Сирно-морквяна запіканка — страва для тих, хто хоче насолодитися смачним десертом для здорового харчування. Приготування не доставить особливих клопотів, а результат обов’язково порадує. Моркву і сир відмінно доповнюють смак один одного, в такому дуеті всі корисні речовини цих продуктів максимально засвоюються.
Сирно-морквяна запіканка в духовці
Один з найпростіших рецептів. Страву можна приготувати і без горіхів, але з ними запіканка набуває особливого присмаку.
Потрібно:
- морквина -0,5 кг;
- сир — 150 г;
- яйця — 2шт.;
- горіхи — чверть склянки;
- масло вершкове для змащування дека;
- солі і цукру на свій смак.
Приготування.
- Горіхи попередньо злегка обсмажити, потім перемолоти на м’ясорубці.
- Моркву потерти (використовувати дуже дрібну тертку).
- Сир з’єднайте з яєчними жовтками і цукром, подрібнити у блендері.
- Поєднати сиркову і морквяну маси, трохи присолити, всипати горіхи і вимішати.
- Збити білки в густу піну і додати в отриману суміш.
- Підготувати однорідну масу, помістити її в змащений маслом деко.
- Готувати в духовці з температурою 170-190 градусів 40-50 хвилин.
Готуємо запіканку в мультиварці
Ароматне блюдо виходить соковитим і ніжним, коли ми готуємо його в мультиварці. Десерт з апельсиновим присмаком можна подати до столу зі сметаною або йогуртом.
Потрібно:
- сир —200г;
- морква -2 или3 шт.;
- яйця -2 або 3 шт.;
- манка -70 г;
- молоко -75 мл;
- апельсинова цедра-1 велика ложка;
- цукор -110 г;
- родзинки -40 г;
- трохи-трохи солі;
- вершкове масло — 2 великі ложки.
Приготування.
- Почищену моркву помити і натерти на самій дрібній тертці (подрібнені овочі повинні повністю наповнити склянку об’ємом 250 мл).
- У чашу мультиварки моркву з’єднати з 2 столовими ложками вершкового масла, промитим ізюмом і 20 г цукру.
- Суміш готувати в режимі «Випічка» близько 8 хвилин. В процесі кілька разів перемішувати, після приготування охолодити.
- Залити молоком манку, нехай набухає хвилин 20.
- Сир з’єднайте з яєчними жовтками і апельсиновою цедрою.
- У блендері подрібнити сирну масу з манкою і молоком. Додати морквяну заготівлю, перемішати.
- Білки яєць збити з цукром (100 г). Отриману піну потроху додати в іншу суміш.
- Чашу мультиварки промазати маслом або помістити на дно пергаментний папір.
- Викласти тісто і готувати запіканку в режимі «Випічка» близько години (або трохи більше). Дістати готовий виріб з мультиварки приблизно через півгодини.
Дієтична запіканка, як у дитячому садку
Така випічка відмінно підійде для меню дітей старше року. Смак дієтичної запіканки нагадує це блюдо, приготоване в дитячому саду.
Потрібно:
- цукру -2 великих ложки;
- молоко -190 мл;
- сир -190 г;
- яйця — 2 шт.;
- вершкове масло — 70 г;
- середня морквина -2 шт.;
- манка — 70 г;
- сметана — 1 велика ложка;
- трохи-трохи солі;
- рослинне масло—чайна ложка.
Приготування.
- Моркву очистити і потерти на дрібній тертці. Злегка обсмажити овочі в невеликій кількості води з рослинним маслом.
- До моркви додати сіль, молоко з цукром. Протушкувати масу на невеликому вогні близько 10 хвилин.
- Всипати у суміш манку. Коли всі загусне, зняти з вогню.
- Масу подрібнити в пюре і додати вершкове масло.
- У яєць відокремити жовтки від білків.
- Протертий через сито сир з’єднати зі сметаною.
- Жовтки влити в сирну масу і перемішати.
- У моркву додати збиті білки. З’єднати морквяну і сирну суміш, вимішувати до однорідності.
- Випікати в духовці при 200 градусах.
Двошарова морквяно-сирна запіканка
Яскраве блюдо з насиченим смаком, яке приваблює оригінальним зовнішнім виглядом.
