки переливаємо в невелику каструльку і ставимо її на слабкий вогонь. Прогріваємо вершки, але не доводимо до кипіння.
  • Засипаємо в них заздалегідь перетертий сир і постійно заважаючи соус, чекаємо, коли сир розчиниться, і суміш стане однорідною.
  • Кладемо спеції за власним смаком (наприклад, трохи чорного перцю і солі), а також засипаємо борошно. Ще раз перемішуємо склад і варимо, поки заправка не дійде до потрібної густоти. Потім знімаємо і подаємо з макаронами.

Сирний соус з плавленого сиру до макаронів

Необхідні продукти:

  • будь-які спеції на свій смак;
  • 300 г плавленого сиру (підійдуть і три сирка);
  • одна велика ложка томатного пюре або кетчупу.

Процес приготування:

  • Для приготування цього соусу потрібно організувати водяну баню, щоб на ній розтопити плавлений сир. Звичайно, можна спробувати зробити це в мікрохвильовці або просто в каструлі, але перший варіант вдаліше.
  • Як тільки сир стане рідким, кладемо спеції, перемішуємо склад і додаємо томатне пюре або кетчуп. Доводимо соус до однорідності, варимо ще кілька хвилин і знімаємо. Заправка готова до подачі.

З додаванням молока

Інгредієнти для заправки:

  • стакан молока;
  • дві ложки борошна;
  • 20 грам вершкового масла;
  • 50 грам сиру;
  • приправи за бажанням.

Процес приготування:

  • Каструлю нагріваємо, додаємо в неї масло і чекаємо, коли воно стане рідким. Туди ж засипаємо борошно і перемішуємо, поки не утвориться однорідна маса.
  • Як тільки це відбудеться, заливаємо молоко і бачимо, що соус починає ставати більш густим.
  • Кладемо вибрані спеції, варимо хвилину і засипаємо тертий сир. Перемішуємо, поступово доводячи суміш до повного розчинення останнього доданого інгредієнта.
  • Після цього заправку можна знімати і вливати до макаронів.
Дивіться також:  Як приготувати долму з виноградного листя в домашніх умовах?

Простий і швидкий рецепт

Для тих, хто поспішає або не хоче возитися, є простий, швидкий рецепт соусу.

Необхідні продукти:

  • спеції на свій смак;
  • 100 грам сиру;
  • 60 грам сметани;
  • 0,1 літра вершків;

Процес приготування:

  • Нагрійте вершки, але так щоб вони не кипіли, засипте до них заздалегідь перетертий сир заважайте масу, поки сир повністю не розплавиться.
  • Як тільки соус стане однорідної консистенції, приправте його вибраними спеціями, додайте сметану, злегка збийте вінчиком і знімайте з вогню.
  • Заправку подавайте до макаронів, поки вона ще гаряча.

Як зробити по-американськи

Необхідні продукти:

  • 30 грам борошна;
  • 0,2 кг сиру;
  • 230 мл молока;
  • три ложки вершкового масла;
  • спеції на свій смак.

Процес приготування:

  • Зазначене кількість масла, викладіть в будь-яку ємність, придатну для нагріву, і дайте йому повністю розтопитися.
  • Потім засипте борошно і перемішайте так, щоб вийшла маса, ніби з грудками.
  • Окремо трохи прогрійте молоко і влийте до суміші з попереднього кроку, при цьому обов’язково заважайте інгредієнти, інакше соус не вийде таким однорідним, як має бути.
  • Тримайте заправку на плиті, поки вона не почне ставати більш густий. Після цього всипте приправи (наприклад, сіль, перець і дуже добре підходить мускатний горіх).
  • Сир натріть, бажано на дрібній тертці, щоб він швидше розплавився. Додайте його в соус і ще трохи перемішайте.
  • Покрийте отриманим соусом макарони. Після цього їх можна відразу подавати або ж запекти страву в духовці під сирною скоринкою.

Сирний соус з беконом для макаронів

Інгредієнти для заправки:

  • 50 грам бекону;
  • 250 грам сиру;
  • інші приправи за бажанням;
  • ложка борошна;
  • 0,2 літра вершків.

Процес приготування:

  • Бекон перетворюємо на невеликі брусочки і отруюємо на сковороду або в каструльку для обжарювання. Він повинен стати злегка рум’яним.
  • Засипаємо борошно, перемішуємо, а потім вливаємо вершки.
  • Чекаємо, коли вершки нагріються, але при цьому не будуть кипіти, і засипаємо попередньо натертий сир.
  • Готуємо соус на повільному вогні до повного розчинення сиру, присипаємо спеціями за смаком і як тільки маса досягне потрібної густоти, знімаємо її і подаємо разом з макаронами.
Дивіться також:  Курка з картоплею в мультиварці – 7 рецептів приготування

Макарони з вершково-сирним соусом, це дійсно дуже смачно, але при цьому зовсім просто. Якщо ви ще жодного разу не готували страву з такою добавкою, то швидше візьміться за втілення одного із запропонованих рецептів.

Прокрутка до верху