Швидка в приготуванні і апетитна скумбрія смажена на сковороді стане ідеальним варіантом для повсякденного обіду або вечері. Ця риба не містить дрібних кісток, тому її можна включати в дитячий раціон. Обсмажена в олії, скумбрія виходить сухуватою, тому її краще готувати з цибулею, овочами, картоплею.
Скумбрія, смажена на сковороді шматочками
Це базовий рецепт, за яким за кілька хвилин вдасться приготувати смачну рибу до основного гарніру.
Потрібно:
- 1 середня скумбрія;
- 2 яйця;
- 60 г пшеничного борошна;
- сіль за смаком;
- пряні трави за бажанням;
- соняшникова олія для обсмажування.
Технологія приготування.
- Обробляють рибу: відрізують голову, верхні, нижні плавники, хвіст, з черевця вичищають нутрощі, тушку промивають.
- Скумбрію обов’язково підсушують паперовим рушником, інакше вона не прожариться.
- Заточеним ножем рибу нарізають на середні шматочки.
- Кожен скибочку посипають приправами.
- Яйця збовтують з сіллю.
- Борошно висипають на блюдце.
- Розігрівають сковороду з олією.
- Скибки риби по черзі опускають в яйце, потім в борошно з обох сторін і викладають в гаряче масло.
- Скумбрію готують на середньому вогні, засмажуючи з кожного боку до рум’яної скоринки.
- Готові шматочки риби розміщують на паперових серветках, щоб вбрався зайвий жир.
Порада: щоб у процесі смаження не було неприємного рибного запаху, шматочки сирої скумбрії потрібно скропити лимонним соком і залишити на 5 хвилин.
Як приготувати з цибулею?
Смажена з цибулею риба виходить більш апетитною і соковитою.
Список інгредієнтів:
- 2 свіжоморожені скумбрії;
- 50 г борошна;
- 2 великі цибулини;
- 2 г чорного меленого перцю;
- за смаком сіль;
- 60 мл рослинного масла.
Покроковий рецепт.
- Пакетик з рибою опускають у холодну воду для швидкого розморожування.
- Скумбрію розбирають, потрошать, ретельно промивають під краном.
- Тушки нарізають на порційні шматочки, кладуть у чашку, солять, перчать і залишають поза холодильника на годину. Завдяки цьому прийому рибка в процесі смаження не розвалиться і не прилипне до сковороді.
- Добре прожарюють масло (40 мл).
- Заготовлені шматочки обвалюють в борошні і відправляють на сковороду. Обсмажують на мінімальному вогні з двох сторін.
- Готову скумбрію перекладають на блюдо.
- Цибулини нарізати довільно (не дуже дрібно), обсмажують на маслі, викладають на рибу.
- Приготовлена скумбрія на сковороді з цибулею ідеально поєднується з картопляним пюре.
Скумбрія в клярі
Рибка, приготована за цим рецептом, виходить особливо соковитою і ніжною.
Знадобиться:
- 1 скумбрія;
- 1 велике яйце;
- 60 г нежирної сметани;
- 80 г борошна;
- сіль;
- приправи для риби;
- олія для смаження.
Етапи приготування.
- Рибу филируют: відрізують плавники, голову, хвостову частину, видаляють нутрощі і хребет з реберними кістками.
- Тушку ділять на 2 половини, кожну розрізають на шматочки.
- Яйця солять, перчать, збивають вінчиком.
- Додають сметану і знову розмішують.
- Не перестаючи помішувати, поступово засипають борошно.
- У сковороді розігрівають масло.
- Скумбрію умочують в тісто і обсмажують по 3 хвилини з кожного боку.
- Смажена скумбрія в клярі відмінно поєднується з овочевими салатами і зеленню.
З додаванням овочів
Скумбрія з овочами — це вже готову страву з гарніром на обід або вечерю.
Необхідні компоненти:
- 1 невелика риба;
- 1 морква;
- 1 ріпчаста цибуля;
- 5 г томатної пасти;
- 100 мл питної води;
- по 3 г цукру і солі;
- 50 г білого борошна;
- чорний перець за бажанням;
- олія для обсмажування.
Кроки приготування.
- Скумбрію розбирають, звільняють від кісток, ріжуть на невеликі шматочки.
- Кожну порцію перчать, солять, панірують у борошні і обсмажують в киплячому маслі до рум’яного кольору.
- Моркву труть на крупній тертці, цибулю шаткуємо кубиками.
- Овочі обсмажують в олії протягом 3 хвилин, потім додають воду, томат-пасту, цукор і готують ще 7 хвилин.
- Перед подачею на стіл рибні шматочки покривають овочевою підливою.
Готуємо в маринаді з соєвим соусом
Маринад дозволяє замаскувати специфічний запах скумбрії і зробити рибне блюдо ще смачніше.
Потрібно:
- 1 велика скумбрія;
- 20 г майонезу;
- 30 мл соєвого соусу;
- 5 г гірчиці;
- щіпка суміші спецій: коріандр, паприки, білого перцю, базиліку;
- олія для смаження.
Етапи приготування.
- Рибу очищають від зайвих частин, нутрощів, кісток.
- Соєвий соус перемішують з гірчицею, майонезом, сумішшю приправ.
- В приготований маринад опускають шматочки рибного філе. Залишають на 50 хвилин.
- Замариновавшуюся скумбрію обсмажують на розігрітому маслі 6 хвилин (на одній і іншій стороні).
Смажене філе скумбрії
Рибка цим способом готується швидко з мінімальної кількості продуктів виходить надзвичайно смачною з апетитною рум’яною скоринкою.
Компоненти:
- 350 р філе скумбрії;
- 30 г борошна;
- 3 г солі;
- 30 мл соняшникової олії.
Технологія приготування.
- Рибне філе миють і нарізають.
- Продукт солять і залишають при кімнатній температурі на півгодини.
- Кожен шматочок панірують у борошні і смажать в олії до золотистої скоринки на кожній стороні.
Ситне блюдо з картоплею
Смачну та поживну скумбрію з картоплею можна готувати для повсякденного обіду. Якщо красиво оформити це блюдо, вийде відмінний частування до святкового столу.
Необхідні продукти:
- 2 риби;
- 100 г вершкового масла;
- 30 мл винного оцту;
- 15 г цукрового піску;
- 5 картоплин;
- 1 цибуля;
- 40 р борошна;
- 300 мл води;
- сушений базилік.
Спосіб приготування.
- У риб відокремлюють голову, плавники, хвіст. Виймають кістки.
- Готують розчин з води, оцту і цукру і поміщають в нього філе на 30 хвилин.
- Картоплю нарізують тонкими часточками, обсмажують у вершковому маслі до напівм’якого стану.
- Цибулю шаткують.
- Вимочену в оцті скумбрію ріжуть на шматки, кожен обкачують у борошні, посипають базиліком.
- Рибку та цибулю додають до картоплі і смажать 10 хвилин, кілька разів перемішуючи.
В якості гарніру до смаженої скумбрії підходять круп’яні каші, макаронні вироби, картопляне пюре. Доповнити блюдо можна свіжими овочами, гілочками зелені, листям салату.