Сирний суп з куркою і грибами – чудове блюдо з ніжним смаком і приємним ароматом. Для його приготування використовується вершковий сир хорошої якості, який швидко розчиняється, не утворює грудочок. З грибів ідеально підходять лисички і білі, які роблять суп більш насиченим і ароматним.
Класичний сирний суп з куркою і грибами
Поєднання курячого м’яса і грибів завжди дає приголомшливий результат, а якщо до них додати ще й сир, можна приготувати найрізноманітніші страви. Одним з них є сирний суп, його вишуканий смак не залишить нікого байдужим, а простота приготування порадує будь-яку господарку.
Заздалегідь підготуйте:
• куряча грудка;
• третина кіло грибів;
• головка цибулі;
• три бульби картоплі;
• «ванночка» сиру.
Алгоритм дій простий:
1. Курятину заливаємо водою і варимо бульйон. Готове м’ясо ріжемо на шматочки і повертаємо в бульйон разом сіллю і кубиками картоплі.
2. На сковороді з олією пасеруємо заправку для супу з шинкованої цибулі, моркви і грибів.
3. Закладаємо в суп гриби з овочами, м’який сир і готуємо до тих пір, поки останній повністю не розплавиться.
Готуємо в мультиварці
Повноцінний обід не обходиться без гарячого першого страви. І якщо вам набридли традиційні борщі і хочеться чогось новенького, то зробіть сирний суп.
Для приготування краще використовувати вершковий сир, який додасть страві ніжний смак.
На третину кіло курячого м’яса вам будуть потрібні:
• стільки ж будь-яких грибів;
• молода морква;
• головка цибулі-ріпки;
• три картоплини;
• спеції, олія.
Алгоритм дій:
1. Першим ділом встановлюємо на приладі режим «Випічка» і обсмажуємо в маслі кубики цибулі, натерту моркву і гриби, нарізані пластинками. Пасеровані овочі викладаємо.
2. У чашу кладемо курку, брусочки картоплі, сіль, наливаємо воду і в режимі «Суп» починаємо готувати страву протягом півгодини.
3. Потім варене м’ясо нарізаємо шматочками і повертаємо разом з піджаркою з грибів та овочів, а також з сиром, сушеної зеленню та спеціями. Доводимо страву до повної готовності ще 20 хвилин.
З плавлених сирків
Сирні супи особливо люблять у Франції, в їх приготуванні використовують знамениті французькі сири, але і зі звичайних плавлених сирків можна приготувати смачне і ситне блюдо. Тим більше, що в магазинах можна зустріти спеціальні сирки для перших страв.
Перед приготуванням покладіть їх в морозилку – так буде легше витягнути брусочок на тертці.
Інгредієнти:
• 350 г м’яса курки;
• два сирка по 100 г;
• 300 г печериць;
• по одній цибулині і моркви;
• три бульби картоплі;
• по дві ложки масла вершкового і рослинного;
• спеції, пряні трави.
Готуємо суп з плавлених сирків:
1. Першим ділом відварюємо курячий бульйон і на вершковому маслі пасеруємо спочатку цибулю, а потім моркву. Овочі посипаємо спеціями на свій вибір.
2. У бульйон кладемо нарізані печериці, через п’ять хвилин висипаємо картоплю і овочеву піджарку. Не забуваємо посолити. Варимо 15 хвилин.
3. Дістаємо з морозилки сирки, натираємо їх на тертці і як тільки картопля буде майже готова, закладаємо її в бульйон. Додаємо спеції за смаком і готуємо до розчинення сиру.
4. Накриваємо кришкою і даємо готовому страві настоятися 15 хвилин.
Сирний крем-суп з куркою і грибами
Сіли хочете здивувати гостей вишуканим обідом, то приготуйте їм сирний крем-суп. Смак у нього просто приголомшливий, а зовнішній вигляд ні в чому не поступається ресторанного страви.
