Найпоширеніша на наших столах морська риба – це оселедець, а ось найсмачнішою багато назвуть скумбрію. До того ж, цю мешканку морів можна приготувати так, що вона буде в міру солоною, а її м’ясо придбає красивий золотистий відтінок. Швидкий рецепт – скумбрія в цибулинні за 3 хвилини. Нижче наведена базова рецептура і кілька її варіацій.
Скумбрія в цибулинні за 3 хвилини — простий рецепт
Приємний той факт, що страва готується за лічені хвилини. А специфічний запах скумбрії, який не всім до душі, після термічної обробки в цибулинні повністю зникне.
Простий рецепт припускає використання наступних інгредієнтів:
- 1 середня, не дуже велика скумбрія;
- 1000 мл води;
- 150 г солі;
- 20-30 г лушпиння цибулі (приблизно з 7 середніх цибулин).
Покрокове приготування:
- В широкий посуд, щоб рибина помістилася повністю, налити воду, всипати сіль і додати промиту лушпиння. Поставити на вогонь.
- Тим часом підготувати рибу: відрізати хвіст, плавники і голову, випатрати, добре промити і обтерти паперовими рушниками. Використовуючи в приготуванні заморожену тушку, щоб зберегти соки, слід розморожувати її дуже делікатно, на нижній полиці холодильника.
- Після того, як розсіл з цибулевої лушпинням покипить п’ять хвилин, опустити в нього підготовлену скумбрію і варити на помірному вогні рівно три хвилини.
- Потім дістати рибину, зняти прилиплу лушпиння. Подавати гарячий чи охолоджений продукт з картоплею або овочевими салатами.
Як приготувати з копченою рибою?
Копчена в цибулинні скумбрія має такий же красивий золотистий колір, як і магазинна, але при правильному підборі спецій за своїми смаковими якостями багаторазово смачніше закупного продукту.
Пропорції продуктів на одну-дві середні або невеликі рибини:
- 1000 мл води;
- 40 р цибулиння (чим більше, тим інтенсивніше вийде колір);
- 40 г солі;
- 20 г цукрового піску;
- 2-3 лаврових листа;
- за 3-4 горошини чорного і запашного перцю;
- 2-3 бутони гвоздики.
Послідовність приготування:
- Спочатку слід приготувати насичений цибульний відвар, проваривши лушпиння у воді від 3 до 10 хвилин. Після цього до киплячого цибулі додати сіль, цукор, спеції. Дати покипіти пару хвилин і повністю остудити.
- Підготовлений розсіл процідити. Якщо вода сильно википіла, то долити, щоб її обсяг становив заявлені 1000 мл. Випатрану і вимиту скумбрія без голови повністю занурити на три хвилини в киплячий розсіл.
- Потім підв’язати рибні тушки за хвіст і вивісити на пару годин на вітерець, прикривши марлею, щоб вони встигли добре злегка зів’янути. Після всіх маніпуляцій з рибою її шкірку злегка змастити рослинним маслом для благородного лиску і можна подавати до столу.
З чайною заваркою
Скумбрія в цибулинні та чайній заварці – це ще один спосіб зробити копчену рибку в домашніх умовах без коптильні.
В цьому випадку потрібно взяти:
- 1-2 скумбрії;
- 1000 мл води;
- 150 мл концентрованої чайної заварки;
- 40 г лушпиння цибулі;
- 90 г солі;
- 30 г цукру;
- 3 горошини чорного перцю;
- 3 зернятка коріандру;
- 1-2 лаврових листа.
Як приготувати з чайною заваркою:
- Підготувати рибні тушки, не тільки видаливши, нутрощі, плавники і голову, але і знявши тонку чорну плівку, якою вкрито її черевце всередині, оскільки вона надає гіркоту.
- Заварити концентрований чай. Окремо протягом п’яти хвилин проварити лушпиння пекучого овочу в літрі води протягом 5 хвилин, після дати постояти відвару ще 10 хвилин, процідити.
- У проціджений цибульний відвар додати сіль і цукор, довести розчин до кипіння. Потім влити заварку і додати спеції. Закрити ємність кришкою і дати її вмісту повністю охолонути.
- У чайно-цибульному відварі проварити рибу протягом трьох-чотирьох хвилин, щоб не спливала. Потім у підвішеному стані трохи обветрить її на балконі, щоб стекла зайва волога, і копчена скумбрія в цибулинні готова.
Покроковий рецепт з рідким димом через 3 хвилини
У харчовій промисловості використовуються різні ароматизатори, здатні надати страві той чи інший смак. Так імітувати копчення допомагає рідкий дим. Він не небезпечніше, ніж натуральне копчення, в результаті якого на продукті осідають важкі смоли і шкідливі частинки диму.
