Сиров’ялена ковбаса – 6 рецептів, як зробити в домашніх умовах

Правильно приготовлена сиров’ялена ковбаса вважається справжнім делікатесом. У сучасних магазинах кілограм такого ласощі коштує досить дорого. Тому в цілях економії варто приготувати її самостійно. Основою страви може стати і м’ясо, і птах.

Сиров’ялена ковбаса з свинини

Інгредієнти:

  • свинина – півкіло;
  • часник – 3 – 4 зубчики;
  • суміш кольорових перчиком – ¼ малий. ложки;
  • несолоне сало – 130 г;
  • горілка – 2 десертні ложки;
  • сіль – 1 мал. ложка.

Приготування:

  • Щоб приготувати сиров’ялену ковбасу в домашніх умовах, варто взяти лопатку або тазостегнову частину туші.
  • Всі заявлені м’ясні продукти дуже дрібно порубати.
  • Додати сіль (за смаком її порцію можна збільшити), кольорові перці.
  • Пропустити через прес і додати свіжий часник. Влити алкоголь. Все перемішати.
  • Залишити масу на 4 години. Обов’язково – при кімнатній температурі! За цей час м’ясо повинно добре проперчиться і просолитися. Щоб свинина не заветрелась, варто покрити її пакетом або плівкою.
  • Промити натуральні кишки і набити їх м’ясом.
  • За допомогою ниток розділити на ковбаски.
  • Підвісити заготовки сушитися високо над газовою плитою на 4 доби. На кожну ніч перекладати ковбасу в холод.

Зберігати готове частування натуральної тканини в прохолоді.

Готуємо з курки

Інгредієнти:

  • філе курятини – півкіло;
  • нитритная сіль – 3,5 м;
  • гранульований сухий часник – 1 мал. ложка;
  • подрібнений коріандр – 1 мал. ложка;
  • мелений перець – ½ малий. ложки.

Приготування:

  • Підготовлену (промиту і обсушену) курятину прибрати в морозилку на 70 – 90 хвилин.
  • Гострим ножем порізати подмороженную птицю тонкою соломкою.
  • Додати всі сухі інгредієнти. Обов’язковий інгредієнт – нитритная сіль. Вона запобігає розповсюдженню небезпечних бактерій в продукті.
  • Перемішати масу. Бити її про тверду горизонтальну поверхню, поки фарш не стане липким.
  • Промити свинячі кишки. Досить буде приблизно 0,4 м. Замочити їх на півгодини в крижаній воді з невеликою кількістю соку лимона.
  • Щільно набити шлунок. Поставити на отриману заготовку велику каструлю з водою і прибрати її на 50 годин на холод.
  • Потім – на весь день вивісити кишку з наповненням регулярно провітрюваному приміщенні на 12-15 днів. На ніч прибирати ковбасу назад під прес в холодильник. Чим довше вона буде вялиться, тим суші вийде.
Дивіться також:  Фаршировані перці з фаршем і рисом – 8 рецептів приготування

Зберігати домашню сиров’ялену ковбасу в прохолоді без пакету.

З аскорбіновою кислотою

Інгредієнти:

  • свинина – 1 кілограм;
  • сіль – 35 г;
  • аскорбінова кислота – ½ г;
  • часник сушений – ½ ч. л.;
  • коньяк без ароматизаторів – 35 мл;
  • цукровий пісок – ½ десертної ложки;
  • лаврушка – 1 аркуш;
  • суміш перців.

Приготування:

  • М’ясо покришити невеликими шматочками. Змішати з усіма сухими інгредієнтами, крім аскорбінки. Залити алкоголем. Додати лаврушку.
  • Зверху покрити ємність зі свининою мокрою чистою марлею. Прибрати її в такому вигляді в холодильник приблизно на тиждень. Щодня обов’язково перемішувати масу і додати води на марлю.
  • Приступати до наступного етапу можна, коли м’ясо потемніє і ущільниться.
  • Прокрутити свинину через насадку м’ясорубки з великими отворами. Попередньо потрібно викинути з маси лаврушку.
  • Додати розкришений аскорбінку. Все добре перемішати.
  • Набити масою кишки. Зробити кілька невеликих проколів голкою для випускання повітря.
  • Підвісити заготовки в кімнаті (з температурою не вище 15 градусів) на 17-20 днів.

