Смачна і ароматна виходить скумбрія, маринована в домашніх умовах. Цю морську рибу багато люблять за відмінні смакові якості, м’ясисту структуру і відсутність дрібних кісточок. Солону або копчену, її легко можна придбати на ринку чи в супермаркеті, але ніхто не гарантує хорошу якість продукту, та й ціна у такої готової рибки досить висока. Куди вигідніше придбати свіжу або заморожену рибу, після чого замаринувати її будинку, вибравши один з відповідних рецептів. Маринується вона просто, швидко, а за смаком набагато краще тієї, що реалізується в торгових точках.
Маринована скумбрія – класичний рецепт в розсолі
Немає нічого простіше, ніж приготувати класичний маринад для скумбрії. У ньому рибка вийде в міру солоною, просоченої ненав’язливими прянощами. Цей рецепт, по суті, є основою будь-якого маринаду. Тобто після нього можна додавати спеції, регулювати кількість цукру і солі, винаходячи нові види маринаду для морської риби.
На 2 великі туші скумбрії знадобляться:
- цукор і сіль – по 2 ст. л. без гірки;
- оцет – 2 ст. л.;
- очищена вода – 250 мл;
- чорний перець горошком – 6 шт.;
- лавровий лист – 2 шт.;
- гвоздика – 3 шт.
Вода для маринаду береться очищена і не кипяченная. В підходящу глибоку ємність (не алюмінієву) слід вилити воду і додати всі інші компоненти, крім риби. Коли сіль і цукор розтане, маринад можна вважати готовим.
Поки готується розсіл, необхідно підготувати рибу. Її потрібно очистити від нутрощів і чорною плівочки, що знаходиться усередині тушки, яка може давати неприємну гіркоту. Після риба промивається проточною водою і просушується на папері (можна прибрати зайву вологу паперовими серветками).
Далі риба з’єднується з маринадом і залишають для просочення на 2-3 години при кімнатній температурі. Після її потрібно прибрати в холодильник на нижню полицю, залишивши на 24 години. Смак готового блюда – просто дивовижний.
Щоб скумбрія в підсумку вийшла смачною і соковитою, вибирати для маринування потрібно свіжі або свіжоморожені тушки, вагою не менше 250-300 р. Маленька рибка для цих цілей не підійде.
Рецепт пальчики оближеш
Цікавий смак набуває морська рибка, маринована будинку за рецептом «пальчики оближеш». Готується вона легко, протягом 45 хвилин, плюс ще добу маринується. У підсумку виходить відмінна закуска на святковий стіл.
Щоб приготувати страву, слід запастися:
- вареною морквою – 1 шт.;
- рослинним маслом – 0,5 ст.;
- свіжомороженої скумбрією – 2-3 шт.;
- ріпчастою цибулею – 2 великі цибулини або кілька маленьких;
- меленим чорним перцем – 1 ч. л.;
- зеленим консервованим горошком – 0,5 г;
- оцтом – 100 мл;
- татарським кетчупом – 4 ст. л.
Розморожена риба очищається від нутрощів, кісток і ділиться на порційні шматочки філе. Важливо розморожувати продукт не в мікрохвильовій печі, а природним чином, поклавши в холодильник на 1-2 години.
Злегка недоварену моркву слід подрібнити будь-яким способом і додати до скумбрії. Туди ж потрібно покласти порізану півкільцями цибулю і консервованих горох.
Окремо готується маринад на основі олії, солі, чорного перцю, оцту і кетчупу. Після змішування всіх компонентів додається до риби і продукт отставляется для просочування на 40 хвилин. Настоюватися риба в маринаді повинна не менше доби в прохолодному місці.
Як замаринувати скумбрію з цибулею
Практично будь-яка риба ідеально поєднується з цибулею – будь то звичайна оселедець або ніжне філе скумбрії.
Для приготування свіжої або мороженої риби знадобляться:
- свіжозаморожена риба – 2-3 шт.;
- цибуля – 2 шт.;
- чиста вода – 1 ст.;
- сушена гвоздика – 5 шт;
- чорний перець горошком – 8 шт.;
- перець чорний мелений – 0,5 ч. л.;
- коріандр – 6 зерен;
- сіль – 2,5 ч. л.;
- цукровий пісок – 1 ч. л. без гірки;
- рослинна олія – 30 мл;
- яблучний оцет – 40 мл;
- лаврове листя – 3 шт.
Риба спочатку розморожується і ретельно промивається під водою. Після необхідно випатрати нутрощі, відрізати голову рибі, помити і тушку нарізати порційними шматочками. Цибулини почистити і нарізати півкільцями.
Для приготування маринаду вода кип’ятиться, змішується з сіллю, цукром, спеціями та олією. Все це ставимо на повільний вогонь і прогрівається протягом 1 хвилини. У готовий маринад додається потрібну кількість оцту, після чого він знімається з вогню і отставляется для остигання. Порізана очищена риба складається в ємність, заливають маринадом і отставляется для маринування на добу.
Маринована з оцтом
Готується риба з оцтом близько 90 хвилин, плюс маринується 24 години в холодильнику. Підійде в якості закуски до спиртних напоїв або до обіду. Готується легко, в результаті виходить страва на 6 персон. Калорій в приготованому продукті дуже мало, тому його цілком можна віднести до дієтичного.