Тому, будучи присутнім у раціоні в помірній кількості, скумбрія з рідким димом не принесе шкоди, а щоб її приготувати знадобляться:
- 1 скумбрія;
- 1000 мл води;
- 100 мл рідкого диму;
- 90 г солі;
- 30 г цукрового піску;
- цибульна лушпиння в кількості, достатній для одержання інтенсивно забарвленого відвару.
Технологія приготування:
- Літр води разом з лушпинням прокип’ятити десять хвилин на слабкому вогні, прикривши каструлю кришкою. Потім рідину відфільтрувати, а лушпиння викинути.
- У гарячому відварі розчинити цукор і сіль, а після його повного остигання додати рідкий дим.
- Перелити маринад в широку каструлю, куди тушка риби поміститься не деформуючись, довести до кипіння. Проварити скумбрію три хвилини після повторного закипання.
- Дістати рибу з розчину рідкого диму, охолодити і обсушити в підвішеному стані.
Пряна засолювання скумбрії зі спеціями
Для красивої золотистої скумбрії, засоленого з пряними спеціями, використовуються:
- 1 середня або велика тушка скумбрії без голови і нутрощів;
- 1000 мл фільтрованої води;
- 1 гранований стакан, вщерть заповнений цибулевої лушпинням;
- 90 г солі (можна морській);
- 30 г цукру;
- 3 горошини чорного перцю;
- 3 бутона гвоздики;
- 1 лавровий лист;
- 5 г коріандру;
- 1,5-2 ст. л. 9% оцту;
- сухі апельсинові шкурки за бажанням.
Спосіб пряного посолу:
- У ємність з водою відправити лушпиння цибулі. Проваривши десять хвилин після закипання, додаємо цукор з сіллю і інші спеції. Тримати на вогні до повного розчинення кристалічних речовин.
- Підготовлений маринад охолодити, процідити через кілька шарів марлі. Після цього порізати на шматки скумбрію товщиною 2 см, укласти в банку, залити сумішшю так, щоб вона повністю в нього поринула. В такому вигляді вона швидше приготується. Додати 1,5-2 ст. л. 9% оцту.
- Спочатку скумбрію в маринаді витримати чотири години при кімнатній температурі, а потім прикрити плівкою і відправити на цей же час в холодильник.
З ялівцем
Солона скумбрія в лушпинні цибулі з додаванням кількох ягід ялівцю перетворюється в продукт холодного копчення.
Для приготування цієї морської риби з ялівцевими ягодами пропорції продуктів будуть такими:
- 5 невеликих підготовлених до засолюванні рибін;
- 2000 мл води;
- 160 г солі;
- 80 г цукру;
- 3 столові ложки чорного чаю без добавок;
- 30-40 г цибулиння;
- 5 горошин запашного перцю;
- 5 ягідок ялівцю.
Хід роботи:
- У воду викласти всі інгредієнти маринаду, довести до кипіння і кип’ятити чверть години. Потім суміш остудити і відфільтрувати.
- Підготовлену скумбрію помістити на три доби пряний маринад насиченого кольору. Зрідка рибу слід перевертати, щоб вона рівномірно забарвилася і промаринувалася з усіх боків.
- Після засолювання рибу залишити в підвішеному стані на відкритому повітрі хоча б на пару годин, після цього вона цілком придатна до вживання.
Як правильно вибирати скумбрію?
Не секрет, що смак приготованої страви залежить не тільки від кулінарних талантів господині, але і від якості використовуваних продуктів. Так, скумбрію можна зустріти в охолодженому і замороженому вигляді.
Щоб смак не розчарував, купуючи охолоджений продукт, потрібно вибирати:
- скумбрію, що пахне морем і тіною, оскільки яскраво виражений рибний запах – ознака того, що вона вже почала псуватися;
- очі повинні бути прозорими і опуклими, зябра – яскравого рожевого або червоного кольору, а луска – вологою;
- при натисканні на черевце на тушці не повинно бути вм’ятин, а у лежачої на долоні рибини голова і хвіст не повинні понуро звисати.
Вирушаючи в магазин за замороженої скумбрією необхідно проходити повз, якщо:
- на тушці товстий шар льоду, це говорить про неодноразовому її розморожування і заморожування;
- скумбрія вкрита білими плямами. Це свідчить про глибокому промерзанні тушки і неправильної заморожуванню;
- риба занадто легка, незважаючи навіть на шар льоду, значить, вона піддалася заморожуванню давно і просто встигла висохнути.