Пишні, м’які, тануть у роті сирники, в яких явно відчувається смак сиру, та ще политі варенням, сметаною або медом — що може бути прекрасніше на сніданок? Їх люблять діти, які обожнюють жінки і таємно бажають чоловіки. Як правильно приготувати сирники з родзинками з сиру — рецепт з варіаціями і корисними порадами дамо в цій статті.
Класичні сирники з сиру з родзинками
Сирники виходять не завжди. Чому? Багато що залежить від вологості сиру, борошна, навіть від настрою господині. Але базові правила приготування допоможуть вам уникнути помилок і приготувати гарне блюдо при наявності будь-яких продуктів.
Що важливо? Важливо правильне співвідношення борошна і сиру. Перекладеш борошна — будуть сирники оладками. Залишиш багато сиру і не даси борошна — вийдуть сирника, але низькі, рідкі і клейкі. Покладеш все як потрібно, але не додаси соди — не уникнути щільних і твердих сирників. Як же зробити сирники із сиру пухкими, рум’яними, смачними?
Для хороших сирників краще брати розсипний сир, а не пастоподібний. Сухий сир смачніше, менше вбирає в себе муки і краще проявляє себе у виробі. Вологий пастоподібний сир помістіть в шматок марлі, і дайте рідини стекти приблизно протягом години.
Для класичних сирників з родзинками приготуйте:
- півкіло хорошого сиру;
- 1 куряче яйце;
- 4-5 столових ложок пшеничного борошна на тісто і ще скільки-то на обвалювання;
- пів-ложечки готового розпушувача або четвертинка ложки соди;
- щіпку солі;
- жменю промитого і підсушеного родзинок;
- олія для смаження.
Класти, цукор чи ні, питання смаку. Сирники з родзинками отримують насолоду від сухофруктів, а цукор, з’єднуючись з яйцем і сиром, утворює рідину, яку доводиться усувати додаванням борошна. Так що якщо любите солодкі сирники, покладіть за смаком цукор — ложку або дві. Якщо їсте їх з варенням, то зайвий цукор.
Готуються сирники так.
- Яйце розбити і з’єднати з сіллю і содою.
- У мисці змішати сир із яйцем. Всі маніпуляції — тільки вручну, так як на швидкості міксера сирна маса измельчится і стане рідкою. Не треба і збивати сир, він і так прекрасно піднімається парою при нагріванні.
- Борошно краще класти поступово, орієнтуючись на щільність тіста. Якщо воно не пливе, хоча і липке, вже борошна достатньо. Лише б не було рідким. Якщо рідкувате, додайте ще борошна.
- Трохи присипавши борошном ізюм, внесіть його в тісто і перемішайте. Порада: Сирники будуть краще й пишніше, якщо третину борошна замінити манкою. Якщо додати манку в борошно для обвалювання виробів, то паніровка не стане горіти при обжарке і не забруднить масло.
- Обробну дошку присипати сумішшю манки і муки, і, взявши ложкою частину тіста, обваляти в паніровці, формуючи кульку, а потім корж.
- Приготувати товстостінну сковороду або з антипригарним покриттям, виставити нагрівання приблизно на 150 градусів. На газовій плиті це буде означати положення між середнім і малим нагріванням.
- На сковороду налити зовсім небагато масла, тільки змастити її. Нагріти, викласти сирники, залишаючи відстані між виробами для підйому.
- Підсмажити одну сторону, перевернути і досмажити з другої сторони, підлив збоку ще ложку масла.
Порада: Якщо родзинки вологий, то його досить просто промити і обсушити. Якщо він підсушений, замочіть хвилин на десять, відіжміть і викладіть на серветку, щоб обсох.
Пишна випічка з манкою
Сирники з манкою і родзинками виходять дійсно дуже пишними.
Секрет у тому, що борошно швидко вбирає воду і сирники можуть нерівномірно підніматися. Манка ж працює краще. Однак якщо її використовувати замість борошна, то потрібно брати, або крупу дуже дрібного помелу, яка рідко буває у продажу, або заздалегідь робити тісто і залишати його на годину-дві для розбухання.