Для приготування страви слід запастися:
- свіжої скумбрією – 600 г;
- сіллю – 10-15 г;
- цукром – 10 г;
- цибулею – 2 шт.;
- олією соняшниковою – 35 мл;
- часником – 2 зубки;
- запашним перцем – 4-5 горошків;
- оцет – 50 мл
Спочатку готується основний продукт – чиститься, миється і складається в підходящий посуд. Окремо ріжеться часник невеликими пластинами, цибулю тонкими півкільцями.
Чим дрібніше буде порізаний лук, тим більше він віддасть свій аромат риби.
Подрібнені овочі додаються до риби, разом з сіллю і спеціями. Після все заливається оцтом і олією і отставляется для маринування в холодне місце на 1 день.
Рецепт приготування в банку
Скляна ємність найкраща для маринування та консервування продуктів. У банку можна приготувати рибу всього за 2,5 години.
Для цього необхідно взяти:
- скумбрію – 2 туші;
- воду – 500 мл;
- велику сіль – 2 ст. л.;
- олія соняшникова – 30 мл;
- оцет – 30 мл;
- цибуля ріпчаста – 1 великий або кілька маленьких.
Риба миється, видаляється голова і нутрощі так, щоб не було розпорота черево. Після скумбрія ріжеться невеликими шматками (щоб швидше промаринувалася) і заливають маринадом. Готується він таким чином – в чисту воду додається сіль і цукор, все перемішується і заливається риба на 90 хвилин.
Після в стерильну банку викладається трохи риби, порізаний півкільцями цибулю і все сбрызгивается оцтом з маслом, далі новий шар риби цибулі і т. д. Коли банку буде заповнена, її потрібно накрити кришкою і прибрати рибу в холодильник на 1 годину. По закінченню цього часу продукт можна вважати готовим.
Як замаринувати свіжоморожену скумбрію
Риба по цьому рецепту виходить «як у супермаркеті», тільки їсти її безпечніше для здоров’я. Готується вона протягом 3 діб.
З інгредієнтів знадобляться:
- очищена вода – 1 л;
- свіжоморожена риба – 3 тушки;
- цукровий пісок – 30 г;
- лушпиння з 5 цибулин;
- заварка чорного чаю – 2 ст. л.
Розморожену рибу потрібно помити і очистити від нутрощів. Для приготування розсолу необхідно промити через друшляк лушпиння, скласти її в ємність, додати сіль, цукор, чай і воду. Все потрібно прокип’ятити на вогні і відставити до охолодження, накривши кришкою.
Далі риба заливають маринадом і отставляется на 3 дні в холодильник. Щоб вона краще промаринувалася, щодня ємність з продуктом потрібно діставати і перемішувати все.
З соєвим соусом
Як замаринувати скумбрію, щоб вона вийшла смачною і ароматною?
Для цього слід взяти:
- скумбрія – 1 шт.;
- хороший соєвий соус – 1 ст.;
- холодну кип’ячену воду – 60 мл
Необхідно випатрати і вимити рибу, зробити по всій тушці невеликі надрізи. Окремо в ємності змішується соус з водою, яким слід залити рибу. Маринуватися рибка в такому розсолі повинна не менше 24 годин. У результаті виходить відмінна закуска до пива або відвареної картоплі.
Спосіб приготування шматочками
Риба, порізана на шматочки, швидше і краще маринується в домашніх умовах.
Щоб її приготувати, потрібно взяти:
- 3 зубки часнику;
- заморожену скумбрію вагою 300-400 г;
- соняшникова олія – 2,5 ст. л.;
- цибуля – 2 невеликі цибулини;
- велику сіль – 40 г;
- оцет – 30 мл;
- чорний перець мелений, спеції за смаком.
Для прискорення розморожування риби її потрібно покласти в холодну воду, після видалити плавники, голову і нутрощі, порізати шматочками. Часник подрібнити, цибулю нарізати кільцями. Рибу слід посолити, поперчити, додати часник з цибулею і залити все соняшниковою олією з оцтом.
Все треба добре перемішати і прибрати на нижню полицю холодильника. Готувати протягом 10 годин.
Маринований в олії
Просто і смачно можна замаринувати рибу в олії.
Для цього слід підготувати:
- рибу – близько 450 г;
- сіль – 1,5 ст. л.;
- олія – 0,5 ст.
Випатрану, вимиту скумбрію потрібно філірувати і нарізати невеликими шматками. Викласти шматочки філе в судочок, посолити і залити олією. Можна додати перець і моркву (за бажанням) і залишити для настоювання на 24 години.
Маринад для скумбрії: найкращі рецепти
З допомогою маринаду можна надати рибі абсолютно новий неповторний смак.
Найкращим вважається розсіл для скумбрії на основі:
- Води і спецій, без додання оцту. Готується він з 500 мл води, 1 ст. л. цукрового піску, 2 ст. л. солі, лаврушки і запашного перцю. Цей варіант маринування підійде для людей, які мають проблеми з травленням і дітей.
- Гірчиці. Виходить пікантна закуска, якщо замаринувати рибу в гірчиці, кропі, олії, оцет і спеції.
- Кмину, коріандру і хмелі-сунелі. Додавши ці спеції в основний маринад, можна отримати відмінну прянку в домашніх умовах.
Коли ці маринаду трохи набриднуть, кухарі радять не боятися і сміливо експериментувати, додаючи в процесі готування риби яблука, лимони, апельсини. Поліпшити смак продукту зможе корінь петрушки, а надати її цікавий колір варений буряк. Щоб надати рибі кислинку, добре замінити звичайний столовий оцет в маринаді винним або рисовим.