Потрібно:
- морквина -280 г;
- сир -370 г;
- сметана -370 мл;
- вершкове масло -110 г;
- яйця -4 великих або 5 дрібніші;
- борошно -180 г;
- родзинки або горіхи — близько 90 м;
- цукру -210 м;
- пакет ванільного цукру;
- панірувальні сухарі -1,5 великих ложки;
- порошку кориці -1 ч. ложка;
- сода —неповну чайну ложку;
- крохмаль -40 р.
Приготування.
- Помитий і почищений моркву подрібнити на дрібній тертці і протушкувати хвилин 15 в невеликій кількості води з маслом.
- Розм’якшене вершкове масло збити з 1 або 2 яйцями (залежно від їх розміру).
- З’єднати збите яйце з морквяної масою.
- Розпарити в гарячій воді родзинки 10-15 хвилин (злегка обсмажені горіхи подрібнити).
- Додати до морквині борошно і горіхи (ізюм), перемішати.
- Приготувати морквяний шар в розігрітій до 190 градусів духовці 15 хвилин.
- Залишилися яйця збити зі сметаною, корицею, ваніллю і крохмалем. Додати сир і перемішати.
Отриману суміш розподілити рівномірно на приготовлену сирну масу. - Запікати в духовці при температурі 175 градусів 35 хвилин.
З додаванням яблук
Страву можна використовувати для дієтичного харчування, якщо брати для приготування нежирний сир.
Сирно-морквяна запіканка в духовці приваблює не тільки низькою калорійністю, але і неповторним ароматом, апетитним виглядом і користю для здоров’я.
Потрібно:
- сир —550г;
- яйця -4 шт;
- манна крупа — 90 г;
- яблуко -1 шт.;
- морква -1 шт;
- сода — пол ч. ложки;
- молоко — 100 мл
Приготування.
- Манку залити молоком і дати настоятися.
- Натерту на дрібній тертці моркву трохи протушкувати в невеликій кількості води з цукром.
- З’єднати сир з яйцями.
- Яблуко натерти на середній тертці.
- З’єднати всі інгредієнти і вимісити.
- Загасити соду оцтом, додати в отриману суміш, перемішати.
- Змащувати форму маслом і помістити в неї сиркову масу.
- В прогрітій до 200 градусів духовці запікати страву близько 45 хвилин.
Морквяна запіканка з сиром і манкою
Манну крупу часто додають в сирно-морквяний десерт, щоб надати йому особливу ніжність.
Потрібно:
- морквина — 750 г;
- сир — 390 г;
- манка -1 велика ложка;
- яйця -2 шт;
- сметана — близько 4 великих ложок;
- вершкове масло-60 г;
- цукру — 1-3 великих ложок (на свій смак);
- щіпка солі.
Приготування.
- Моркву почистити, помити, нарізати невеликими шматочками і варити (злегка заливши водою) 10-15 хвилин. Потім перемолоти на м’ясорубці.
- Отриману морквяну масу добре нагріти і з’єднати з манкою (крупу додають потроху, тоненькою цівкою, постійно помішуючи отриману суміш).
- Додати яйця, цукор, сіль, сметану і вимішати до однорідної маси.
- Сир перетерти з допомогою сита. З’єднати його з іншими продуктами, перемішати.
- Високий деко змастити вершковим маслом. Рівномірно розподілити сирно-морквяну масу в ємності. Зверху на неї розкласти залишилися шматочки масла.
- Запікати приблизно 40 хвилин при температурі близько 190 градусів, поки не зарум’яниться.
Рецепт з родзинками
В запіканку з сиру можна додавати різні сухофрукти, ягоди, фрукти. Так можна знайти свій ідеальний варіант апетитного десерту з особливим смаком. Часто готують страву з родзинками.
Потрібно:
- морква -240 г;
- сир -240 г;
- яйця — 2 шт.;
- родзинки -90 г;
- цукру і борошна — по 4 великих ложки;
- вершкове масло -20 р.
Приготування.
- Родзинки попередньо близько десяти хвилин розпарити у гарячій воді.
- Збити в блендері сир з цукром і яєчними жовтками.
- Натерту моркву припустити на сковороді на вершковому маслі з невеликою кількістю води.
- Коли овочі трохи охолоне, додати до сирної маси.
- Окремо збити в міцну піну білки.
- До сирно-морквяної суміші додати родзинки, борошно, перемішати, потім потроху влити білкову піну.
- Готувати в духовці 35-50 хвилин (температура 180 градусів).