Не уявляєте себе без рідкої гарячої їжі, і правильно робите – здоров’ю це тільки на користь. А кілька рецептів сирного супу з креветками зроблять любов до життя ще міцніше
Класичний сирний суп з креветками
Таке блюдо підкорить ненав’язливій ніжністю смаку і чудовим ароматом.
За традиційним рецептом готують його з:
- плавленого сиру – 400 г;
- картоплі – 200 г;
- креветок (очищених і заморожених) – такого ж обсягу;
- коріння моркви – 100 г;
- солі (краще використовувати морську) – 1 чайної ложки;
- кропу і петрушки (висушених і змелених) – по 30 г одного та іншого;
- соняшникової олії;
- води – від 1,5 до 2 літрів.
Розчиняємо в закипілої води сир, допомагаючи йому ложкою. Подрібнюємо картоплю так, щоб вийшли кубики діаметром 1,5-2 див Коли рідина закипить знову, кидаємо в неї картопляні кубики. Варимо 15 хвилин.
Моркву натираємо на тертці з самими дрібними осередками, обсмажити до золотистої скоринки. В супі її не буде видно, зате він отримає красивий відтінок і приємний аромат.
До цього часу картопля практично зварилася, так що додаємо до неї тушковану моркву і відразу – креветки. Підсолюємо і в черговий раз доводимо майже готову страву до кипіння. Додаємо зелень, перемішуємо і варимо ще три хвилини.
Нехай страва півгодинки настоїться під кришкою, і можна приступати до обіду.
Готуємо з грибами
Може здатися, що морепродукти і гриби – не найкраще поєднання. Але не відмахуйтеся, спробуйте приготувати сирний суп з креветками та грибами. Швидше за все, вам захочеться варити його знову і знову.
Знадобляться:
- плавлені сирки – пара штук;
- печериці – 250 г;
- цибуля – 2 головки;
- морква – 1 коренеплід;
- картопля – 3 бульби;
- креветки (вже без панцирів) – не менше 100 м;
- оливкова масло – для обсмажування;
- молоко – ½ склянки;
- сіль і приправи – скільки вважаєте за потрібне.
Виливаємо масло в сковороду. Сюди додаємо нарізану цибулю і гриби, трохи пізніше морква (оброблену на дрібній тертці). Нехай всі обсмажиться.
Потім присмачити спеціями – наприклад, майораном, лаврушкой і мускатним горіхом.
Сирки розчинний у киплячій воді. Як тільки склад завирує другий раз, кинемо в нього картоплю і наллємо молоко.
Чекаємо майже повної готовності картоплі і відправляємо в рідину засмажку з овочів і грибів, а також креветки. Підсолюємо суп. Нехай постоїть на вогні п’ять хвилин.
З плавленим сиром
Ніжну консистенцію сирний суп отримує завдяки тому, що в його складі – плавлений сир. А креветки надають яству особливу пікантність. Рецептів досить багато.
Ось продукти для одного з них.
- плавлені сирки (наприклад, «Дружба») – 2 штуки;
- болгарський перець (візьмемо червоний) – 1 великий плід;
- цибуля – 1 велика головка;
- морква – 1 коренеплід;
- картопля – 3 бульби;
- креветки – не менше 100 м;
- сіль, приправи – орієнтуйтеся на власний смак.
Ставимо закипати воду, а поки займаємося заправкою. Обсмажуємо на рафінованій соняшниковій олії цибулю, поки він не стане напівпрозорим. Тоді вже можна додавати пропущену через дрібну тертку моркву і перетворений на соломку болгарський перець (заздалегідь очищений від шкірки і насіння). Перемішуємо і даємо потушиться близько 10 хвилин.
Розжарюємо масло на другий сковороді і обсмажуємо креветки.
У каструлю з киплячою водою додаємо картоплю (у вигляді маленьких кубиків). Туди ж відправляємо плавлені сирки і спеції. Наприклад, мелені перець чорний і запашний. Нагрівання зменшуємо: нехай інгредієнти поварятся півгодини.
Настав час відправляти цибульно-перечно-морквяну заправку. А за 10 хвилин до того, як страва буде готове, – креветки і лавровий лист. От і все! Смачний креветочний суп з плавленим сиром можна пробувати. Подайте до нього грінки – підсушені в духовці і натерті часником скибочки багета.
Сирний суп-пюре з креветками
Таке блюдо не соромно подати гостям і навіть поставити на святковий стіл. Суп не тільки чудовий на смак, але ще й презентабельно виглядає завдяки формі подачі в кожну тарілку кладуть окремо відварена велика креветка і присипка з «Пармезану».
Для сирного супу-пюре з креветками на три порції знадобляться:
- картоплини – 4 бульби;
- креветки (очищені і заморожені) – 250 г;
- креветки великі – 3 штуки;
- сири двох видів: плавлений від 180 до 200 р, «Пармезан» – 30 г;
- вода – не менше 1200 мілілітрів;
- сіль – пара чайних ложок;
- зелений кріп – 3-4 гілочки;
- куркума – ½ чайної ложки;
- чорний мелений перець.
Займаємося картоплею. Після необхідної підготовки нарізаємо її досить крупно. Висипаємо в каструлю, наливаємо в неї воду. Хай вариться. В процесі не забудемо посолити.
Готовий овоч відправляємо в блендер і перетворюємо на пюре. Повертаємо продукт в каструлю з картопляним відваром. З допомогою віночка робимо однорідну рідину. Тепер треба всипати туди креветки (заздалегідь розморожені). Нехай закиплять.
