Нерідкі випадки, коли дуже хочеться урізноманітнити звичні курячі й м’ясні супи чимось новеньким. Саме для цього пропонуємо сирний суп — рецепт з плавленим сиром, який можна приготувати в класичному стилі, так і на основі курячого м’яса, морепродуктів і навіть простий копченої ковбаси.
Класичний сирний суп з плавленим сиром
Найпростіший сирний супчик складається з мінімальної кількості продуктів.
З розрахунку на 2,5 л води знадобиться наступне кількість продуктів:
- плавл. сир зі смаком цибулі/грибів/бекону (кому який подобається) — 200 гр;
- картопля — 4-5 одиниць;
- трохи пост. масла;
- сіль — 1-2 ч. л.;
- куркума — щіпка;
- черн. мелений перець — пара пучок;
- цибуля — 1 маленька;
- морква — 1 маленька;
- суміш кропу і петрушки — 50-70 гр.
Овочі чистимо, картоплю ріжемо кубиком і відразу ставимо варитися. Додаємо сіль і перець після того, як перестане підніматися пінка. Пінку потрібно обов’язково знімати.
Поки вариться картопля, цибулю дрібно ріжемо, а моркву — трьом. Обсмажуємо в маслі, додаючи до овочів куркуму. Для готовності пасерування знадобиться хвилин 5-7, не більше.
Після закипання води картоплю варимо з третину години. Після цього додаємо пасеровку, перемішуємо. Трьом плавлені сирки і готуємо, помішуючи, кілька хвилин.
Обполіскуємо і ріжемо зелень, додаємо до супчику і перемішуємо. Варимо ще 2-3 хвилини, після відключаємо плиту і залишаємо на чверть години — настоятися.
Зверніть увагу! Якщо сирки будуть поганої якості, вони не зможуть повністю розчинитися в бульйоні і будуть плавати у вигляді сирної стружки.
Рецепт приготування з куркою
Суп з плавленого сиру з куркою відрізняється від класичного лише наявністю курячого м’яса. Пропонуємо також додати трохи рисової крупи — це зробить супчик ще більш ситним.
Для каструлі об’ємом 1 л знадобиться:
- філе курки/стегно курки — 400-550 гр;
- картопля — 3-5 одиниць;
- рис круглий — ½ склянки;
- моркву і цибулю — по 1 одиниці;
- зелень кропу — 50 гр;
- сир плавлений — 160-200 гр;
- сіль і перець — за смаком;
- часник сушений — 1 чайн. л.
М’ясо ретельно вимити, при необхідності зчистити залишки пуху з шкіри або просто зняти шкіру. Набрати в каструльку води, покласти в неї м’ясо і поставити на вогонь. В процесі закипання знімати пінку. Коли піноутворення припиниться — посолити, при бажанні додати лаврушку для аромату. Варити 30-35 хвилин.
Овочі вимити і почистити. Картоплю нарізати кубиками, цибулю — дрібними кубиками, моркву — тонкою соломкою. Обсмажити в олії цибулю з морквою до рум’яного відтінку.
Коли м’ясо буде готове, вийняти і дати охолонути. Тим часом викласти картоплю в бульйон. Рис кілька разів промити і додати до картоплі. Коли м’ясо трохи охолоне, розібрати на шматочки/волокна і перекласти назад в бульйон. Картоплю з рисом варити 15 хвилин після закипання, після додати зажарку, прянощі, м’ясо. Перемішати, готувати ще кілька хвилин. Натерти в суп сирки, додати посічену петрушку і варити ще 5-7 хвилин.
На замітку. Щоб сир добре терся, можна підморозити його у морозильній камері протягом 5-10-ти хвилин перед використанням.
Сирний суп-пюре покроково
Варто відразу зазначити — такий супчик можна залишати на наступний день, його краще їсти відразу. Тому регулюйте кількість продуктів для приготування залежно від того, на скільки людина воно готується.
Кількість компонентів розраховано на 2 порції:
- плавл. сир — 70-100 гр;
- твердий сир — 50 гр;
- картопля — 2-3 одиниці;
- середня морква;
- сіль — пара пучок;
- бульйон овочевий/курячий — 0.5-1 л;
- цибуля — 1.
- зелень для прикраси.
Овочі чистимо. Картоплю ріжемо невеликими шматочками, моркву тремо на крупну насадку, цибулю — дрібно ріжемо.
Спочатку обсмажуємо цибулю, через пару хвилин додаємо до нього моркву. Через 2-3 хвилини додаємо картоплю, тушкуємо пару хвилин і заливаємо бульйоном. Солимо — трохи, так як в сирі міститься сіль. Залишаємо готуватися.
Тим часом трьом сир.
Коли картопля буде готовий, потрібно подрібнити масу блендером до однорідності, при необхідності додаючи бульйон. Коли маса стане однорідною, додаємо тертий сир і ще трохи опрацьовуємо блендером.
Готовий суп розкладаємо в тарілочки і посипаємо рубаною зеленню.