Продукти:
- півкіло сиру;
- 100 г манки;
- 10 г чистого родзинок;
- рослинна олія для обсмажування;
- 1 яйце;
- трохи солі, цукор за бажанням.
У розбите яйце додати дрібку солі і цукор, перемішати. Всипати манку і залишити для набухання крупи. Сир протерти, якщо він занадто сухий і крупинками. Якщо ж вологий, трохи віджати, підвісивши в марлі.
Крупа набухла — додайте в сир і яйця перемішуйте. В останній момент кладіть родзинки. Смажити сирники можна, не обвалюючи в манці. Якщо тісто липне, краще обваляти.
Складати готові вироби в один ряд, щоб не прим’яти. Подавати зі згущеним молоком, варенням або сметаною і цукром.
Як смачно приготувати в духовці
Дуже смачні і пишні сирники виходять в духовці. Для цього є два способи.
Перший — приготувати сирну масу і, сформовав вироби, викласти на пекарський лист для випічки, запекти.
Робиться це так.
- 500 г сиру змішати з 3 ст. ложками цукру, четвертинкою ложечки солі, додати яйце, трохи ваніліну і перемішати. У борошно (0,5 — 1 склянку) додати соду, перемішати і внести борошняну суміш в сир. Додати 100 г промитих родзинок.
- На папір викласти приплюснуті кульки тіста і відправити в нагріту духовку. Всього на запікання йде 25 хвилин, в середині яких сирники треба вийняти і перевернути, після відправити дбати ще хвилин на сім-десять.
Другий спосіб іншої. Потрібно на звичайній сковороді посмажити сирники — хоч з борошном, а краще з манкою. Умова одна: цукру не додавати! Потім викласти їх у вогнетривку форму і залити сметаною, збитою з цукром. Поставити на 15 хвилин на невеликий вогонь у духовку. Ось так просто, смачно, ніжно і повітряно можна приготувати сирники в духовці.
Сирники з родзинками з сирної маси
Простий спосіб приготування сирників з готової сирної маси. Зазвичай вона вже з родзинками або курагою, можна вибрати й інший смак на свій розсуд. Знадобиться 200-грамова пачка маси, пара ложок цукру, одне яйце, по дрібці солі і ваніліну і дві ложки борошна з гіркою (додати, якщо маса рідкувата).
Перемішати всі сухі і рідкі компоненти спочатку окремо, а потім з’єднати між собою однорідне м’яке тісто. Брати його ложкою, обвалявши в борошні, формувати сирники і смажити на олії з двох сторін.
Готуємо в мультиварці
Приготуйте тісто з пари ст. ложок борошна, 250 г сиру, 1 яйця, пари ложок цукру і половинки пакетика ванільного цукру. Трохи солі і жменю родзинок не завадять. Зробити сирники, обваляти їх у борошні.
Виставити мультиварку в режим випічки і налити дві ложки масла. Покласти сирники. Спочатку обсмажується одна сторона, через п’ять хвилин сирники перевертають на іншу сторону і смажать ще стільки ж.
Сирники з сиру з родзинками для дітей
Для малюків можна зробити сирники на пару. Вони готуються у формах з силікону і виходять самими ніжними і дієтичними.
Продукти:
- 1 ложка з верхом борошна;
- 200 г хорошого свіжого сиру;
- трохи солі і цукру — додавати за смаком;
- 1 куряче яйце.
Їх готують теж в мультиварці. Спочатку замісити тісто, з’єднавши всі компоненти разом. Потім заповнити сухі формочки тестом до країв, ставимо в каструлю і наливаємо води в чашу. Готуємо в режимі «на пару хвилин 10. Виклавши сирники по тарілках, зверху оформляємо їх медом або згущеним молоком.
Без додавання яєць
В півкіло досить щільний, не мокрого сиру додати де ложки цукрового піску, трохи солі, трохи родзинок, всипати муки, щоб вийшло м’яке тісто. Можна також при змішуванні з борошном, всипати ванілін. Сформувати сирники і обсмажити на олії з двох сторін. Гарні вони зі сметаною. Відсутність яєць практично ніяк не позначається на смакових якостях. Головне, щоб сир не був пересушеним, інакше його важко зібрати виріб. У цьому випадку можна в тісто додати трохи сметани.