Сир – корисний продукт, збагачує організм кальцієм. Дорослі ставляться до цього з розумінням, але спробуйте нагодувати малят. Якщо приготувати сирник в духовці, їх із задоволенням з’їсть будь-який маленький примхливий, не кажучи вже про дорослих.
Класичний рецепт сирників в духовці
Запікання – один із способів приготування дієтичних страв. Воно зберігає всі корисні властивості продуктів. При запіканні кількість застосовуваних жирів мінімально.
Такий спосіб приготування підійде не тільки людям з різними захворюваннями, але і тим, хто дотримується дієти в надії схуднути. До того ж, запечені страви ще й смачні. Це знає кожен, хто їх спробував.
У будь-якої страви є класичний рецепт, який дає кухарям їжу для кулінарної фантазії. Існує він і в сирників з сиру в духовці.
Інгредієнти:
- сир будь-якої жирності – 300 г;
- яйце куряче – 1 шт.;
- цукор – за смаком, в класичному рецепті – 2 ст. ложки;
- борошно – від 3 до 4 ст. ложок, все залежить від консистенції сиру.
До цих складових можна додати 0,5 ч. ложки розпушувача, щоб сирника були пишніше, але цілком можна обійтися і без нього.
Етапи приготування страви:
- Добре розминаємо сир виделкою. Змішуємо його з цукром і яйцем до однорідності.
- Розмішану з розпушувачем борошно просіваємо і додаємо до сирної маси.
- Знову перемішуємо і формуем сирники.
- Застеляємо форму для випічки фольгою або папером для запікання, щоб сирники при приготуванні не прилипли до форми.
- Розкладаємо вироби так, щоб вони не торкалися один одного.
- Встановлюємо в духовці середній нагрівання (180 градусів) і випікаємо близько 20 хвилин.
- При подачі додаємо сметану, згущене молоко, варення – хто як любить.
Класичний рецепт завжди можна вдосконалити у відповідності зі своїм смаком.
З манкою і яблуками
Це блюдо краще готувати у спеціальних формочках, щоб сирники не розповзалися, так як тісто виходить досить рідким. Цілком підійде силіконова форма або традиційні металеві формочки.
Інгредієнти:
- сир будь-якої консистенції – 250 г;
- некисле яблуко – 1 шт., краще взяти велике;
- куряче яйце – 1шт.;
- по 2 ст. ложки манки і цукру;
- пакетик ваніліну або ванільного цукру;
- сметана – 6 ч. ложок;
- по 0,5 ч. ложки соди і оцту.
Можна додати маленьку щіпку солі – це зробить смак страви більш виразним.
Порядок приготування:
- Змішуємо в мисці всі сухі інгредієнти.
- Додаємо яйце і знову перемішуємо.
- Гасимо в столовій ложці соду оцтом і виливаємо в миску.
- Очищаємо яблука від серцевини, але не зрізаємо шкірку. Нарізаємо невеликими кубиками й викладаємо в миску.
- Добре розминаємо сир виделкою або м’ялкою для картоплі і додаємо до суміші.
- Розподіляємо сирну масу по формах з урахуванням того, що в процесі приготування вона трохи піднімається.
- Змащуємо поверхню сметаною і ставимо випікатися в духовку з середнім нагріванням на 1 годину.
Викладати вироби з форми потрібно тоді, коли вони охолонуть, інакше можуть раскрошиться.
Пишні бананові сирник
Поєднання сиру з бананом дає неповторний смак. Їх теж краще готувати в формочках для випічки. Крупу можна додати манну, але з геркулесом вони вийдуть набагато корисніше. В цьому випадку доведеться додати в сирне тісто сметану, щоб воно не було сухуватим. Банан можна порізати на невеликі шматочки або розмолоти блендером.
Інгредієнти:
- сир, краще сільський, — 250 г;
- яйце куряче – 1шт.;
- цукор-пісок – 2 ст. ложки;
- вівсяні пластівці – 3 ст. ложки;
- пакетик ванільного цукру, можна взяти ванілін;
- банан – 1 шт.;
- сметана – 2 ст. ложки.
Щоб сирника були пишніше, в сирне тісто можна додати 0,5 ч. ложки розпушувача.
Як готувати:
- Змішуємо в мисці сухі інгредієнти: розпушувач, цукор і ванілін.
- Перемішуємо їх з яйцем і вівсяними пластівцями. Даємо вівсянці трохи набрякнути.
- Сир протираємо через сито і додаємо його в миску.
- Викладаємо сметану і все добре розмішуємо.
- Чистимо банан і ріжемо шматочками або перетворюємо на пюре за допомогою блендера.
- Додаємо банан в сирне тісто, вимішуємо останній раз.
- Викладаємо в осередку силіконової форми і випікаємо 60 хвилин в духовці з середнім жаром.
- Сирників даємо охолонути, а потім викладаємо на блюдо для подачі на стіл.
В наступному рецепті замість манки використовується борошно, а додавання родзинок робить сирники ще смачніше.
Сирники без манки з родзинками
Їх краще запікати у спеціальних формочках для кексів. На виході отримаємо сирники з рум’яною скоринкою і приголомшливим смаком.
Інгредієнти:
- родзинки без кісточок – 70 г;
- жирний сир – 250 г;
- яйце куряче – 1шт.;
- по 2 ст. ложки сметани і цукру;
- пакетик ванільного цукру;
- розпушувач – 1 ч. ложка;
- борошно пшеничне – 3ст. ложки в сирне тісто і 1 ст. ложка родзинки.