На замітку. Кількість бульйону регулюйте за власним уподобанням — якщо хочеться більш рідкий суп, додайте більше, якщо густий — відповідно, менше.
З додаванням грибів
Суп з грибами і плавленими сирками, мабуть, один з найпопулярніших сирних супчиків.
Рецепт страви наступний:
- 4 картоплини;
- 1 цибулинка;
- 450 гр курячого філе;
- 50 гр сирого круглого рису;
- 200 гр плавл. сиру зі смаком грибів;
- 1 ч. л. солі;
- 1 ч. л. чорного перцю;
- 300-400 гр печериць;
- 50 гр пір’я цибулі.
Суп готується за такою ж схемою, що і сирний суп з куркою. Єдина відмінність — гриби обсмажують з цибулею в олії до повного випаровування рідини. Грибочки додаються за 10 хвилин до кінця готування, рубаний зелений лук — за 5 хвилин.
З кабачками і куркою
Сирний суп-пюре заграє новими смаковими нотками, якщо в нього додати трохи кабачків:
- вода — 1 л;
- вершки — 200 мл;
- куряче філе — 300 гр;
- картопля — 200 гр;
- плавлений сир — 75 г;
- часник — 2 зубки;
- цибулю і моркву — по 1 середніх;
- кабачок — 2 середній;
- пост. масло — 1 стіл. л.;
- сіль, перець, мускатний горіх;
- сухарики пшеничні і свіжа зелень для подачі супу.
В першу чергу готуємо пасеровку з цибулі і моркви, додаємо часник.
Тим часом миємо й ріжемо кубиками кабачки. Додаємо до овочів і тушкуємо хвилин десять.
Поки готуються кабачки, чистимо картоплю і ріжемо брусочками. М’ясо обполіскуємо, ріжемо шматочками і ставимо варити. Як тільки зійде пінка, засікаємо 15 хвилин, після додаємо картоплю. Через п’ять хвилин викладаємо бульйон пасеровку, перемішуємо, готуємо ще хвилин 10-12.
Тим часом трьом сир змішуємо з підігрітими вершками. Суп опрацьовуємо блендером, щоб вийшло пюре. Вводимо туди сирно-вершкову масу і ще хвилинку опрацьовуємо блендером. Готуємо на плиті ще хвилин п’ять. Після можна подавати, присипавши порцію супу сухариками і свіжою зеленню.
З креветками
Оригінальний, неймовірно смачний і ніжний сирний суп з креветками можна приготувати для сімейного обіду у вихідний день.
Для приготування незвичайного супу знадобиться:
- плавл. сир — 200 гр;
- картопля — 3-4;
- морква — 1 невелика;
- сіль — 1 ч. л.;
- креветки очищені — 200 гр;
- вершки — 100 мл;
- зелень — кілька гілочок;
- вода — 1,5 л.
Воду ставимо закипати. Поки вода для супу гріється, чистимо і подрібнюємо овочі: картоплю кубиками, моркву тремо на тертку.
Як тільки вода почне кипіти — трьох в неї сир і вливаємо вершки. Помішуємо. Викладаємо овочі і знову помішуємо. Засікаємо хвилин десять, після викладаємо креветки, трохи солимо. Рубаємо вимиту зелень і додаємо в суп. Чекаємо кілька хвилин, після чого вимикаємо плиту і залишаємо настоятися на 15-30 хвилин.
Для готовності креветок потрібно всього кілька хвилин, тому суп готується дуже швидко, що також дуже важливо при приготуванні смачного і швидкого обіду.
З ковбасою і вермішеллю
Наваристий і ароматний супчик виходить з копченою ковбаскою. Готувати сирний суп з плавленим сиром на основі ковбаси дуже просто, адже час варіння набагато менше, ніж при використанні будь-якого виду м’яса.
Приготувати такий суп можна з наступних продуктів:
- 2-3 середніх картоплини;
- за 1-й морквині і цибулині середніх розмірів;
- 100 г дрібних макаронів;
- 200 гр жирної копченої ковбаси;
- вода — 2,5 л;
- сіль;
- пост. масло.
Овочі чистимо і обполіскуємо, ріжемо кубиком — картопля побільше, моркву і цибулю — дрібніше. Ковбасу також ріжемо кубиком, трохи крупніше картопляних шматочків. Сир ріжемо пластинками.
Воду ставимо грітися. Кладемо в неї картоплю і варимо, знімаючи пінку. Через 10 хвилин після закипання викладаємо макарони і кілька раз перемішуємо, щоб макаронні вироби не злиплися між собою.
Моркву і цибулю обсмажуємо пару хвилин на олії, додаємо до них ковбасу. Обсмажуємо хвилин десять.
Готову обжарку викладаємо в суп разом з сирками. Готуємо кілька хвилин, помішуючи. Це займе близько 5-ти хвилин. Додаємо подрібнену зелень і залишаємо настоятися під кришкою хвилин 20, після можна подавати.
