Скумбрія надзвичайно корисна, багата безліччю мікроелементів і вітамінів. А якщо приготувати скумбрію в мультиварці, вона не втрачає корисних властивостей. У даній статті ви знайдете 9 відмінних один від одного рецептів, кожен з яких має свої особливості в технології приготування і набору інгредієнтів. Скумбрію можна приготувати з картоплею або з овочами, в сметані або в маслі, вас вразять рибні котлети, рулети і консерви. Кожне блюдо приготовлено за оригінальними рецептами і можете бути впевнені, гості гідно оцінять ваші старання.
Скумбрія в мультиварці на пару
Риба, приготовлена таким способом, чудово підійде для прикорму діток, а також для людей, які дотримуються дієти. Готуючи за цією технологією, можна бути впевненим, що скумбрія не втрачає корисних властивостей, а завдяки приправам, виходить смачною і ароматною.
Компоненти:
- 1 тушка риби;
- 1 лимон;
- 1 цибуля;
- спеції.
Приготування:
Якщо ви размораживаете куплену рибу, ні в якому разі не заливайте її водою. Вона повинна розморозитися при кімнатній температурі.
- Очищаємо скумбрію, відрізаємо голову, нарізаємо порційними шматками.
- Натираємо тушку приправами.
- Нарізаємо цибулю і лимон кільцями.
- Викладаємо скумбрію в лоток для варіння на пару, на неї кладемо цибулю і лимон. Включаємо режим «Пар» на півгодини.
Подаємо з порізаною зеленню.
Рецепт приготування з картоплею
Скумбрія з картоплею неймовірно смачна і ситна. Таке блюдо чудово підійде для повноцінного обіду — ваша сім’я буде в захваті.
Компоненти:
- 2 тушки риби;
- 1 кг картоплі;
- 2 цибулі;
- 2 моркви;
- 70 мл майонезу;
- олія соняшникова;
- спеції.
Приготування:
- Цибулю ріжемо кільцями, моркву натираємо. У чашу наливаємо масло і пасеруємо в ньому овочі.
- Картоплю нарізаємо слайсами, які викладаємо на овочі і посипаємо спеціями.
- Тушки очищаємо і нарізаємо порційними шматками. Відправляємо їх у чашу і заливаємо майонезом. Включаємо режим «Гасіння» на півгодини.
Готуючи обід для дітей, замініть майонез сметаною — страва буде ніжніше і набагато корисніше.
В овочевому маринаді
Скумбрія з овочами неймовірно апетитна, овочі відтіняють смак риби і створюють з нею благородний тандем. Блюдо відмінно підійде для званої вечері — ваші гості будуть в захваті від кулінарних здібностей господині.
Компоненти:
- 1 тушка риби;
- 2 моркви;
- 2 цибулі;
- 2 помідори;
- 0,2 л томатної пасти;
- олія соняшникова;
- спеції.
Приготування:
- Рибу очищаємо, нарізаємо порційними шматками, обтираем спеціями.
- Овочі шаткуємо соломкою і покласти в чашу. Заливаємо їх окропом і додаємо томатну пасту.
- Шматочки риби кладемо в маринад, включаємо режим «Гасіння» на півгодини.
- Коли страва приготувався, даємо йому настоятися ще стільки ж часу, щоб продукти «поділилися одне з одним соками.
Скумбрія, запечена у фользі в мультиварці
Запечена скумбрія у фользі виходить ще ніжніше і соковитіше, ніж приготовлена за класичною технологією. Фольга утримує тепло і дає можливість продукту запектися у власному соку, що надає йому більш насичений смак.
Таке блюдо неодмінно сподобається не тільки дорослим, але й маленьким шанувальникам кулінарного мистецтва.
Компоненти:
- 1 тушка риби;
- 1 морква;
- 1 цибуля;
- спеції.
Приготування:
- Чистимо скумбрію, нарізаємо порційними шматками. Натираємо заготовки спеціями.
- Овочі нарізаємо: цибулю — кільцями, моркву — соломкою.
- Викладаємо скумбрію на фольгу, по рибним шматочках розподіляємо овочі. Загортаємо заготовки в металевий «панцир», який поміщаємо в лоток для готування на пару. Включаємо потрібний режим на півгодини.
Перед подачею порції можна прикрасити зеленню.
Рулет з риби з желатином
Рибний рулет – незвичне блюдо для святкового столу. Приготувати його складно, але незважаючи на це, закуска однозначно опиниться в центрі уваги гостей.