Якщо формочки для випічки не силіконові, потрібно масло для їх змащування.
Як готувати:
- Спочатку підготуємо родзинки. Промиваємо під проточною водою і заливаємо окропом на чверть години. Відціджуємо через друшляк і засипаємо ст. ложкою борошна. Добре перемішуємо.
- Змішуємо в іншому посуді яйце, сметану, цукор — простий і ванільний.
- Сир протираємо через сито і перемішуємо його з рідкими компонентами.
- Додаємо родзинки і добре розмішуємо.
- З’єднуємо борошно і розпушувач і просіваємо суміш в сирне тісто.
- Готове тісто для сирників розподіляємо за формами і ставимо випікатися в духовку з середнім жаром. Виймаємо сирника, коли вони зарум’яняться – приблизно через 0,5 години.
Сирники по наступному рецепту готуються без цукру, але з додаванням картоплі.
Сирник з картоплею в духовці
Їх не подають на десерт. Сирник з картоплею відмінно поєднуються з різними соусами і можуть стати як гарніром до м’яса у різних видах, так і повноцінним другим блюдом.
Інгредієнти:
- сир жирний – 0,5 кг;
- картопля – 8шт. середнього розміру;
- яйця курячі – 2шт.;
- борошно пшенична – 1/2 склянки;
- сметана – 0,5 склянки.
Солимо і перчимо страву за смаком.
Як готувати:
- Відварюємо очищену картоплю в підсоленій воді до готовності.
- Відливаємо воду і перетворюємо його в пюре.
- Трохи остигле пюре додаємо протертий через сито сир, яйця і борошно. Якщо тісто буде рідким, борошна доведеться додати більше. Солимо, перчимо, добре перемішуємо.
- Формуємо невеликі плоскі сирник. Щоб зробити це було простіше, потрібно поставити приготоване тісто в холодильник на 0,5 години.
- На застелений фольгою або папером для випічки деко викладаємо приготовані сирники.
- Печемо близько півгодини в духовці з середнім жаром. Подаємо зі сметаною або будь-яким соусом.
Страва, приготовлена за таким рецептом, безсумнівно, сподобається і дорослим і дітям.
Десерт з манкою і курагою
Можна готувати його на деко або у формочки для випічки. Додавання кураги робить смак сирників нетрадиційним, а сама страва дуже корисним.
Інгредієнти:
- сир – 0,5 кг;
- по 1 склянці кураги і манної крупи;
- яйця курячі – 2 шт.;
- цукор – 6 ст. ложок;
- сода – ½ ч. ложки;
- пакетик ваніліну;
- маленька щіпка солі.
Сирник з манкою в духовці з додаванням кураги є дієтичним блюдом, так як готуються без олії, а курага збагачує його калієм.
Як готувати:
- Промиваємо курагу і даємо їй набрякнути. Для цього заливаємо її окропом на 15-20 хвилин.
- Поки курага розбухає, готуємо сирне тісто. Для нього збиваємо яйця з сіллю, сир розтираємо з цукром і ваніліном. З’єднуємо обидві суміші, додавши манку і соду. Манка повинна набрякнути, тому даємо тісту постояти приблизно 20 хвилин.
- Набряклі курагу відціджуємо і трохи обсушуємо. Ріжемо її на невеликі шматочки і додаємо в сирне тісто.
- Формуємо сирники і викладаємо на деко, застелений пекарської папером. Випікають сирник з курагою близько 40 хвилин, поки вони не зарум’яняться.
Деяким людям яйця протипоказані за станом здоров’я. Але це не привід, щоб відмовлятися від такого смачного і корисного страви, як сирники з сиру в духовці. Яйця відмінно заміняє манна крупа. Розбухаючи, вона пов’язує тісто і не дає йому розпадатися при приготуванні. Спробуємо приготувати сирники без яєць.
Без яєць з горішками
Для смаку і поживності додамо в сирники подрібнені горішки.
Інгредієнти:
- 500 г сиру;
- по 2 ст. ложки манки і цукру;
- 1 ст. ложка борошна;
- пакетик ванільного цукру;
- 100 г горіхів.
Горіхи в цьому рецепті можуть бути різними, їхній вибір залежить від вашого смаку. Очищені горішки трохи обсмажуємо на сухій сковороді і подрібнюємо. Якщо подобаються великі шматочки, горіхи покласти в поліетиленовий пакет і подрібнюємо качалкою. Для приготування розмолотої горіхової маси використовуємо блендер. Але в цьому випадку може отцедиться масло.
Як готувати:
- Розминаємо сир, з’єднуємо його з сухими інгредієнтами і даємо манці набрякнути протягом 15-20 хвилин.
- Додаємо в сирне тісто горіхи і формуем сирники. Їх кладемо на деко, застелене папером для випічки. Можна розкласти тісто в силіконові форми.
- Духовку сильно не нагріваємо, досить і 160 градусів. Випікаємо сирники до рум’яної скоринки, приблизно 15-20 хвилин.
- Подаємо сирника зі сметаною, йогуртом, медом або варенням – як підкаже фантазія.
Сирники, приготовлені в духовці – корисне блюдо, яке цілком можна вважати дієтичним. Збагачене різними наповнювачами, воно буде кожного разу радувати новим смаком, як дорослих, так і дітей.