На чверть кіло курячого філе вам також знадобляться:
• до 200 грам грибів;
• «ванночка» сиру;
• три картопляні бульби;
• головка цибулі-ріпки;
• сіль, брусочок олії.
Алгоритм приготування:
1. Куряче філе відварюємо до готовності і нарізаємо на дрібні шматочки.
2. У вершковому маслі нашатковану цибулю пасеруємо, потім кладемо до нього нарізані гриби, солимо, перчимо, тушкуємо до готовності.
3. У бульйон висипаємо картопляні кубики, і як тільки картопля стане м’якою, відправляємо до неї піджарку і сир. Варимо 10 хвилин.
4. Щоб склад став однорідним, перемелюємо його блендером. Готовий крем-суп подаємо із зеленню.
З додаванням рису
Поєднання курки, грибів і рису зробить сирний суп смачним і ситним. Для рецепту можна взяти будь-які гриби, а от суміш різних видів додасть страві особливу пікантність і аромат.
Інгредієнти:
• 300 г курячого м’яса;
• шість печериць;
• жменю сушених грибів;
• по одній цибулині і моркви;
• три бульби картоплі;
• жменю рису;
• дві ложки м’якого сиру;
• сіль, спеції, олія.
Спосіб приготування:
1. З курки варимо бульйон. Відварне м’ясо ріжемо на брусочки і повертаємо в навар разом з кубиками картоплі і рисом.
2. Сушені гриби замочуємо, а потім подрібнюємо.
3. Печериці ріжемо на пластинки і обсмажуємо разом з нашаткованими овочами у вершковому маслі.
4. Додаємо піджарку в бульйон, потім кладемо туди ж сир і спеції за смаком. Готуємо суп 10 – 15 хвилин і знімаємо з вогню.
Доповнюємо супчик вершками
Завдяки великому вибору продуктів сьогодні можна готувати не просто страви, а справжні делікатеси. Тому звичайний курячий бульйон можна перетворити у вишукану ресторанну страву, якщо додати в нього звичайні печериці і ніжний вершковий сир.
Інгредієнти:
• 350 курячого м’яса;
• 600 г печериць;
• три картоплини;
• морква, цибуля;
• 120 г плавленого сиру;
• 130 мл вершків.
Спосіб приготування:
1. Курку заливаємо водою, кладемо лавровий лист, сіль і перець, варимо бульйон.
2. Через 30 хвилин, відправляємо в навар нарізану картоплю і обсмажені в олії гриби і овочі.
3. Після, кладемо плавлений сир і через 15 хвилин вливаємо вершки. Перемішуємо, тримаємо страву на малому вогні ще пару хвилин і вимикаємо вогонь.
З копченою куркою і печерицями
Для сирного супу підходить будь-який сир, головне дотримуватися технологію приготування такого першого страви.
Так, сир твердих сортів потрібно попередньо розігріти, а потім тільки додавати в бульйон. Бринза більше підходить для юшки, а ось плавлений сир є найбільш підходящим варіантом.
Щоб підсилити аромат французького супу, радить замінити звичайне куряче м’ясо копченим.
Інгредієнти:
• 280 г копченого курячого м’яса;
• 220 г плавленого сиру;
• дві невеликі цибулини;
• одна морква;
• 350 г печериць;
• сіль, перець, кріп.
Спосіб приготування:
1. З копченої курки варимо бульйон, потім м’ясо обробляємо на шматочки і повертаємо в навар.
2. До курятині додаємо кубики картоплі.
3. На олії обсмажуємо цибулю, потім кладемо до нього моркву і гриби, готуємо до м’якості овочів і печериць. Готову зажарку відправляємо в суп.
4. Залишилося додати сир і подрібнений кріп. Перемішуємо ароматний склад і як тільки сир повністю розплавиться, вимикаємо вогонь.
Сирний суп вважається легким блюдом, яке не позначається на ширині талії, але тим не менш корисно і досить ситно, завдяки великому вмісту білка. Щоб ще більше знизити калорійність, картоплю можна замінити вермішеллю, кабачком або селерою.