Гарячий сирний суп з куркою – цікавий варіант першого страви, який сподобається і дітям, і дорослим. Урізноманітнити частування допоможуть всілякі добавки. Наприклад, гриби, різноманітні овочі і букет спецій.
Класичний сирний суп з куркою
Інгредієнти: 3-4 картоплини, морква, ріпчаста цибулина, велика куряча грудка, 120 г плавленого сиру без добавок, сіль, пахучі трави.
- Грудка вариться в солоному окропі близько півгодини. Можна поліпшити смак і аромат бульйону будь-якими спеціями.
- Картопля чиститься, мельчится кубиком і приймає в каструлю приблизно через 15 хвилин після закипання.
- Моркву потрібно брати соковиту і солодку. Вона чиститься, ріжеться напівкружечками.
- Спочатку обсмажуються на олії кубики цибулі. Потім овоч пару хвилин нудиться на повільному вогні вже з морквою та спеціями.
- Обжарка перекладається в бульйон. Готове м’ясо витягується з нього, ріжеться і повертається.
- У майже готову страву додається сир. Можна брати продукт у ванні або ж більш твердий у прямокутних брусочки.
Через пару хвилин варіння суп з плавленого сиру з куркою буде повністю готовий.
Рецепт з плавленого сиру
Інгредієнти: 3 л фільтрованої води, 2 картоплини, сіль, 1 шт. ріпчастої цибулі, півсклянки рису, 130 г плавленого сиру, 420 г курячого філе, 2 зубки часнику, пучок кропу, 1 моркву.
- Курятина ретельно миється, з неї зрізати все зайве. З м’яса вариться бульйон приблизно 40 хвилин. Потрібно відразу посолити його за смаком.
- Приблизно через 20-25 хвилин в каструлю засипається рис. Крупа вариться ще 10-12 хвилин.
- Далі до м’яса і рису всипати довільно подрібнені овочі. Вариться страва до м’якості картоплі.
- За пару хвилин до готовності суп додається сир, роздавлений часник і рубана зелень.
Подається страва з шматочками підсмаженого багета.
З додаванням грибів
Інгредієнти: 230 г стегенець 140 г заморожених грибів, 210 г плавленого сиру, 2 моркви, 330 г картоплі, 2 цибулини, суміш перців, сіль.
- У солоному окропі з стегенець вариться бульйон. Відразу в каструлю і відправляється половинка очищеної цибулини.
- Решта овоча дрібно рубається і смажиться з невеликими шматочками грибів, а також тертою морквою на олії або вершковому маслі. При цьому з сковорідки повинна випарується вся рідина, а продукти – трохи позолотиться.
- Продукти з другого кроку перекладаються в готовий бульйон. Стегенця витягуються, з них зрізається м’ясо, яке повертається в каструлю.
- Останнім у страву додається тертий або плавлений сир нарізаний шматочками.
Через 3-4 хвилини сирний суп з куркою і грибами повністю готовий. Залишиться досолити його і поперчити за смаком.
Суп-пюре
Інгредієнти: 40 г вершкового масла, 2 л фільтрованої води, сіль, 320 г свіжих або заморожених печериць, 3 цибулини, 3-4 картоплини, 230 г філе птиці, стандартний плавлений сирок без добавок.
- Філе укладається в каструлю з вказаною кількістю підсоленої води, доводиться до кипіння і вариться 20-25 хвилин. Отриманий бульйон стане основою майбутнього супу. М’ясо витягується з ємності, дуже дрібно ріжеться і зсипається назад.
- Гриби чистити не треба. Досить добре їх помити і дрібно нашаткувати разом з цибулею. Разом ці продукти підсмажуються на будь-якому жирі.
- У готовий бульйон засипаються бруски картоплі. А через 15 хвилин варіння з овочем – грибну засмажку.
- У майже готовий суп додається тертий сир.
- Коли маса трохи охолоне, вона пюрируется заглибним блендером.
Подається сирний суп-пюре з гострими часниковими грінками або сухариками.