Сирний суп з грінками
- 2,5 л води;
- 2 курячі ніжки;
- 2 плавлених сирка «Дружба»;
- 4 картоплини;
- 1 морква;
- 1 цибулина;
- трохи пост. рафин. масла;
- сіль і перець;
- невеликий пшеничний багетик;
- чайн. л. улюблених пряних трав.
Курячі ніжки ставимо варитися. Після кипіння, варимо 20-25 хвилин.
Тим часом готуємо овочі: чистимо, миємо, ріжемо, моркву тремо. Сирок тремо на крупну тертку. Також готуємо сухарики — ріжемо кубиками, викладаємо на деко, скроплюємо маслом, посипаємо пряними травами і підсушуємо в духовій печі близько 20-30-ти хвилин при температурі 180-190 град.
До цього часу ніжки вже будуть готові, їх можна вийняти, трохи остудити і розібрати на шматочки. Відправляємо В бульйон картоплю і варимо 15 хвилин.
Поки вариться картопля, готуємо засмажку з моркви і цибулі. Додаємо її до картоплі, повертаємо в суп куряче м’ясо. Викладаємо сир і помішуємо, поки він не розчиниться повністю.
З копченою куркою
- вода — 2 л;
- картопля — 200 гр;
- копч.курка — 280 гр;
- цибуля — 50 гр;
- морква — 50 гр;
- кріп — 2 гілочки;
- сир плав. — 150 гр;
- масло пост. — 2 стіл. л.;
- сіль — ½ стіл. л.
В першу чергу ставимо кип’ятитися воду. У неї додаємо нарізану картоплю і розділеній на 3-4 частини копчене м’ясо гілочки кропу (для аромату). Варимо близько 20-ти хвилин, знімаючи пінку.
Тим часом трьом моркву і шаткуємо цибулю. Обсмажуємо в олії.
Виймаємо з бульйону гілочки, м’ясо, викладаємо пасеровку і сир, додаємо сіль і спеції.
М’ясо трохи охолоне, після його потрібно нарізати невеликими шматочками. Викласти його в бульйон, туди ж видавити часник і продовжувати варіння ще п’ять хвилин.
Смачний суп з сьомгою та шпинатом
- філе сьомги — 300 гр;
- картопля — 4 одиниці;
- цибулю і моркву — по 1;
- томати — 2-3 маленьких;
- плавл. сир — 200 гр;
- перець солодкий жовтого кольору — 1;
- сіль, перець мелений;
- кріп і петрушка — по 2-3 гілочки;
- масло пост.
Готуємо овочі. Картопля ставимо варитися, а тим часом готуємо зажарку — перець обсмажуємо, потім додаємо до нього цибулю і моркву, смажимо кілька хвилин. Потім додаємо нарізані кубиками томати. Рибку нарізаємо невеликими квадратами і додаємо в зажарку, додаємо сіль і перець. Смажимо ще кілька хвилин, після викладаємо в суп. Трьом у каструльку сир, перемішуємо протягом декількох хвилин. Останній додаємо рубану зелень, варимо ще 2-3 хвилини, даємо настоятися 10 хвилин і подаємо до столу.
Готуємо в мікрохвильовці
- м’ясний бульйон — 100 гр;
- картопля — 1-2 невеликих бульби;
- сухарі — 20 г;
- сир твердий — 60 гр;
- сирок плавлений — 1 одиниця;
- солодка паприка, сіль — по ½ ч. л.
У ємність для приготування в мікрохвильової печі викладаємо нарізану кубиками картоплю, приправляємо і солимо, заливаємо бульйоном і ставимо в мікрохвильову піч. При максимальній потужності гріємо близько 10-ти хвилин. Додаємо сир, перемішуємо, ставимо в мікрохвильову піч при тій же температурі ще на 10-15 хвилин. Перемішуємо і залишаємо під кришкою на чверть години.
Сирний суп з фрикадельками
- вода — 3 л;
- плав. сир — 200 гр;
- фарш змішаний (курка і свинина) — 450 гр;
- печериці — 250 гр;
- моркву і цибулю — по 1;
- картопля — 4 середній;
- часник — 2 зубки;
- лаврушка;
- запашний перець — 4;
- сіль за смаком.
Готовий фарш ділимо на невеликі кульки, наприклад, чайною ложкою. Щоб руками було зручніше скачувати фрикадельки, долоні повинні бути мокрими — тоді фарш не буде липнути до шкіри.
Поки скачуємо фрикадельки, вода з сіллю і лаврушкой повинна закипіти. Всі кульки одночасно опустити в окріп, залишити варить хвилин на десять. При появі пінки знімати її.
Тим часом ріжемо картоплю кубиками, цибулю і моркву тонко шаткуємо. Через десять хвилин викладаємо їх у бульйон. Залишаємо готуватися.
Промиємо й наріжемо кубиками гриби, додаємо в бульйон. Відразу додаємо спеції, дрібно рубаємо часник. Тремо сир, помішуючи, готуємо ще кілька хвилин, поки сир не розплавиться повністю. Залишаємо настоятися на третину години.