Можна кидати плавлений сир. Краще не цілими брусками (вони будуть занадто довго розчинятися), а обробленими на крупній тертці. Лише тільки він остаточно розчиниться, присмачую рідина куркумою і перцем, а також як можна дрібніше порубаним кропом.
Залишилося востаннє крем-суп перемішати і прибрати з печі. Йому належить настоятися хоча б 10 хвилин. А ми встигнемо натерти «Пармезан» і відварити великі креветки. Подаємо в порційних тарілках.
Як приготувати з сьомгою
Любителі морепродуктів напевно оцінять тонкий збалансований смак першого страви з креветками і червоною рибою. Таке поєднання продуктів – істинно французька класика.
Зваримо суп з:
- креветок (дрібних) – 250 г;
- філе сьомги – 300 г;
- кореня селери – вистачить 100 г;
- солі і перцю;
- зелені кропу і петрушки – за власним смаком;
- картоплі – пари коренеплодів;
- невеликих цибулевих головок – 2 штук;
- маслин і оливок – по 4 ягоди того й іншого;
- лимона – ½ плода;
- сметани (краще брати жирну, не менш 33%) – повній столовій ложки;
- плавленого сирка (краще «Вершкового») – одного буде достатньо.
Ставимо закипати воду, а поки готуємо картоплю і селеру. Першу перетворюємо на маленькі кубики, другу – в тонку соломку. Кидаємо все це у вируючу каструлю.
Цибулю у вигляді полуколечек також відправляємо в бульйон. Склад підсолюємо і присмачую спеціями. Нехай відвар проведе на вогні середньої потужності ¼ години.
А ми поки займаємося сирком, ягодами і рибою. Перше нарізаємо, або пропускаємо через крупну тертку. Друге ріжемо як можна дрібніше. Третє, навпаки, більше. Спочатку в суп йдуть маслини з оливками, через пару-трійку хвилин їх «наздоганяє» сьомга.
Коли розуміємо, що все майже готове, додаємо в суп сметану і сирок. Заважаємо, щоб вони розчинилися без сліду.
Тепер постараємося дуже швидко звільнити креветки від панцирів, дрібно порубати зелень і все це додати в каструлю. Тільки суп закипить, можна гасити вогонь. Нехай страва настоїться під кришкою не менше півгодини.
Досвідчені кулінари радять використовувати в подібному блюді відразу кілька видів червоної риби. Такий прийом робить смак особливо густим і насиченим.
Рецепт з мідіями
З’єднання в сирному супі креветок і мідій також порадує шанувальників дарів моря.
Знадобляться:
- заморожені креветки і мідії – по 200 г кожного продукту;
- плавлені сирки – 3 штуки;
- картоплини – стільки ж;
- цибуля і морква – по одній кожного овоча;
- сухарики з часниковим смаком – 150 р.
Всі овочі ріжемо на приблизно однакові невеликі фрагменти. Варимо. Відливаємо півтори склянки відвару, а з решти рідини і овочів робимо пюреобразную масу. Щоб не залишилося грудок, використовуємо блендер.
Сирки нарізаємо по можливості зменшити. Розчиняємо у залишеному овочевому бульйоні. Отриману суміш однорідної консистенції повільно вливаємо в картопляно-цибульно-морквяне пюре. Нехай 10 хвилин повариться. Вогонь повинен бути мінімальним!
Заздалегідь відварені мідії і креветки розподіляємо по порціях, заливаємо супом і сиплемо в кожну тарілку сухарі.
Вершково-сирний суп з креветками
Наступний варіант – рецепт пікантного гарячого страви, яке обов’язково займе почесне місце у вашому кулінарному блокнотику.
Які зібрати інгредієнти?
- сир – 150 г;
- овочевий бульйон – знадобиться півлітра;
- креветки – 100 г;
- вершки – досить склянки;
- сіль, спеції і зелений кріп – покладайтеся на власний смак;
- борошно – не більше 50 р.
Промиті креветки підсолюємо і відварюємо рівно три хвилини. Коли охолонуть, звільняємо від панцирів і складаємо в миску.
Трохи борошна висипаємо в сотейник і легенько підрум’янюємо. В цей час тоненьким струменем будемо підливати до неї бульйон з овочів. Не забудемо весь час заважати: грудочки в супі не потрібні.
Тепер можна відправляти в рідину оброблений за допомогою терки сир і використовувати спеції. Накриваємо ємність кришкою і через п’ять хвилин вимикаємо вогонь.
Наливаємо суп в тарілки, розкладаємо відварені морепродукти і декоруємо кожну порцію зеленню.
В мультиварці
Якщо у вашому розпорядженні є казковий чудо-горщик, мультиварка, можна зварити сирний суп з креветок.
Знадобляться:
- креветки (очищені) – чверть кіло;
- картопля – 4 штуки;
- цибулю і моркву – по плоду;
- сир – не менше 200 м;
- оливкова олія – 20 г;
- вода – не менше 2 літрів;
- сіль, перець, базилік, петрушка.
Починаємо з овочів. Морквяно-цибульну нарізку підсмажуємо, задавши функцію «Випічка». Потім в мультічашу додаємо невеликі картопляні кубики, порізані сирки, креветки. Наповнюємо ємність водою.
Залишилося згадати про спеції, опустити кришку і поставити перед мультиварка завдання: програму «Гасіння» протягом 60 хвилин. Зелень насипаємо прямо в тарілку з супом.