Сьогодні відомо величезна кількість смачних страв, крім звичного курячого бульйону і борщу. Щоб відшукати найбільш підходящі варіанти для своєї родини, варто сміливо експериментувати в цій області. Ну, а за сирний суп-пюре можна братися першим. Він точно підкорить і маленьких, і дорослих гурманів.
Класичний сирний суп-пюре
За рецептом рекомендується в якості сирної основи використовувати чеддер. Але замість нього сміливо можна брати таку ж кількість звичайного твердого сиру (300 г). Інші інгредієнти: півлітра жирних вершків, стебло селери, морква, щіпка меленого пекучого перчика, луковичка, півсклянки пшеничного борошна, півпачки гарного вершкового масла, сіль, 460 мл овочевого бульйону.
- Всі овочі очищаються і не крупно подрібнюються. Далі вони обсмажуються на розігрітому вершковому маслі до м’якості.
- До овочів висипається вся мука. Після ретельного перемішування інгредієнти нудяться на вогні ще 5-6 хвилин.
- Далі вміст сковороди переливається в каструльку. Туди ж вливаються залишилися рідкі компоненти – бульйон і вершки. Вариться маса 12-14 хвилин.
- Залишилося додати в суп тертий сир, дочекатися, поки він не розплавиться і пюрировать блюдо, використовуючи занурювальний блендер.
- Ще на пару хвилин частування повертається на вогонь, після чого перчится і солиться.
Смачно їсти такий суп з білими домашніми грінками.
Рецепт приготування з куркою
Більш наваристим супчик вийде, якщо використовувати при його варінні куряче м’ясо. Птахи потрібно 170 р. Інші інгредієнти: цибулина, 3 картоплини, плавлений сирок без добавок, морквина, суміш спецій для юшки, 1 л фільтрованої води, шматочок вершкового масла, дрібна сіль.
- Шматочки курки варяться до готовності разом з кубиками цибулі, картоплі і моркви.
- В отриманий суп додається масло вершкове, сіль і сир. Вариться маса до розплавлення останнього.
- Заглибним блендером страва перетворюється на пюре і ще раз доводять до кипіння.
При подачі сирний суп-пюре з куркою за смаком присипається чорним меленим перцем.
З додаванням грибів
Замість м’яса для ситності і особливої яскравості смаку можна використовувати і свіжі грибочки. Наприклад, шампіньйони (250 г). Інші інгредієнти: 2 середніх картоплини, цибулина, половинка моркви, плавлений сирок (не менше 100 г), 150 мл середньо жирних вершків, 730 мл курячого бульйону, шматочок вершкового масла, дрібна сіль, суміш перців.
- Картопля, нарізана кубиками, вариться до готовності в солоній воді.
- Печериці ріжуться на 5-6 частин, після чого обсмажуються до рум’яності разом з довільно подрібненою цибулею і морквою. Особливо смачно готувати їх не на рослинному, а на вершковому маслі.
- Коли картопля буде майже готова, до неї викладається вміст сковорідки і кубики плавленого сирка. Разом всі інгредієнти варяться ще 12-14 хвилин.
- Коли сир повністю розплавиться, можна пюрировать частування і дати йому закипіти ще раз.
Смачно їсти сирний суп-пюре з грибами разом з окремо запеченими в духовці цілими капелюшками печериць. За смаком вони начинюються будь-якою начинкою. Наприклад, твердим сиром з часником.
З плавленим сиром
Найпростіший рецепт супу включає в себе лише овочі і сирок. При цьому в результаті він виходить дуже смачним і ситним. Інгредієнти: 2 плавлених сирка без добавок, 3-4 невеликих картоплини, морква, кілька суцвіть цвітної капусти, сіль, суміш мелених перчиком.
- У киплячу підсолену воду закладають підготовлені овочі. Це кубики картоплі, розрізані навпіл суцвіття капусти і подрібнена будь-яким зручним способом морквина.
- Овочі варяться до тих пір, поки повністю не розм’якшаться. Тільки після цього в каструлю опускаються шматочки плавленого сирка. Далі супчик вариться на повільному вогні до повного розчинення останнього.
- Залишається заглибним блендером довести страву до кремової консистенції. За смаком суп з плавленим сиром досаливается і ще раз прогрівається.
Готову страву посипається меленим перцем і будь-якої свіжої рубаною зеленню.
З кабачками
Для тих, хто не любить картоплю в крем-суп, ідеально підійде цей рецепт. Головним овочем в ньому стають молоденькі кабачки. Їх потрібно взяти 2 штуки. Інші інгредієнти: великий плавлений сирок без добавок (не менше 100 г), часниковий зубчик, луковичка, 350-400 мл курячого бульйону, вершкове масло, мелена солодка паприка, сіль.
- Кабачок шинкуется середніми полуколечками. У молодого овоча не буде потрібно зрізати шкірку. Досить добре її вимити.
- Часник і цибуля максимально подрібнюються, після чого обсмажують на вершковому маслі. Можна змішати його з соняшниковою або оливковою компонентом.
- Коли стане відчуватися явний приємний аромат смаженої цибулі, в сковороду відправляються кабачки. Разом інгредієнти готуються ще 3-4 хвилини.
- Вміст сковорідки перекладається в каструлю з бульйоном. На повільному вогні вміст вариться до м’якості скибочок кабачків.
- Суп солиться, присипається паприкою. До нього додається сирок. Коли він повністю розплавиться, можна пюрировать масу.
На відміну від картопляного страви, кабачковий суп з сиром виходить більш легким і підходить навіть для дієти.
Сирний суп-пюре в мультиварці
Виходить блюдо в «розумній каструлі» з однорідною дивно ніжною консистенцією. Інгредієнти: 230 г курячого філе, 220 г м’якого плавленого сиру (у ванночці), картоплина, цибулька, морква, 80 г рису, 1,5 л води, сухий часник, сіль.
- Спочатку шматочки філе викладаються в чашу приладу, заливаються водою і готуються 20-25 хвилин у програмі варіння на пару.
- З кубиків цибулі і тонких шматочків моркви в окремому посуді готується золотиста зажарка.
- Коли м’ясо звариться, в бульйоні, що залишився 10-12 хвилин в тій же програмі готується заздалегідь промита рисова крупа.
- У ємність повертається остигле і нарізане кубиками філе, а також додаються брусочки картоплі і зажарка.
- Залишається закласти в чашу сир, посолити масу і присипати сухим часником.
- Ще через 10 хвилин варіння на пару режим змінюється на «Гасіння». У ньому страва готується ще 45 хвилин.
Вийшло страва пюрируется і подається з густими вершками.