Що для європейців – екзотика, то китайці, японці і корейці їдять споконвіку. Втім, в їх приготуванні страв немає нічого особливого. Головне, не помилитися з якістю інгредієнтів і розібратися, якою повинна бути правильна скляна локшина.
З чого зроблена скляна локшина
У класичному розумінні, фунчоза – це назва страви, а локшина – основний його інгредієнт. Щоправда, ці поняття змішалися, і саму локшину вже теж називають фунчозой. Але звідки така дивна назва, і з чого зроблена скляна локшина?
З різних видів крохмалю:
- З бобів мунг, більш відомих як маш.
- З маніока. Отриманий з цієї рослини крохмаль називається тапіока.
- З кореневища канн. Такий крохмаль продають під назвою «квінслендський аррорут».
- З ямсу або картоплі. Ямс – це бульби, схожі на картоплю.
- Для найдешевшої локшини беруть кукурудзяний крохмаль.
Під виглядом скляній іноді продають рисову локшину, хоча це зовсім не одне і те ж. Так, у фунчозы є назви-синоніми: крохмальна, китайська, бобова вермішель. Але не рисова – це інший продукт. Схожі вони тільки в сухому вигляді, а після замочування різниця стає очевидною. Фунчоза еластична, прозора, блискуча, як скло; а рисова вермішель біла і в’язка.
Калорійність китайської локшини на 100 г – 320 ккал. У рисової, до речі, 364 ккал, і це ще один привід навчитися розрізняти їх.
Скляна локшина з куркою і овочами
Ароматне, збуджує апетит страва для вечері в японському стилі.
Що знадобиться:
- біле м’ясо (курка або індичка) 300 г філе;
- червоний або жовтий перець – 1 шт.;
- часник зубчиками (2 шт.) або сушений (1 ст. л.);
- черрі – 10 шт.;
- соус соєвий солодкий – 2 ст. л;
- крохмальна вермішель – 50 р.;
- вода – 500 мл
Готується скляна локшина з куркою і овочами за півгодини:
- М’ясо нарізати тонкими брусочками, перець – соломкою, часник порубати. Обсмажити все разом до легкої скоринки.
- Локшину приготувати по інструкції на упаковці. Якщо вказано два варіанти, то брати той, який для салату (без варіння). Після обробки перекласти продукт на сковороду.
- Помідори розрізати навпіл, додати до решти інгредієнтів. Заправити соусом, перемішати, закрити кришкою, тушкувати 5 хвилин.
Фунчоза по-корейськи
Тут обсмажувати овочі не потрібно – вони маринуються в соусі.
Щоб виконати рецепт, додайте ці продукти в список покупок:
- упаковка китайської локшини;
- упаковка корейської приправи (рідкий соус);
- 1 морквина;
- 2 перцю, для нарядності – різнокольорові;
- 1 цибулина;
- сік половини лимона.
Корейська соус слід шукати в супермаркеті на полиці з наборами для азіатської кухні.
Приступаємо:
- Варити скляну локшину не потрібно. На 5 хвилин заливаємо її окропом, потім промиваємо холодною водою, щоб змити зайвий крохмаль. Вода хай стікає через друшляк.
- Шаткуємо овочі, щоб отримати красиві тонкі смужки перцю і моркви. Цибулю нарізаємо четвертинками, тобто кожне кільце ділимо на 4 частини.
- Овочі змішуємо з фунчозой, заливаємо соусом. Маринуємо 1 годину.
- Перед подачею скроплюємо соком лимона.
Для красивої нарізки моркви існує спеціальна терка, яка так і називається – корейська. З її допомогою можна отримати довгу соломку товщиною в 1,5 мм.
Готуємо з морепродуктами
Для китайської та японської кухні характерна овочева фунчоза, а ось у корейців в тарілці можна побачити грибну, м’ясну або креветочную. Ось її і приготуємо.
Що знадобиться:
- 100 г китайської локшини;
- 1 л води;
- 10 креветок;
- 1 солодкий перець;
- 1 ч. л. насіння кунжуту (продається у вигляді спеції);
- 1 маленька морквина;
- 1 зубчик часнику;
- 1 ст. л. класичного соєвого соусу.
Благо, що всі страви з китайської локшиною готуються швидко:
- Креветки відварюємо 2 хвилини в киплячій воді. Коли вони трохи охолонуть, видаляємо панцирі і голови. Бувають креветки, які продаються вже очищеними.