Сирний суп по-французьки
Інгредієнти: півкіло філе птиці, 420 г картоплі, 230 г плавленого сиру, 160 г ріпчастої цибулі і приблизно стільки ж моркви, дрібку меленого перцю і 4-5 горошин запашного, половина пучка зеленого цибулі, сіль, оливкова олія.
- З філе птиці вариться бульйон 30-40 хвилин. Коли він закипить, рідина додаються два види перцю. Можна відправити туди і лавровий лист. Далі м’ясо виймається, ріжеться середніми шматочками і повертається в основу.
- Тепер можна закладати в бульйон овочі. Спочатку йдуть брусочки картоплі, потім піджарка з довільно подрібненої цибулі і моркви на оливковій олії.
- Останнім у страву відправляється сир. Можна взяти продукт зі смаком бекону або грибів.
Через 3-4 хвилини сирний суп по-французьки повністю готовий. Залишилося посипати його подрібненою цибулею і подавати до столу.
З копченою куркою
Інгредієнти: велике копчене куряче стегно, 90 г плавленого сиру, 3-4 середні картоплини, цибулини, курячий бульйонний кубик, щіпка куркуми, сіль, сушений кріп, 1 морква, оливкова олія.
- У 1,5 літра киплячої води відправляється довільно подрібнену картоплю і бульйонний кубик. Суміш варять до повної готовності овочів. Якщо смак такого бульйону домашнім не подобається, то можна взяти приготований раніше зі свіжої курки. А решта варена птах піде на салат та інші закуски.
- Поки готується бульйон, потрібно зайнятися піджаркою з цибулі і моркви. Овочі довільно ріжуться і смажаться на оливковій олії. Лук повинен стати прозорим, а морквина – просто розм’якнути. Якщо перестаратися з піджаркою, то готове блюдо буде гірчити.
- У каструлю викладаються готові овочі, а також нарізана кубиками знята з кісток курятина.
- Туди ж відправляється плавлений сир і сушений кріп.
Залишається посолити суп з копченою куркою, всипати в нього куркуму, і все добре перемішати.
В мультиварці
Інгредієнти: півкіло будь-яких частин курки (крила, філе, стегно та ін), 2 вершкових якісних плавлених сирка, 3-4 картоплини, невелика морква, шматочок вершкового масла, зубок часнику, 2 л фільтрованої води, сіль.
- Спочатку в «розумній каструлі» на відповідному режимі обсмажуються шматочки курятини на вершковому маслі. У підсумку вони повинні стати трохи рум’яними.
- До м’яса викладаються подрібнений часник і моркву. Разом маса нудиться ще 3-4 хвилини.
- У чашу приладу викладається нарізаний шматочками сир, а також кубики картоплі.
- Вливається гаряча вода, додається сіль.
- Під закритою кришкою в режимі гасіння суп з куркою в мультиварці готується 40-45 хвилин.
Під закритою кришкою вийшло страва має настоятися ще 12-15 хвилин. До столу суп подається гарячим з зеленню і сухариками.
З курячими фрикадельками
Інгредієнти: 1 ст. ложка борошна, куряче яйце, 270 г філе птиці, ріпчаста цибулина, сіль, суміш перців, морква, 160 г м’якого вершкового сиру, 3-4 картоплини, 2 ст. ложки дрібної вермішелі.
- Для приготування фаршу яйце з половинкою цибулини подрібнюється в блендері. Можна просто пропустити ці продукти через м’ясорубку. У масу додається яйце, трохи солі і перцю, а також борошно. Маса добре вимішується прямо руками і залишається хвилин на 20.
- Далі з фаршу можна ліпити мініатюрні однакові кульки.
- Всі овочі довільно подрібнюються. Картоплю і цибулю найкраще різати кубиками, а моркву – тонкими кружечками.
- Овочі опускаються на вже гарячу воду.
- Коли рідина знову закипить, в неї занурюються фрикадельки.
- Наприкінці В суп відправляються сир і вермішель.
Залишається страву посолити, поперчити, і можна знімати з нього пробу. При подачі посипається рубаною зеленню.