Коли ковбаса зменшиться у вазі приблизно на 40 відсотків – вона буде повністю готова до зняття проби.

Домашня сиров’ялена ковбаса з телятини

Інгредієнти:

  • телятина – 1,5 кіло;
  • чорний перець – 1/3 десертні ложки;
  • несолоне сало – 650 г;
  • часник – за бажанням;
  • коньяк – 60 мл;
  • цукор – 40 г;
  • сіль – 3 десертні ложки.

Приготування:

Існує кілька методів, як зробити сиров’ялену ковбасу. Нижче опублікований найпростіший з них.

  • Сало порізати шматочками. Помити, просушити, натерти сіллю. Її 1/3 частина попередньо змішати з розчавленим часником. Його кількість вибирається на смак. Досить буде 4 – 7 зубчиків.
  • Укласти сало в пластикову ємність і прибрати в холод на всю ніч.
  • М’ясо промити, обсушити і також порубати. Пересипати залишилася сіллю і всім перцем. Додати пісок, алкоголь. Все перемішати. Прибрати в холод на добу.
  • Пропустити м’ясну масу через м’ясорубку з найбільшою сіткою.
  • Сало просушити і змішати з телятиною. Наповнити масою свинячі кишки.
  • Підвісити заготовки в холодній кімнаті з щоденним провітрюванням на два тижні.
Дивіться також:  Як смачно приготувати рибу в духовці? 23 рецепта!

Температура в приміщенні не повинна перевищувати 15 градусів.

Без використання кишок

Інгредієнти:

  • свиняча лопатка і грудинка – по 2 кіло;
  • сіль – 4 десертні ложки;
  • коньяк без ароматизаторів – 60 мл;
  • будь-які спеції – за смаком.

Приготування:

  • Порубати м’ясні продукти дрібними шматочками. Засипати сіллю. Залишити в прохолоді на пару діб.
  • Додати спеції і алкоголь. Відмінно підійде для такої страви сухий часник, мускатний горіх і суміш спецій.
  • Пропустити масу через насадку м’ясорубки з великими отворами.
  • Загорнути масу в два шари чистої трохи зволоженою марлі. Щільно зав’язати з двох кінців, або навіть зашити покриття.
  • Придавити заготівлю пресом і залишити в прохолоді на добу.

Потім повісити ковбасу в прохолодній провітрюваній кімнаті на 20 днів.

Змішана сиров’ялена ковбаса

Інгредієнти:

  • телятина і свинина – по 650 г;
  • очеревина – 350 г;
  • коньяк – 70 мл;
  • сіль – 60 г;
  • суміш перців – 1/3 десертної ложки;
  • цукор – 40 р.

Приготування:

  • Промити і обсушити м’ясо. Порізати його на пластинки як на відбивні.
  • Пересипати м’ясо усіма сухими інгредієнтами. Після перемішування сало прибрати в окремий посуд. М’ясо залити коньяком.
  • Обидві посуду прибрати в прохолоду на 2 діб.
  • М’ясо пропустити через м’ясорубку з великими отворами.
  • Очеревину на годину залишити в морозилці, після чого порізати кубиками.
  • Змішати сало і м’ясо. Наповнити їм кишки.

Вивісити ковбасу вялиться на 3 тижні при 15 градусах (в приміщенні!).

Важливі рекомендації

Щоб ковбаса вийшла смачною та безпечною, обов’язково вибрати для неї дуже свіже м’ясо. Якщо воно набувається у приватного фермера, потрібно перевірити наявність документів, що підтверджують якість продукту. Адже ковбаса буде пробуватися без якої-небудь попередньої термічної обробки.

Якщо в приміщенні (в якому в’ялиться продукт) не буде постійного припливу свіжого повітря, чи виявиться температура вище 15 градусів, ковбаса зіпсується. Щоб підстрахуватися і уникнути появи шкідливих бактерій в пригощанні, варто використовувати при його приготуванні нитритную сіль.

Дивіться також:  Як варити гречку в мультиварці – 6 рецептів
Прокрутка до верху