Яловиче серце – це такий продукт, який нечасто з’являється на нашому столі, готують його рідко, навіть притому, що страви з нього виходять дивовижно смачними.
Серце великої рогатої худоби по своїй харчовій цінності прирівнюється до м’яса, а за вмістом заліза і вітамінів групи В навіть перевершує яловичину. Цей продукт рекомендується вживати літнім людям або тим, хто займається підвищеними фізичними навантаженнями.
Скільки варити яловиче серце
Для відчуття всієї користі яловичого серця, його необхідно правильно вибрати.
Як же правильно вибрати яловиче серце?
Більше корисних речовин міститься в серці охолодженому, ніж у замороженому. Зовнішній вигляд цього продукту повинен нагадувати свіже м’ясо, не мати нальотів і плям. Серце повинно бути помірно вологим, темно-червоного кольору, пружним. Якщо у камерах є кров, це підтверджує його свіжість. Смачним буде серце не дуже великих розмірів, вважається оптимальним вагою 1,5–2 кг.
Як підготувати яловиче серце до приготування:
Серце добре промиваємо в проточній холодній воді. Розрізаємо навпіл, видаляємо всі кров’яні грудочки, судини і зайвий жир. Добре замочити серце в холодній воді на 3 години. Залежно від наміченого страви відварюємо його чи ні.
Скільки часу вариться яловиче серце
Серце після 3 годин вимочування ще раз промиваємо в холодній воді. Поміщаємо його в каструлю з холодною водою і доводимо до кипіння. Неодмінно прибираємо з’явилася піну і продовжуємо варити на слабкому вогні приблизно 2 години. Щоб вийшло серце смачним потрібно під час варіння періодично міняти воду.
Скільки часу варити яловиче серце буде залежати ще і від розмірів самого серця. Чим більше вона, тим довше буде варитися.
Відварне яловиче серце можемо використовувати для приготування різноманітних страв – паштетів, салатів, закусок, начинок. Дуже смачними виходять з сердець гуляші, битки, рагу та інші страви.
Якщо перша страва з серця, яке спробуєте, буде гуляш, то цей субпродукт назавжди займе місце у вашій кулінарній книзі.
Для приготування гуляшу з яловичого серця нам потрібні такі компоненти:
- – 0,5 кг яловичого серця;
- – 1 цибулина;
- – по 1 столовій ложці томатної пасти, олії та борошна;
- – спеції: чорний мелений перець, сіль і лавровий листок.
Готувати гуляш будемо так
Серце промиваємо в холодній воді, нарізаємо шматочками приблизно по 30 г і знову промиваємо. Кладемо в миску, солимо і перчимо, перемішуємо, щоб просочився кожен шматочок.
Готувати треба в товстостінній посуді, тому слід пошукати таку. Наливаємо в неї рослинне масло і даємо нагрітися. Далі, викладаємо туди серцеві шматочки, обсмажуємо і додаємо нарізану цибулю. Ці компоненти смажимо ще хвилин 7, а потім потихеньку додаємо борошно, розмішуємо і вливаємо гарячу воду, щоб вона покрила м’ясо, вносимо томатну пасту і лавровий листок. У такому вигляді залишаємо гаситися під кришкою приблизно 1,5 години.
Гуляш з яловичого серця краще подавати з овочевим гарніром.