- Беремо чисту каструлю, кип’ятимо воду, варимо локшину 4 хвилини. В кінці рясно обполіскуємо холодною водою, інакше злипнеться.
- Ріжемо Брусочками перець і моркву. Пару хвилин обсмажуємо їх разом з креветками і маслом. У процесі додаємо туди ж роздавлений часник і соєвий соус.
- Локшину перекладаємо на сковорідку до овочів, перемішуємо, прогріваємо ще одну хвилину. Розкладаємо порціями, кожну прикрашаємо кунжутом – тільки присипаємо зверху, не перемішуємо.
Салат зі скляною локшиною
В даному варіанті використовуються сирі овочі без обжарювання.
Скільки їх та інших інгредієнтів знадобиться з розрахунку на 3 порції:
- половина упаковки бобової вермішелі;
- 1 морквина;
- 1 середній огірок;
- 1 червоний перець;
- 1 зубчик свіжого часнику;
- 1 упаковка соусу для фунчозы (продається в готовому вигляді по 60 – 80 м).
Весь процес займе від сили 20 хвилин:
- Фунчоза замочується 3 – 5 хвилин в гарячій воді, а потім промивається холодною, щоб видалити надлишки крохмалю.
- Морква, огірок, перець нарізати довгими тонкими смужками, часник – поперечними пластинами (1 мм). Все, що нарізано, викладається до вермішелі.
- Салат заправляється соусом для фунчозы. Перед подаванням страву настоюється хвилин 10, щоб овочеві соки перемішалися з заправкою.
Після замочування фунчоза збільшується в 3 – 4 рази. Слід врахувати це, вибираючи ємність для салату.
Незвичайне перша страва
Як урізноманітнити пісне (дієтичне, вегетаріанське) меню?
Можна приготувати густий, насичений суп з наступних інгредієнтів:
- крохмальна вермішель – 50 г;
- вода – 1 л;
- цибулина – 1 шт.;
- морква – 1 шт.;
- томат рожевий – 1 шт.;
- часниковий зубчик – 2 шт.;
- гриби – 200 г;
- кухонна соєвий соус – 2 ст. л.;
- олія нерафінована – 2 ст. л.
Готується приблизно так само, як звичайний грибний суп:
- Спочатку обробляють овочі. Моркви – дрібна терка, цибулі – нарізка півкільцями, томату і грибам бути у формі кубиків. Часник дрібно рубають. Обсмажують все це в маслі з додаванням соєвого соусу.
- Паралельно кип’ятять у великій каструлі воду (фунчоза сильно розбухає, потрібен запас місця). Коли закипить, кладуть овочеву піджарку, варять 2 – 3 хвилини.
- Останній додають локшину і варять страву ще 3 хвилини. Суп подають гарячим.
Фунчоза з грибами і овочами
Страва 2 в 1: друге плюс салат. Гриби підійдуть і сушені, свіжі. В тому числі, печериці.
З яких компонентів готується:
- скляна локшина – 4 одиниці;
- кип’ячена гаряча вода – 4 склянки;
- морква – 1 шт.;
- цибулина – 1 шт.;
- перець солодкий – 1 шт.;
- гриби – 70 г;
- олія рослинна ароматне – 2 ст. л.;
- пряний соус соєвий – 1 ст. л.
1 одиниця – це кількість локшини розміром з кулак.
Що стосується перцю, то з ним важливо не переборщити, інакше його гострота буде перекривати смак ніжною основи.
Готувати будемо так:
- Цибулю, моркву оформити соломкою, гриби і перець – кубиками.
- Сковороду поставити на вогонь, змастити олією. Почати обсмажувати цибулю. Через пару хвилин додати до нього перець, ще через стільки ж – покласти гриби. Всі разом продовжувати обсмажувати 5 хвилин.
- Залити локшину гарячою водою, настоювати паралельно з обсмаженням овочів – 5 хвилин. Потім рідину злити через друшляк, промити локшину холодною водою.
- Залишилось лише з’єднати всі інгредієнти і заправити пряним соусом. Якщо час дозволяє, то дати закуски настоятися протягом півгодини.
Будь-яке блюдо на базі фунчозы можна подавати як гарячим на друге, так і холодним, в якості салату.