Компоненти:
- 2 тушки риби;
- 1 пакетик желатину;
- 1 червоний перець;
- 1 перець чілі;
- 1 морква;
- 1 цибуля;
- 50 мл соєвого соусу;
- соняшникова олія;
- спеції.
Також вам буде потрібно прямокутний аркуш харчової плівки.
Приготування:
- Овочі дрібно нарізаємо і пасеруємо на соняшниковій олії зі спеціями в чашу мультиварки буквально 2 хвилини. Потім включаємо режим «Гасіння» на 10 хвилин.
- Рибу очищаємо від кісток, викладаємо на харчову плівку, збризкуємо соєвим соусом, посипаємо желатином і спеціями.
- За скумбрії розподіляємо овочі, ще раз посипаємо заготівлю желатином і скручуємо її в рулет. Зверху туго фіксуємо його плівкою.
- У чашу мультиварки наливаємо окріп, відправляємо в нього рулет і включаємо режим «Варка» або «Суп» на півгодини.
- Витягуємо рибну закуску і розгортаємо. Коли охолоне, покласти рулет у холодильну шафу на ніч.
Перед розрізанням не знімайте плівку — вона все ще тримає форму закуски.
Котлети з скумбрії
Рибні котлети зазвичай асоціюються зі смаком з дитинства. В наш час малюки так само люблять цю страву, тому приготувавши котлети, ви неодмінно попадете маленьким гурманам.
Компоненти:
- 1 тушка риби;
- 4 скибки хліба;
- 2 яйця;
- 1 цибуля;
- панірувальні сухарі;
- соняшникова олія;
- спеції.
Приготування:
- Відокремлюємо філе від хребта, перемелюємо м’ясо разом з цибулею і додаємо спеції.
- Замочуємо хліб у воді, віджимаємо, відправляємо до риби. Збиваємо яйця і перемішуємо фарш.
- Формуємо котлети, обкатуємо їх у панірувальних сухарях і обсмажуємо обидві сторони в чашу мультиварки. Подаємо з гарніром.
Тушкована риба в сметані
Сметана надає страві ніжності. Така скумбрія в мультиварці обов’язково сподобається всім, хто її спробує.
Компоненти:
- 1 тушка риби;
- 1 морква;
- 1 цибуля;
- 0,1 л сметани;
- соняшникова олія;
- спеції.
Приготування:
- У чашу мультиварки наливаємо трохи олії і пасеруємо в ньому дрібно порізані овочі.
- Рибу очищаємо від усього зайвого, нарізаємо порційними шматками і кладемо до овочевої нарізці. Заправляємо спеціями.
- Заливаємо все сметаною і включаємо режим «Гасіння» на півгодини. Перед подачею прикрашаємо порції зеленню. Чудово підійдуть листя петрушки або гілочка кропу.
Як приготувати консерви з скумбрії в мультиварці
Дуже зручно мати в будинку консерви — у них досить довгий термін зберігання, а відкрити їх можна, коли заманеться. Готувати рибні консерви неважко, адже на допомогу завжди приходить мультиварка.
Компоненти:
- 3 тушки скумбрії;
- 0,3 л води;
- 3 пакетики чорного чаю;
- спеції;
- соняшникова олія.
Приготування:
- Заливаємо чай окропом і даємо настоятися.
- Рибу потрошимо, нарізаємо шматками, викладаємо в мультиварочную чашу.
- Заливаємо їх чаєм, додаємо листя лавра, інші спеції і рослинне масло. Включаємо режим «Пар» на 10 хвилин, після закінчення яких перемикаємо прилад на «Гасіння», виставивши час не менше 2 годин.
- Після цього викладаємо скумбрію в заздалегідь підготовлену банку, а коли риба охолоне, відправляємо її в холодильну шафу на ніч.
Риба, запечена в маслі
Цей рецепт особливий. Рідко можна побачити на святковому столі приготоване з нього страву. І дуже даремно, адже смак у нього божественний.
Компоненти:
- 2 тушки скумбрії;
- 1 морква;
- 1 цибуля;
- 50 г масла рослинного;
- 2 гілки зелені;
- спеції.
Приготування:
- Рибу потрошимо, обтираем спеціями та олією. Маринуємо півгодини.
- Овочі нарізаємо соломкою і викладаємо в чашу мультиварки.
- На овочі кладемо рибні заготовки і зелень для аромату. Випікаємо 40 хвилин на режимі «випічка». Подавати страву слід з ніжним гарніром — картопляним пюре або пюре із зеленого горошку.
Ми представили тільки кілька варіантів приготування скумбрії в чашу мультиварки. Але зробивши будь-яке з них, можете бути впевнені, що воно неодмінно сподобається вашим гостям.