Правильно приготований сироп для просочення бісквіта дозволить зробити коржі більш м’якими, ніжними, смачними. Сучасні господині можуть скористатися нашими перевіреними, найбільш вдалими рецептами. Вісім найбільш простих і швидких з них опубліковані далі.
Цукровий сироп для просочення бісквіта
В сиропах, що використовуються для просочення, що міститься в середньому 50% цукру. Його щільність визначається за смаком, клейкості і зовнішньому вигляду, а також по температурі кипіння розчину: із збільшенням концентрації цукру у воді температура кипіння підвищується.
Склад продуктів: 110 г цукру-піску, 160 мл фільтрованої води, 60 мл коньяку.
- Для варіння солодкого сиропу завжди використовується тільки товстостінний посуд.
- На дно обраної каструлі висипається цукор-пісок. Туди ж виливається фільтрована вода.
- Інгредієнти потрібно ретельно перемішати, щоб всі солодкі крупинки розчинилися в рідині.
- Каструля відправляється на вогонь до закипання сиропу. Як тільки на його поверхні з’являться перші бульбашки, можна знімати ємність з вогню.
Коньяк додається до вже охолов до кімнатної температури цукровий сироп. Використовувати його для просочення коржів можна відразу. Бісквіт при цьому повинен бути охолодженим.
Рецепт кавовій просочення
Склад продуктів: по половині склянки очищеної води і жирного молока, 2 великі ложки натуральної кави, стакан з гіркою цукру-піску.
- Для початку кави потрібно обробити в кавомолці. Далі він заливається зазначеною кількістю окропу і вариться до готовності. Цукор в рідину не додається.
- Отриманий напій злегка остуджується, проціджують.
- В окремому сотейнику в теплому молоці розчиняється цукор. Суміш відправляється на плиту і доводиться до кипіння. У ній не повинно залишитися цілих солодких крупинок інакше вони будуть сильно відчуватися в готовому сиропі.
- Відразу після появи перших бульбашок в суміш вливається рідина їх другого кроку.
Залишилося кавовий сироп охолодити і використовувати за призначенням.
Для шоколадного бісквіта
Склад продуктів: ¼ склянки жирного молока, 2 великі ложки лікеру без ароматизаторів, половина склянки цукрового піску, ¼ склянки очищеної води, 2 велика ложка розчинної кави.
- Кава заливається окропом і залишають настоятися.
- Поки напій заварюється, в каструлю насипається цукор. Його потрібно залити гарячим молоком і відправити на плиту.
- При повільному нагріванні солодка молочна суміш доводиться до кипіння. Майбутній сироп необхідно постійно помішувати.
- В основу для просочення вливається готовий кави. Складові перемішуються до однорідності.
Після охолодження сиропу у нього додають лікер. Готової просоченням відразу поливаються бісквітні коржі.
Лимонний сироп для просочення торта
Склад продуктів: 6 великих ложок цукрового піску, півлітра фільтрованої води, 4 великі ложки коньяку, великий свіжий лимон.
- В першу чергу фрукт ретельно миється і витирається насухо. Теркою з самими мініатюрними поділками з нього знімається цедра. Це потрібно зробити таким чином, щоб не зачепити білу м’якоть. Інакше готовий сироп буде гірчити.
- З решти цитрусового компонента вичавлюється сік. Потрібно стежити за тим, щоб рідина не потрапили кісточки.
- Вода доводиться до кипіння на невеликому вогні. У неї висипається цукор-пісок.
- Коли рідина дійде до кипіння, в неї додається цедра і лимонний сік. Його достатньо буде 2-3 ложок.
- Ємність з солодкою масою знімається з вогню.
Коли лимонний сироп для просочення повністю охолоне, його потрібно процідити і з’єднати з коньяком. За бажанням можна виключити з рецепту алкогольний напій або використовувати білий/темний ром.
З коньяком
Склад продуктів: 240 г цукрового піску, 320 мл фільтрованої води, 3 великі ложки коньяку.
- Вода виливається в сотейник. Коли рідина трохи нагріється, в ній треба повністю розчинити цукровий пісок.
- Суміш доводиться до кипіння при частому помішуванні, після чого знімається з вогню.
- Просочення охолоджується при кімнатній температурі.
Залишається додати в сироп коньяк і добре перемішати. Холодною сумішшю можна просочувати бісквітні коржі або кекси.
Вершкова просочення – покроково
Склад продуктів: 380 мл вершків середньої жирності, 8-9 великих ложок згущеного молока (не вареного!).
- Для приготування такої ніжної просочення потрібно з’єднати згущене молоко і вершки. Обидва молочних продукту потрібно попередньо добре охолодити.
- Суміш, що вийшла, за допомогою спеціальної насадки блендера або міксера збивається до однорідності.
- Готова маса відразу використовується для просочення бісквітних коржів.
Якщо взяти для такої суміші максимально жирні вершки, то результат вийде занадто густим.
З сметани
Склад продуктів: літр сметани, 45 г ванільного і 150-170 г звичайного цукру.
- Для обговорюваної просочення краще всього використовувати рідковату магазинну сметану. Звичайно, домашня набагато смачніше, але вона більше підійде для приготування крему.
- До сметані висипається спочатку звичайний пісок, а потім і ванільний цукор.
- Перші кілька хвилин інгредієнти вимішуються широкої ложкою.
- Далі потрібно ретельно збивати масу міксером або блендером до тих пір, поки в ній повністю не розчиняться всі солодкі крупинки.
- Готова просочення переміщається в прохолоду на 30-40 хвилин.
Перед використанням для промазування коржів маса повторно збивається на протязі 1-2 хвилин.
Карамельний сироп
Склад продуктів: 160 г білого цукрового піску, 160 мл очищеної фільтрованої води, 20-25 мл свіжовичавленого лимонного соку.
- Для початку потрібно з’єднати цукор з фруктовим соком. Ці інгредієнти поміщаються в посуд з товстим дном і стінками.
- Маса нагрівається на слабкому вогні. В процесі солодкі крупинки повинні повністю розчинитися в цитрусового соку.
- Майбутній сироп прогрівається ще пару хвилин.
- У ємність вливається крутий окріп.
- Після ретельного перемішування складових маса вариться на мінімальному вогні при систематичному помішуванні.
Як тільки сироп придбає світлий карамельний колір, його можна знімати з вогню і використовувати для просочення бісквітних коржів. Зручніше всього використовувати суміш гарячою.